BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
zmiana łańcucha rozrządu w 318is
Autor Wiadomo
tedi73 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 17 Lut 2007
Skd: Świdwn
Wysany: 2007-03-22, 21:48   zmiana łańcucha rozrządu w 318is

dobra rezygnuję na razie ze swap'a :/ , wiec pozostaje mi wymienić łańcuch, moze ktoś mi poradzić co dokładnie muszę zmienić?
wiem że trzy koła łańcuch oczywiście i trzy ślizgi, napinacz mam nowy (zmieniłem i h...j) :)

jakieś podkładki szpilki itp??
jak ustawić tam znaki, jeśli ktoś to robił sam to proszę o szczegóły

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-03-22, 22:14   

ja tez jestem nowy ale wiem ze najpierw pasowaloby poszukac a nie zasmiecac forum nowymi tematami wydaje mi sie ze czytalem na forum juz o tym i chyba jest dosyc duzo o ISie wystarczy poswiecec na szukanie 20 nimut i masz !! !!!!

tedi73 

Wysany: 2007-03-22, 22:42   

już ktoś o tym pisał, gdyby wszyscy tylko szukali, to forum umarło by śmiercią naturalna, pozatym wyobraź sobie koleżko że szukałem i nie znalazlem odpowiedzi na wszystkie moje pytania, ale dziekuję ci kolego serdecznie za pomoc :) , pozatym 20 min to aż 20 min :) :) :)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-03-22, 23:23   

słabo szukałeś - gdyby wszyscy powtarzali tematy, to by na forum nic się nie dało znaleźć
wpisz w wyszukiwarce "rozrząd IS" i wyszukaj wszystkie słowa

masz instrukcję pod swoim nickiem - myślisz, że to taka kokieteria? ... a o forum się nie matrw - nie umrze - przynajmniej nie śmiercią naturalną i nie z tego powodu :lol:

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-03-22, 23:23   

spokojnie !! ! a wiec tak ja u siebie zmienialem bo jak schodzil z obrotow to lancuch byl tak luzny ze napier.... jak blotnik przy rowerzee hehe ale mniejsza z tym ja chcialem tanim kosztem i nic z tego nie wyszlo kupilem lancuch napinacz i prowadnice bo mialem polamane od luznego lancucha i pomoglo na 500 km znowu to samo jezeli chcesz zmieniac razrzat i jesli ma to bym tak jak nalezy to to wydatek jakies 2 tys zł mi sie nie oplacalo dac 2 tys wiec kupilem caly silnik z e36 nie m42 tylko m44 czyli o pojemnosci 1.9

tedi73 

Wysany: 2007-03-23, 00:11   

dziękówka, u mnie wychodzi jakieś 1600 zł, gdybym miał jakieś rozbite E36 dajmy na to 325 na oku to napewno bym sie skusił, ale pytałem tu o swap i nie da rady przewalić samego motoru (większego ), więc na razie dam sobie na luz, ale fakt ze tej kasy na łańcuch szkoda :placze: , zwłaszcza że w innych silnikach niż is podobno można na łańcuchu śmigać do woli, ale nie mogę już słuchać tego ćwierkania :)

[ Dodano: 2007-03-23, 01:28 ]
PioterW napisa/a:
słabo szukałeś - gdyby wszyscy powtarzali tematy, to by na forum nic się nie dało znaleźć
wpisz w wyszukiwarce "rozrząd IS" i wyszukaj wszystkie słowa

szukałem jeszcze raz, tym razem "nie słabo" :) i znalazłem super stronke ale po angielsku, nie kumam jeszcze tego jezyka na tyle żeby to wszystko przeczytać :)

http://www.esatclear.ie/~...imingchain.html

ma może ktoś coś takiego po polsku?

PioterW napisa/a:
a o forum się nie matrw - nie umrze - przynajmniej nie śmiercią naturalną i nie z tego powodu :lol:

nie martwie się, napisałem tylko to co już ktoś na tym forum zauważył, ale ok jestem skruszony :) , dzięki za wszystko

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2007-03-23, 09:23   

tedi73 napisa/a:
wyobraź sobie koleżko że szukałem i nie znalazlem odpowiedzi

kłamca :wstyd: http://forum.beemka-klub....?t=3342&start=4
ale też po zngielsku
trza sie jednak uczyć :cry: spikać :x

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

tedi73 

Wysany: 2007-03-23, 14:46   

nokerman napisa/a:
kłamca :wstyd: http://forum.beemka-klub....?t=3342&start=4
ale też po zngielsku
trza sie jednak uczyć :cry: spikać :x

wcale nie kłąmca :) , ponieważ to jest to samo co na tej 1ej stronie, różnica to moze ten dziwny klucz do blokowania wałka, właśnie tego w sumie jestem ciekaw, jak i po co :) , uczę się uczę :)

[ Dodano: 2007-03-23, 14:55 ]
o cos takiego mi chodziło chłopaki :)
moze komuś jeszcze sie to przyda

PisioR

Jesli lancuch nie dzwoni to po co go ruszac?? Przy wiarygodnym przebiegu 160 tkm raczej nie powinno byc takich efektow. Ja mam wg. ksiazki serwisowej ok 200 tkm i nic nie slysze. Jedynie napinacz musze wymienic bo rozpadlo sie jego zabezpieczenie Surprised

Ale jesli uparles sie na wymiane, to jest troche roboty... trzeba:

- zdjac plastikowy tunel chlodnicy, paski klinowe, odme, odkrecic czujnik polozenia walka rozrzadu, zdjac plastikowa prowadnice impulsatora
- odkrecic wiatrak (ale bez pompy wodnej - ona nie musi byc wyjmowana)
- odkrecic pokrywe zaworow (problem to kiepski dostep do srub od strony podszybia)
- krecac kluczem na kole pasowym walu korbowego ustawiasz pierwszy tlok w gornej pozycji (krecisz az krzywki zaworow dolotowego i wydechowego - od str rozrzadu - beda skierowane do siebie)... strzalki na kolach lancuchowych musza byc skierowane do gory (w przypadku silnika M42 pod katem w lewo... bo silnik jest przechylony) i w tym polozeniu blokujesz jakims klinem wal korbowy (otwor w kadlubie silnika i kole zamachowym)
- dalej... sprawdzasz ustawienia i wszystkie zanki na kolach (najlepiej zrob sobie dodatkowe)... sa jeszcze takie male kropeczki na kolach lancucha, ktore musza byc w jednakowej plaszczyznie z gorna pokrywa rzozrzadu
- odkrecasz gorna pokrywe rozrzadu (z tego co pamietam to nie musisz zlewac plynu chlodniczego i wyjmowac termostatu... ale nie daje glowy)
- odkrecasz kola pasowe blokujace dostep do dolnej pokrywy
- dolna pokrywa rozrzadu (jesli masz klime to ze zdjeciem dolnej jest przegwizdane Mad ... pompe klimy trzyma lapa przykrecona na 3 sruby (dwie sa z przodu i jest latwo je odkrecic, trzecia od strony kolektora wydechowego i wlasnie tam trzeba sie namocowac)
- po uporaniu sie z klima, pozostaje odkrecenie dolnej pokrywy
- odkrecasz (kluczem 19) srube pod ktora znajduje sie napinacz lancucha (po lewej stronie silnika) i wyjmujesz go
- nastepnie odkrecasz gorna prowadnice lancucha i gorna srube prawej prowadnicy (lewa prowadnica jest teraz bez napinacza)
... juz nie pamietam czy trzeba odkrecac kola lancuchowe przy wymianie samego lancucha czy nie (ja je odkrecalem przy wyjmowaniu glowicy)
- zdejmujesz lancuch i zakladasz nowy
......
- dalej robisz wszystko w odwrotnej kolejnosci niz napisalem powyzej, pamietajac o sprawdzeniu 10x ustawienia wszystkich mozliwych znakow oraz sprawdzeniu napiecia lancucha
......
- musisz pamietac o nowych uszczelkach pod pokrywy (zaworow; rozrzadu - tam sa papierowe... gorna i metalowe... dolna), ew. mozesz uszczelnic odpowiednia pasta
- dodatkowo lecz niekoniecznie mozesz wymienic napinacz lancucha

Moje zdanie jest takie... Jesli nie masz nie masz w garazu kanalu/podnosnika lub dobrych narzedzi, to zlec robote mechanikowi. A jesli nie ma potrzeby wymiany lancucha... to tymczasowo mozesz ja odpuscic Cool Po co masz ladowac dodatkowa kase Question Exclamation

Jesli cos Ci to pomoze, to jest taka strona www.318is.de ... w dziale DIY + FAQ jest kilka przydatnych informacji do pobrania - rowniez na temat rozrzadu

http://www.318is.de/docu_...ttenwechsel.pdf
http://www.318is.de/docu_...erkette_M42.pdf
http://www.318is.de/docu_...erkette_M44.pdf

[ Dodano: 2007-03-23, 14:56 ]
i życie stało się prostrze :) :) :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach