jakiś czas temu (wracałem ze spotkania w Radomiu ) przy ruszaniu ze skrzyzowania coś "szarpneło" to jak by z układu napedowego nie z silnika. Jeździłem tak z tydzień, szarpanie było zawsze przy ruszaniu z 1 na niskich obrotach i zawsze tez jak chcialem jechac z niska predkoscia np. w korku to autem poprostus szarpało jak nie jechałem na pół sprzegle. Podejrzewałem poduszke dyfra (tzn. wieszak chyba sie na to mówi), zajechałem do serwisu okazało sie ze uszkodzona jest podpora wału. Wiec wymieniłem na nowa. Po wyjechaniu z serwisu szarpanie nadal jest (jednak inne, wymiana podpory pomogła) jednak przy powolnym ruszaniu z niskich obrotów ok 1500 rpm musze ruszać na półsprzegle bo inaczej szarpie. Czy jezda przez te kilka dni z uszkodzana podpora mogłą cos jeszcze rozwalić w skrzyni czy gdzieś?? Czy to moze coś innego co wyszło akurat w tym momenci ?
Szczerze mówiąc to nie sprawdziłem robiłem to w serwisie myśle że jak by było coś nie tak to by mi o tym powiedzieli tzn powiedzieli mi ze jest tam jakiś niewieli luz ale że jak chcem to moge na tym jeżdzić to szarpanie może być od tego
Ja u siebie tak miałem podczas wymiany podpory okazało sie ze krzyzak jest
walnięty i musiałem wymienic. u mnie krzyzak nie miał luzu tylko sie blokował
i było bicie na wale.
Ale to jest tak że szarpie na puszczonym sprzęgle jak ruszam tzn jak chcem gwałtowniej ruszyc, ja stawiam na krzyzak jeszcze musze to dokladnie sprawdzic może jutro.
Bo jak dluzej przytrzymuje sprzegło przy ruszaniu to nie szarpie
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-03-30, 00:16
Najlepiej oddać wał do regeneracji, wymiana krzyżaków (jeżeli są uszkodzone) + wyważanie. A jak się ma u Ciebie przegub elastyczny łączący skrzynię z wałem?
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
Najlepiej oddać wał do regeneracji, wymiana krzyżaków (jeżeli są uszkodzone) + wyważanie. A jak się ma u Ciebie przegub elastyczny łączący skrzynię z wałem?
Siemka
Na dzień dzisiejszy szarpanie ustało. Jeśli chodzi i te przeguby to jak na moje oko sa w idealnym stanie. Co do krzyzaka i walu to jak sie powtorzy jeszcze raz to pojade z tym wałem. Jak sie odbywa ta regeneracjia, ile to moze kosztować