BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Regulacja maski w E30
Autor Wiadomo
Cinek 

Doczy: 30 Sie 2006
Skd: Olkusz
Wysany: 2007-04-01, 13:53   Regulacja maski w E30

Witam.Mam problem natury "że niby w niczym nie przeszkadza ale denerwuje" Jak w temacie.Czy da sie jakos podregulować maskę, aby wyrówna ć odległośc maski od grila? Po zamknieciu nad prawą lamą mam wieksza szczelinę niż nad lewą.Nie widzialem tego do wczoraj, kiedy zainstalowałem brewki,troche dziwnie to wygląda.Auto nie było biote bo lakier jest org, to juz nie wiem co sie podupczuyło.JAk nie było brewek to nie bylo tego tak widać.A przy okazji da sie załążyc wspomaganie do E30 1,8 turing M40? dużo zachodu i duże koszty jeśli sie da? Pozdro

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2007-04-01, 14:32   

Z ktorego to roku trumniak ze wspomy nie ma?
Pompa do m40 listwa i zbiorniczek na olej i gotowe :wink:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-04-01, 14:36   

1) zdejmij brewki spowrotem :wink: ,
2) pamiętaj że nerka jest na spinki i ją tez można ciut przesunąć!
3) jeśli nadal jest źle przyjrzyj się i zdecyduj w którą stronę należy przesunąć maskę uwzględniając szczeliny przy błotnikach i wycentrowanie na nerce (zwracaj uwagę czy rogi maski są we właściwych miejscach tzn. czy linia elementów biegnie w sposób niezakłócony bez przeskoków),
4) otwórz maskę żaby leżała wyczepiona z zamka, poluzuj 6 śrub przy ramionach zawiasów i obserwując mocowania maski z tymi 6 śrubami szarp maską ruchami przód tył i sprawdzaj czy się przesuwa na tych mocowaniach w porządanym kierunku (użyj trochę WD40)
5) rób to w kilku etapach za każdym razem spowrotem lekko dokręcając maskę i sprawdzając wycentrowanie gdy jest zamknięta ...

P.S. nie zdziw się jak będziesz miał ja równo z nerką ale będa różne szczeliny koło błotników ... może się okazać że botniki też trzeba będzie trochę poprawić ;/

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Cinek 

Wysany: 2007-04-01, 14:55   

Ok dzieki pokombinuje jutro, bo dzisiaj nie wypada. Nerka i gril wiem że jest na spinki bo całośćwyciągąłem i dokładnie czyściłem. Potem starannie założyłem spowrotem. A rocznik 90 wersja z lutego. Właśnie doskwiera mi brak wspomagania i myśle coś z tym zrobić ale pewnie 3 stówy lekko nie moje :/ a samo założenie podejrzewam u mechanika conajmiej ze 100 zł :(

Sonny 

Pomg: 4 razy
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2007-04-01, 15:56   

ja mysle , ze kompletna dobra wspoma to 500 niestety

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-04-01, 17:44   

Jeżeli dobrze zrozumiałem to Cinkowi chodzi o regulacje przodu maski w pionie za która odpowiada pierwsza z dwóch śrubek od strony zawiasu po jednej i drugiej stronie a ty Smasher mówisz o 6 śrubach na wewnętrznej stronie maski do ustalania jej w poziomie czyli odległości pomiedzy błotnikami.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2007-04-02, 02:44   

Przyznam Maras, że nie wiem o które śrubki Ci chodzi pod względem regulacji pionowej ...

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-04-02, 11:32   

W niewielkim zakresie maskę można również wyregulować na tych gumowych odbojach co są z przodu nad światłami, sam tak robiłem.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-04-02, 19:30   

Jasne że od tego są te 2 gumowe odboje! mają bardzo duży zakres regulacji, po co szarpać się z maską jak można najpierw spróbować z gumkami!

Cinek 

Wysany: 2007-04-05, 15:35   

Noi wyregulowałem wysokość tej maski przy pomocy tych gumowych odbojów i jest idealnie.Zajeło mi to niecałą minutę! Dzięki chlopaki!!!

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-04-07, 20:03   

Tak tylko dodam swoje 3 grosze że maskę reguluje się w pionie przede wszystkim regulując zamek maski góra-dół, no i odbojami.

BMW Klub Podbeskidzie

Prosiak 

Doczy: 30 Lip 2006
Skd: Kraków/Witkowo
Wysany: 2007-04-29, 09:18   

...a jaką przeprowadzic regulacje jezeli maska nie odskakuje do konca,tzn.przy pociągnieciu rączki do otwarcia maski trzeba maske pociągnąc ręka do przodu aby ją podniesc?
Pzdr.Prosiak :wink:

High-Tech 
///HTT

Pomg: 2 razy
Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2007-04-29, 10:00   

Ja wczoraj też podregulowałem maskę - wysokość - jedna śrubka przy zawiasie, ta bliżej przodu auta.
Niby kilka mm, ale strasznie mi się to rzucało w oczy.

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-04-29, 10:15   

Prosiak napisa/a:
...a jaką przeprowadzic regulacje jezeli maska nie odskakuje do konca,tzn.przy pociągnieciu rączki do otwarcia maski trzeba maske pociągnąc ręka do przodu aby ją podniesc?

Działa to na zasadzie belki skrętnej np w peugeot. Jak zdejmowałem u siebie maskę, po złożeniu nie chciała odskakiwac tylko było słychać zgrzyty. Przyczyną była właśnie ta belka, po obu jej stronach wychodzą druty mające po kilka cm (właśnie to one spełniają rolę sprężyny) druty te powinny być w takich rowkach w blaszkach do których przykręca się zawias maski. rozebraliśmy i złożyliśmy jeszcze raz, jak druty były właśnie w tych rowkach, maska zaczęła pięknie odskakiwać. Może to samo jest u ciebie? pozdro!

E30 + E91

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2007-04-29, 10:26   

jeszcze nasmarujcie zawiasy i nie będzie skrzypić ani walić blacha tylko będzie kulturwalny efekt otwierania maski :mg:

Prosiak 

Doczy: 30 Lip 2006
Skd: Kraków/Witkowo
Wysany: 2007-04-29, 10:36   

Dziekuje Cypisku,sprawdze to dzisiaj :roll:

Cinek 

Wysany: 2007-04-29, 13:56   

Ja nasmarowalem i to aż za bardzo.Po zwolnieniu linki wyskakuje niczym z procy do przodu.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: