BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Opłata oc w ratach ?
Autor Wiadomo
Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2007-04-07, 12:16   Opłata oc w ratach ?

Nurtuje mnie problem a mianowicie:
Oplate za OC mam podzielone na raty [2] i czy musze wozic jakies zaswiadczenie ze zaplacilem 2 rate[dla policji]? Na polisie okres ubezpieczenia wpisany jest rok.

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi

Wesolych Świat :)

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2007-04-07, 12:36   

Goliat, Przeciez na potwierdzeniu zawarcia ubezpieczenia OC nie jest podane czy placisz w ratach czy nie (przynajmniej ja tak mam - ubezpieczyciel Hestia). Żadnych zaświadczeń potwierdzających uregulowanie należności za drugą rate nie musisz wozić.

Pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-07, 12:41   

trzeba wozić, bo policja sprawdza właśnie nie tylko ważność umowy, ale i opłacenia aktualnej raty składki OC

Domel, przyjrzyj się dobrze, bo może jednak gdzieś jest to napisane - na drukach samopomocy jest termin zapłaty kolejnej raty

BTW - kwitek nie zajmuje jakoś strasznie dużo miejsca :wink:

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2007-04-07, 12:59   

Z tego co wiem to policja właśnie czesto chce dowodu wpłaty drugiej raty, wiec lepiej ja mieć przy sobie, a zreszta jak sie opłaci druga rate u ubezpieczyciela to wydaja nowy kwitek i nie ma problemu.

Choc przyznam się że mi minoł już termin drugiej raty i jeszcze nie zapłaciłem. :oops:

Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2007-04-07, 13:47   

PioterW napisa/a:
trzeba wozić, bo policja sprawdza właśnie nie tylko ważność umowy, ale i opłacenia aktualnej raty składki OC

Domel, przyjrzyj się dobrze, bo może jednak gdzieś jest to napisane - na drukach samopomocy jest termin zapłaty kolejnej raty

PioterW serio nie ma tam zadnej informacji czy place w ratach czy nie. Mam to wlasnie przed sobą... Widocznie zależy to od ubezpieczyciela...

Pozdro

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-04-07, 13:58   

Domel napisa/a:
PioterW napisa/a:

PioterW serio nie ma tam zadnej informacji czy place w ratach czy nie. Mam to wlasnie przed sobą... Widocznie zależy to od ubezpieczyciela...

Pozdro

dokladnie, bo np. PZU robi tak ze jesli jest rozbite na raty to dostaje sie pare kwitkow, jak sa 2 raty to dostajesz papier ze oc wazne przez poł roku np. od 1.04.07 do 1.10.07 a po oplaceniu 2 raty kolejny papier na kolejny termin, to zalezy od ubezpieczyciela, jesli nie jest napisane ze jest rozbite na raty to dlaczego policja ma prosic o dowod wpaty, samo to ze posiada sie taki papier oc o tym swiadczy, ale wiadomo taki papierek duzo miejsca nie zajmuje...

PaWeLeK_E30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Piła
Wysany: 2007-04-07, 14:09   

Jeżeli na polisie wpisane jest rok. To ubezpieczenie jest ważne rok. Nie jest istotne czy wpłaciło się drugą ratę czy nie.
A policje nie powinno interesować czy zapłaciłeś 2 rate, nie powinno ich nawet interesować czy cokolwiek zapłaciłeś.
Ważne że masz przez ubezpieczalnie wydaną polisę OC. I jest ona ważna tak jak masz napisane w tej polisie.
Czy płacisz to jest Twoja sprawa i ubezpieczalni. Ubezpieczalnia musi się martwić żeby ściągnąć z Ciebie drugą ratę , jeżeli podpisała z Tobą umowę OC na rok. Jeżeli nie zapłacisz, to może Ci ubezpieczalnia naliczyć odsetki do drugiej raty.

W przepisach jest tak :
Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy, z
zastrzeżeniem art. 27.
Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy,
zwaną dalej „umową ubezpieczenia krótkoterminowego”, można zawrzeć, jeśeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym.
http://www.ncls.pl/admin/...ym_i_Polski.pdf

Nie rozumiem więc dlaczego Policja ma więcej wymagać niż ustawa.
Ostatnio zmieniony przez PaWeLeK_E30 2007-04-07, 14:21, w caoci zmieniany 1 raz  

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-04-07, 14:21   

A ja napiszę (zacytuję) tylko art. 130a ustawy prawo o ruchu drogowym:
Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:
2) nieokazania przez kierującego dokumentu ... stwierdzającego opłacenie składki takiego ubezpieczenia.

Także Policję może i powinno interesować czy zapłaciłeś za to ubezpieczenie czy nie.
Jeśli nie zapłaciłeś to ubezpieczyciel w swoim czasie się o to upomni i wtedy tylko okazanie umowy sprzedaży samochodu może Cię uratować od konieczności spłaty zaległości.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

PaWeLeK_E30 

Wysany: 2007-04-07, 14:29   

Adi,
Cała treść artykułu jest taka :

Art. 130a. 1. Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:

1. pozostawienia pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione i utrudnia ruch lub w inny sposób zagraża bezpieczeństwu;

2. nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia;

3. przekroczenia wymiarów, dopuszczalnej masy całkowitej lub nacisku osi określonych w przepisach ruchu drogowego.

I chodzi tu o to, że jeżeli ktoś nie ma przy sobie "pełnej wersji" polisy OC, to może policji wystarczyć kwitek od opłacenia tej składki, pod warunkiem, że jest tam napisane, że to wpłata za OC i jest tam numer polisy. Jest tam słowo "Lub"
Niektóre ubezpieczalnie dają kwitki i nic tam nie pisze że w ratach, a niektóre wydają dowody wpłaty na których są wszystkie dane. Chodzi o to, żeby taką mniejszą wersje OC można było wozić w dokumentach. Mało kto wozi "pełną wersję" ubezpieczenia formatu A4 w samochodzie, a wiele firm właśnie takie "duże" wersje wydaje.

:!: Nie cytuje się części przepisów , jeżeli to zmienia ich znaczenie :!:

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-04-07, 14:53   

Wiem wiem jaka jest pełna treść art 130a. No i musze Ci przyznać rację :) :beer:

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-07, 15:10   

PaWeLeK_E30 napisa/a:
Jeżeli na polisie wpisane jest rok. To ubezpieczenie jest ważne rok. Nie jest istotne czy wpłaciło się drugą ratę czy nie.
A policje nie powinno interesować czy zapłaciłeś 2 rate, nie powinno ich nawet interesować czy cokolwiek zapłaciłeś.

do niedawna tak jeszcze było, ale już teraz musi być opłacone, a słowo lub jest dlatego, żeby właśnie nie wozić ze sobą całej polisy, tylko kwitek stwierdzający opłacenie drugiej raty

PaWeLeK_E30 

Wysany: 2007-04-07, 17:17   

PioterW napisa/a:
PaWeLeK_E30 napisa/a:

do niedawna tak jeszcze było, ale już teraz musi być opłacone, a słowo lub jest dlatego, żeby właśnie nie wozić ze sobą całej polisy, tylko kwitek stwierdzający opłacenie drugiej raty

Nie zgodzę się z Tobą. Mam ubezpieczenie w Hesti, rozbite na dwie raty. Na dokumencie który pokazuje Policji nic nie jest napisane, że płatne w ratach. Jest to dokument wydawany oprócz polisy, której nie wożę. Jest okres ubezpieczenia,nr i to jest ważne.
Policja mnie nie raz kontrolowała i nie chciała żadnych dowodów wpłat.
Dowiadywałem się też w ubezpieczalni jak to jest. I wyraźnie mi powiedzieli, że ubezpieczenie mam na rok. A o drugiej racie mi przypomną i jeżeli nie zapłacę w terminie to nie stracę ubezpieczenia i jedyne co to mogą mi doliczyć odsetki. Powiedziano mi także, że pewnie odsetek mi nie doliczą, bo nie chcieli by stracić klienta przez takie pierdoły. Ważne więc żebym zapłacił przed końcem umowy.
I jeżdżąc przy sobie nie mam żadnego dokumentu wpłaty. Mam dokument posiadania polisy OC.

Po to powstał Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny i po to jest ustawa, żeby nie było takich sytuacji, że ktoś rozwali, komuś samochód, a przez niezapłacenie drugiej raty nie zostanie wypłacona szkoda z OC.
Ubezpieczenie OC jest obowiązkowe i po to jest na 12miesięcy, żeby nie było niedomówień. Po to się samo przedłuża (jeśli się nie wypowie umowy), żeby nie było sytuacji, że ktoś jeździ bez OC.

W przypadku wątpliwości najlepiej przeczytać swoją umowę z ubezpieczalnią i tam powinno być napisane, czy OC traci ważność w przypadku nie zapłacenia drugiej raty czy nie.

Goliat 
kierownik wioski

Wysany: 2007-04-07, 17:34   

PioterW napisa/a:

Mam ubezpieczenie w Samopomocy i jest tam napisane kiedy 2 rata i jaka kwota. Ok kwitek nie zajmuje duzo miejsca pod warunkiem ze sie go zaplacilo w banku, poczcie, w oddziale. A co ma zrobic jak zaplacilem rate przelewem z netu? Czy wydrukowane potwierdzenie przelewu bedzie wazne ? Czy trzeba gdzies je uprawomocnic ? :?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-07, 17:44   

PaWeLeK_E30 masz rację - jeśli masz dokument stwierdzający zawarcie umowy, to nie jest ważne (dla policji) czy cała składka została opłacona

gdzieś kiedyś czytałem co innego, ale teraz nie mogę znaleźć, natomiast z ustawy wynika, że jeśli nawet składka płacona jest w ratach, to odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń trwa przez czas, na jaki zawarto umowę

PaWeLeK_E30 

Wysany: 2007-04-07, 17:53   

Goliat napisa/a:
Mam ubezpieczenie w Samopomocy i jest tam napisane kiedy 2 rata i jaka kwota. Ok kwitek nie zajmuje duzo miejsca pod warunkiem ze sie go zaplacilo w banku, poczcie, w oddziale. A co ma zrobic jak zaplacilem rate przelewem z netu? Czy wydrukowane potwierdzenie przelewu bedzie wazne ? Czy trzeba gdzies je uprawomocnic ? :?

Wiadomo, masz prawo zrobić przelew z neta. I nie musisz mieć potwierdzenia.

Spędziłem trochę czasu w ubezpieczalniach i się dowiadywałem jak to jest. Umowa jak jest na 12miesięcy to jest na 12miesięcy i tu nie ma dyskusji. Takiej umowy nie można wypowiedzieć w czasie jej trwania, chyba że się sprzedało samochód. Jeżeli się jednak nie wypowie umowa przechodzi na następnego właściciela pojazdu i trwa do końca tak jak się ją zawarło. Jeżeli kupującemu nie podoba się to w jakiej jest firmie, ma on 30dni na wypowiedzenie umowy i musi podpisać umowę w innej ubezpieczalni. Sprzedający w przypadku wypowiedzenia umowy i jeżeli chce siano odzyskać, musi poinformować kupującego o tym fakcie, a najlepiej to zaznaczyć w umowie Kupna-Sprzedaży. Nie jest dopuszczalne, aby samochód był chociaż jeden dzień bez umowy OC, bo Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może w tym momencie naliczyć za każdy dzień przerwy odpowiednią i to wysoką kare w wysokości ileś tam euro.

Ostatnio było głośno w TV o tych którzy zawierają umowy w necie. I jeżdżą mając jedynie własne wydruki z kompa potwierdzający zawarcie umowy OC. Tu Policja się czepiała tylko dlatego że na takim kwitku nie ma pieczątki. Ale zaznaczyli też że takie umowy OC są ważne, ale żeby nie było problemów przy kontroli to zalecali, aby mimo wszystko starać się od takiej internetowej firmy, aby dosłała jakieś potwierdzenie.

[ Dodano: 2007-04-07, 17:56 ]
PioterW napisa/a:
PaWeLeK_E30 masz rację - jeśli masz dokument stwierdzający zawarcie umowy, to nie jest ważne (dla policji) czy cała składka została opłacona

gdzieś kiedyś czytałem co innego, ale teraz nie mogę znaleźć, natomiast z ustawy wynika, że jeśli nawet składka płacona jest w ratach, to odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń trwa przez czas, na jaki zawarto umowę

Jest tak, że czasem ubezpieczalnia tak mówi, że jak się nie zapłaci drugiej raty to ubezpiecznie OC może stracić ważność, ale mówią tak tylko dlatego, żeby zmobilizować ludzi do płacenie w terminie.

Dzięki za przyznanie racji :spoko:

Dodam jeszcze że jeżeli chcecie zmienić ubezpieczyciela to musicie czekać do końca trwania umowy. Wypowiedzieć można 1 dzień przed okresem końca trwania tej umowy. I radzę od razu podpisywać gdzie indziej, bo jak się ten fundusz doliczy to są masakralne kary. Tak jest czy się to podoba komuś czy nie. Jesteśmy w UE i takie są przepisy. Dopuszczalne jest posiadanie jednocześnie dwóch umów OC w różnych zakładach :D

BMW E30
Ostatnio zmieniony przez PaWeLeK_E30 2007-04-07, 18:08, w caoci zmieniany 1 raz  

Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2007-04-07, 18:04   

PaWeLeK_E30, a Ty co za jeden ? ;-)
Zauważyłem, że przepisy nie są Ci obce, przynajmniej z PoRD :)

Goliat 
kierownik wioski

Wysany: 2007-04-07, 18:10   

Mariusz napisa/a:

Moze sie wypowie odpowiedni czlowiek w tej kwestii - sluchamy :)

PaWeLeK_E30 

Wysany: 2007-04-07, 18:15   

Mariusz napisa/a:

A ja taki jeden użytkownik BMW E30
Miałem przeboje z ubezpieczalnią :D , tzn. chciałem pokombinować przy zmianie ubezpieczyciela, najeździłem się po ubezpieczalniach i się trochę dowiedziałem. Od czasu jak jest ten Fundusz....... to nie ma za bardzo co kombinować i musi być jak jest.
A przepisy bardzo lubię czytać. Lubię jak się Policja myli :D

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-04-10, 10:12   

Teoretycznie jest taki zapis na polisach, że polisa po dniu X jest ważna po opłaceniu drugiej raty jednak policja żadko zraca na to uwagę patrzą na daty ubezpieczenia jedynie. Jeżeli policja będzie znała ten zapis ma prawo traktować brak kwitka opłaty drugiej raty jko brak ubezpieczenia. Oczywiście w sytuacjach kiedy są potwierdzenia OC wożone zamiast polis jest to nie sdprawdzalne :)

PaWeLeK_E30 

Wysany: 2007-04-10, 11:16   

belisama napisa/a:
Teoretycznie jest taki zapis na polisach, że polisa po dniu X jest ważna po opłaceniu drugiej raty [...]
Jeżeli jest taki zapis na polisie, to jest on niezgodny z prawem. Polisa OC musi być na 12 miesięcy (oprócz umowy ubezpieczenia krótkoterminowego).
Wszystko wyżej zostało już napisane.

Można sobie zrobić test na znajomość przepisów OC :
http://www.ufg.pl/qoc/quiz.htm#
Pyt.25 (no chyba że się kolejność zmienia)
Czy niezapłacenie w wyznaczonym terminie raty składki ubezpieczeniowej z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych powoduje ustanie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń?
Odp. prawidłowa
a) nie, odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń trwa zawsze do końca okresu ubezpieczenia

Belisama 

Wysany: 2007-04-10, 11:41   

Polisa jest na 12 miesięcy jednak po pół roku jest ważna wraz z okazaniem kwitu opłaty 2 raty odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń również jest nawet jak nie będzie zapłacona to przy szkodzie ją ściągną z odsetkami, ale jazda bez kwitka może być potraktowana jako jazda bez ważnego OC z punktu widzenia policji to trochę tak jak tłumaczenie kanarowi że sie bilet miesięczny ma w domu, ale karę i tak policzą ;)

Natomiast odnośnie pieczątek to zgodnie z polskim prawem pieczątka nie jest żadnym potwierdzeniem zawarcia umowy jest jednymie informacją do podpisu.Umowa jest ważna po podpisaniu a nie po przystawieniu pieczątki;)

Wszystko zależy od policjanta i tego jak bardzo będzie się chciał przyczepić od siedmiu lat mam polisy na raty i jeszcze żaden policjant nie spytał mnie o opłatę 2 raty bo zwyczajnie nie czytają. Jak ktoś ma z tym problem to niech wozi potwierdzenie i tyle tony przecież nie waży, a każdy bank ma obowiązek wystawić potwierdzenie przelewu ;)

PaWeLeK_E30 

Wysany: 2007-04-10, 12:21   

belisama napisa/a:
Polisa jest na 12 miesięcy jednak po pół roku jest ważna wraz z okazaniem kwitu opłaty 2 raty ....
Jest ważna 12 miesięcy to jest ważna i bez kwitka opłaty za drugą rate ! Kiedyś może tak było że po pół roku trzeba było mieć kwitek od drugiej raty. Dlatego zmieniono te przepisy bo ktoś nie zapłacić drugiej raty i rozbił auto i nie miał kto płacić.

belisama napisa/a:
jazda bez kwitka może być potraktowana jako jazda bez ważnego OC z punktu widzenia policji to trochę tak jak tłumaczenie kanarowi że sie bilet miesięczny ma w domu, ale karę i tak policzą ;)
Przecież mamy przy sobie polisę OC lub jakiś dokument, że tą polisę mamy :D Temat dotyczy potwierdzenia o wpłacie 2 raty czy też nie zapłacenie 2 raty.

belisama napisa/a:
Natomiast odnośnie pieczątek to zgodnie z polskim prawem pieczątka nie jest żadnym potwierdzeniem zawarcia umowy jest jednymie informacją do podpisu.Umowa jest ważna po podpisaniu a nie po przystawieniu pieczątki;)
Tu się zgadzam podpis jest ważniejszy. Jak się podbija pieczątkę to się raczej podpisuje automatycznie, to chyba normalne. Wątpię też czy polisa bez żadnej pieczątki i tylko z samym jakimś tam podpisem czy parawką była by przez policję uznana.

belisama napisa/a:
Wszystko zależy od policjanta
Od policjanta nic tu nie zależy. Przepis jest przepis i jak ktoś go zna, to żaden policjant mu kitu nie wciśnie. Policjant nie zatrzyma wam dowodu pojazdu, bo nie miałby później co wpisać na potwierdzeniu. Nie da wam mandatu, bo nie ma do tego podstawy prawnej.

belisama napisa/a:
a każdy bank ma obowiązek wystawić potwierdzenie przelewu ;)
Tylko chyba nie o to chodzi, jak ktoś płaci przez neta to nie będzie leciał do banku po potwierdzenie. Jak ktoś ma bank internetowy to potwierdzenie czasem kosztuje.

belisama napisa/a:
jeszcze żaden policjant nie spytał mnie o opłatę 2 raty bo zwyczajnie nie czytają
Nie to że nie czytają, tylko według przepisów od 2003 roku nic nie mają do tego, czy ktoś zapłacił czy nie

belisama, czy Ty masz OC w PZU ? bo wiem, że oni takie rzeczy wypisywali na swoich kwitkach, że musi być druga rata.

Myślę że czarno-na białym :D napisałem, jakie są przepisy. A wszystko inne to tylko teorie, które można pisać w nieskończoność.

temat można by chyba zamknąć bo nic nowego już nie wnosi
Ostatnio zmieniony przez PaWeLeK_E30 2007-04-10, 12:44, w caoci zmieniany 1 raz  

Belisama 

Wysany: 2007-04-10, 12:39   

PaWeLeK_E30 napisa/a:
belisama, czy Ty masz OC w PZU ? bo wiem, że oni takie rzeczy wypisywali na swoich kwitkach, że musi być druga rata.

Nie mam OC w Warcie

PaWeLeK_E30 napisa/a:
bo ktoś nie zapłacić drugiej raty i rozbił auto i nie miał kto płacić.

Jak juz napisałam polisa jest roczna i odpowiedzialność zakładu jest jak tylko ściągną opłatę 2 raty i nie ma tu problemów chyba że się ubezpiecza w firmie krzak wtedy zawsze są problemy

PaWeLeK_E30 napisa/a:
Myślę że czarno-na białym napisałem, jakie są przepisy
jakiż piękny mielibyśmy kraj gdyby każdy czytał przepisy stosował i rozumiał i nie wynikałyby z tego żadne nieporozumienia,a wiara w egzekwowalność swoich praw jest przejawem zbyt dużej ilości wolnego czasu na wykłócanie sie o swoje prawa ;)

A policjant jak się uprze to w każdym sprawdzanym samochodzie znajdzie coś do czego się przyczepi więc po co walczyć z wiatrakami ;)

PaWeLeK_E30 

Wysany: 2007-04-10, 12:54   

belisama napisa/a:
jakiż piękny mielibyśmy kraj gdyby każdy czytał przepisy stosował i rozumiał i nie wynikałyby z tego żadne nieporozumienia
Co to ma do tematu "Opłata OC w ratach".

belisama napisa/a:
a wiara w egzekwowalność swoich praw jest przejawem zbyt dużej ilości wolnego czasu na wykłócanie sie o swoje prawa ;)
Jakoś ludzie walczą o swoje prawa i to coraz częściej. W czasach PRLu to może inaczej było, ale czasy się zmieniają. A że niektórym się to nie podoba to ich problem.
Nieznajomość prawa szkodzi - stara prawda

belisama napisa/a:
A policjant jak się uprze to w każdym sprawdzanym samochodzie znajdzie coś do czego się przyczepi więc po co walczyć z wiatrakami ;)
Akurat w moim nic nie znajdzie. U mnie wszystko zgodnie z przepisami, auto sprawne, OC zapłacone. To jest stereotyp powtarzany przez ludzi, którzy dobrze wiedzą co mają nie tak z autem, albo czego im brakuje. Bo żal im wydać 8zł na zalegalizowanie gaśnicy , itp.
Policjant nie jest jakimś tam guru, musi mieć podstawę prawną i podać wam odpowiedni artykuł. No i też człowiek i ma prawo się mylić :D
Ostatnio zmieniony przez PaWeLeK_E30 2007-04-10, 13:08, w caoci zmieniany 2 razy  

Belisama 

Wysany: 2007-04-10, 12:59   

PaWeLeK_E30 napisa/a:
Co to ma do tematu "Opłata OC w ratach".

Starałam się wyjaśnić temat od strony praktycznej jak wygląda rzeczywistość
a nie jedynie teorię zaczerpniętą z cytowanych paragrafów ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: