mam problem z centralnym zamkiem, po prostu nie działa.
wszystkie silniczki siedzą na miejscu w drzwiach i w bagażniku, jak sie przesuwa "pipcik"do zmykania i otwierania od srdka to nawet slychac jak chodzi silniczek.
czy ktos wie gdzie sie znajduje centralka sterujaca zamkiem,być może sie zepsuła lub jakis kabelek sie odłączył .dodam tylko ze bezpiecznik jest ok. proszę o pomoc .
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-04-12, 20:17
Na zdjęciu masz białą kostkę (od centralki) i wychodzą z niej przewody biały i niebieski (grube). Podłącz pod nie naprzemiennie + i - 12V na ułamek sekundy to zobaczysz czy działają siłowniki. Powinny się otwierać i zamykać.
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
daje nowy kozacki rysunek jak to było kiedy podłączałem kumplowi sterownik c.zamka, sterowanie było w tym aucie minusem ale na tych kablach które zanaczyłem
Ja miałem taki przypadek po lakierowaniu auta, że wtyczka w drzwiach na słupku była zaśniedziała wyczyściłem popsikałem sprajem contact-spray i problem znikł poszukaj w tej wtyczce co jest w słupku. jak otwierasz drzwi to w czarnej gumie idą kable z drzwi do słupka.
miałem identyczny problem jak opisuje kolega w mojej E30...wyszukałem centralke rozebrałem i okazało sie ze odlutowała sie mała blkaszka na układzie....lutownica w reke pare sekund i gitara gra centralny działa jak nowo narodzony...pzodrawiam
Tylko uwazaj przy rozlaczaniu tej wtyczki bo ma tendencje do rozpadania sie w rekach i zostaniesz z wiazka luznych kabelkow w lapie i zagadka gdzie co bylo.
również mam problem z centralnym zamkiem. Otóż jak przekręcę kluczyk w zamku bagażnika, to centralny tylko czasami otwiera wszystkie drzwi i klapkę wlewu paliwa. W większości przypadków niestety nie reaguje. Natomiast przy otwieraniu/zamykaniu poprzez drzwi kierowcy słychać, że siłownik pracuje, ale na tym się kończy - każde drzwi trzeba zamykać/otwierać osobno. Co może być tego przyczyną?
I jeszcze pytanko, w którym dokładnie miejscu na poniższym zdjęciu jest cała centralka sterująca zamkiem centralnym?
Jak wymiana centralki nie pomoże to problemem może być którys z siłowników który się zatarł i robi zwarcie u mnie tak jest jak podłącze siłownik od klapki baku, przestaje działać cały centralny słychać tylko pykanie w drzwiach ale nic się nie dzieje a po jego odłączeniu wszytsko działa elegancko...
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Jak wymiana centralki nie pomoże to problemem może być którys z siłowników który się zatarł i robi zwarcie u mnie tak jest jak podłącze siłownik od klapki baku, przestaje działać cały centralny słychać tylko pykanie w drzwiach ale nic się nie dzieje a po jego odłączeniu wszytsko działa elegancko...
Sugerujesz poodłączać pojedynczo każdy siłownik i posprawdzać metodą prób i błędów czy zadziała?
pierwsze co zrob to pusci 12V z pewnego zrodla na centralke - wystraczy maly spadek napięcia np do 11.7-11.8 na kablu i juz nie bedzie chodzila jak nalezy - dla testu podepnij + bezposrednio z aku i zobacz reakcje.
Sugerujesz poodłączać pojedynczo każdy siłownik i posprawdzać metodą prób i błędów czy zadziała?
Jak podmiana centralki nie pomoże to tego sposobu właśnie spróbuj !
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
U kolegi w E30 naprawialismy pare lat temu niedzialajacy centralny zamek. Zasniedziale byly styki we wtyczce z kablami idacymi do drzwi. Z tego co pamietam to zlutowalismy wszystkie kable na stale i problem zniknal.
....Ze schematu wynika , że ta czarna kostka to podstawka przekaźnika opóźnionego wyłaczania oświetlenia wnętrza..............PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!