Witam mam problem z tylnym zawieszeniem .. mianowicie przy zawracaniu czy ostrym skrecie nie koniecznie przy duzych predkosciach czuc tak jak by zarzucalo .. czy jak by tylna os byla skretna .. moje pytanie jest nastepujace .. co padlo .. jakies gumy mocujace most czy jak ? dzieki za odpowiedzi pozdro
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
Pierwsze co sprawdź to tuleje tylnych wahaczy. Najszybciej lecą te od przodu. Inną częstą dolegliwością są silentbocki wózka nad dyferencjałem. W USA nawet wsadzali tam całe aluminiowe tuleje bo zbyt często to padało w ich młodziutkich BMW.
hmm zbierznosc przodu byla robiona .. a tylu nie wiem ( nie wiem czy sie to w ogole robi ) .. wiem ze to strasznie dziwny objaw .. tak jak by zarzucalo na lodzie czy jak .. nie wiem jak to opisac... odczuwa sie to tak jak by tylna os byla skretna powiedzmy ze jade prosto ok 20 na godz na pierwszym biegu .. dodaje gazu lekko i skrecam kierownice w prawo .. auto wpada w delikatny uslizg i kawalek leci tak jak by mialo zostawiac 4 slady czy jak bym mial skretna tylna oske .. nie wiem jak to opisac
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
MrKrYH_e34 stawiam na tuleje na tylnej belce...
mam dokładnie ten sam objaw i zakupiłem już te tuleje (dwie LEMFENDERKI ) ... niedługo wymianka
sprawdź ręką czy belka nie "zwiesiła" sie na rancie którejś z gum...?... może nawet z obu stron... u mnie narazie poszła jedna ale objawy są takie jak opisujesz.
ok teraz napiszcie moi drodzy ile ta przyjemnosc kosztuje .. znajac zycie to czesci beda tanie a wymiana kosmicznie droga PS ma ktos foto tej czesci do wymiany bo nie wiem na co patrzec jak wejde na kanal pozdro
houk!
tu masz gdzie się znajdują...
http://www.fotosik.pl/pok...b0b42e446e.html
rys. od zawiechy e30 ale w e36 jezzd podobnie...
ja kupiłem dwie sztuki "Lemfendera" za 174pln. do e36 chyba będzie podobna cena, a wymiana... ?
ja wymieniam sam z wujasem żony, który jest mechanikiem więc o cenie Ci nic nie powiem.
wiem tylko, że w "tyte" roboty będzie bo wszystko trzeba ściągać
Oj Kryh, czyli problem jeszcze nie zniknął . Od razu mówiłem że to tuleje wózka, tej półbelki. Tylko dziwne że przy dużej prędkości nic się nie dzieje???
Tylko dziwne że przy dużej prędkości nic się nie dzieje???
u mnie najbardziej odczuwalne jest to przy małych prędkościach, przy "wchodzeniu i wychodzeniu z zakrętu".
przy szybszej jeździe na wprost auto troszkę "myszkuje", a w szybkich łukach muszę je delikatnie "korygować".
ale dla "laika" może być to nieodczuwalne.
Jest jeszcze możliwość, że nie masz wzmocnienia mocowań tylnej belki, które montowane byly w M3. Słyszałem, że w E36 przy ostrzejszej jeździe lubi się wyrywać tylna belka z mocowań gdyż są słabe. Można je chyba dokupić w ASO i przy wymianie wspawać i zabezpieczyć przed korozją. Wtedy będziesz miał spokój na długo.
PS. Nie chcę Cię straszyć ani nic takiego, ale wspawanie i wymiana tulei będzie kosztowna. Zrób to w dobrym warsztacie, który potem spawy zabezpieczy odpowiednio. Trzymam kciuki, żeby to były tylko tuleje a nie mocowania.