BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wciąż ten sam problem mimo wielu najmądrzejszych :/
Autor Wiadomo
Cinek 

Doczy: 30 Sie 2006
Skd: Olkusz
Wysany: 2007-04-13, 13:54   Wciąż ten sam problem mimo wielu najmądrzejszych :/

Sprawa dotyczy [E30] Turing 1,8i 113 KM roczik 90' Model silnika M40 Odkąd kupiłem auto w lipcu mam ten sam problem. Auto niekiedy długo kręci zanim odpali (żwawo to idzie bo aku dobry) Tak jakby paliwo nie dochodziło. Chce odpalić ale musze go długo kręcić żeby zaskoczył. Nie ma reguły czy ciepły czy zimny. Jak mu sie uwidzi.Zawsze odpala za pierwszym razem. Niekiedy pali pięknie.To mnie martwi bo niemogę zlokalizować usterki ani żaden z mechaników.Każdy mówi co innego.Jak już odpali to nie może wejść na obroty trzepie go dlawi się. A jak dodaję gazu to spada z obrotów.Musze pulsacyjnie pare razy przegazować i sie stabilizuje.To wszystko trwa kilka sekund.OD tego momentu moge zrobić np 1000 km i chodzi jak marzenie, ani razu sie nie przytnie.Tak jest tylko na początku jak silnik zastartuje.Tak samo nie ważne czy ciepły czy zimny. Albo sie zdarza albo nie.I właśnie prawie zawsze mam tak że jak zaraz po odpaleniu rusze to nie ma mocy a po paru metrach dostaje kopa i rusza żwawo do przodu.Tak jakby coś go blokowało na starcie, paliwo nie dopływało czy coś.Potem jest pięknie już. Nie mam pojęcia co to.Mechanik podłączał pod kompa sprawdzał ciśnienie na pompie paliwa, kompresja wszędzie trzyma ładnie i na ciepłym i na zimnym silniku.Podłączał pod kompa - zero errorów.Wymienił świece i kopółke. Stwierdził że usunął usterkę bo rzeczywiscie odpalilismy u niego i pięknie zaskoczył i pracował równo.Pod domem zaś to samo. Pojechałem za jakiś czas do innego, stwierdził że to kable.Wymieniłem na nowe i palec rozdzielacza nowiutki. Dalej lipa. Mam powymieniane wszystkie płyny,oleje i filtry.Świece NGK kable Chempiony kopółka Bosha. Nie wiem co teraz bo auto chodzi lux tylko denerwuje mnie ten zonk zawsze na początku. Czy to wtrysk sie zawiesza czy silniczek krokowy czy co.Poradźcie bo już nie mam sił.

Dodam że auto nie ma i nigdy nie miało instalacji LPG. Aha i cały czas słyszę pompe paliwa. Czy w E30 to normalne? i wówczas jak go trzepie po odpaleniu tak jak pisałem wyżej to wtedy ona też jakby inaczej "bzyczała"

Gohan 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Wrz 2005
Skd: Rzeszów
Wysany: 2007-04-13, 14:03   

pewnie pompa jakas skonczona i juz nie wydala i chodzi jak jej sie podoba wez na probe zaloz jakas sprawna pompe bo ta ktora masz moze byc juz padaka ja tak mialem w swoim bylym bmw po wymianie pompy odrazu chodzilo idealnie

Pozdrawiam Grzesiek vel Gohan

Cinek 

Wysany: 2007-04-13, 14:29   

Może, tylko że gość mi sprawdzał ciśnienie na pompie i było wporzo.Zresztą gdyby to była pompa to wydaje mi sie że w każdej chwili mogłaby sie zacinać.A ja jakbym jeździł autem kilka godzin to nic sie złego nie dzieje.Byłem tym autem nad morzem (700 km) i jezdze do rodziny ok 250 km i nie mam najmniejszych problemów.Więc już sam nie wiem

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2007-04-13, 15:23   

hej,
sprobuj zmienic cewke i rzeczywiscie sprawdz pompe....

r3kin 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Lut 2006
Skd: piaseczno
Wysany: 2007-04-13, 15:54   

Witam mjałem podobny obiaw i okazało sie ze pompa siadła i musiałem pukną w bak aby zaskoczyła .

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-04-13, 16:38   

a ja przy podobnych objawach jeszcze w M40 wyjąłem pompę, przeczyściłem, przedmuchałem i było już wszystko w porządku.

Cinek 

Wysany: 2007-04-13, 23:28   

Hmm o cewkę zapłonową chodzi? Pewnie trzeba by nową. Kolejny koszt :/ a pompa paliwa jest w baku bo w każdym aucie to chyba inaczej.

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-04-14, 00:37   

podmień sobie regulator ciśnienia paliwa na listwie, zdarza się ten problem w m40 że dziurawa zrogowaciała guma na membrance zalewa silnik przy odpalaniu i są jakieś cuda. Rekin z Poznania to przerabiał, jego gg: 2661767 Kupił on taką beemę okazyjnie ponieważ poprzedni właściciel w silniku zmienił już chyba wszystko i stracił cierpliwość. To było to.
E30 M332 1991........ ....U__________\

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2007-04-14, 06:57   

:idea: A wymieniłeś filtr paliwa? może jest zasyfiały.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-04-14, 11:37   

amoze przeplywka sie zacina!!!!!!!

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-04-14, 21:20   

Znam ten objaw ścierzki w przepływce sa wytarte można regenerowac ale taniej kupić używana przepływkę.
pozdro

Cinek 

Wysany: 2007-04-14, 22:07   

Witam na mechanice sie nie znam zbytnio,rozumiem ze chodzi o przepływomierz? Jak sprawdzić czy to rzeczywiście to? Da saie jakoś wymontować i zajrzeć do tego? Czy to jest zabudowane? Jak to wygląda i w ogole z cyzm to sie je i gdzie to jest :D

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2007-04-16, 08:46   

nad filtrem powietrza, idzie do niego kabel nawet :)
najlepszym sposobem na sprawdzenie czy to to czy nie jest podmianka z kims kto ma sprawny
wiec umow sie z kims i zamiencie sie na chwile przeplywomierzem bedziesz wiedzial czy to to czy nie :)
sprawdzic czy sa przetarte niby mozesz, odklejajac plastikowa oslone z gory, ale tak naprawde za wiele taki widok CI nie da..
one sie przecieraja tak czy inaczej, ale czy Twoja juz bedzie tak przytarta ze juz nie lapie, czy nie bedzie Ci trudno okreslic..
najlepiej zamiana z kims kto ma taka sama, wiec znajdz auto z tym silnikiem i hej
walcz nie poddawaj sie..

mgr inż. Jędrek ;)

BIZON 
Tatanka power

Doczy: 13 Wrz 2006
Skd: Żary
Wysany: 2007-04-16, 09:29   

tu masz tą "plastikową osłonkę", którą trzeba delikatnie odkleić... :wink:

...albo tu masz lepiej widoczne... :roll:
http://www.fotosik.pl/pok...8e6bc55bfc.html

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2007-04-16, 14:55   

albo odpal niezbednik techniczny badz tego linka:
http://forum.beemka-klub....?t=3342&start=8
wszystko sam pozbieralem :)
juz lata temu :D

mgr inż. Jędrek ;)

Marcinek 

Doczy: 30 Lis 2006
Skd: Gostyń
Wysany: 2007-04-16, 15:37   

a u mnie jest to samo w 1.6 M40. Tylko, że u mnie zanim zaczne kręcić wystarczy, że jest zaplon z 20s i idzie na szczala bez żadnego ale... na moja głowe to cos nie tak z pompa u brata w warsztacie mi powiedział, że pompa nie zalącza sie odrazu i trzeba poczekać, ale nie zawsze tak jest czasem idzie odrazu. :roll:
http://beemka-klub.pl/for...12fdf867#320076

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-04-16, 21:23   

podmien przeplywke bedzie wszystko wiadomo

kaka 

Doczy: 19 Kwi 2007
Skd: Konin
Wysany: 2007-04-19, 01:01   

MIALEM KIEDYS E30 1.8 I TEZ MI SIE TAK DZIALO CO SIE OKAZALO ZA PARE TYGODNI PADLA POMPA PALIWA WYMIENILEM I BYLO OK

marek 

Doczy: 20 Wrz 2006
Skd: Milanówek
Wysany: 2007-04-19, 08:13   

mam 1,6 M40, mialem podobnie, pompa nie trzymala paliwa, jak samochod postal np godzinke to byl problem z odpaleniem, tak jakby paliwo cofalo sie do baku i potrzebowal chwili aby znow paliwo zaciagnac, po odpaleniu dziwne rzeczy dzialay sie z obrotami, jakby przygasal, lecz po chwili bylo ok. Oprocz tego pompa pracowala wzorowo! wymienilem pompe i wszystko wrocilo do normy :jupi: kupilem uzywke ale oryginal od 2.0 i smiga do tej pory bez problemow.

pozdro!

Frycek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: W-wa G.R.CH.W.
Wysany: 2007-04-20, 13:13   

Kolego miałem kiedyś podobny problem z innym autem i może to Cię naprowadzi, otóż wężyk powrotny od paliwa był troszku sparciały i dostawało się tam powietrze (paliwo nie leciało) ,powodowało to że paliwo wracało się z powrotem do baku po postoju, objawy były identyczne. Nie wiem jak to jest rozwiązane w beemce ale może Ci to pomoże :)
pozdrawiam

Cinek 

Wysany: 2007-04-21, 15:38   

Dzieki chłpaki za wszystkie rady. Zaczne chyba jednak od pompy bo bardzo dziwnie brzdękoli.Włąśnie wówczas gdy tak grzechocze to wtedy sie silnik przycina. Tak jak wam pisalem że nie zawsze sie tak dzieje. Rózńie to bywa.Ale jedna rzecz mnie dziwi.Wiem kiedy zawsze sie przytnie.Ale to zawsze!!!! Zawsze po tankowaniu jest ten problem. Z tego co wiem pompa paliwa jest w baku.Troche wymiana kłopotliwa.Szukałem na allegro tych pomp, ale widze że dobór nie jest taki prosty bo to zależy od baku i od jakichś tam seryjnych oznaczeń.Musze najpierw swoją wymontować i sprawdzić te oznaczenia żeby dokupić taką samą? Troche to dla mnie kłopotliwy motyw, otóż bo nie wiem czy ten poprzedni własciciel nie zmieniał pompy.Podobno przed nim ktoś zmieniał, i nie wiadomo czy wsadzili dobrą. Nie wiem też jakie ciśnienie ma podawać.Też widziałem różne wartości że sprzedają.. Idzie to gdzies wyczyctać zeby dobrać odpowiednią? Nie wierze tym kolesiom ze sklepów bo oni to robią wszystko na odczep się. Chcee mieć pewność że kupie dobrą, bo widziałem że kosztują po 200 zł.Sam dam rade wymienić? Pozdro

[ Dodano: 2007-05-19, 14:53 ]
Chłopaki odgrzewam kotleta dlatego że fura stoi na parkingu a ja mam w rękach już tą nieszczęsna pompę.Wygląda idealnie :|Pisze Made in Germany wiec nie jest z chinlandi.Tylko nie wiem czy to orginał.Moge zrobić fotkę.Prosze o pomoc!!!
Oznaczenia na pompie
VDO
21/48/-493
802/33/1
duza litera S i jest tez jakas zielona pieczatka w ksztalcie trujkataa na niej 793 2,90

Wie ktos czy to orginal czy jakis syf? Co teraz robic?Wydac 500 zł a jak sie okaze ze dalej bedzie lipa? Ja mam pecha do takich rzeczy i czesto sie okazuje ze jak wymienie to sie okazuje ze to nie to :( Potrzebuje szybko odpowiedzi. Moge zrobic foto i wrzucic gdzies na stronke tej pompy

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: