BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Co sadzicie o 2,5 tds z E 36???!!!
Autor Wiadomo
GERMAN BOY 
KAMIL E 36

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-04-19, 13:44   Co sadzicie o 2,5 tds z E 36???!!!

Jakie opinie macie o silniku 2,5 tds w e36 .Jak sie sprawowały.Kumpel chce szarpnąc taka bmke i zastanawia sie czy warto.Jak z osiagami ,ile pali,i ogólnie wszystko co wiecie.

mietekg 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Kwi 2007
Skd: Chełm
Wysany: 2007-04-19, 22:42   

Witam, 143KM, silniki wytrzymują spokojnie 500.000km bez remontu (pod warunkiem że nie właściciel nie jest piratem drogowym i nie zostanie przegrzany). Teraz mam 325td z 93r (słabsza wersja- 113KM). Przebieg w książce serwisowej od niemieckiego właściciela - do 400.000km wymiana płynów i klocków hamulcowych. Nic nie stuka i nie puka. Po awarii (jak się potem okazało - pompy wodnej, bo była do wymiany), dzięki której gość (mechanik) zafundował mi remont głowicy (niepotrzebnie) i wymiany uszczelki to stan silnika był na 4+/6. Nie było progów, nie pobierał oleju. Spalanie w trasie przy lekkiej jeździe (ok. średnio 110km/h) spalił ok.5,8L/100km. Po mieście jak zaszalałem (niepolecam) potrafił spalić 10L. Dla odróżnienia- z przyczepką załadowaną ok. 500kg, oplandeczoną wyżej dachu auta spalił 11L/100km przy trzymaniu stałej prędkości średnio 110km/h.
Przy zakupie warto żeby była książka serwisowa, chodzi o przebieg. Silnik ma pracować równo jak na zimnym tak i na ciepłym silniku (jeśli faluje- do remontu pompa, nastawnik (1400zł)), odpalać za pierwszym razem, nie może "kopcić" z tłumika na wolnych obrotach (leją wtryski, bierze olej).
Poza tym fajnie się jeździ :D , auto waży ok 1300-1350kg. 143KM pozwala na elystyczną jazdę bez zbędnych redukcji na niższy bieg, spokojnie można przycisnąć na 4 (w dieslu jest większy moment obrotowy), bez żadnych oporów reaguje. W porównaniu np. 325td (113KM) i 318i (benzyna - 118KM) to "td" ma większe możliwości. Jeździłem tym i tym.
Jeszcze porada: jeśli coś ci się zepsuje - nie oszczędzaj na "tanich" mechanikach:). Jeśli nie naprawią za pierwszym razem dobrze, potem są już same problemy.

[ Dodano: 2007-04-19, 22:44 ]
Witam, 143KM, silniki wytrzymują spokojnie 500.000km bez remontu (pod warunkiem że nie właściciel nie jest piratem drogowym i nie zostanie przegrzany). Teraz mam 325td z 93r (słabsza wersja- 113KM). Przebieg w książce serwisowej od niemieckiego właściciela - do 400.000km wymiana płynów i klocków hamulcowych. Nic nie stuka i nie puka. Po awarii (jak się potem okazało - pompy wodnej, bo była do wymiany), dzięki której gość (mechanik) zafundował mi remont głowicy (niepotrzebnie) i wymiany uszczelki to stan silnika był na 4+/6. Nie było progów, nie pobierał oleju. Spalanie w trasie przy lekkiej jeździe (ok. średnio 110km/h) spalił ok.5,8L/100km. Po mieście jak zaszalałem (niepolecam) potrafił spalić 10L. Dla odróżnienia- z przyczepką załadowaną ok. 500kg, oplandeczoną wyżej dachu auta spalił 11L/100km przy trzymaniu stałej prędkości średnio 110km/h.
Przy zakupie warto żeby była książka serwisowa, chodzi o przebieg. Silnik ma pracować równo jak na zimnym tak i na ciepłym silniku (jeśli faluje- do remontu pompa, nastawnik (1400zł)), odpalać za pierwszym razem, nie może "kopcić" z tłumika na wolnych obrotach (leją wtryski, bierze olej).
Poza tym fajnie się jeździ :D , auto waży ok 1300-1350kg. 143KM pozwala na elystyczną jazdę bez zbędnych redukcji na niższy bieg, spokojnie można przycisnąć na 4 (w dieslu jest większy moment obrotowy), bez żadnych oporów reaguje. W porównaniu np. 325td (113KM) i 318i (benzyna - 118KM) to "td" ma większe możliwości. Jeździłem tym i tym.
Jeszcze porada: jeśli coś ci się zepsuje - nie oszczędzaj na "tanich" mechanikach:). Jeśli nie naprawią za pierwszym razem dobrze, potem są już same problemy.

[ Dodano: 2007-04-19, 22:44 ]

mariusz szkocja
[Usunity]

Wysany: 2007-04-20, 13:47   

siemka

swieta prawda co kolega pisze .#
z jednym sie nie zgodze od czasu do czasu dobrze dac w rure bo nie ma nic gorszego od zamulonego tds a takie sie zdarzaja.
do tej pory ganiam 525 tds i nie mam zadnych problemow

jedynym mankamentem tego silnika jest pompa wtryskowa ktora chcac nie chcac wymaga remontu po jakis 250 000 km. taki maly niewypal boscha i jakosci polskich paliw. a tak wiecej to nic dodac nic ujac

525 tds 165 km 430 Nm 9 s do 100 V max 230 km taki maly chip a ile radosci

pozdro :beer:

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-04-20, 13:58   

mariusz szkocja napisa/a:
jedynym mankamentem tego silnika jest pompa wtryskowa

Z tego co słyszałem to mankament dotyczący pompy wtryskowej dotyczy tylko E34 ... E36 ma inną bardziej bezproblemową pompe ...

Dobrze słyszałem :?:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Frycek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: W-wa G.R.CH.W.
Wysany: 2007-04-20, 14:18   

Ja wiem tylko że rok temu szukałem dla kolegi pompy do takowego (podobno kilka modeli) i cena dla niego nie grała roli a jak znalazłem gdzies w polsce dokładnie taki model jak chciał to przyjął koszt 1600zł z pocałowaniem ręki. Po tygodniu okazało się że stara pompa miała zalaną tudzież wilgotną elektronikę i po dokładnym wysuszeniu wszystko wróciło do normy a nowa pompa nie czekała dłużej niż tydzień żeby uszczęśliwić kolejnego tdsa (tym razem za 1700zł) :) )) Ale tak poza tym to ów kolega po przygodzie z oplem wrócił do e36 i znowu 2.5TDS :) i bardzo sobie chwali:) Ja osobiście jakbym szukał nowego auta to właśnie TDSa :) Wygodne i ekonomiczne (jak na bmw) i w miarę żwawe.
pozdrawiam

BIZON 
Tatanka power

Pomg: 1 raz
Doczy: 13 Wrz 2006
Skd: Żary
Wysany: 2007-04-20, 18:13   

z tego co słyszałem, to do 95, albo 96 roku siadały te pompy wody, a do kompletu lubią siadać turbiny. potem, czyli po 95, albo 96 jest dużo lepiej. reszta mechaniki w jak najlepszym pożadku... :wink:

GERMAN BOY 
KAMIL E 36

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Sie 2006
Wysany: 2007-04-20, 21:14   

wielkie dzieki Panowie.To dla mojego kumpla bo szykuje sie na taką. :prosze:

Bartek_P

Doczy: 17 Lis 2005
Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2007-04-21, 13:26   

Ja jeżdźę taką od roku i 0 problemów.
Turbo się sypie tylko wtedy kiedy się o nie niedba, tzn. po ostrej lub długiej jeździe trzeba trochę poczekać przed zgaszeniem silnika.
A tak wszystko wporzo.
Jak się zimnego odpala to też trzeba poczekać chwilkę przed jazdą, i starać się jechać na jak najniższych obrotach, żeby siklnik mógł się w spokoju nagrzać

P.S. Kazdy silnik sie skończy jak będzie katowany.

viktor 

Doczy: 21 Gru 2005
Skd: Piekary śląskie
Wysany: 2007-04-21, 19:18   

oczywiście z wszystkim się zgodzę ...ale... ale jak BMW po co diesel rozumiem w nowej 7-demce ale w E36 w aucie do zabawy !! ! szczerze jak bym miał kupić diesla to wybrał bym
A4 1.9tdi 110KM
BMW tylko w pb po co mi takie auto zeby się "toczyć" non stop uważać aby nie przegrzać
jak dla mnie nie te klimaty ...

Bartek_P

Wysany: 2007-04-22, 18:30   

Wcale nie trzeba uważać żeby nie przegrzać.
Ja tam moją pałuje po miescie i nic się nie dzieje. Jak jest z chłodzeniem wszystko ok to nie ma prawa się zagrzać. Trzeba tylko patrzeć na temperature i tyle.
A kapcia też można całkiem nieźle spalić

StoRK 

Doczy: 23 Kwi 2007
Skd: radzyń podlaski
Wysany: 2007-04-23, 20:16   

moi znajomi mieli tds'y i wszyscy na nie nazekali;/...a ja i tak sobie kupie tds'a :twisted: tylko jak byscie mogli mi doradzic na co najbardziej zwrocic uwage przy kupnie tds'a? to bylbym wdzieczny!
z gory dzieki za poswiecenie mi uwagi...

Bartek_P

Wysany: 2007-04-23, 21:07   

Pierwsza i podstawowa sprawa to sprawdzić jak pali na ciepłym i na zimnym silniku
W obu przypadkach musi zapalić szybko i bez oporów.
Jak go trochę popałujesz i potem zgasisz to sprawdź jak na ciepłym silniku odpala. Jak długo kręci a potem zapala bez problemów to kończy się głowica w pompie( 700-1000 zł). Jak pali ok to jest ok. Pozatym to co przy kazdym aucie.
O tdsach było już sporo na forum, wystarczy troche poszukać , a napewno znajdziesz to co cię interesuje

kuzyn 

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Kwi 2006
Wysany: 2007-04-23, 21:45   

rozumiem że te wszystkie porady dotyczą również 2.5 tds'a w E39 ?

jacekg.deviantART. com - galeria moich zdjęć

Bartek_P

Wysany: 2007-04-24, 15:56   

tak to prawie identyczne silniki, coś tam pozmieniali , ale osprzęt chyba tylko

mariusz szkocja
[Usunity]

Wysany: 2007-04-24, 23:43   

Z tego co słyszałem to mankament dotyczący pompy wtryskowej dotyczy tylko E34 ... E36 ma inną bardziej bezproblemową pompe ...

od 6 lat zawodowo zajmuje sie bmw i co nie co wiem o tych autach a od 10 lat jezdze nimi . i nie wiem czym sie rozni silnik tds e 34 i w e36 .
ktos mi probuje ciemnote wcisnac

:beer:

[ Dodano: 2007-04-24, 22:53 ]
LUKAS napisa/a:
mariusz szkocja napisa/a:
jedynym mankamentem tego silnika jest pompa wtryskowa

Dobrze słyszałem :?:

siemka
bmw jezdze od 10 lat a zawodowo zajmuje sie bmw 6 lat i mam prosbe niech mi ktos powie jakie sa roznice w silnikach tds 2.5 l w modelach e 34 i e 36 - oprocz modyfikacji ktore te silniki przeszly ale takie same we wszystkich modelach np. wymiana kolektora ssacego na plastikowy

mam wrazenie ze ktos ciemnote wciska

:beer:

StoRK 

Wysany: 2007-04-25, 11:47   

ja chce kupic e34 2.5tds. ale jak znajde ladna e36 w tds to tez kupie e36. a jak mowicie o tych tds'ach to chyba lepiej kupic e36 bo pompy w nich nie siadaja...?

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-25, 12:39   

Przeczytaj jeszcze raz co napisal Mariusz nad Twoim postem i nie powielaj durnych plotek.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

StoRK 

Wysany: 2007-04-25, 12:51   

ok. dzieki wszystkim za poswiecenie mi uwagi...
pozdro for all!!! :beer:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: