BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
sprzedaż auta, nietypowa sytuacja
Autor Wiadomo
Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-04-26, 12:59   sprzedaż auta, nietypowa sytuacja

Niewiedziałem jaki dac tytuł bo sprawa jest totalnie bezsensu

Tak więc od początku, około 20 grudnia ubiegłego roku kupiłem auto, odrazu w następny dzień ubezpieczyłem go na siebie, załatwiłem skarbówke, zgłosiłem kupno w wydziale komunikacji ale auta nie zarejestrowałem bo było mi potrzebne tylko na 3tygodnie.

Po tych 3 tygodniach auto sprzedałem, byłem w wydziale komunikacji, zrobili ksero umowy no i wszysko myślałem że jest ok

Wczoraj dzwoni Krakowska policja do osoby od której kupiłem auto że znaleziono rozbite auto i kierowca zbiegł z miejsca zdarzenia, właścicielka mówi że sprzedała mi auto i podaje im namiary na mnie, tak więc dzwonią do mnie i....

Mówie że sprzedałem auto, oni chcą umowe więc mówie że poszukam i im im przefaksuje

I tutaj pojawiają sie 2 problemy, pierwszy taki że umowy nie moge znależć :( i nie mam żadnych danych kolesia, umowa gdzieś w domu jest więc wcześniej czy później ją znajde ale byłem w wydziale komunikacji i w ubezpieczalni i oni twierdzą że nikt nigdy nigdzie nie zgłaszał że auto jest sprzedane czyli teoretycznie auto jest nadal moje i nadal jest na mnie ubezpieczone.... a koleś co je odemnie kupił nie zarejestrował go i wogule nigdzie nie zgłosił tego że zakupił to auto....

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-04-26, 13:10   

nie chce sie wymądrzać ale tak na chłopski rozum to masz nie wesoło, dopuki nie przedstawisz umowy kupna-sprzedaży to dla Policji ty jestes właścicielem. :(
musisz znaleść ten nieszczęsny papierek w domu.

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2007-04-26, 13:19   

ale sie w maliny wposciłes .. mozesz miec wielkie problemy jesli nie znajdziesz tej umowy .. nie wesoło oj nie wesoło .. jedyne co mozesz zrobic to udowodnic ze w czasie wypadku byłes np. w pracy .. oswiadczenie rodziny nie wchodzi w gre .. a przynajmniej jest niewiarygodne .. jesli byli poszkodowani w wypadku to jedynie oni .. jesli widzieli sprawce moga potwierdzic ze to nie ty ...

Szukaj umowy .. tak czy siak masz ciepło jesli jej nie znajdziesz

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2007-04-26, 14:27   

Dzisiaj będe szukał, w sumie kopie zorbili w wydziale komunikacji cały czas byłem przekonany że sprawa jest załatwiona a tutaj zonk, dzisiaj będe szukal umowy, mam nadzieje że znajde...

E36 325i qp

MarcinPioneer 

Doczy: 09 Sty 2007
Skd: Sokołów Podlaski
Wysany: 2007-04-26, 14:39   

W takim wypadku policja sciąga wszystkie zapachy i odciski. Tak przynajmniej jest u nas w Sokołowie.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-26, 15:59   

jak byłeś w wydziele komunikacji i tam zgłosiłeś sprzedaż, to nie jest najgorzej - niech policja sobie to sprawdzi, a Ty szukaj tej umowy u siebie - to nie Twoja wina, że kupujący nie przerejestrował samochodu na siebie

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-04-26, 16:04   

PioterW napisa/a:
jak byłeś w wydziele komunikacji i tam zgłosiłeś sprzedaż, to nie jest najgorzej

Dokładnie, czy oni czasem nie robią sobie ksera tej umowy jak zgłaszasz zbycie pojazdu? Jeśli tak to chyba nie będzie problem od nich też skserować. I chyba powinna tam być adnotacja, że pojazd w tym i w tym dniu wyrejestrowano.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

kavka 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Mar 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2007-04-26, 16:17   

Ja jak rejestrowałem to na 100% kserowała umowe ...

Pozdrawiam

Jaworzno LanS SQUAD :D

Adi 
urzędas

Wysany: 2007-04-26, 16:24   

Przy rejestracji na pewno kseruje, ja nie pamiętam tylko czy przy wyrejestrowaniu/sprzedaży też kseruje :(

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-04-26, 16:31   

Napisz pisemko do wydziału komnikacji o udostępnienie tego ksera zamieś i poproś żeby Ci przystęplowali że wpłynęło wtedy będą musieli pogrzebać, a ty szukaj niezależnie u siebie

pawelbach 

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Otwock
Wysany: 2007-04-26, 17:04   

przy wyrejestrowaniu też robia ksero

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2007-04-26, 18:27   

pawelbach napisa/a:
przy wyrejestrowaniu też robia ksero

miales szczescie ze wyrejestrowales auto ... wiekszosc osob to olewa .. teraz faktycznie niemasz sie czego bac .. te ksero umowy ktore ci zrobili bez problemu ci wydadza .. w razie jakbys nie znalazł oryginału .. tylko bedziesz musial ujścic opłate skarbową

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-26, 18:39   Re: sprzedaż auta, nietypowa sytuacja

Lord Lukasz napisa/a:

w wydziale komunikacji i w ubezpieczalni i oni twierdzą że nikt nigdy nigdzie nie zgłaszał że auto jest sprzedane czyli teoretycznie auto jest nadal moje i nadal jest na mnie ubezpieczone....

W wydzialach komunikacj maja niezly burdel, ja sprzedalem poprzednia beemke w grudniu 2005, a we wrzesniu 2006 zglaszajac sprzedaz kolejnej dowiedzialem sie ze ta poprzednia caly czas figuruje jako moja. Szybka interwencja u naczelnika, wykopali jakas teczke i okazalo sie ze wszystko sie zgadza, zglaszalem sprzedaz tylko jakiejs pani "sie zapomnialo" wklepac to do komputera. Wiec radze Ci to samo, uderzaj od razu do naczelnika WK i niech kopia az sie dokopia, jak ich troche postraszysz to wszystko zaraz sie znajdzie. Jesli wydzial komunikacji potwierdzi ze sprzedales samochod i zglosiles to do nich to jestes czysty.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-04-26, 20:01   

jakby co to niech ktos z Twoje rodziny napisze na forum ze na urlop pojechales i poda adres gdzie to bedziemy Ci paczki wysylac :mg:
a tak serio to powinno byc OKa.

pawelbach 

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Otwock
Wysany: 2007-04-27, 05:34   

a jak chcesz alibi to przeciez zawsze może ktoś z nas powiedzie ze z nim byłes na rybach

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2007-04-27, 08:33   

Wczoraj znalazłem umowe :) i wysłałem do krakowsiej mILICJI ale problem jest dalej bo w wydziale komunikacji tak jak ktoś pisał wyżej nie ma żadnej info że ja zgłaszałem sprzedaż auta a jeszcze gorsze jest to że ubezpieczalnia twierdzi że auto do dnia dzisiejszego jest na mnie ubezpieczone czyli jak koleś w kogoś wjechał pozbęde sie zniżek itp.

Dzisiaj pójde do WK i faktycznie udeże prosto do naczelnika, skseruje umowe i najwyżej ją wbije gdzieś w papiery, mam nadzieje że z ubezpieczalnią sie dogadam...

E36 325i qp

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-04-27, 09:55   

z ubezpieczalniami to jest syf. po sprzedazy samochodu jeszcze przez rok mi przychodzilo abym w koncu zaplacil OC. dwa razy sie fatygowalem do nich aby w koncu to wyjasnic. za drugim razem poskutkowalo.
dziwne jest to ze tak jak piszesz nie ma w wydziale komunikacji zadnego info ze sprzedales auto. a na umowie ktora masz , masz wbita pieczatke urzedu ?

Adi 
urzędas

Wysany: 2007-04-27, 11:27   

casus maximus napisa/a:
dziwne jest to ze tak jak piszesz nie ma w wydziale komunikacji zadnego info ze sprzedales auto. a na umowie ktora masz , masz wbita pieczatke urzedu ?

Właśnie, jak rejestrujesz to wbijają pieczatke, że "zarejestrowano pojzad z numerami ...." czy coś w ten deseń i potem muszą dać Ci jakieś potwierdzenie, że wyrejestrowałeś i też powinna być pieczątka "pojzad wyrejestrowano", ewentualnie nie powinno być dla nich problemem wydrukowac potwierdzenie z systemu.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-04-27, 12:31   

z tylu na odwrocie umowy ktora posiadasz powinno byc cos takiego. i to jest podstawa wszystkiego. nawet jak nabroil cos ten gosciu autem to nikt nie ma sie do ciebie prawa przyczepic ani ubezpieczalnia trzasnac ci znize gdyz tego samochodu fizycznie i formalnie nie posiadales juz. obowiazkiem kupujacego jest zgloszenie do ubezpieczalni ze nabyl samochod, poniewaz ty nie mozesz wycofac ibezpieczenia. kupujacy powinien przepisac ubezpieczenie na siebie ewentualnie zmienic ubezpieczyciela.

aha...do ubezpieczalni tez idz z ta umowa i pokaz im.

kavka 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Mar 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2007-04-27, 22:25   

Teoretycznie sprzedając auto ubezpieczenie automatycznie przechodzi na nabywce ... W praktyce są same problemy ...

Jaworzno LanS SQUAD :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: