BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co myśłicie o takich tanich felgach?
Autor Wiadomość
Cinek 

Wysłany: 2007-04-26, 19:08   Co myśłicie o takich tanich felgach?

Witasm jak myślicie będzie to pasowało do E3 kombii czarnego? Szukam felg w dobrej cenie a te facet ceni na 500 z oponami. Jak sądzicie?Ma ktoś zdjecie E30 na takich felach? Są to 15-tki
http://www.fotosik.pl/pok...6762c597f4.html
http://www.fotosik.pl/pok...052b78aab8.html
Są to alu firmy Rial.

Gasper 
Powered by BMW

Wysłany: 2007-04-26, 19:11   

Moim zdaniem będą ładnie pasować. ET jak widać nie jest do VW, a raczej właśnie do E30. Ja jestem na TAK :)

maerik 

Wysłany: 2007-04-26, 19:35   

Nie kupuj ich - nie pasują do E30! Przymierzałem! W moim temacie są zdjęcia i opis czemu zrezygnowałem. Chyba, że chcesz się bawić w dystanse z kołnierzem i nie przeszkadzają Ci w efekcie końcowym wystające koła!
Racja - sa śliczne ale do :cenzura: :spoko:

wersja zimowa

Cinek 

Wysłany: 2007-04-26, 22:23   

Kurde nie strasz mnie!!! Ja już kase mam na nie :( Nie wiem teraz to zglupialem. BO jak za dystanse trzeba bedzie dac ze 300 zl to ja dziekuje! Gra nie warta świeczki. NA pewno to te same? Moze inne ET albo coś...W sumie nie wiem jak pasuja do VW to rozstawem i srednica pierscienia powinny do E30.W takim razie tylko ET tu przeszkadza? W E30 słyszałem że zakładali nawet ET 0 :)

maerik 

Wysłany: 2007-04-26, 22:29   

Nie strasze. Dystanse ok 100zl, sruby ok 100zl. A na koniec masz felgi wystajace za nadwozie - jesli chcesz to sie pakuj bo są piękne. Ja zrezygnowałem bo nie chcę wystających... Chyba ze to są trochę inne felgi pod względem ET lub szerokości ale to idzie sprawdzić, a poza tym to wątpie. Moje mialy ET12 i 7J.
Wiem co mówię - miałem w rękach i na aucie!

wersja zimowa

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2007-04-27, 09:57   

7mio calowa felga z ET12 pasuje bez żadnych dystansów i jest ok. Ja tak mam u siebie. A mam felgi Alpina look wiec przeznaczone do E30.
Przy -40 z tyłu w wąskiej lampie musiałem popodginać rancik, ponieważ opona tarła o niego (205/50) podczas przyspierzania i dołków. W szerokiej lampie ten rant jest już fabrycznie przygięty i nic nie ma prawa trzeć.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

maerik 

Wysłany: 2007-04-27, 10:29   

Ale tutaj mamy do czynienia z felgami RIAL, które nie są dedykowane do E30 i problemem jest zacisk hamulcowy przedni, który uniemożliwia dokręcenie felgi bez dystansu. Lukas pokaż może foto twoich!

Tutaj przedstawienie problemu:

wersja zimowa
Ostatnio zmieniony przez maerik 2007-04-27, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2007-04-27, 10:35   

W takim razie faktycznie lipton ...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Wysłany: 2007-04-27, 12:16   

ale ten problem da sie rozwiac poniewaz ta sama sytuacja wystepuje przy brockach b1 .
nalezy delikatnie zeszlifowac zacisk od strony felgi tak okolo 2 mm (materialu jest tam duzo wiec looz) do tego zakladamy dystanse 3 mm i felga nam nie wystaje i nie ociera a centrowanie wystarcza fabryczne

pozdrawiam wrona ( kiedys 11 :mg: )

maerik 

Wysłany: 2007-04-27, 12:19   

Ja tam wolałem mieć zacisk w oryginale... być może jest tak jak piszesz.

wersja zimowa

Cinek 

Wysłany: 2007-04-27, 12:40   

Witajcie ponownie.Te felgi Rial o których mowa które chce kupić również mają ET12,dzwoniłem do gościa,twierdzi że zdjęte były właśnie wcześniej z E30 i pasowały podobno bez żadnych dystansów. Ma jeszcze dokładnie sprawdzić u tego gościa i mam wieczorem dzwonić. Opony tam są na przodzie 205/50/15 bieżnik 6 mm, a tył 225/50/15 podobno 3mm wiec zjechane i do wymiany.Powiedzcie czy sie pchać w to za 500 zł. Pozdro.PS felgi podobają mi sie i już bym je brał ale wstrzymuje sie do 20-ej jak sie dowiem dokładniej noi przy okazji wasze zdanie sie dla mnie bardzo liczy gdyż nic nie uczy tak jak życie hehe pozdro! Aha moja E30 jest na fabrycznym zawiasie.Jest to kombi i z tyłu są tarcze też.

maerik 

Wysłany: 2007-04-27, 12:47   

Nie wiem jakie były hamulce tarczowe w E30 ale chyba jest szansa, że słabsze wersje silnikowe miały mniejsze hamulce i wtedy te felgi by pasowały. Z tyłu napewno będą pasowały.

wersja zimowa

Cinek 

Wysłany: 2007-04-27, 14:50   

Przez przypadek zerkłem kiream na Twoją jak jsie okazało ETĘ. TY masz 2,5 i w ogole inny rocznik, silnik i nadwozie noi co za tym idzie sprawdziłem na http://bmwfans.info że do Ciebie idą całkiem inne zaciski.Tylko że nie ma wymiarow i neiwiele mi to mówi.Takie gdybanie. Może wejdą a może 5 stów w plecy :/ ożesz shit :/ jak juz znajde fajne felgi na które mnie stać to inny zonk sie wkradnie :/

maerik 

Wysłany: 2007-04-27, 23:54   

W plecy nie bedziesz, felga jest coś warta. Jak z oponami to jest to dobra cena.
Być może do Twojej będą pasowały, ja faktycznie sprawdzałem w 325e tylko.

wersja zimowa

dontgs 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2007-04-29, 23:47   

Mam felgi 15" 8J ET15, z przodu na dystansie i zadna nie wystaje a powinny bardziej niż 7J ET12 wiec zmieszcza bez problemu. Jezeli sie myle poprawcie mnie.

maerik 

Wysłany: 2007-04-30, 01:53   

dontgs napisał/a:
Mam felgi 15" 8J ET15, z przodu na dystansie i zadna nie wystaje a powinny bardziej niż 7J ET12 wiec zmieszcz bez problemu. Jezeli sie myle poprawcie mnie.

Mówiłem o 7J ET12 ale na dystansie 25mm (mniejszy, 5mm nic nie daje - felga dalej ociera, a zastosowanie 10mm jest niemożliwe ze względu na brak możliwości osadzenia felgi na kołnierzu piasty - dystans musi być z kołnierzem, a z tego co się orientuję minimalny dystans z kołnierzem to 25mm).
Taka kombinacje to ok. 15mm bardziej wystająca opcja niż 8J ET15 bez dystansu. Jak ktoś chce mogę pokazać jak liczyłem:

Kod:
Felga 7J od 8J różni się 1 calem czyli 25,4mm, a więc felga 8J jest większa o 12,7 z każdej strony (od wewnętrznej i zewnętrznej), a dystans potrzebny aby przykręcić felgę 7J to 25mm, co daje feldze 7J odsadzenie większe od felgi 8J o 25 - 12,7 = 12,3mm. ET felgi 8J = 15, a felgi 7J = 12, czyli 3mm więcej w kierunku zewnętrznym dla felgi 7J. Ostatecznie mamy więc felgę 7J na dystansie wystającą o 12,3 + 3 = 15,3mm bardziej niż felga 8J bez dystansu

Hihi ale zakręciłem :P Nie podchodzić bez flaszki :spoko: Mam nadzieję, że zgodzicie się ze mną, jeśli gdzieś robię błąd proszę o weryfikację!

Dontgs - jaki masz dystans na swoje felgi? Bo to będzie chyba najlepsza weryfikacja.

wersja zimowa

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Wysłany: 2007-04-30, 02:22   

jest policzone dobrze, robisz tylko jeden ale za to istotny bląd poniewac najwęzszy dystans z centrowaniem bedzie mial okolo 14-15 mm (robiony oczywiscie na zamowienie - ma on troszeczkę inną budowę niz dystans standartowy ale nie jest wcale drozszy )

dontgs 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2007-04-30, 08:29   

kiream napisał/a:
Dontgs - jaki masz dystans na swoje felgi? Bo to będzie chyba najlepsza weryfikacja.

Nie mam suwmiarki, na oko 5mm

maerik 

Wysłany: 2007-04-30, 09:25   

wrona napisał/a:
jest policzone dobrze, robisz tylko jeden ale za to istotny bląd poniewac najwęzszy dystans z centrowaniem bedzie mial okolo 14-15 mm (robiony oczywiscie na zamowienie - ma on troszeczkę inną budowę niz dystans standartowy ale nie jest wcale drozszy )

Chodzi Ci o samo centrowanie, czy caly dystans? Przyznaje się, że nie jestem pewny co do tego jaki dystans trzeba by zastosować (wydaje mi się, że centrowanie musi mieć więcej niż 5mm). Mimo wszystko jeśli cały dystans miałby tylko 15mm to felga by weszła na styk i pewnie by już obcierała.
Jak dla mnie było za dużo kombinowania by te RIALe założyć.

wersja zimowa

Odpowiedz do tematu