BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
silnik Alpina C2 2.7
Autor Wiadomo
alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-04-26, 20:23   silnik Alpina C2 2.7

Na początku zaznacze, że przejrzałem forum i nie znalazłem nic satysfakcjonującego.
Czy ktoś może powiedzieć coś więcej na temat tego silnika? Czym różnił się w stosunku do seryjnego m20b25? Ostatnio znalazłem na niemieckim ebayu silniczek Alpiny C2 2.7 i zastanawiam się czy warto byłoby w coś takiego zainwestować.
Będe wdzięczny za wszelkie info.
BTW chętnie dowiem się też coś na temat H26.

Pozdrawiam

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-04-26, 21:48   

w sprawie Alpiny C2 2.7 napisz do HARTGE - On ma co nieco pojęcia o tym motorze...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-04-26, 22:50   

H26 - 190-195 KM, 240 Nm, 7.1 do paki, ostrzejszy wałek, oprogramowanie, wydech i that's all :twisted:

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-04-29, 12:25   

Łukasz napisa/a:
H26 - 190-195 KM, 240 Nm, 7.1 do paki, ostrzejszy wałek, oprogramowanie, wydech i that's all :twisted:

a co to ma wspolengo z Alpiną ;/

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2007-04-29, 19:43   

puzon , a przeczytaj dokładnie pierwszego posta :wink:

ups edit puzon
Ostatnio zmieniony przez puz 2007-04-30, 06:43, w caoci zmieniany 1 raz  

alexil 

Wysany: 2007-04-30, 00:54   

Panowie spokojnie, nie gryźcie się :-) Bardziej zależało mi na danych silnika Alpiny ale tak jak napisałe w pierwszym poście wszelkie dane, a szczególnie porównania z C2 mile widziane.

Pozdrawiam

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-04-30, 13:07   

Alexil wszelkie dane i porównania o tym silniku znajdziesz na
www.e30.de

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2007-04-30, 13:48   

trzeba byc w 100% pewny czy silnik ktore ktos ci oferuje za grube $ to prawdziwe H26/H26s albo C2 2.7 .. a po deklu i kolektorach nie zawsze mozna zgadnac do siedzi w silniku ... kłamliwe jest tez stwierdzenie ze takie firmy jak Hartge, Alpina, ACS czy MK Motorsport robiła silnik zawerzajac sie tylko do wpakowania wałka i mapy .. deliktane obroki innych elementow silnika takze nie ominely .. ale ile z nich zostalo po tylu latach ... sam miałem H26s .. ktore potem trafiło do Łukasza .. a obecnie jezdzi w Gdyni bodajrze ..

Dziś zrobiłym co innego .. kupiłbym zwykłe m20b25, zrobił jego remoncik ... najlepiej jakby jak najmniej nadawalo sie do niego .. ale ... no i kupił uzywany a najlepiej nowy wałek Schrick do tego dołozył baranki .. org. chip firmowy a nie z allegro do tego jakas oborboka głowicy do 1200zł w zakładzie tuningowym .. zwykłe poprawienie fabryki bez przerobek .. mysle ze m20b25 z takim osprzetem osiagnie 190-195KM .. ale wiesz co masz ..

Na gromy jakie zaraz sie posypią odpowiem tak .. miałem h26s ale miałem tez 325i sciagniete z niemiec na białych blachach z silnikiem na wałku schricka i barankach .. chodziła duuuzo lepiej niz ta z silnikiem Hartge

Mysle ze zrobienie m20b25 w sposob jaki podałem pochłonie jakies 4-5tys zł czyli duzo taniej niz jakis swap na m50 .. a pamietaj ze nie robisz wtedy żeźby wszystko jest ori .. i co najwazniejsze nie musisz wszystkiego robic odrazu!

Najwazniejsze jest auto z silnikiem m20b25 lub takie e30 ktore tego silnika niema ale w twoim założeniu taki dostanie ..

Pisze w ten sposob bo ... bedzie sie robił taki silniczek .. narazie za bude posłuzy ocynkowana buda kombi w ktorej siedzi 2,0 na tarczach z tyłu i z pzodu .. nigdy nie bita

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-04-30, 14:03   

Arczi fajny projekt :spoko:
dodam od siebie, że mój dobry znajomy HARTGE ma auto zbudowane częściowo na gratach Alpiny C2, jeździ tym od 6lat - liczę, że się wypowie w tym temacie, tylko, ze wczoraj prosto z Majówki wylatywał do Londynu - nie wiem kiedy wraca...

Jacek E30 
em pała E30

Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2007-04-30, 14:08   

ARCZI swap na M50 to w twoim rozumieniu jakiś tam swap ?? Hmmm nie rozumiem poza tym jaką widzisz rzeżbe wkładając M50 czy też M52 ?? Jak ktoś ma pojęcie o tym to w czym problem ?? Odnosze się w tym momencie np do PUZA i ADRIANA perfekcyjnie wsadzone motory :D

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-04-30, 14:30   

Jacek, spoko! :)
można sobie włozyć dowolny nowy, mocny silnik i szybko latać...
a można też spróbować pójść inną drogą i spróbować wzmocnić to co się ma pod ręką - nie mów że to nie jest kuszące i dające więcej satysfakcji - przynajmniej ja tak rozumiem posta Arcziego...
ta druga droga wcale nie jest ani łatwiejsza ani nie musi być tańsza, i efekt też może być inny od planowanego...

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2007-04-30, 14:31   

Jacek .. ale wielki Brawa dla Puza i Adriana .. widziałem ich motorki na fotkach .. wygladaja jakby stamtąd były .. i lataja lepiej niz dobrze zrobione m20b25

Ale nie kazdy chce m50 .. niektorzy wolą serie w postaci dobrze zrobionej seryjnej 2,5l szóstki z e30-tki ..

Nie chce sie sprzeczac ktory jest lepszy .. bo i jeden i drugi ma swoje zalety .. ale jesli ktos idzie w kierunku totalnej i szybkiej serii to tylko coś takiego ..

Po za tym jaka jest roznica miedzy walkami Hartge, Schricka czy Alpiny .. .. nie liczac oczywiscie i parametrów i roznych kątów krzywek .. taka że Schrick jest dostepny ... i bardzo zblizony do tego z Hartge i Alpiny .. wszystkie 3 wałki granicza z moca 200KM oczywiscie z dodatkami ... myśle ze miedzy nimi niema duzej roznicy

alexil 

Wysany: 2007-05-04, 03:46   

Przychylę się do opinie Arczi'ego i powiem dlaczego chciałbym jakieś mocne M20-własnie dlatego żeby nie bawić się w swapowanie M50. Słyszałem od kilku osób, że dobrze zrobione M20 wcale nie lata gorzej od M50, a bądź co bądź ze swapem troche roboty jest zwłaszcza, jeśli chce się to zrobić dobrze.
Remontu M20 trochę się boję, bo ktoś na forum wypowiadał się co to oznacza w praktyce-fura kasy i nerwów. Zobaczyłem na Ebayu silnik Alpiny C2 i pomyślałem, że to duże lepsze rozwiązanie niż M50, dlategoo też chciałem się dowiedzieć coś więcej na temat silnika.
Widziałem też sporo silników typu 327i z rzekomą mocą ok 200 koni-czy ktoś próbował tego typu przeróbki? Czy gra warta jest świeczki i czy rzeczywiście można uzyskać moce tego rzędu? Jaki mógłby być tego koszt?
Wiem, że kiedyś był na forum podobny temat ale nie było w nim żadnych konkretów.

Pozdrawiam

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2007-05-04, 08:09   

alexil napisa/a:
.
Widziałem też sporo silników typu 327i z rzekomą mocą ok 200 koni-czy ktoś próbował tego typu przeróbki? Czy gra warta jest świeczki i czy rzeczywiście można uzyskać moce tego rzędu? Jaki mógłby być tego koszt?

Pozdrawiam

tu masz temat z dywagacjami nt. tego czy ETE da się zrobić ... temat kłótnia

http://forum.beemka-klub....18819d96#210227
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-05-04, 09:09, w caoci zmieniany 1 raz  

alexil 

Wysany: 2007-05-05, 05:31   

No własnie...Temat dyskusja, ktory nie wnosi nic konkretnego-zdania są bardzo podzielone. Widzę jednak po postach, że bardziej opłaca się zainwestować w m20b25 niż w etę czy setę (nie mylić z setką :-) )

Pozdrawiam

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2007-05-05, 11:38   

Arczi e30 napisa/a:
alexil napisa/a:
.

Pozdrawiam

tu masz temat z dywagacjami nt. tego czy ETE da się zrobić ... temat kłótnia

http://forum.beemka-klub....18819d96#210227

nie kłótnia, tylko wymiana zdań i opinii.

do Zrobienia lekko m20b25 wystarczy dobrze i profesjonalnie zrobić obliczony, kompletny wydech od baranków, aż po tłumik końcowy. Wymienić wałek na GT. I przeprogramować lekko elektronikę. To powinno dać według tego co czytałem tu i ówdzie około 15KM + (dane ostrożne). Czyli 185 KM przy założeniu , że przed przeróbkami silnik dysponował seryjna mocą.

Ale koszt wrzucenia pod machę m50 mimo wszystko może być konkurencyjny, więc rasowanie m20b25 to robota dla ludzi, którzy mają wiedzę i swoje własne zaplecze techniczne, i przez to mogą obciąć pewne koszty (np. robocizny)

to moja opinia.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: