BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Klimatyzacja E30 - kilka pytań
Autor Wiadomo
MaSTeR

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2007-05-12, 21:46   Klimatyzacja E30 - kilka pytań

Witam. Jaki że zostałem szczęśliwym posiadaczem rozbitego E30 318iS z dość sporym wyposażeniem, a moja iS-ka to golasik, postanowiłem przełożyć większość sprzętu do siebie. No i właśnie zaczeły się male schody ...
Przełożyłem całą kompletną wiązke elektryczną z rozbitego auta do mojego (co do jednego kabelka z tyłu w środku i z przodu auta).
Przełożyłem nagrzewnice (jak wiadomo jest inna dla klimatyzacji), chłodnice z czujnikiem temperatury, chłodnice klimatyzacji wraz z wiatrakiem, zbiornik płynu chłodzącego z elektrozaworem, oraz knefelki oczywiście.
NIE PRZEŁOŻYŁEM sprężarki oraz kliku rurek od klimatyzacji - i tak jest pusta a niech pierw działa chociaż elektryka ...
To było tak ku jasności ...
Więc tak :
Włączam pomarańczowy knefel - obieg wewnętrzny - i działa wszysatrko słychać silniki i włącza się 1 bieg wentylatora.
Włączam niebieski guzik - klimatyzacja - włącza się pierwszy bieg wentylatora czyli niby OK ale :
1. Nie otwiera się elektrozawór w zbiorniku na płyn do klimatyzacji (po podłączeniu pod 12V też się nie otwiera więc pewnie zepsuty elektrozawór) - GDZIE I ZA ILE MOGĘ GO KUPIĆ?
2. Nie włącza się wiatrak na chłodnicy klimatyzacji (ma 3 piny we wtyczce po podłączeniu pod 12v działa ale trzeci pin nie mam pojęcia do czego jest - po podłączeniu 12v nic się nie dzieje - dlaczego?) do czego jest ten trzeci pin? i kiedy powinien się włączać ten wiatrak ?
3. Przy jakich temperaturach powinien się włączać czujnik w chłodnicy? tam też są 3 piny we wtyczce ... po złączeniu 2ch z nich włącza się wiatrak chłodnicy klimatyzacji trzeci jest "martwy" - po co on jest i jak to w ogole ma działać ??
4. Kiedy guzik klimatyzacji jest włączony w środku auta co jakiś czas słychać włączanie się przekaźnika (takie charakterystyczne "cyk") dzieje się to non stop co pewien czas ... o co w tym chodzi?
Wstępnie to by było na tyle.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-05-12, 22:39   

co do wiatraka i czujnika temperatury to 3 piny sa do ( nie pamiętam juz który odpowiada za co ale generalnie jest tak:
1. 1-bieg wiatraka załącza sie przy tem.91stopni
2. 2-bieg wiatraka załącza sie (chyba, zanik pamięci ale mozna to łatwo zprawdzic) 97 stopni.
3. masa
co do tego cykania przekaznika to jest normalne czujnik załącza pompe zeby przepompowała świeżą porcje gazu w obiegu, jak będzie juz wszystko sprawne to nawet odczujesz to po obrotach silnika bo bedzie pracował pod obciązeniem

kupno jakiej kolwiek częsci to albo jeśli używki to szrot, allegro, giełdy samchodowe, a nowe to sklepy typu InterCars, Fota, BHMD a jeśli nie ma zamienników to tylko ASO :spoko:

MaSTeR

Wysany: 2007-05-12, 23:24   

Juz doszukałem się na realoem.com że czujnik w chłodnicy włacza się przy 91 i 99 stopniach ...
wiarak nie kręci się po wciśnieciu guzika klimatyzacji tzn. że rezystor na wiatraku jest walniety.... czy ktoś wie jakej mocy jest ten zeryztor? bo to z tego co widzialem jakis ceramiczny dosc duży rezystor ... raczej nie za tani w ASO a używki nie oplaca sie kupować bo pewnie i tak sie przepali za niedlugo, więc pokombinował bm coś w elektronicznym...
Teraz nie rozumiem istoty działania tego wiatraka ... po wciśnieciu knefla powinien sie włączyć (ale czy to już pierwszy bieg?) po osiagnieciu 91 stopni ma się właczyć kolejny (2-gi) bieg ? a po 99 stopniach 3-ci bieg ?? z tego co przeczytałem miały być tylko 2 biegi wiatraka ... może mi ktoś wyjaśnić jak to działa?
Bo jeśli pierwszy bieg ma się włączyć dopiero przy 91 stopniach (termostat otwiera się przy 88 - środek skali temperatury) to jest to kawałek za środkiem a taką temperature na bank uzyskałem i nic = razystor lub czujnik, bo 99stopni to już chyba daleko za środkiem skali ... wiec jak sprawdzić ostatni bieg wiatraka?

Koeljne pytanie:
Gdzie i za ile w woj. Śląskim sprawdze szczelność i napełnie to ustrojstwo R12 lub jakie są jego zamienniki bez konieczności zmiany oleju i uszczelniaczy w sprężarce?

P.S.
to włączanie się przekaźnika lekko mnie denerwuje :/ moze ktoś jest w stanie określić który to przekaźnik sobie "cyka" ? trohe bym go wyciszył ...

jackx 

Wysany: 2007-05-13, 00:51   

MaSTeR, nie ma 3 biegów są tylko dwa , tak jak już znalazłeś jeden załączasie przy 91 a drugi przy 99 stopniach , pewnie pomyliło ci sie i w amoku :wink: zaliczyłes 3 pin jako 3 bieg a ten pin to jest "masa"
a na realoem sa tez podane ceny w dość dobrym przybiżeniu, możesz sprawdzic ile kosztuje taki rezystor i pewnie jego wartość :spoko:

własnie dotarłem do tego i jest cena to ok. 25$ czyli ok.100zł w ASO
http://www.realoem.com/bm...516&hg=64&fg=55

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-05-13, 01:28   

mialem klime w poprzedniej e30 325 i dzialala tylko na 1 biegu. ten rezystorek mozna wymienic zdejmujac przednia nerke. dowiadywalem sie to cena okolo 150zl ale mi wszystko piknie dzialalo na 1 biegu wiec nie zawracalem sobie tyłka.czasami w najwieksze maxymalne upaly troche klima nie wyrabiala ale szybko sie skonczyly wiec zapomnialem o tym.
co do napelniania R12 to raczej tylko nielegalnie , koszt okolo 150zl i starczalo mi to na jeden sezon.

MaSTeR

Wysany: 2007-05-13, 12:08   

Jeśli są 2 biegi to w takim razie wiatrak ma się kręcić po wciśnięciu knefla klimatyzacji czy nie? bo jeśli nie to rzeczywiście są 2 biegi (1-szy 91 i 2-gi 99 stopni), to jak w konńcu jest z tym wiatrakiem bo nie wiem czy mam szukać awarii w takim razie :mg:

Co do R12 to słyszałem że jest jakiś zamiennik zgodny z obowiązującym prawem z numerkiem 400-sta coś ... może ktoś zna bliżej ten zamiennik i jest w stanie podać jego symbol?

Menel dlaczego starczało ci tylko na jeden sezon takie napełnienie? może miałeś nieszczelną instalacje? Powiem Ci że w mondeo `97 napełnialiśmy klimatyzacje od nowości dosłownie raz :wow: po 7 latach bo juz bardz słabo działała ...

Czy ktoś jest w stanie wziąść miernik i sprawdzić jaką rezystancje ma sprawny rezystor ceramiczny przy wiatraku? Bardzo by mi to pomogło w sprawdzaniu układu ... Niestety na realoem.com nie ma napisanej żadnej wartości rezystora ani mocy ani wartości rezystancji.

Co do sprawdzenia szczelności układu klimatyzacji to chyab nie tzeba go specjalnie napełniać? można chyba sprawdzać to wytwarzając a w układzie podciśnienie (próżnię) ... czy ktoś spotkał się z takim "badaniem" ?? ile ono może kosztować ??

Tommec 
Mietko

Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2007-05-13, 12:28   

MaSTeR napisa/a:
Co do sprawdzenia szczelności układu klimatyzacji to chyab nie tzeba go specjalnie napełniać? można chyba sprawdzać to wytwarzając a w układzie podciśnienie (próżnię) ... czy ktoś spotkał się z takim "badaniem" ?? ile ono może kosztować ??

W serwisach od klimy mają taką aparaturę, która ściąga z auta czynnik chłodniczy (oczywiście jeśli jeszcze jest), następnie sprawdza podciśnieniowo szczelność układu. Jeśli wsjo jest ok maszyna napełnia układ ponownie płynem R134A (jak pisał Menel R12 jest już nielegalny, ale podobno za około 500 zł moga go nabić). Cały taki zabieg kosztuje około 150 zł (Janki k/Warszawy). Taka operacja bez napełniania układu powinna kosztować sporo mniej.

jackx 

Wysany: 2007-05-13, 13:16   

MaSTeR, dodatkowy wiatrak elektryczny nie załąca sie po wcisnięciu zadnych przycisków od klimy. :nie:
Po pierwsze to jest on podłączony do czujnika temperatury który jest wkręcony w bok chłodnicy i ten czujnik ( oczywiście pośrednio, jeszcze przekażnik i bezpiecznik :D ) załącza zarówno pierwszy jak i drugi bieg wiatraka, ten wiatrak ma po prostu wspomóc oryginalne wisko w chłodzeniu silnika poniewaz chłodnica wody jest zasłonieta przez chłodnice od klimy.
I to by było na tyle :spoko:

Żeby sprawdzic czy wszystko jest sprawne to najlepiej w jakis sposób podgrzać ten czujnik zeby sie załączył i przekazał impuls na wiatrak, a jak masz juz wszystko założone na samochodzie to nie stety metoda prób i błędów, odpalasz furmanke i czekasz az złapie temperaturke.
Pierwszy bieg powinien sie włączyc jak wskazówka czujnika w liczniku przekroczy połowe, drugi zeby sprawdzic to nie stety musisz odłączyć przewód zasilający od pierwszego biegu w czujniku temperatury który jest wkręcony w chłodnice i analogcznie czekac aż silnik złapie temerature

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-05-13, 17:42   

u mnie starczylo na 1.5 sezonu ,pozniej furke sprzedalem. naprawde nie zalowalem jej ale faktycznie mogla byc gdzies nieszczelna bo nie sprawdzalem tego. nabijalem kolo Łomianek.

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2007-05-13, 17:50   

U mnie w żabce nabicie starczyło na pół roku.Koszt 100zł.
Prawdopodobnie mam nieszczelną chłodniczkę.Przy małej nieszczelności fachowcy od klim mają jakiś uszczelniacz w płynie i po dodaniu do obiegu teoretycznie powinno pomóc.
Teraz mam coś takiego wstrzyknięte - zobaczymy co to da.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-05-13, 17:57   

mam zamiar naprawic klime. podobno mam nieszczelna chlodnice i trzeba ja wymienic. a moze tak sie zdarzyc ze po wymianie chlodnicy nastepny element okaze sie nieszczelny i bedzie lipa?

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-05-13, 18:22   

jackx napisa/a:
MaSTeR, dodatkowy wiatrak elektryczny nie załąca sie po wcisnięciu zadnych przycisków od klimy. :nie:
Po pierwsze to jest on podłączony do czujnika temperatury który jest wkręcony w bok chłodnicy i ten czujnik ( oczywiście pośrednio, jeszcze przekażnik i bezpiecznik :D ) załącza zarówno pierwszy jak i drugi bieg wiatraka, ten wiatrak ma po prostu wspomóc oryginalne wisko w chłodzeniu silnika poniewaz chłodnica wody jest zasłonieta przez chłodnice od klimy.
I to by było na tyle :spoko:

Żeby sprawdzic czy wszystko jest sprawne to najlepiej w jakis sposób podgrzać ten czujnik zeby sie załączył i przekazał impuls na wiatrak, a jak masz juz wszystko założone na samochodzie to nie stety metoda prób i błędów, odpalasz furmanke i czekasz az złapie temperaturke.
Pierwszy bieg powinien sie włączyc jak wskazówka czujnika w liczniku przekroczy połowe, drugi zeby sprawdzic to nie stety musisz odłączyć przewód zasilający od pierwszego biegu w czujniku temperatury który jest wkręcony w chłodnice i analogcznie czekac aż silnik złapie temerature

okej

to co jest nie tak z moim wentylatorem - po wlaczeniu klimy przyciskiem - nawet na przekreconym zaplonie bez odpalania (temp moze byc na niebieskim) wentylator od razu szybko sie kreci. Nie ma 1 biegu :( , rowniez po osiagnieciu temperatury przy wylaczonej klimie - tak na 1/4 wentylator wlacza sie na II bieg i praktycznie caly czas chodzi.

MaSTeR

Wysany: 2007-05-13, 19:59   

jak na mój gust u Ciebie może być padnięty czujnik w chłodnicy bo to on odpowiada za włączane się wiatraka.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: