Witam zauważyłem u siebie dość niepokojące objawy.
Po odpaleniu silnika rano jeżeli dodamy mocniej gazu z rury lecą niebieski dym.
(wiem wiem nie katuje się silnika na zimnym chodzi o szybsze dodanie gazy do około 3tys obr/min) i mam wrażenie,że nie równo pracuje tak jak by się gdzieś zalewał.
Jak po odpaleniu zostawie go na wolnych obrotach na ok 5 minut chodzi już dobrze i nic nie dymi. Podczas jazdy na ciepłym silniku również nic nie dymi objaw ten występuje tylko zaraz po odpaleniu.
To wygląda tak jak by po długim postoju olej przedostawał się do komory spalania?
Nie znam się na tym czy to może być wina hydrauliki czyli szklanek?
Jest jeszcze jeden problem jak silnik porządniej się rozgrzeje coś zaczyna cykać robi się lekki bocian jak m40 na zimnym jest cicho dlatego wydaje mi się,że któraś szklanka wymaga wymiany a najlepiej wszystkie.
Jak ktoś ma pomysł czego to może być wina proszę o odpowiedzi bo strasznie mnie wkurza jak coś jest nie tak w samochodzie i chce to jak najszybciej zrobić.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez --==maly==-- 2008-05-11, 13:09, w caoci zmieniany 1 raz
Od wymiany do wymiany wciąga Ci coś oleju ? jak zużycie w normie to nie przejmował bym sie, pewnie to wina uszczelniaczy zaworowych lub co mniej prawdopodobnie pierścienie
Od wymiany do wymiany wciąga max 1l a wymieniam co 10tyś.
Uszczelniacze to mały wydatek gorzej z wymianą. Pierścienie właśnie wykluczyłem z racji tego,że na ciepłym nie dymi na obrotach.
Jak jesczze ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pisanie.
Ok chyba macie rację poczytałem o tym trochę i faktycznie na Bmw klub polska sporo osób miało tak samo i były to uszczelniacze ale zostaje kwestia cykanie na rozgrzanym silniku to już nie ma związku z uszczelniaczami. Ja jeszcze mam jedno podejrzenie kiedyś udało mi się niechcący wkręcić silnik do około 8tyś obrotów i nie wiem czy nie od wtedy zaczęły się te problemy. Podejrzewam,że mógł się lekko ugiąć któryś zawór ale to wszystko niestety zobaczy się dopiero po zdjęciu głowicy na słuch nikt tego nie powie.
Maly co do cykania to wydaje mi sie że mam podobnie ale co dziwne czasmi to slychac a czasami nie
co do brania oleju, przed wlożeniem sekwencji silnik bral 0,5 litra na 15 tysi czyli bardzo przyzwoicie jak na 6 garów. Obecnie (sekwencja rok czasu) bierze mi 1,5 - 2 litry na ok 12 tysi przy czym wskazówka co jakis czas wita sie z czerwonym polem
Ja też założyłem sekwencję ale nie wydaje mi się,żeby miało to znaczenie. Co do cykania u mnie też nie zawsze to słychać wydaje mi się,że któryś popychacz się kończy i dlatego tak się dzieję. Muszę znaleźć kogoś kto to dobrze zrobi zdjąć głowicę obejrzeć wszystko dokładnie zawory i wymienić uszczelniacze i szklanki i zrobić z tym porządek bo nie toleruje takich rzeczy.
Dzikus jeździł na mineralnym ja wlałem półsyntetyk castrola teraz jak zaczeły się te cykania zmieniłem na castrol mineralny i taki jest od dwóch miesięcy ale to nic nie zmieniło także sam już nie wiem.
m50 i mineralny olej ludzie chcą zaoszczędzić na oleju i potem jest jak widać, nigdy bym nie kupił e36 z m50b25 do którego lany był mineralny olej
Wracając do tematu uszczelniacze bynajmnij u mnie jest kilku magików co robią wymiane uszczelniaczy bez ściągania głowicy, kilka bemek jeździ po takim zabiegu i problem dymienia i wciągania oleju znikł, z tym że czasami warto ściągnąc głowice żeby wyczyścić zaworki , kanały itp.
Na 110% hydroregulatory popychaczy,kiedys tez tak zrobilem w 325 na 8 tys obrotow wkrecilem silnik i zaczely swierszcze cykac. Warto to zrobic choc koszt dosyc wysoki bo jeden popychacz to koszt ok 50PLN.
To masz przyczynę cykania. Zmień olej na PetroCanada Duron XL 5W40 lub Duron XL 10W40 (wiem, że nie jesteś zbytnio przekonany do tego oleju, ale spróbuj bo warto)
Petro canada to raczej tani olej? Druga sprawa jak silnik miał już wlany mineralny to nie wiem czy dobrym pomysłem jest wlanie syntetyka. Wg instrukcji ten silnik powinien jeździć na oleju 10w40. Bagor wątpię, żeby po wlaniu petro canady silnik przestał cykać trzeba zmienić popychacze i uszczelniacze wtedy można pomyśleć o lepszym oleju. Lordzie w moim przypadku to nie chodziło o oszczędność po kupieniu wymieniłem na castrola 10w40 zrobiłem na nim z 5tyś ale zaczeły się te cyrki więc wymieniłem go na castrola 15w40 bo myślałem,że przyczyną może być zbyt rzadki olej teraz zrobiłem na tym oleju ze 3tyś i skoro mówicie,że jest zły przy robieniu tych uszczelniaczy itd zmienie go na jakiś pół syntetyk. PYTANIE DO WARSZAWIAKÓW CZY ZNACIE WARSZTAT GDZIE ZMIENIĄ USZCZELNIACZE I POPYCHACZE BEZ ZDEJMOWANIA GŁOWICY? Szczerze nie lubię rozbierania silnika, planowania głowicy itd wolał bym tego nie ruszać.
Tak, to jest stosunkowo tani olej (około 85zł za 4L bańkę 10W40), ale pamiętaj, że drogo nie zawsze znaczy dobrze. Reklama też kosztuje. Rób jak uważasz, jak się boisz PetroCanady, to zalej Valvoline Max Life. Ja się wystarczająco dużo nasłuchałem o Castrolu. Zmiana oleju w porównaniu do wymiany popychaczy, to mały koszt , a nuż pomoże. Zawsze warto spróbować.
a wiecie co, po zalozeniu sekwencji w m42b18 zrobilo mi sie pare razy tak z tym lekkim dymkiem przy samym odpaleniu jak jeszcze bylo dosc zimnawo, po chwilce juz nic nie dymilo a teraz juz calkowicie ustalo to poranne "dymienie" silnik żyleta bo na hamowni wyszla seria, nic nie cyka a jednak kurcze cos przykopcil ... dziwne bo stalo sie to wszystkim po zalozeniu sekwencji przed tym nic takiego nie mialo miejsca ... teraz juz tez nie ma.
Co do oleju i cykania zaworow ... ja leje castrola gtx magnatec 5w40 do m42b18 ... nic nie cyka jezdze juz tak 1,5 roku, ale ......
CYKAŁO mi kiedy lekko przytarłem miske olejową od spodu (jakies naprawde mikro pęknięcie było) nawet nie bylo widac wycieku na pierwszy rzut oka, po zmianie miski na w pełni szczelną cykanie ustalo . Wiec radze przed zakupami sprawdzić też miseczke ...
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2007-05-15, 21:58 ]
P.S.
Do tych co znow chca wieszac psy na castrolu ....
Moja beemka jezdzi na nim w polsce juz 1,5 roku a w niemczech tez jezdzila na takim oleju o czym siadcza przywieszki ze zmian oleju!! auto ma 233 tkm ja zrobilem nim 35tkm a osiągi .....?????? praktycznie seria ...136,5KM 170,4Nm ... ciekawe nieprawdaz
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
Ciekawe, bo masz 0,5 KM ponad serię
Co do Castrola za dużo jest podróbek, a przypadki zacieranie się silników przez ten olej były ogólnie znane i tego nikt nie zakwestionuje.
0,5KM ponad serie to raczej kwstia bledu pomiarowego ... ew. BMW jest jak dobre wino ... z wiekiem jest coraz lepsze
Co do castrola to powiem tak ..... NIGDY nie leje oleju z beczek, kupuje olej tylko u AUTORYZOWANEGO dystrybutora wymienionego na stronach castrola oczywiście w plastikowych bankach i NIGDY nie wymieniam oleju w jakimś zakładzie tylko sam w garazowym zaciszu ... = wiem co leje.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2007-05-15, 22:49 ]
P.S.
Zauwazyles moze ze zwykle podrabia sie wlasnie to co najlepsze taki ot paradox
BMW E30 318is `90
Ja wolę nie ryzykować i preferuję oleje nie rozlewane w Polsce, jak Motul, PetroCanada czy Valvoline. Są to oleje uznane na całym świecie, bez takich ciążących wpadek jak Castrol.
no tak to bywa jak sie napala na 1zl taniej na litrze oleju u pana henia i wymiana gratis ... a pan henio do beczki castrola naleje troche "prawie nowego" oleju z auta ktore wlasnie wyjezdza z jego warsztatu ... po wymianie oleju
P.S.
Jakakolwiek zbierznosc imion miejsc i zdarzen jest zupelnie przypadkowa
Jeszcze raz podkresle ... co do oleju to nie mam na co w nim nazekac (silnik z tego co widac tez nie ma )
Co do klikania przypominam o moim poscie kilka miejsc w gore ... polecam sprawdzic ta miske ... mi tez nikt z forum nie potrafil pomoc z klikaniem ... a sprawdzenie nic nie kosztuje.
[ Dodano: 2007-05-15, 23:49 ]
Kurcze co do tego dymienia wpadlem na wrecz genialny pomysl ...
to wstepnie tylko hipoteza ... :
zalozenia:
swiezo zalozona instalacja gazowa
auto wczesniej gazu nie widzialo i jedzilo na Pb
zdrowy silnik
objaw ustaje po pewnym czasie (tak jak to stalo sie u mnie)
Gaz wyplukuje osady z silnika po zalozeniu sekwencji moze po prostu przez pewien czas musza sie one w pewien sposob wydostac poza silnik ... wlasnie przez wydech ...
teraz trzeba ja tylko dopracowac w kwestii dlaczego tylko po zapaleniu na zimnym silniku sie tak dzieje.
BMW E30 318is `90
Poranne dymienie nie jest związane z olejem.
Kopci z rury bo zbiera się w niej woda.
Nie w taką pogodę i nie na niebiesko. Owszem, trochę pary może być, ale to nie zima! Niebieski kolor dymu towarzyszy spalającemu się olejowi a nie parującej wodzie.