BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jak dobrze kupić E36 316
Autor Wiadomo
Vikus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Ciechanów
Wysany: 2007-05-17, 13:03   Jak dobrze kupić E36 316

Witam wszystkich!

Przeszukałem forum i znalazłem wiele o E36 ale nie dokladnie to o co mi chodzi.

A mianowicie mam doswiadczenia z E30 (mojego brata) ale nie mam doswiadczenia z E36.

Dokładnie chodzi o to, że potrzebuje samochodu dość wytrzymałego i bezawaryjnego na dojazdy do pracy i ocdzienną eksploatację. Nadmienię ze w obie strony dziennie jest to 100km.

Obecnie dzień w dzień robie ta trasę Audi 80 B3 1.8 na gaźniku LPG. Pali mi toto tyle co nic bo na te 100km (30% miasto, 70% trasa) 8,5l gaziorku na oponach 205/60/15. Części zamienne są dość tanie a przejechałem nia w ciągu 2 lat 90000 i praktycznie nic się nie popsuło (wymieniłem przegób, końcówki drążków i tłumik).

I teraz moje pytanie co do wytrzymałości E36 bo jak widac sporo jeżdżę i nie chciałbym się zawieść (i oczywiście zrujnować). Mój wybór pada na E36 316 lub Audi B4 2.0 (bardzo cięzko znaleźć 1.8 a jest najekonomiczniejszy).

Najbardziej chodzi mi o to żeby nieduzo palił własnie w granicach 8-9 LPG.
Mam taka jedna na oku 1994 1,6:

BMW E36 316

Gdzie zajrzec, czego dotknąć na co pokręcić nosem?

Wiem, namotałem ale proszę o pomoc
Dzięki

Pozdro...
Wiktor
Ostatnio zmieniony przez Vikus 2007-05-17, 13:51, w caoci zmieniany 1 raz  

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-05-17, 13:39   

dlaczego 1.6??? IS pali niewiele wiecej a jezdzo o niebo lepiej

Vikus 

Wysany: 2007-05-17, 13:46   

Hm... dlaczego 1.6. Moze dlatego żeby takie spalanie osiągnąć trzeba jeździć po emerecku (90-100) i nie zależy mi na jakichś tam osiągach. A 102 konie na wtrysku przy obecnych moich 90 na gaźniku to i tak odlot hehehe.

GERMAN BOY 
KAMIL E 36

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-05-17, 14:54   

Rozumiem.Ja miałem wczesniej przed e 36 audi 80 B4 2.0 własnie i wcale palić nie palił mało/Do tego zawieszenie troche tam musiałem robic.Ogólnie jako o estetyke jazdy i osiągi to audi z 2,0 silnikiem to totalna porażka jesli chodzi o B4.Mało mocy jak na ten silnik i trzeba troche go piłować.Moc 115 koni wiec jak na taką bude żadna rewelacja.Podejżewam że e 36 z 1.6 bedzie chodzic podobnie a napewno mniej spali.Po za tym jest ładniejsze i z zewnątrz i w srodku.fakt.Trafic ładny egzemplarz nie jest łatwo ale napewno latwiej niż wiekszy silnik bo tam wjadomo czesto siadają młodsi kierowcy :) .Wydaje mi sie że też tansze czesci bedą.Wiadomo na naszych drogach siadają zawieszenia ale to nie są duże koszta.Byles nie trafił na parcha w którego na dzieńdobry wrzucisz kupe pieniedzy i sie zrażisz ale to tylko w wypadku kiedy bys kupił od kogos kto tylko nim jezdził i nic nie robił i go zniszczył.Ale wiadomo że auto przed Zakupem obejżysz dokładnie.

Jakub316 

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2007-05-17, 15:20   

Warto poszukać z sekwencją, bo ta co dałeś ma 2-gą generacje gazu, chyba że sam założysz sekwencję, teraz to koszt okolo 1800zł

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-05-17, 15:52   

jesli chodzi o 4cylindrowe benzyniaki to szukaj tylko i wylacznie m43 po 1994 (wiadomo troche drozszy od m40- ale jest o niebo lepszy) no i polecam sedan bo coupe jest niewygodne..aczkolwiek ladne.

-najwazniejsza jest ladna blacha. mechanike zawsze mozna zrobic..a spawac karoserie nikomu sie nie usmiecha

Vikus 

Wysany: 2007-05-18, 08:40   

Witam!

Dzięki za odpowiedzi.

Własnie dlatego wybrałem tego jak nareazie bo jeśli dobrze widzę jest to silnik M43. Jeśli sie mylę to proszę uświadomcie mnie.

Ma niedużo najechane bo 160k i serwisowany w ASO niby. Narazie oglądał go mój braciak i zapomiał spytać o knigę serwisową. Gdyby przebieg zgadzał się z knigą to loozik.

Podobno ładnie utrzymany (tylko szkoda bo do tej skóry klima by sie przydała), wszystkie krawędzie karoserii równo się schodzą, ma tylko troche tylny błotnik przytarty.

Cena chyba tez jest w miarę, czy myślicie że może drogo.

Dzieki za pomoc.

Pozdro...
Wiktor

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku