BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Ocynk w BMW - jak to w końcu jest z tym
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-05-20, 18:48   Ocynk w BMW - jak to w końcu jest z tym

Witam

Panowie czy ktoś mógłby mi wyjaśnic jak to w końcu jest z tym ocynkiem blach w BMW bo stan blacharski niektórych aut wydaje mi sie nieco dziwny

Gdzieś na forum wyczytałem ze e30 od ktoregos miesiaca w 85 roku szło w ocynku - wobec tego dlaczego tyle aut po 85 roku ma dziurawe progi i zjedzone drzwi - a nawet trafiaja sie dziury w podłodzie.

Pozatym e36 tez maja pozjadane ranty błotników.

E32 i E34 też nie jest wolne od rdzy.

Wobec tego nasuwa mi się pytanie czy ten ocynk wogule tam występował - a jeśli tak to dlaczego taki słaby bo nawet w egzemplarzach z polowy lat 90 dosyc czesto wystepuje.

Biorac pod uwage np audi 80 b3/b4 które też ma blachy w ocynku to bmw wypada bardzo kiepsko.

Pozdrawiam
Paweł

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2007-05-20, 21:08   

:D Ja tam nienażekam, a mam Touringa z 90.i kwiatków niewidać zabardzo :lol:

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-05-20, 21:22   

Pawel735 napisa/a:
Pozatym e36 tez maja pozjadane ranty błotników.

jesli nic nie bylo robione (zadne naprawy "pseudo-blacharskie") to powinno byc OKa... ja wjechalem przodem w scierke w walentynki 2005 a przod zrobilem dopiero przed swietami wielkanocnymi 2006 i mimo ze byla pogieta i porysowana maska i atrapa (ta z nerkami) to nic rudego nie WYLAZLO... wg moich obserwacji to (przynajmniej przy e36) korozja to w zasadzie nie jest problemem bo jej nie ma... widzialem mlodsze "nie bite" auta np kumpla fiesta i postep rudej jest niesamowity... od jesieni do wiosny dziury w blotnikach na wylot... fakt ze widywalem tez e36 z rudymi progami i blotnikami ale byly to egzemplarze ktore juz na pierwszy rzut oka wiele przeszly w swoim zyciu...

Sonny 

Pomg: 4 razy
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2007-05-20, 21:43   

gdziec slyszalem , ze w e30 to tylko turbodiesle mialy ocynk

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-05-20, 21:55   

Sonny napisa/a:

nie tylko diesle

Bruner napisa/a:
Waskie lampy w E30 tez byly ocynkowane, ocynk wprowadzono przy pierwszej modyfikacji we wrzesniu 85, a szeroka lampa weszla we wrzesniu 87.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Pawel735 

Wysany: 2007-05-20, 22:30   

Z pewnością powypadkowa przeszłośc auta powoduje późniejsze problemy z korozją ale korozja w egzemplarzach bezwypadkowych nie nalezy do zadkosci.Szczerze to powątpiewam w ten ocynk w bmw bo widziałem sporo autek typu e32 e34 gdzie leciał dolny rant drzwi.

[ Dodano: 2007-05-20, 21:34 ]
Sonny napisa/a:

Karoserie czy to benzyna czy diesel są takie same - wiec nie widze powodu dla ktorego niby to diesel miałby miec ocynk a benzyna nie - pozatym widziałem pordzewiałe diesle też :)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-05-21, 10:03   

polska sól zwalczy każdy ocynk, a dół drzwi ma jak wiadomo dość częsty kontakt z solą zimą......sól, piasek itp uderza i jak to kropla drążąca skałę w końcu ocynkowi da radę.....

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-05-21, 10:07   

Łukasz napisa/a:
polska sól zwalczy każdy ocynk, a dół drzwi ma jak wiadomo dość częsty kontakt z solą zimą......sól, piasek itp uderza i jak to kropla drążąca skałę w końcu ocynkowi da radę.....

dokładnie, a jak kamyk uderzy w ocynk i go odbije do gołej blachy, to ponoć jeszcze gorzej się rdza rozchodzi - tak mi mówił blacharz

Pawel735 

Wysany: 2007-05-21, 15:00   

PioterW napisa/a:
Łukasz napisa/a:

dokładnie, a jak kamyk uderzy w ocynk i go odbije do gołej blachy, to ponoć jeszcze gorzej się rdza rozchodzi - tak mi mówił blacharz

Oczywiscie czynniki atmosferyczne zrobią swoje ale co Panowie powiecie na audi 80 b3 i b4 - tak samo jak nasze bmw jeżdzą zimą a rdzy jak nie była bita nie widać na nich w przeciwieństwie do wielu bmw.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2007-05-21, 15:26   

cóż, lepiej i grubszą warstwą położony ocynk.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-05-21, 21:25   

Nie wiem czy BMW w E30 przy okazji przejscia na szeroka lampe nie zmienilo tez technologii, moze chcieli zaoszczedzic i spieprzyli zabezpieczenia antykorozyjne, bo z moich obserwacji wynika ze waskie lampy po wrzesniu 85 rdzewieja mniej niz szerokie, a teoretycznie powinno byc odwrotnie. W waskiej ocynk byl naprawde dobry, moja byla eta przejezdzila 2 zimy ze zdartym do golej blachy lakierem na blotniku na odcinku kilku cm i nic, poza tym na nadwoziu nie bylo praktycznie rdzy.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2007-05-22, 09:22   

pozbierałem opinie i rzeczywiście podobno tak było, dlatego też szukam wąskiej :wink:

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-05-22, 16:08   

W mojej e30 na wąskiej lampie z 87 roku nie ma prawie żadnych śladów korozji, małe kwiatki są tylko na jednym tylnym nadkolu oraz dolne krawędzie progów w miejscach na lewarek troszkę zaatakowała ruda. Po wjechaniu na kanał nie widać nigdzie rdzy na podłodze... Ale na pewno dużo zrobiło to że dopiero 3 lata jest w Polsce.

kavka 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Mar 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2007-05-22, 17:52   

Moja od spodu też była gicior a jak zaczołem pukać śrubokrętem to wyszło szydło z worka :wink: Chociaż moja jest z końca 90r także jest ta "gorsza" :wink:

Jaworzno LanS SQUAD :D

Pawel735 

Wysany: 2007-05-22, 17:56   

Tak czy siak najlepiej pozalewac progi i ranty drzwi środkiem do profili zamknietych bo niestety jak widać ten ocynk w bmw nie nalezy do najlepszych.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: