BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Czy jestes za dekomunizacja?? ---> luźna rozmowa
Autor Wiadomo
BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2007-05-25, 20:59   Czy jestes za dekomunizacja?? ---> luźna rozmowa

Jak wy sie do tego odnosicie??

Ja to widze tak skoro barcia K chca tego to tak :

- mnie nie ma
- moich rodzicow nie ma
- kasprzaka nie ma.
itp.

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2007-05-25, 21:10   

Moim zdaniem to dobry pomysł , skoncza się wieczne "haki" i wyciaganie brudów.
Co prawda komune znam tylko z podrecznikow ale w koncu powinni zrobić porządek.

Pułkownik Zuber 

Doczy: 21 Pa 2005
Skd: Otwock
Wysany: 2007-05-25, 21:18   

Jak rozumiesz "dekomunizację"?

Pozdrawiam
Pułkownik Zuber

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-05-25, 21:26   

jakbyś pytał jak się do tego odnoszę... - mnie to p................... :idea:

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2007-05-25, 21:30   

Pułkownik Zuber napisa/a:
Jak rozumiesz "dekomunizację"?

No własnie bracia K ajkby mogli to by wogole komune wykreslili,zniszczyli itd.

No własnie i tak to rozumiuje ze nie było by mnie bo urodziłem sie w komunizmie,nie było by wielkich polskich fabryk bo istaniały za czasów komunizmu,nie było by całej swietnosci przemysłu itd - zero??dziura w pamieci??

Mój dziadek przeszedł cała polsce w 2 wojnie swiatowej woził wielu dygnitarzy i co??pod koniec jego zycia zostały mu zdjecie wszelkie dodatki kombatanckie i został nazwany zdrajaca - czy to jest mądre??

Jak cu ludzie którzy walczyli za nasza i wasza wolnosc maja sie czuc??(nie piszmy tu o tym jak nas sprzedali angole i amerykance).

Moze to i temat rzeka ale chciałem poznac innych zdanie bo sie tym interesuje.

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Wysany: 2007-05-25, 21:45   

Jezeli chodzi o dodatki to popieram nie ma co dzis co rozstrzasac. Indywidualnie nie podejda do kazdego osobnika z osobna. Bo jak tu przy takiej ilosci bylych funkcjonariuszy osadzac ktory yl chamem a który nie :?:
Wiem ze duzo idzie pieniedzy na nich ale niech lepiej sie zastanowia jak to bedzie odbirane na świecie.
Jawi sie to jakimś afrykańskimi realiami gdzie Gulu po zwyciestwie Zulu mają odbierana ziemie i domy :lol:
Tak więc dekomunizacja jak najbardziej ale ucinanie emerytur nie :!:
PS: niech sie lepiej wezmą s*truskawka* za zniejszenie podatkow bo to jest normalnie kpina odkad place to g*truskawa* czuje sie normalnie okradany :!: :!: :!:

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2007-05-25, 21:51   

Posprzątać powinni w 1989/90 roku i to dokładnie ,a nie teraz.Nie zrozumcie mnie źle,nie wszyscy za komuny byli źli,ale tym co mają krew rodaków na rękach,lub kierowali tym bajzlem to bym postawił przed sądem.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-05-25, 21:57   

dekomunizacja? 18 lat po upadku komuny ? troche za pozno na rozliczanie i wyciaganie brudów w stylu ten to wspolpracowal a tamten nie.
kirek napisa/a:
Mój dziadek przeszedł cała polsce w 2 wojnie swiatowej woził wielu dygnitarzy i co??pod koniec jego zycia zostały mu zdjecie wszelkie dodatki kombatanckie i został nazwany zdrajaca - czy to jest mądre??

to juz jest apogeum tego szalenstwa.
mnie juz nie wiele interesuje kto tam 20 lat temu lub nawet dalej robil za tej "ciezkiej" komuny jaka byla w polsce. ci co teraz rozliczaja tak zawziecie niech sie ciesza ze nie bylo takiej komuny jak w chinach. pewnie teraz nie mialby kto dekomunizowac.

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Wysany: 2007-05-25, 22:04   

Jasne że powinni to zrobić wtedy ale chyba lepiej późno niż wcale :?: :!:

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2007-05-25, 22:32   

i co sadzic dziadkow 70 letnich ?? ???? bez sensu..... owszem jestem zdania ze osoby ktore popelnily zbrodnie przeciwko narodowi powinny byc napietnowane ale nie mozemy wykreslic 45 lat historii jaką by nie byla. Troche juz zapóżno. Nasi rodzice w tych czasach pracowali na to zeby ten ktraj wygladal tak jak wyglada (moze nie jest to raj w tej chwili ale narzekac bylo by grzechem - tym 11 - najczesciej popelnianym przez nasza nacje ). I co, kto powiedzial ze ustrój demokracyjny jest najlepszy na swiecie...... jest zlem najmniejszym i to byc moze chwilowo a przyszle pokolenie moze oceniac nas i nam zabierac slusznie przyznane swiadczenia emerytalno-rentowe...... nie mowie ze tak bedzie poprostu temat jest taki ze mozna sobie powiedziec coby bylo gdyby........

zbronie powinny zostac osądzone !! !!!!!!!!!!!!! ale karanie szarego czlowieka ktory zyl w panstwie totalitarnym i (byc moze nie rzadko ) zostal zmuszony do podpisania jakiegos swistka jest calkowitm bezsensem moim skromnym zdaniem

ps STAN WOJENNY PAMIETAM !! !!!!!!!!!!!!!!!!

Pułkownik Zuber 

Doczy: 21 Pa 2005
Skd: Otwock
Wysany: 2007-05-26, 00:40   

Wg mnie dekomunizacja jest teraz praktycznie niewykonalna.
Kto i dlaczego ma dzielić dokumenty na te które mają być ujawnione, a które ze względów osobistych nie powinno się ujawniać (chodzi o zapiski dotyczące życia osobistego itp).
Można to zrobić na "ura" po prostu otworzyć archiwa i "róbta co chceta"... ale to byłby chyba najgorszy z możliwych scenariuszy.
Jak po tylu latach, mając świadomość iż zachowała się tylko nikła cześć teczek- osądzić iż ten OZI był donosicielem, a ten OZI jest bez winny bo nie miał świadomości iż z jego rozmowy z kumplem zostanie sporządzona notatka służbowa.
Jak osądzić po tylu latach osoby które chcąc wyjeżdzać za granicę (patrz Kapuściński) musieli podpisać papier? Kapuściński pisał raporty... ale tak naprawdę czy był donosicielem?
Teraz... każdy może powiedzieć że "nie był świadomy"... co więcej może powiedzieć że był TW.. bo zawsze był ciekawy jak działa UB.. (patrz Wołoszański).
Jak np. podejść do emerytowanych byłych milicjantów którzy, chcąc nie chcąc, musieli podpisać zobowiązanie o współpracy- zabierać im teraz emerytury?
Dekomunizacja jest nie wykonalna.
Moim zdaniem wszelkie te archiwa powinny zostać jako studium dla przyszłych pokoleń historyków bo tylko do tego się nadają.

Pozdrawiam
Pułkownik Zuber

brain69 - usunięty
[Usunity]

Wysany: 2007-05-26, 00:58   

mnie się wydaje że nie mają się po prostu czym zająć i takie pierdoły wymyślają, lekarze strajkują, ludzie spitalają za granicę w poszukiwaniu pracy, a oni będę powoływać kolejne komisje za nasze ciężko zarobione pieniądze i bawić się 5 lat w bohaterów. debilizm skończony!
po wojnie usuwali tych co walczyli i byli za starym ustrojem, teraz cudują z komuną, za 15 lat będzie dekaczynizacja i tak w nieskończoność
niemiaszki jakoś dają sobie radę ze swoją przeszłością i to o wiele gorszą od naszej peerelowskiej, różnica jest taka że ich stać na takie zabiegi a nas nie tylko do ciężkiej anielki nikt tego nie chce zrozumieć, a może nie potrafi
z drugiej strony jedenak odnoszę wrażenie że po prostu idzie się na łatwiznę bo w oskarżać po kolei starszych ludzi kierując się ideą dekomunizacji (niby potrzebnej) zmienianie nazw ulic itp jest prostsze niż zmienianie przepisów w taki sposób żeby przedsiembiorcom ułatwiać rozwój firm, zmiejszać biurokrację, a co za tym idzie zwiększać zarobki, pomnażać miejsca pracy.
jakiś czas temu okazało się że mój nauczyciel plastyki z LO był TW, no i co z tego co mnie to obchodzi
myślę że ekipę rządzącą moznaby śmiało zatrudnić do pisania brukowców bo to co teraz robią jest bardzo do tego podobne, tyle że brukowców nie kupuję a za ich zabawy muszę płacić

najlepszego

Bagor 

Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-05-26, 01:53   

Kiedyś trzeba, a że do tej pory w Polsce same gówno, a nie rządy były, to dekomunizacji nie było. Powinno być tak jak u Niemców, od razu dekomunizowali, a u nas jakoś nikt tego nie ruszał. Nawet wielce szanowany Lech Wałęsa (od niedawna honorowy obywatel Warszawy :? ) wetował dobre ustawy. Nie lubię kapusiów i donosicielstwa, a za komuny, to pełno takich było. Myśleli, że mogą bawić się w SB i nie ponieść żadnych konsekwencji? Do tego te parszywe UBki, SBki i inne ścierwo teraz ma emeryturki lub renty po parę tys. zł., a opozycjoniści nierzadko "klepią biedę". To ma być sprawiedliwe? Zawsze tak jest jak ktoś chce coś zrobić, to zaraz na nim psy wieszają. Teraz krytykujecie ten rząd, ale jeszcze zobaczycie, że wcale nie był taki zły, a moim zdaniem jest lepszy niż każdy inny do tej pory.
Chyba, że ktoś wolał złodziejskie SLD, które było k***a ostre jak brzytwa :lol:

bambus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 26 Sty 2007
Skd: Radom
Wysany: 2007-05-26, 02:45   

czy zdajecie sobie sprawe jak wielkie koszta ciągnie za soba projekt dekomunizacji....wielu kolegów ma racje ze powiini sie tym zając zaraz po transformacji...a tu juz mamy 18 lat po wszystkich a nagle bliźniaki chcą uzdrowić kraj....pytam od czego?....nalezy moim zdaniem sie zająć młodymi ludźmi i szukać dla nich lepszych perspektyw bo jak tak dalej pójdzie to wszyscy wyjadą a gospodarke budować będzie wszechobecna CHIŃszczyzna i skonczymy za parenaście lat jak Niemcy z wymirajacym narodem i milionami Turków...Arabów i kto wie czego jeszcze....Prawdziwi Komuniści już liczą sobie dni bo teraz to mają koło 80 :)
pozdro600

marvin-86 
Częstochowa

Doczy: 26 Lis 2006
Wysany: 2007-05-26, 06:40   

tak niby wszystko ok powinni sie tym zajac kiedy indziej moze wogole, lecz nie wkur... was jak wychodzi na jaw ze polska byla sprezdawa i rozkradana po "cichu" dla ruskich przez ludzi ktorzy niby maja jakis tam "dobry" autorytet moze za duzo powiedziane autorytet ale znani i lubiani o ? co oni teraz powinni zrobic, wsadzic te wszysktie zakały ktore dobrze sobie zyja z moich podatkow do pierdla ! moim zdaniem jednak wszystko zmierza do tego ze znowu bedzie gra i podchody polityczne z teczkami w plecaku pozdrawiam...

Pozatym wypowiedź Bagora dokładnie jeszcze raz pokazuje o co mi chodzi , na pochybel ze scierwem !!

Ktos napisal ze lekarze strajkuja AAHAHAHHAHAHAHA smiechu warte w glowach im sie jeb... jasne ze nalezy im sie wieksza pensja ale , z czego kur... za moje pieniadze ZNOWU !? wzrosnie oc paliwo chleb jaja zapalki i srajtasma ok podwyzki beda dostana po 4 tysiaki drugie cztery zarobia we wlasnych prywatnych gabinetach i jeszcze 4 na lapowkach ..... zycie jak w madrycie... a co do nauczycieli do szkoly ktorej chodzilem nauczyciela bylo stac na wszystko ... jedzili nowymi autami mieli 10 miktofalowek w domu fakt nedznie zarabiaja i nalezy im sie podwyzszka ale napewno im bardziej niz lekarza

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-05-26, 09:06   

Bagor napisa/a:
Kiedyś trzeba, a że do tej pory w Polsce same gówno, a nie rządy były, to dekomunizacji nie było. Powinno być tak jak u Niemców, od razu dekomunizowali, a u nas jakoś nikt tego nie ruszał. Nawet wielce szanowany Lech Wałęsa (od niedawna honorowy obywatel Warszawy :? ) wetował dobre ustawy. Nie lubię kapusiów i donosicielstwa, a za komuny, to pełno takich było. Myśleli, że mogą bawić się w SB i nie ponieść żadnych konsekwencji? Do tego te parszywe UBki, SBki i inne ścierwo teraz ma emeryturki lub renty po parę tys. zł., a opozycjoniści nierzadko "klepią biedę". To ma być sprawiedliwe? Zawsze tak jest jak ktoś chce coś zrobić, to zaraz na nim psy wieszają. Teraz krytykujecie ten rząd, ale jeszcze zobaczycie, że wcale nie był taki zły, a moim zdaniem jest lepszy niż każdy inny do tej pory.
Chyba, że ktoś wolał złodziejskie SLD, które było k***a ostre jak brzytwa :lol:

dokladnie jest jak piszesz.
trzeba wszystkich rozliczyc.emerytury to fakt maja zajebiste przez co my musimy m.in. płacic zajebiscie wysokie skladki ZUS

moze i kaczory nie rzadza najlepiej ale kazdy inny rzadzilby napewno gorzej

a tych s.... z sld to powinni rozstrzelac za te ich wszystkie kombinacje i ciemne interesy. w technikum miałem nauczyciela od historii który był ( pewnie nadal jest ) członkiem sld.koles nic nie kumal z historii jak sie go cos spytalo.mylilo mu sie wszystko itd. bardzo czesto wogule nei bylo go na zajeciach bo jakies tam mial zebrania ale uczył w szkole jak gdyby nigdy nic :lol: pózniej został wicewojewod łódzkim czy jakos tak :lol:

pamietam jaki byl zly jak kolega z ławki spytal sie go czy sld to komunistyczna partia :lol:

na koniec bonus :D

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-05-26, 09:41   

kamil.k napisa/a:
trzeba wszystkich rozliczyc.emerytury to fakt maja zajebiste przez co my musimy m.in. płacic zajebiscie wysokie skladki ZUS

SB to jedna z formacji mundurowych. ich emerytury wyplacane sa z biura emerytalnego a nie z ZUS-u.

mowicie o zabieraniu emerytur. ok. tez uwazam ze nalezy zabrac emeryture gosciowi ktory popelnil przestepstwo ciezkiego kalibru. ale jesli ktos dzialal w imie prawa ktore obowiazywalo za komuny to z jakiej racji go rozliczac ? jesli nie przekroczyl jakichs tam norm prawnych mimo ze pracowal w SB to nie ma podstaw do zabierania mu czegokolwiek. nie wszyscy w ich szeregach to byli przestepcy itd. niektorzy wierzyli w ten ustroj jak ci co wierza teraz w demokracje i pewnie byli tez patriotami.
i nie mowcie mi tu ze bronie komuny. ale trzeba obiektywnie na to wszystko spojrzec a nie sluchac tego co tam w tv politykierzy gadaja, ktorzy ciagle szukaja tematów zastepczych.
podsumowujac: jesli ktos mordowal, szantarzowal, niszczyl komus zycie - zabrac wszystko, ale jesli ktos dzialal w imie owczesnego prawa, jestem na nie.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-05-26, 11:44   

casus maximus napisa/a:
kamil.k napisa/a:

SB to jedna z formacji mundurowych. ich emerytury wyplacane sa z biura emerytalnego a nie z ZUS-u.

casus to napisz mi co sie dzieje z kasa z zusu :?: kasa z zusu idzie na wszystko tylko nei na to co potrzeba :x

W Polsce: łączne opodatkowanie pracy (płacone przez pracodawcę i pracownika) to ok. 45%, czyli tyle o mógłbyś mieć większą wypłatę...
Składki emerytalne w innych krajach:
Stany Zjednoczone: łącznie 12,5%
Wielka Brytania: łącznie ok. 20%
Irlandia: łącznie ok. 16% lub 14% (uzależnione od dochodu)
Australia: płaci tylko pracodawca - 9%

polacy malo zarabiaja bo panstwo ich okrada

załóżmy ze pracujesz w całym swoim zyciu 40 lat.miesiecznie płacisz 500 zl podatku.przez 40 lat wychodzi ze panstwo zaje... Ci 240z tys złotych.przepracowales 40 lat czas na emeryture ale musisz wiedziec jedna rzecz- 47% mężczyzn umiera przed osiągnięciem wieku emerytalnego!

nawet jesli bys dozyl do emerytury to dostaniesz 1242,16 zł czyli musial bys otrzymywac emeryture przez jakies 16 lat zeby wybrac cala kase

polecam super stronke :)
http://www.zlikwidujzus.com/index.php

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-05-26, 12:03   

nie potrafie ci powiedziec na co ida skladki na ZUS, ale napewno nie na emerytury mundurowe. to jest inny system calkowicie. w ZUS-ie od dawna jest burdel, nietrafione inwestycje itd. wcale nie bylbym zaskoczony gdyby sie okazalo ze jest podobnie tam jak z podatkiem drogowym ktory jest zawarty w cenie paliwa, a ktorego czesc idzie na doplaty do PKP. byc moze czesc skladek na ZUS idzie na lasy panstwowe. kto to moze wiedziec.

Bagor 

Wysany: 2007-05-26, 12:11   

casus maximus napisa/a:

Co za różnica? Tak czy siak z państwowej kasy.

casus maximus napisa/a:
mowicie o zabieraniu emerytur. ok. tez uwazam ze nalezy zabrac emeryture gosciowi ktory popelnil przestepstwo ciezkiego kalibru. ale jesli ktos dzialal w imie prawa ktore obowiazywalo za komuny to z jakiej racji go rozliczac ? jesli nie przekroczyl jakichs tam norm prawnych mimo ze pracowal w SB to nie ma podstaw do zabierania mu czegokolwiek. nie wszyscy w ich szeregach to byli przestepcy itd. niektorzy wierzyli w ten ustroj jak ci co wierza teraz w demokracje i pewnie byli tez patriotami.

Jakie to prawo było? Holokaust tez był w imię prawa, a Hitler chciał dobrze? Niemcy też byli patriotami i wierzyli w ten "ustrój". W Polsce na szczęście większość społeczeństwa wiedziała co jest lepsze i walczyła w opozycji, a nie żyła zgodnie z komunistycznym "prawem". Zobacz jak jest na zachodzie, tam nie było komuny i teraz mają tak rozwiniętą gospodarkę, że Polska się kryje. Komuna to były zmarnowane lata i niewykorzystana szansa dla Polski. Ktoś za to musi odpowiedzieć, tylko szkoda, że tak późno, ale zawsze lepiej to niż wcale.

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2007-05-26, 12:16   

yo!
na wiosce wyzywam wszystkich ormowców i ubeków prosto w twarz :lol: :jupi: moja mama pamieta te czasy i tych pałkarzy wiec mi IPN niejest potrzebny :drunk:

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-05-26, 12:36   

Bagor napisa/a:
Holokaust tez był w imię prawa

powiedz mi w ktorym miejscu w tamtejszym prawie niemieckim bylo napisane ze zyda mozna zabic ot tak sobie, spalic i rozrzucic sobie jego prochy na poletku pod truskawki. to ze dyskryminacja byla tam prawnie usankcjonowana to fakt. ale nie porownoj prawa ktore bylo u nas za komuny do tego jakie bylo w III Rzeszy.
zgdzam sie z toba co do tego ze czas komuny to stracone lata i trzeba bylo wszystko zaczynac od poczatku. ale za komune mozemy podziekowac rooseveltowi oraz churchillowi i temu ze w Jałcie nas sprzedano ZSRR. im glownie zawdzieczamy ten okres polski ludowej.

Bagor 

Wysany: 2007-05-26, 13:15   

casus maximus napisa/a:
powiedz mi w ktorym miejscu w tamtejszym prawie niemieckim bylo napisane ze zyda mozna zabic ot tak sobie, spalic i rozrzucic sobie jego prochy na poletku pod truskawki. to ze dyskryminacja byla tam prawnie usankcjonowana to fakt. ale nie porownoj prawa ktore bylo u nas za komuny do tego jakie bylo w III Rzeszy.
zgdzam sie z toba co do tego ze czas komuny to stracone lata i trzeba bylo wszystko zaczynac od poczatku. ale za komune mozemy podziekowac rooseveltowi oraz churchillowi i temu ze w Jałcie nas sprzedano ZSRR. im glownie zawdzieczamy ten okres polski ludowej.

Żyda można było zabić ot tak. Obozy były "legalne", a w każdym obozie dochodziło do zabójstw, częstokroć bez jakichkolwiek przyczyn, wystarczył zły humor oficera SS lub chęć "zabawy" i paru ludzi traciło życie. Nikt za to prawnej kary nie ponosił.
Nie porównuję komuny do tego co się działo w III Rzeszy, ale zwracam uwagę na fakt, że w imię prawa można wszystko, a prawo nie zawsze jest dobre.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-05-26, 13:39   

Bagor napisa/a:
Żyda można było zabić ot tak. Obozy były "legalne", a w każdym obozie dochodziło do zabójstw, częstokroć bez jakichkolwiek przyczyn, wystarczył zły humor oficera SS lub chęć "zabawy" i paru ludzi traciło życie. Nikt za to prawnej kary nie ponosił.

ale nie bylo to nigdzie zapisane w zadnych normach prawnych. oczywiscie byly jakies dyrektywy scisle tajne dygnitarzy nazistowskich ktore mowily o eksterminacji zydów ale nie stanowily one prawa jako takiego, oficjalnego. to byly zbrodnicze wymysly tych ludzi.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-05-26, 14:32   

Kiras, chcesz powiedziec ze za komuny byl raj, a teraz zyjemy zyjemy na tak niskim poziomie bo ja obalono? Juz widze jak jezdzisz swoja 740 i piszesz co myslisz w necie gdyby dzis komuna byla przy wladzy :wink: Masz wystarczajaco duzo lat zeby chocby pamietac poziom zycia, kartki na mieso, benzyne itd, kilometrowe kolejki i puste polki w sklepach, brud, brak czegokolwiek i koniecznosc zalatwiania wszystkiego dzieki ukladom. Przesladowany nie byles bo miales za malo lat, wiec ta kwestie narazie pominmy. Te 50 lat bylo po prostu zmarnowane, Niemcy po wojnie byly tak samo zrujnowane i rozgrabione niz Polska, a na jakim poziomie dzisiaj sie tam zyje, a na jakim u nas? Wlasnie komunie mozemy za to podziekowac. A dekomunizacja to chyba cos troche innego niz napisales. Gdyby nie rzesze ludzi trzymajacych za morde caly narod i ruskie czolgi to komiunizm nie przetrwal by w polsce nawet roku. I wlasnie tym panom trzeba teraz podziekowac, chocby dlatego zeby nikomu w przyszlosci podobne pomysly do glowy nie przychodzily. Mossad sciaga z Argentyny do Izraela 80 letnich starcow i wymierza im sprawiedliwosc za zbrodnie dokonane ponad pol wieku temu i nie rozumiem dlaczego mialo by sie traktowac inaczej bydlakow pokroju np Humera. Ci gnoje maja na rekach krew wielu osob, i powinni za to odpowiedziec. Ich ofiary jesli przezyly to konczyly na ulicy ze zrujnowanym zdrowiem, czesto zyciem osobistym i kariera i jesli dzis zyja to zyja w nedzy z glodowych emerytur, a kaci maja sie calkiem dobrze i smieja im sie w twarz. Gdzie tu sprawiedliwosc? Chocby dla samej zasady powinno sie nazwac rzeczy po imieniu. To tak jak z odznaczeniem posmiertnym - temu kto je dostaje juz itak wszystko jedno, ale chodzi o jego dobre imie i o pamiec. I nie piszcie mi tu ze komuna w polsce byla lajtowa, ze nie ma co porownywac z ZSRR itd, bo byla wystarczajaco bestialska. W mojej rodzinie byly osoby mocno zaangazowane w dzialalnosc opozycyjna i z ich bezposrednich relacji wiem do czego zdolne bylo MO i ubecja, i to nawet w latach 80-tych, kiedy do bestialstwa ich odpowiednikow z lat 40-tych bylo bardzo daleko. Ale itak mysle ze zaden z was nie chcalby sprobowac np zaostrzonego olowka wkladanego do ucha. A jak macie kogo to popytajcie co sie dzialo w latach 40-tych i 50-tych. Takie rzeczy musza byc ukarane, raz dla sprawiedliwosci, a dwa na przyszlosc, zeby kazdy komu sie zachce stosowac podobne metody najpierw 2 razy pomyslal.
Zreszta co ja sie bede rozpisywac, jak ktos nie wie (albo nie chce przyjac do wiadomosci) czym byl komunizm, to nizej cytat za profesorem A, Paczkowskim z "Czarnej ksiegi komunizmu", fragment podsumowania rozdzialu dotyczacego Polski:
Cytat:
Jesli chcielibysmy najkrocej scharakteryzowac system komunistyczny w Polsce - z tego punktu widzenia ktory nas tu interesuje - mozna stwierdzic, ze:
- byl zawsze represyjny
- byl zawsze przestepczy, gdyz nie przestrzegal nie tylko norm prawa miedzynarodowego ale nawet wlasnej konstytucji
- byl zawsze gotow do uzycia przemocy (takze wojska) na skale masowa
- w swych poczatkach (1944 - 1956) byl zbrodniczy.

A przy okazji podpisuje sie w 100% pod postami Bagora :wink:
A co do SLD, to obojetnie jak by sie to nie nazywalo, to dla mnie partia w ktorej siedza i ktora kieruja sami starzy towarzysze pokroju Kalisza, Millera, czy prawie magistra Kwasniewskiego jest tak samo czerwona jak PZPR. A z kwachem to wogole smiech na sali, minister w pzpr-owskim rzadzie ktory trzymal sie mocno koryta ale wcale nie byl komunista i teraz za wielkiego demokrate uchodzi :lol: :lol: :lol: To cos jak Jelcyn, obronca demokracji co parlament czolgami rozjechal :lol: :lol: :lol:

marvin-86 napisa/a:
co do nauczycieli do szkoly ktorej chodzilem nauczyciela bylo stac na wszystko ... jedzili nowymi autami mieli 10 miktofalowek w domu fakt nedznie zarabiaja i nalezy im sie podwyzszka ale napewno im bardziej niz lekarza

Stary co Ty bredzisz? Wiesz ile zarabia nauczyciel? Jak nie wiesz to nie pisz takich bzdur. Wieczorem dowiem sie dokladnie i napisze Ci ile na jakim szczeblu, ale zdziwisz sie bardzo - u mnie w robocie zwykly robol na linii produkcyjnej zarabia wiecej niz nauczyciel po studiach i specjalistycznych szkoleniach razem z dodatkami za trudne warunki (szkola specjalna). I to nie Nauczyciel - stazysta.
Bagor napisa/a:

Nie porównuję komuny do tego co się działo w III Rzeszy

U nas moze nie, ale w wielu krajach po dojsciu komunistow do wladzy dzialy sie jeszcze gorsze rzeczy. Komunizm to tak samo zbrodniczy system jak faszyzm, a biorac pod uwage liczbe ofiar jest nawet jeszcze gorszy: ZSRR - 20 milionow; Chiny -65 milionow; Wietnam - 1 milion; Korea Polnocna - 2 miliony; Kambodza - 2 miliony sposrod niecalych 8 milionow mieszkancow :wow: Europa wschodnia - 1 milion; Ameryka lacinska - 150 tysiecy; Afryka - 1,7 miliona; Afganistan - 1,5 miliona; miedzynarodowy ruch komunistyczny i partie komunistyczne nie sprawujace wladzy- 10 tysiecy. W sumie ponad 100 milionow ofiar smiertelnych. Do tego trzeba doliczyc przesiedlenia, deportacje, zeslania i roznego rodzaju przesladowania.

Bagor napisa/a:
Nawet wielce szanowany Lech Wałęsa (od niedawna honorowy obywatel Warszawy :? ) wetował dobre ustawy

Obejrzyj sobie "plusy dodatnie, plusy ujemne" (bez problemu sciagniesz z emula) - coraz czescej mam wrazenie ze z "Bolkiem" jednak cos bylo na rzeczy, a alergiczne reakcje Walesy na poruszanie tego tematu i wszelka krytyke oraz jego dzialania takie jak np poparcie dla "grubej kreski", brak zielonego swiatla dla dekomunizacji i lustracji wtedy kiedy to bylo naprawde bardzo potrzebne tylko mnie w tym utwierdza. I dlatego powinnismy wreszcie sie z tym uporac, chocby po to zeby wiedziec kto byl kim i po ktorej stronie tak naprawde stal.
casus maximus napisa/a:

ale nie bylo to nigdzie zapisane w zadnych normach prawnych. oczywiscie byly jakies dyrektywy scisle tajne dygnitarzy nazistowskich ktore mowily o eksterminacji zydów ale nie stanowily one prawa jako takiego, oficjalnego. to byly zbrodnicze wymysly tych ludzi.

Ale Ci ludzie byli przedstawicielami legalnie wybranych wladz. Pozniej w Norymberdze wiekszosc zbrodniazy tlumaczyla sie w stylu "ja tylko wykonywalem rozkazy" Ubecy torturujac czy zabijajac opozycjonistow tez tylko wykonywali rozkazy? Rozkaz nie zwalnia od myslenia, a zbrodnia jest zbrodnia niezaleznie od tego czy dokonana z czyjegos polecenia, czy dla wlasnego widzimisie.

O w morde, ale sie ropzisalem - mam nadzieje ze ktos sie przez to przebije :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku