BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ETA wywala wode pomocy!
Autor Wiadomo
Arturek 

Doczy: 19 Maj 2007
Skd: Płock
Wysany: 2007-05-26, 12:24   ETA wywala wode pomocy!

Witam!

Mam tego typu problem ze z kolega kupilismy BMW e30 325e czyli ETE.
Problem z nią jest tego typu że bardzo szybko wywala wode zbiornikiem wyrównawczym, tak jakby zepsuty był termostat, wymienilismy jednak termostat na uzywany ale sprawdzony i dzieje sie to samo, układ został odpowietrzony, tak jak podaje ksiązka o BMW e30.
Problemu niema jak właczy sie na maxa ogrzewania wnetrza.

Jesli nie termostat to co może być przyczyna takiego zachowania silnika m20.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-05-26, 12:29   

Trzeba sprawdzić korek od zbiornczka, moze ma uszkodzony zaworek

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Arturek 

Wysany: 2007-05-26, 12:36   

ktoś wysnuł opinie że głowica mozę byc do bani ..

Ale czy tak zachowuje sie auto nie peknieta głowicą ..

Dodam ze temeperatura silnika jest dobra i stoi pieknie pionowo, nie grzeje sie w sensie że wchodzi na czerwone pole ... najdalej ale w dzisiejszej tepemraturze po tym jak chodziła w miejscu przez dłuzsza chwile to temperatura weszla na 3 kreske, tą za połową .. ale to chyba normalne w temperaturze na dworzu bliskiej 30st

Mam jeszcze taki plan zeby wogole wyjąc termostat i poscic ją na duzym obiegu. I zobaczyc czy wtedy tez wyrzuci wode ..

Korek raczej dobry, po za tym ma ktoś zdjął jej węzyk od zbiorniczka takze ma ktorędy ulatywac para i ewentualnie nadmiar wody

Korek od zbiornika raczej drozny, wyczyszczony ..

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-05-26, 13:33   

co do glowicy to mozliwe ale jesli idzie cisnienie do wody to bedzie w niej olej i "majonez" na korku oleju. sprawdz ten korek od zbiorniczka wyrownawczego

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2007-05-26, 14:37   

Sprawdz wisco czy dziala... u mnie 2tyg. temu dzialo sie podobnie temperatura monentalnie rosla a jak ogrzewanie sie wlaczylo to w normie wszystko bylo (padniete wisco)... Jakis czas temu noga ciezka byla i oczywiscie przegrzalem swoja beti... :( Efekt byl taki ze poszla uszczelka i pekla glowica oj zabolalo mnie po kieszeni... :cry:

Arturek 

Wysany: 2007-05-26, 19:24   

kombinacji ciąg dalszy ...

powiem tak wyjecie termostatu i puszczenie obiegu odrazu na duzy nic nie dało .. woda dalej wywala i momentalnie sie gotuje ... a ci ciekawe temepratura silnika jest w normie i lekko rosnie dopiero wtedy jak wywali wode ..

wiskoza działa .. korek podmieniony nic nie dało ...

... Ale Arturem ma kolejnego asa w rekawie .. to pompa wody .. wydaje sie tak jakby woda ze zbiornika wogole nie była pobierana w przewodach nic sie nie dzieje .. obstawiam pompe wody .. jutra podmiana bo mam takową :twisted:

Zrobie i opisze :mg:

brn69 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Maj 2007
Skd: kraków/mielec
Wysany: 2007-05-27, 10:48   

sprawdzcie sobie wczesniej przed kręceniem tej pompy wody czy aby napewno macie dobrą chłodnicę do ety i czy węże są dobrze popodpinane. bo niestety ale jest możliwość złego podpięcia węży.

co do puszczenia duzego obiegu (bez termostatu) to nie m a sensu bo bedzie się działo to samo. wiem to z własnego przypadku jak w tamtym roku zakładalismy 2.5e do e30 kumpla początkowo na chłodnicy od m40.

Arturek 

Wysany: 2007-05-27, 12:38   

dziś zabralismy sie za zmiane pompy i włozylimy inna ... silnik chodził na postoju jakies 20 minut i nic sie nie działo, temp na duzym obiegu oscylowała wokol pionu, nawiew goracy był właczony na kabine, odpowietrzylismy układ zaworkiem i metoada z gazem ...

wykonalismy wiec probna przejadzke i po przejechaniu mniej wiecej 4km na temp na połowie rozerwało nam przewod idacy od zbiorniczka do pompy.. przewod moze miał prawo walnosc bo okazało sie ze jest troszke skrachciały, wykonalismy wiec 2 probe na drugim, auto chodziło okolo 30 minut na postoju, takze wykonalismy odpowietrzenie, ale wywaliło troszke wody, zaczelismy wiec jej delikatnie dolewac i odpowietrzac auto chodziło i jak narazie nic sie nie działo .. odstawilismy ja na okolo 2 godz w tej chwili i sprobujemy jeszcze raz odpowietrzyc

Dla mnie dziwne jest to ze jak w swoim m20 dotknę reka przewodu to cisnienie az pręży a w tej ecie weze sa tak jakby za miekke .. byc moze jest zapowietrzona, bo czytałem ze ciezko odpowietrzyc m20 ... a auto bardzo długo stało, było bardzo mało uzywane i było zalane woda po zimie

Dodam ze chłodnica jest od ETY, przewody sa na 100% dobrze podpiete ... na korku wlewu oleju niema szlamu, oleju nie widac tez w wodzie ze zbiorniczka, nie czuc z niego takze spalin

bmwm 

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2007-05-27, 19:42   

hej
moja pomoc mogla
nie to pisz lub dzwon dalej
sytuacje opanujemy
pozdro

ADC 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2007-05-27, 20:41   

Jeszcze jedno co moze byc-sprawdz droznosc przewodu wodnego idacego od chlodnicy do zbiorniczka wyrownawczego

Arturek 

Wysany: 2007-05-27, 21:05   

bmwm napisa/a:
hej
moja pomoc mogla
nie to pisz lub dzwon dalej
sytuacje opanujemy
pozdro

dokładnie dobre odpowietrzenie jest najwazniejsze

dzieki! :beer: :drunk: