Jutro będe miał prawdopodobnie zrobiony samochod ale zwracam się do was z proźbą jak można sprawdzić głowice czy jest dobra przy odbiorze samochodu o ile da radę.Bo odbiorę pojeżdże 2 dni i znowu kaput
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-16, 19:44
a co bylo problemem?
na silniku nie sprawdzisz glowicy w zaden chyba sposob, mozna jedynie popukac i posluchac jaki wydaje dzwiek
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-16, 19:57
Jeżeli oddałeś głowicę(silnik) do remontu dla "pewnego mechaniora" możesz spodziewać się problemów na 100% prędzej czy później większość z nich to pseudo-psycho-fachowcy(podkreślam że większość nie wszyscy ).Jak sprawdzić jest tylko nadzieja że jesteś jednym z niewielu szczęśliwców , bo akurat mechaniorowi wyszło.Ale głowa do góry masz jakieś 20/80
ale mnie pocieszyliście hih ale mam nadzieję że mu się uda...;) wiem że cuda Bemkami to on umie robić ale i może o mechanice pojęcie ma polecali mi go;) a tak się stało że jak zaczołem z nim gadać o Bemkach to wyszlo że prawie za darmoche mi to zrobi;) hih a potem mam umowioną naukę jazdy;) wkońcu zwyciężca palenia kapcia z torunia to chyba cos umie;)
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-16, 20:20
To ja tu o mechaniorach, a ty wyskakujesz z gościem który na co dzień ujezdża Bmki . Powodzenia
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-16, 20:23
nie wiem co masz tam za silnik
ale w przypadku M20 kazde zdjecie i zalozenie glowicy powinno byc "przedzielone" planowaniem plaszczyzny bloku i glowicy
fachowiec moze planowac taka glowice i 20 razy wiec bez obawy
u mnie zbieraja jednorazowo 0,05mm, i tak do skutku dopoki cala plaszczyzna sie nie zabieli (moj blok byl krzywy i trzeba bylo zebrac 0,3mm)
M20 ma defekt - krzywia sie bloki (robi sie uskok na 3-4garze), jesli nie splanujesz to masz loterie, albo peknie albo nie ((
ja juz zawsze bede planowal i blok i glowice, chocby nie wiem co, zbyt wiele glowic popsutych, zbyt wiele pieniedzy wyrzuconych w bloto, zbyt wiele zmarnowanego czasu
Wysany: 2004-11-16, 20:33 Mam nadzieje że bedzie dobrze
A to ten mechaniorek ma chyba pojęcie bo odrazu mi powiedział że będzie musiał planować i prostować blok może źle się wyraziłem ale chodzi o to że od szpilek może się wyciągnąć. Hm nio ja mam nadzieje że on to zrobi dobrze kurde bo to ostatnia kasa jaką dostałem od starych.... już jedno 1000zł poszło w błoto bo jakiś głupi za przeproszeniem :cenzura: stwierdził że poszła uszczalke nic niesprawdzał nieplanował ... ale przy okzaji stwierdził że popsuty wałek nowy rozżad i się nazbierało.... hih
ale w przypadku M20 kazde zdjecie i zalozenie glowicy powinno byc "przedzielone" planowaniem plaszczyzny bloku i glowicy
fachowiec moze planowac taka glowice i 20 razy wiec bez obawy
Po zdięciu głowicy należy sprawdzić płaskość głowicy i bloku a nie odrazu planować.Z tego co pamiętam to w m20 głowice można splanować najwyżej o 0,3mm.Gdyby przy każdej rozbiurce silnika każdy z nas planował od razu głowice to niektórzy z nas niemieli by już co przykręcić do bloku
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-16, 23:58
w M20 glowica robi sie "kolizyjna" dopiero po splanowaniu 2mm, zawor zaczyna dotykac tloka a tlok swiecy
do 2mm mozesz skrobac nawet i 100 razy
robilem testy ze zwiekszaniem sprezania, prosze mi zaufac ))