BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
cos raz jeszcze o odpalaniu
Autor Wiadomo
sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2004-11-17, 20:11   cos raz jeszcze o odpalaniu

witam mam takie zapytanie bo niestety mam problem moze nie jest on taki ze jak w ktoryms z ostatnich postow ze silnika nie moge uruchomic rano bo moge go uruchomic ale jest taki problem ze na samym poczatku efekt mam taki jakby ze 2 garnki nie palily tzn silnikiem szarpie dymi troche no i slabo sie wkreca na obroty jezeli chodzi o swiece to nie wymienialem ale wizualnie sa one raczej jeszcze dobre(niedlugo wymienie mimo wszystko) kable zaplonowe hmm.. tego jeszcze nie wiem ale metoda sprawdzania na mokro czyli zalanie kabli woda nie spowdowalo jakis roznic w pracy silnika (oczywiscie woda lalem na cieplym silniku aby moc zauwazyc roznice) co prawda w kopolce jeden z bolcow jest juz znacznie bardziej wypalony niz reszta ale nie sadze zeby to mialo jakis wplyw na rozruch poranny ostatnio rowniez sprawdzalem czujnik temperatury ma ok 2kohm na zimnym silniku czyli chyba ok nie wiem co tu jeszcze dodac silnik pobiera taka ilosc oleju: przez 5 miesiecy od wymiany dolalem ok 0,75 litra w tym 1,5 miesiaca jezdzilem na korku olejowym nieszczelnym spod ktorego saczyl sie nieco olej silnik m20b20 88 rok motronic czy juz mam jechac na zlom czy macie jakies rady??

była E30 320i coupe

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-17, 20:20   

1. auto na gazie?
2. sprawdz sprezanie
3. sprawdz szczelnosc zaworow - zdejmij kolektory, nalej na zawory benzyny i zobacz ile czasu potrzeba zeby benzyna zleciala

sebo 

Wysany: 2004-11-17, 21:30   

auto nie na gazie i chyba go nie mialo co do sprezania to mam taki manometr ale chyba jest on za krotki tzn sam zegar przeszkadza zeby siegnal w zyciu jeszcze nie sciagalem kolektorow wiem ze bylo to juz na forum ale czy dlugo zajmuje sciagniecie kolektorow dla osoby ktora co nieco juz robila ale nigdy w bmw:D ??

była E30 320i coupe
Ostatnio zmieniony przez sebo 2004-11-17, 21:46, w caoci zmieniany 2 razy  

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-17, 21:34   

zdjecie kolektorow wiaze sie ze zdjeciem prawie calego osprzetu z silnika
dla osoby niewrawionej to caly weekend roboty zeby uwaznie wszystko zdjac i pozniej staranie zalozyc :)
ale warto sprawdzic w ten sposob zaworki i do tego sprawdzic sprezanie

wtedy wiesz co masz

sebo 

Wysany: 2004-11-17, 21:47   

aha i cos jeszcze ostatnio odkrylem ze troche paliwo mi cieklo z weza na listwie wtryskowej poprawilem i ok ale pry okzji zawadzilem o wiazke elektryczna od wtryskow no i auto zaczelo definitywnie palic na mniejszej ilosci garow cos tam poruszalem i przeszlo i teraz moje pytanie podczas zabaw z tymi wiazkami odkrylem ze wtryskami mozna pokrecic tzn sa tak zamocowane ze mozna je obracac czy to jest poprawne zachowanie a jezeli tak to czy mozna sobie nimi pokrecic bo to wlasnie zrobilem nie wiem czy moze to miec jakies negatywne skutki

była E30 320i coupe

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-17, 21:59   

wtryskami sie nie przejmuj
sa tak poprostu mocowane i uszczelniane oringami

mozesz krecic do woli, byle kabli nie ukrecic :) )

dysza wtryskiwacza jest symetryczna w 2 osiach ;-) ))

ja bym stawial na to sprezanie, albo zawory nie trzymaja cisnienia albo pierscienie

ale najpierw odkrec kopulke rozdzielacza i szczotka druciana wyczysc az do czystego mosiadzu, to samo z palcem, pokrec troszke weglikiem (nie mylic z waglikiem) w kopulce i przetrzyj drobnym papierkiem miejsce na palcu gdzie przylega weglik
wyjmij swiece, malutka szczoteczka i benzyna wyczysc jak sie da (nie podegnij elektrody bo bedzie gorzej)

jesli to nie pomoze to przygotuj sie na zdejmowanie kolektorow.......

sebo 

Wysany: 2004-11-17, 22:16   

ta kopolka mnie niepokoi jutro moze wrzuce jej fote jak juz rozbiore bo jeden z mosieznych kolkow scial sie w takim stopniu ze zrobil sie z nieko ostroslup zamiast scietego walca polubie jutro przy czym sie da i tak przy okazji kolektorow musze to jutro sprawdzic bo zastanawia mnie czy przypadkiem wlasnie przy zabawie z wtryskami gdy oparlem sie o kolektor nie uslyszalem takiego syczenia charakterystycznego dopiero pozniej przyszlo mi do glowy ze moze kolektor ma jakas nieszczelnosc to sie sprawdzi aha apropo tego grafitu czy zna ktos jego dopuszczalna dlugosc a moze raczej krotkosc bo ostatnio jak to rozbieralem to mialem wrazenie ze jest on niepokojaca krotki i niejednolicie zuzyty na plaszczyznie tarcia

była E30 320i coupe

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-17, 22:42   

minimalna dlugosc to 3mm, mniej wiecej tyle potrzeba zeby trzymal sie w sprenzynce - wystarczy ja rozciagnac :-) ))) tam gdzie dotyka palca powinien byc lekko zaokraglony, i tak sie dotrze na plask

sebo 

Wysany: 2004-11-17, 22:58   

wlasnie w tym problem ze on plaski nie byl i do tego byl jakby nie rowny no ale nic jutro sie wezme za to na co mi pogoda pozwoli to zobacze co i jak i dam znac dzieki za podpowiedzi

była E30 320i coupe

jakub
[Usunity]

Wysany: 2004-11-17, 23:05   

Zaczynamy zawsze od rzeczy najprostrzych. Moim zdaniem nie palą ci zimne świeca, a dym z wydechu to niespalona benzyna. Zanim zdemontujesz kolektor sprawdź sprężanie. Taniej będzie kupić manometr niż demontować i montować kolektor przez tydzień.

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2004-11-18, 01:00   

JiM wytłumacz mi jak chcesz sprawdzać te zawory bez ściągnięcia głowicy i wyjęcia dżwigienek bo maprawde pojęcia niemam.

Po co się męczyć przecież wystarczy zmieżyć ciścienie spręrzania ,a potem wlać do każdego cylindra troche oleju i zmierzyć jeszcze raz.I sprawa wiadoma czy pirścienie czy zawory.
Ja osobiscie obstawiam jakąś pierdołe typu:cewka,kopułka,przewody WN alko świece ewentualnie wtryski
Ps silnika ciepłego nie należy NIGDY traktować zimną wodą .W ten sposub sprawdza się prowizorycznie elektrykę ale na zimnym silniku.Pozatym na ciepłym to nie skutkuje .

sebo 

Wysany: 2004-11-18, 01:31   

zaznaczam ze wiem jak dziala woda na rozgrzany metal i wody staralem sie nie lac po silniku tylko po kablach i elementach elektrycznych ktore podejrzewalem ciezko jest sprawdzic czy kable wn sa dobre i nie mialem innego pomyslu moze faktycznie naleje jakiegos przeczyszczacza tylko nie wiem czy to cos da bo dla mnie dym z rury to wlasnie nie spalona mieszanka a gdybym mial zatkany wtrysk lub przytkany to tej mieszanki by bylo malo albo wogole wiec nie powinna byc to wina wtryskow jezeli chodzi o zapchanie jutro bede sprawdzal wszystko i zdam relacje dzieki za info

była E30 320i coupe

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-11-18, 03:22   

sebo napisa/a:
wody staralem sie nie lac po silniku tylko po kablach i elementach elektrycznych ktore podejrzewalem ciezko jest sprawdzic czy kable wn sa dobre

Nie trzeba lac wody po kablach, wystarczy spryskac przewody zwyklym spryskiwaczem do kwiatow. Jak zgasisz swiatlo w garazu i potraktujesz w ten sposob uszkodzony przewod od razu zobaczysz "blyskawice"

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-18, 11:07   

Z tego co piszesz problem występuje tylko rano ?czyli na zimnym silniku ?
po rozgrzaniu jest ok ?
Na dobry początek sprawdz cisnienie spreżania bez zbednego na tą chwilę rozbierania połowy samochodu :wink: świece wymień (na dobry początek)
Licząc 1000km na miesiąc(tak się domyślam) to te 0,75l/5000km przy cieknącym korku nie jest żadnym problemem.
Wyciąg listwę i sprawdz wtryski(u mnie występował podobny problem jest to opisane na forum)

sebo napisa/a:
tylko nie wiem czy to cos da bo dla mnie dym z rury to wlasnie nie spalona mieszanka a gdybym mial zatkany wtrysk lub przytkany to tej mieszanki by bylo malo albo wogole wiec nie powinna byc to wina wtryskow jezeli chodzi o zapchanie jutro bede sprawdzal wszystko i zdam relacje dzieki za info

U mnie wtryski nie były ani zapchane ani zatkane tylko paliwo leciało jak ze szczykawki i zalewało silnik(szczególnie jak był zimny)przy dodaniu gazu kopcił jak diesel :P spalał średnio 14/100km teraz 10l
To narazie tyle

sebo 

Wysany: 2004-11-18, 16:36   

no dobra jestem po czynnosciach nastepujacych mycie i czyszczenie swiec kopulki zlutowanie kabla od impulsatora bo byl tylko skrecony wpsikalem troche wd40 w listwe z kablami wn (podobno ma usuwac wode :) ) przy okazji naprawilem termostat i jeszcze przy okazji przy dokrecaniu kopolki oblamal mi sie jeden otwor na srube czyli kopolka trzyma sie na dwoch srubach :cry: no i efekt jest taki co prawda nie odpalalem samochodu z samego rana ale byl to jego pierwszy rozruch no i tak przez pierwsze 5 s mailem wrazenie jakby moj samochod dopiero co wyjechal z fabryki niestety po tych 5s zaczal chodzic troche gorzej ale i tak wydaje mi sie ze o wiele lepiej niz wczesniej co ciekawe nie zauwazylem dymienia z wydechu po odpaleniu nawet grama niebieskiego smierdzacego dymu a wczesniej bylo tak ze przez pierwsze pol minuty niebieski dym z rury wiec wniosek jest dla mnie taki sporo pomoglo ale jeszcze brakuje tych 20-30 % do sukcesu moze faktycznie swiece mimo w miare dobrego wygladau sa juz do :cenzura: albo kable nie wiem musze to wszystko chyba wymienic na pewno musze kopulke wymienic czy ktos nie ma przypadkiem takiej na zbyciu??

była E30 320i coupe

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-18, 20:20   

Nowa kopułka 230 - 320 zł :cry: u mnie.
Za używkę z rozdzielaczem dałem 100 zł, przysłał mi to gość gdzieś z okolic Warszawy jak chcesz jutro mogę podać na niego namiary

sebo 

Wysany: 2004-11-18, 21:50   

to tu jest aparat zaplonowy?? cos mi sie wydaje ze u mnie zaplonem steruje komputer a posiadam tylko rozdzielacz zaplonu z tego co ja sie dowiadywalem to do mojego kopulka miala kosztowac niecale 400 :!: oczywiscie nowa ale cena za taki smieszny kawalek tworzywa powalila mnie na kolana jak mozesz CUBA to daj na miary na tego goscia warto sie dowiedziec

była E30 320i coupe

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-11-18, 22:12   

jednego nie rozumie.

Jaki kolor dymu wydobywal sie z rury wydechowej?

Bo jesli:
bialy = para wodna z ukladu wydechowego
niebieski = spalanie oleju, (zuzyte pierscienie i na zimny przepuszczaja olej i wtedy faktycznie moze ci rzucac silnikiem a jak rozgrzeje sie metal puchnie i jest wszystko wtedy gites)
czarny = niespalanie mieszanki paliwowej. Czyli albo za bogata mieszanka albo za uboga.

sebo 

Wysany: 2004-11-18, 22:29   

moze zle to okreslilem ze niebieski ale jakis taki ciemny na pewno nie para i wtedy najczesciej czuc z wydechu intensywny zapach spalin czy raczej benzyny prawie mysle ze gdyby palila olej to musialbym go nieco wiecej dolewac niz dolalem a dodam ze dzisiaj gdy odplailem silnik dymu juz nie bylo to znaczy byl ale ten jasny czyli para i moze dodam ze co prawda obroty na biegu jalowym nawet po rozgrzaniu zachowuja sie dziwnie ale nie jest to falowanie a raczej przerywanie to na wyzszych obrotach powiedzmy powyzej 2tys moge szklanke z woda postawic na kolektorze i raczej by sie z niej nic nie wylalo oczywiscie napelniona po brzegi :)

była E30 320i coupe

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-11-19, 14:47   

a silniczek krokowy masz dobry?

BO umnie jest podobnie na zimnym ciezko. Ale jak juz rozgrzeje sie to na niskich obrotach rowniotko chodzi.

sebo 

Wysany: 2004-11-19, 15:54   

hmm czy dobry to nie wiem ale wiem ze sie porusdza to kowadelko w srodku czyscilem go niedawno przy okazji problemu falowania obrotow wlasnie u mnie raczej problem dolega tylko na niskich obrotach na wysokich nie mam zastrzezen ale jezeli chodzi o cieply silnik to tez sie potrafia dziwnie zachowywac np. obroty po przegazowce spadaj ponizej 500 silnikiem telepie i zaraz wskakuja na normalny poziom (u mnie normalny poziom to ok 700-750 obr)

była E30 320i coupe

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: