BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
problem ze szpera
Autor Wiadomo
Sonny 

Pomg: 4 razy
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2007-06-02, 13:19   problem ze szpera

Mam maly problem ze szpera a dokladniej z jej dzialaniem, tzn. na suchym asfalcie jak chce obrocic auto to lapie od razu i ladnie kreci koleczka, natomiast na suchej sliskiej kostce, albo po deszczu jest juz ciezej ja zerwac. Robilem probe na mokrym z paleniem w miejscu i wynik jest ok, dwa slady, szpera nie wyje , olej jest opowiedni(chyba). Jak mialem lyse zimowki bylo troche lepiej na mokrym, teraz mam z tylu opony z 6mm bieznikiem. I jeszcze jedno mam wysoko zawieszenie z przodu i jak chce ja na sliskim zerwac to mi przod wyjezdza. Co o tym myslicie/

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-06-02, 18:43   

zerwać ? znaczy się wejsc w poślizg ?

moze poprostu zajmij sie przedni mzawieszeniem obniz i daj dobre szersze opony ...

bedzie ok ;) pewnei masz juz stare opony na przodzie i normalne jest ze na mokrym i wilgotnym mozesz sie pozeganć z przyczepnością ...

Sonny 

Wysany: 2007-06-02, 19:17   

chodzi mi o to ze na suchym asfalcie latwiej ja obraca (samochod) i robi koleczka niz na mokrym. Na przodzie mam dobre opony 2 letnie goodeyear eagle ventura z bieznikiem na wode 6mm, coprawda tylko 195/55. Z wysokoscia przodu bede niedlugo myslal. Mam nadzieje , ze takie zachowanie nie oznacza slabnacej szpery?

puz 
swapownik

Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-06-02, 19:45   

to oznacza, ze plytki powoli maja sie ku koncowi. powodzonka w regeneracji. dyfer wyl nie bedzie ale sama szpera juz powoli ma dosc

jaras87 

Wysany: 2007-06-02, 20:24   

jesli przenosi normalnie moment na koła to tak samo przenosi na suchym o mokrym ...

szpera miałaby sie ku końcowi gdyby zaczeła sie zachowywać jak zwykły dyfer ... czyli jedno koło stoi w miejscu a drugie sie obraca z siłą 100%

jak masz ślisko to normalne ze takszybko nei rzucisz autem .... trzeba przyczepnosci na tylnych kołach - prędkosci zeby zaczać sie obracać ;] jak to mowisz...

nie wiem czy dobrze mysle bo autor tematu jak dla mnie mowi mało obrazowo

zresztą jestem zdania ze szybciej zaczną wyć łozyska na dyfrze niz zajedziesz szpere ... nie spotkałem sie z takim przypadkiem itroceh to dla mnie abstrakcja .. .

moim zdaniem szpera smiga ok problem raczej po stronie łacznika miedzy fotelem a kierownicą

Sonny 

Wysany: 2007-06-02, 20:49   

hehe no moze masz racje, jest tak jak mowisz tzn, jak ja zerwie na mokrym to sie ladnie kreci, poprostu jak chce to zrobic szybko to przod wyjezdza. Na suchym jest wszystko ok.

jaras87 

Wysany: 2007-06-03, 13:39   

jeśli masz dobrze trzymające gumy na przodzie.. to założ jakies 155/65/13 starawe na tył parciochy jakieś ... zoabczysz jak bedzie smigał bokami na mokrym .. z miejsca nie ruszysz tak bedzie palił ;)

[ Dodano: 2007-06-03, 13:40 ]
to ze niechce skręcic to jest właśnie objaw dobrej szpery .. ;)

Sonny 

Wysany: 2007-06-03, 14:59   

czyli chyba z nia wszystko ok, bo jak mialem lyse zimowy z tylu to latala jak wsciekla.

jaras87 

Wysany: 2007-06-03, 17:34   

ciskaj pomogl i tyle moim zdaniem temat zakończony ...

dobry ruch kierownicą rzucisz autem i tyle tylko doskonalić operowanie gazem ;]

mi udało sie nie dawno wprowadzić auto w taki stan ze jechałem na wprost poślizgiem/poslizgami ;]

dobre 500 moze 600m tylko zmieniając strony i kontrując... do wykonania na dwóch pasach ;] heh a tylko wyleciałem na prostą z zakrętu i zaczeło się dziać ;]

i to wcale nie szybko ... z 30-40km/h tyle ze auto mocno stawiało bokiem :D

dodam ze jezdze bez szpery ! zwykły dyfer od 318 e21

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: