BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
coś klekota w benzyniaku :(
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-20, 20:18   coś klekota w benzyniaku :(

witam.od 6 godzin mam popsuty humor a to dlatego ze cos sie stalo z moim silnikiem.mam e30 318 m40. 6 miesiecy od sprowadzenia z niemiec chodzil bez zadnego problemu wszystko cichutko itp.dzisiaj na trasie do bydgoszczy zaczal mi silnik klekotac :( (objawy :
na luzie slychac jednostajne rytmiczne dosyc ciche pukanie
natomiast jak dodam gazu to zaczyna glosniej pukac tylko ze to jz nie jest pukanie tylko jakby klekotanie cos okropnego dla ucha.
w czasie jazdy temperatura silnika jest dobra czyli prawie po srodku (mam problem od poczatku z niedogrzewaniem) kontrolka od oleju sie nie zapala.innymi slowami wszystko jest niby OK puki tego klekotania.aha jak jade tak do 95km/h to silnik chodzi prawie idealnie oprocz tego dziwnego lekkiego pukania natomiast od 100 km/h juz nei puka tylko jakby klekotal.nie wiem ale dzwiek dziwny cos taki metaliczny jakby wiatrak o cos obcieral czy cos w tym stylu.to mi si ekojazy ze starym dieslem z takim dziwnym metalicznym klekotaniem.

hmmmm jestem zalamany
wrocilem 20 min temu z trasy zgasilem go i wpizdu nic nei robie bo sie wkurzylem.napiszczie mi wasze uwagi i spostrzezenia bo mi sil brakuje.
oby to nie byly panewki

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-11-20, 20:21   

hmmmm zastanów się pierw na jakim oleju jezdzisz i co o nim było mówione sprawdz stan oleju a pozatym to m40 więc musi jakaś szklanka się odzywać pozdro :wink:

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-20, 20:30   coś klekota w benzyniaku :(

hmmmm co do oleju do badziewie LOTOS mineral 15W40.jak rozwalilem miske olejowa to zalali mi tym olejem bo powiedzieli ze mam ponad 200 tys przejechane ( doklanie 221 tys).potem cieklo mi z pod korka bo uszkodzili podkladke miedziana.potem zostala wymieniona podkladka ale olej nei dolany i cos wycieklo na pewno.z tym ze ja dzisiaj sprawdzilem poziom oleju i jest chyba dobry.mowilsz ze tlok si eodezwal??kurde jak dodam gazu to niemilosiernie klekocze i zaraz puszczam gaz bo boje sie ze cos sie stanie.moze jakis zawor poszedl, wtrysk lub cos w tym stylu.moral
im bardziej dodam gazu tym bardziej klekocze
a na luzie to popukuje.

Pawel-e30 

Wysany: 2004-11-20, 20:54   

thoma a taki mądry byłeś jeszcze kolege na mine wsadziłeś

poczytaj sobie

http://slave.e-edukacja.p...ighlight=#21363

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-20, 21:02   coś klekota w benzyniaku :(

no widzisz Pawle e-30 kazdy moze sie mylic, ale nei ma jak to zgryzliwosc :wink: kurde a moze naprawde to ten olej.bo do dzisiaj nie klekotalo.no ale z drugiej strony sadze ze moze to byc cos bardziej powaznego.panewki korbowe, walek rozrzadu.juz sam nie wiem.nie ma jak to mechanicy naprawiajacy polonezy i potem gadaja ze wlewac do bmw minerala.predzej mialem 318 m10 czyli bez hydrauliki no i tez mineral ale castrola byl.teraz to sam nei wiem.bo samocchod chodzil az za dobrze a dzisiaj tragedia.dziwi mnie ze tak odrazu to sie stalo.jechalem sobie 140km/h i uslyszalem te klekotanie.dodam ze nei katowalem samochodi itp.przez 2 tygodnie jazda spokojna a dzisiaj klapa.

Pawel-e30 

Wysany: 2004-11-20, 21:06   

a nie pisałeś wcześniej o klekotaniu przy odpalaniu?
hm jestem zgryzliwy? to fajnie więc szukaj sobie na forum sam odpowiedzi na twoj problem bo było o tym wiele razu mówione
Powodzenia :lol:

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-20, 21:23   coś klekota w benzyniaku :(

oj pawle pawle albo masz zly humor albo nie wiem co :? w poprzednim poscie cie nie wyzwalem tylko wyrqazilem inna opinie.a to ze kiedys napisalem ze klekocze przy odpalaniu to standard w m40.popychacze ladnie graja.ale teraz to nie ten sam dzwiek.chociarz jakby sie zastanowic to moze masz racje podobnie jak odpalalem to teraz chodzi an wysokich obrotach tylko ze bardziej teraz glosniej i metalicznie.wtedy to tylko przy odpaleniu a potem bylo ok.wtedy na luzie nei pukalo a teraz puka.dzisiaj jest nic a jutro niedziela wiec dopiero w poniedzialek do mechanika.no ale pawle na cos sie przydales.ale juz nic nie pisz jak mi to nei pomoze i wystarczy mi juz wypominania.podejzewam ze tez sie jakis postach pomyliles a jak nie to moze jest ideal.ja obstaiwm tak : olej9fajnei by bylo) panewwki korbowe i co bardzo prawdopodobne to walek rozrzadu bo termin ostatniej wymiany byl bardzo dawno temu.

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2004-11-20, 22:10   

powiem wam, ze w moim m40 przed remontem silnika wlalem na 3 dni lotos 10w40 ( jezdzilem na castrolu ) i doslownie cos tragicznego, po odpaleniu klekot i walenie spod pokrywy, metaliczne rytmiczne walenie. Nigdy bym nie powiedzial, ze zmiana oleju da takie astronomiczne zmiany. Oczywyscie szybko zakupilem castrola gtx , i po wymianie wszystkiego zalalem go tym olejem i chyba innego nie wleje. Na pewno nie lotosa, bo sam widzialem ,jakie dzwieki silnik wydawal tylko po zalaniu tym olejem

gg 3437874

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-11-21, 00:49   

thoma napisa/a:
6 miesiecy od sprowadzenia z niemiec chodzil bez zadnego problemu wszystko cichutko itp.dzisiaj na trasie do bydgoszczy zaczal mi silnik klekotac

thoma napisa/a:
LOTOS mineral 15W40

i wreszcie LUKAS napisa/a:
Obstawiam to że masz za gesty olej, który przy obecnych temp jest jeszcze gęstszy.
Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.

... i wszystko jasne - nie ma co poprawiać - od paru dni zrobiło się jakby chłodniej, to i olej stężał
- wydatek jest, ale raczej do przeżycia, zwłaszcza w obliczu groźby nieustannego klekotu, który zrowy dla silnika na pewno nie jest - więc gotuj się do zmiany

jeśli jeździłeś na syntetyku i nie ciekło - lej syntetyk, a jak nie to 10W40 półsyntetyk

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-11-21, 01:55   

piOTer_W napisa/a:
... i wszystko jasne - nie ma co poprawiać - od paru dni zrobiło się jakby chłodniej, to i olej stężał

Hmmm.... Thoma pisze ze zaczelo mu walic w trasie a nie zaraz po uruchomieniu, wiec silnik byl rozgrzany. Jesli silnik byl rozgrzany to olej rowniez byl. W takim razie jaki wplyw miala temperatura powietrza (wcale nie ekstremalnie niska) na gestosc goracego oleju? Wydaje mi sie ze to ma znaczenie przy rozruchu, a nie po osiagnieciu przez silnik normalnej temperatury pracy.

Bawar
[Usunity]

Wysany: 2004-11-21, 15:33   

teraz wiem juz co wlac do mojej E-30 napewno nie minaral i napewno nie cud wynalazek jakim jest "LOTOS" Thoma pamietasz jaki kiedys Przemek mówił ze Lotos obrócił mu panewke w M40 - nie warto ryzykowac.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-21, 18:34   coś klekota w benzyniaku :(

witam. kurde ale relacje.jeden pisze ze olej a drugi ze panewka.kurde rozpietosc niezla :( byle to nie by;a panewka. ja obstawiam za popychaczami raczej. a czy jak sie silnika nie katuje to panewka moze sie obrocic??dostalem wiadomosc na priwa ze szklanka mogla pasc.bo ja jak odpalalem samochod to zwsze mi zaklekotalo.napisal mi pawel ze jak sielnik zaczal chodzic to dopompowal cisnienie i bylo ok. a teraz ze poprostu mi poszla szkalna i beda do wymiany raczej popychacze. ma ktos jeszcze jakis pomysl i sugestie??tak czy tak jutro bedzie rozkrecona i napisze co sie u mnie stanie.oby nei panewki i walek rozrzadu

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-22, 17:56   coś klekota w benzyniaku :(

witam.dzisiaj pod wieczor odpalilem go i nic nie klekotalo (do czasu).niestety praktycznie przed wjazdem do mechanika znowu zaczelo klekotac :( mechanik po krotkim na sluchu powiedzial : pukanie jest gluche a wiec nei metaliczne wiec to nei beda zawory popychacze itp tylko na 90% 1 panewka korbowodowa :? ciekawe skad wiedzial ze tylko 1 hmmm moze za cicho mu pukalo. a wiec lekka lub wieksza zalamka bo nie orientuje sie w kosztach. ile moga wyniesc koszty nie liczac tego co wezmie mechanik oczywiscie.orientujecie sie??

Pawel-e30 

Wysany: 2004-11-24, 20:48   Re: coś klekota w benzyniaku :(

thoma napisa/a:
witam.dzisiaj pod wieczor odpalilem go i nic nie klekotalo (do czasu).niestety praktycznie przed wjazdem do mechanika znowu zaczelo klekotac :( mechanik po krotkim na sluchu powiedzial : pukanie jest gluche a wiec nei metaliczne wiec to nei beda zawory popychacze itp tylko na 90% 1 panewka korbowodowa :? ciekawe skad wiedzial ze tylko 1 hmmm moze za cicho mu pukalo. a wiec lekka lub wieksza zalamka bo nie orientuje sie w kosztach. ile moga wyniesc koszty nie liczac tego co wezmie mechanik oczywiscie.orientujecie sie??

hmmmmmm raczej w nowych czesciach się nie orientuje co i ile do m40 ale ja bym ci radził wez sobie kalkulator i wszystko podlicz jak ci dojdzie jeszcze do tego rozrząd to za chwile ci wyjdzie ze za tyle m50 wsadzisz
ps. to tylko kolezenska rada :wink:

bachus 
automotive designer

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Wrz 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-11-25, 22:53   

a mi tez cos klekocze.Tyle ze w M20 (E28 520i). jede sobie na jedynce,potem 2 i 3 na przykładodpuszczam z gazu i na trójce jade powolutku i dodaje gazu obroty silnika są za niskie do trzeciego biegu ale nie szarpie - KLEKOCZE i to głosno. Najpierw myslałem ze to wiatrak, potem ze detonacja mieszanki czy cos a teraz nie wiem- wszystko jest pieknie jak go kręce wyzej ale normalnie.

i kolejny problem. W mojej E30 jak jade na 2 czy 3 wrzuce jedynke i koła miela - podczas jazdy. W E28 zeby wrzucic jedynke musze całkowicie stanąc- brak synchronizatora dla pierwszego biegu - jasne :P ale czy to seryjnie czy to jakis ubytek nieplanowy :> ?? zaglądałem pod auto i niestety po kupnie;/ co sie okazało skrzynia była składana z 2 róznych !! !!!!!!!!!!!! po jej częsc od strony silnika ma inny kształt od tej od strony mostu tylnego, rozstaw srub nie pasuje i nie jest skecona na wszystkie. Co gorsza zawsze pod nią na łączeniach wisi kropelka-jak wisi znaczy wycieka, jak wyciaka znaczy ze kiedys przestanie bo sie skonczy.Tym samym zakonczy sie zywt skrzyni - co czynic - ile moze kosztowac 100% sprawna skrzynia do E28 520i z 82 roku.

Prosiłbym o pomoc, gdyz dopiero zaczyna sie moja przygoda z motoryzacja zaawansowaną . Dzięki
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60

# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA

Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-11-26, 16:24   

bachus napisa/a:
W E28 zeby wrzucic jedynke musze całkowicie stanąc- brak synchronizatora dla pierwszego biegu

Nie musisz stanąć, maluch też nie miał zsynchronizowanej jedynki, a wrzucalem ją w czasie jazdy bez żadnego zgrzytu. Trzeba to zrobic z "międzygazem" Wrzucasz luz, puszczasz sprzęgło, dodajesz gazu tak żeby miał takie obroty jak przy włączonym biegu przy tej prędkości z jaką jedziesz i wrzucasz jedynkę. Jesli dobrze trafisz z obrotami (mozna się tego nauczyć) nic nie zgrzytnie a bieg praktycznie sam wskoczy. Wiem że zamotałem, ale nie potrafie tego lepiej wytłumaczyć :)

bachus 
automotive designer

Wysany: 2004-11-26, 18:00   

popróbuje jeszcze ale mimo wszystko nie powinno tak sie dziac ze nawet jadąc te 15km/h czy nawet 10 nie moge normalnie strącic 2 na jedynke ;/
tel. 693 98 13 60

# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA

Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i

bachus 
automotive designer

Wysany: 2004-11-26, 19:42   

i niestety nie da rady wrzucic jedynki podczas ruchu ;/ nie wiem czemu, do tego tera gdy sprzedałem radio i mam cisze słusze ze na wolnych obrotach chodzi autko nierówno, jakbym podkręcił obroty minimalnie byłoby ok - czy mozliwe ze przy kombinowaniu zrobiłem za niskie obroty i silnik pracuje na pograniczu zgaśnięcia?? - nie mam obrotomierza w moim wynalazku wiec nie wiem czy jest ta fabryczna wartośc czy nie i wszystko odbywa sie "na słuch".
tel. 693 98 13 60

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-03, 16:43   coś klekota w benzyniaku :(

witam. samochod jest po wymianie calego dolu silnika i jestem niezadowolony z tego
. nie z pracy silnika itp ale z poziomu halasu w srodku samochodu :evil: wymienilem caly dul bo w poprzednim, padla mi panewka na wale korbowym i tak dostal w d** ze nie nadawal sie do szlifu. kupilem drugi z torunia. samochod odpalil, panewki nie graja i niby powinienem byc zdowolony.jednak od ruszenia juz wiedzialem ze jest cos nei tak. poprostu w kabinie jest bardzo glosno w porownaniu z kompletna cisza jaka byla przed awaria.samochod nei stracil mocy, przyspiesza dosyc plynnie jak na 1,8 m40.glos nie wiemjak opisac.na wolnych obortach dudno i na wysolich wyje ( to normalnie) no ale wszystko mam w srodku. aha czuje takie nei potrzebne drgania.troche tak jakby mi pod siedzeniem cos drglao chyba. moze skrzynie zle przykrecili do bloku.nie wiem ale w poniedzialek znowu jade do mechanika. a wy co doradzicie??

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: