Witam
Ostatnio mocno wzroslo mi spalanie, caly czas miescilem sie w 10 litrach, a od jakis 2-3 tygodni idzie w gore. Tydzien temu bylo 12,2, myslalem to przez to ze sie niedogrzewa i wymienilem pare dni temu termostat, a dzisiaj sie okazuje ze jest juz 15,2. Opony mam w tej chwili 175 - (wiem, wyglada biednie, ale czesto jezdze po nieodsniezonych wiejskich drogach). Letnie mialem 205, wiec powinno raczej troche spasc. Kola sie nie grzeja, sprzeglo sie nie slizga, visco sprawne (chociaz po wymianie termostatu wskazowka nadal nie chce stac na bacznosc, ale jest lepiej niz bylo). Co jeszcze moglo sie zrypac? Pomocy bo jak tak dalej pojdzie to zbankrutuje.
Pisze oczywiscie o spalaniu benzyny, nie mam gazu, samochod to E30 320i '90
witam ja mam ten sam problem mam 325i z 87r i miescilem sie w 10 zarowno po miescie jak i w trasie a teraz znacznie wzroslo sazde ze tez w granicach nawet do 15 ( na komputerze pokazuje 14 na 100) ale ja mysle ze to wina zimy i samochod dluzej sie rozgrzewa i ssanie jest dlugo wiec wieksza dawka paliwa ogrzewanie napewno masz wlaczone swiatla radio i sumujac wszystko napewno wiecej bedzie palic
Takie jest moje zdaniem czekajmy wiec na lato
Bruner a jak spalanie poprzedniej zimy?Każdy samochód zimą trochę więcej pali.
Beemke kupilem latem, wiec to moja 1 zima z nia. Wiem ze zima spalanie wzrasta, ale jeszcze na dobre nie przymrozilo, pozatym to sie stalo nagle. Tydzien temu nie bylo duzo cieplej, a przez ten czas spalanie poszlo w gore o 3 litry. A od lata prawie o 6 litrow, to chyba troche za duzo. Zreszta ile wam teraz pala wasze 320 (srednio)?
witam ja mam ten sam problem mam 325i z 87r i miescilem sie w 10 zarowno po miescie jak i w trasie a teraz znacznie wzroslo sazde ze tez w granicach nawet do 15
Jak Ty to robisz Ja swoją 325i mam problem żeby zejść ponieżej 15l/100km po miście I to przy w miare spokojnej jeździe...
Bo zazwyczaj łyka mi od 18l w górę ...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Mozna to scierwo jakos sprawdzic, czy dopiero po wymianie dowiem sie czy byla sprawna czy nie?
Cytat:
Jak Ty to robisz Ja swoją 325i mam problem żeby zejść ponieżej 15l/100km po miście I to przy w miare spokojnej jeździe...
Bo zazwyczaj łyka mi od 18l w górę ...
To jest srednie, nie jezdze tylko po miescie. Mniejwiecej 70% to trasa, 30% miasto. Poza tym mieszkam w malym miescie, korkow u mnie nie ma a z jednego konca na drugi mozna przejechac w 10 minut
Witam . mam E30 325i i ze 2 lata temu poszła mi sonda lambda spalanie to ok. 16-20 l / 100 km ale co jakis czas gasnął nie paliły wszystkie cylindry , wiadomo po jakims czasie musi się ona wypalic . A tak normalnie to pali mi ok. 10l / 100 km przy normalnej jezdzie a i tak laczki mam 9Jx16 215/40 , A do LUKASA to nie wiem jak to mozliwe , że Ci tyle bierze chyba cos masz nie tak albo masz taki styl jazdy nie wiem , nigdy mi moja tyle nie wzięła P.S. Gazu oczywiście nie mam !! Pozdrawiam .
_________________ Germany Style - tuning BMW czyli ciemno, nisko, szeroko, wystająco, zaskakująco i ze smaczkiem!!!
Pojawily mi sie drgania na wolnych, ale chyba pali na wszystkie cylindry. Chociaz nie jestem pewien, w koncu 1 gar mniej w szostce bedzie slabiej odczuwalny niz w czworce. Zaczal tez delikatnie falowac na wolnych (pare dni temu pisalem posta o drganiach, ale wtedy falowania jeszcze nie wyczulem). Po bardzo gwaltownym i krotkim dodaniu gazu czasem sie lekko zakrztusi, ale nie gasnie. Czasem mam problem z odpaleniem, krece kilka sekund i nic, a za drugim razem zaskakuje prawie natychmiast.
Czy to moze miec zwiazek z tym http://slave.e-edukacja.p...opic.php?t=2835
Nie slyszalem wczesniej tego dzwieku, dlatego nie wiem czy to normalne czy cos sie rypnelo
Zmiez napiecie na sondzie (czarny przewod) Z tgo co mi ktos wczesniej odpisywal to powinno sie znieniac od 0,00 do 0,10 V (urzyj szukaj). Reki uciac nie dam.
Co do spalania to moje cudo po ostatniej reg zaworow sie uspokoilo i przy normalnej jesdzie (tzn powstrzymuje sie troche bo nozke to mam raczej ciezka) spala 14.6 lpg /100km, bezyny by pewnie z 1,5 mniej wyszlo.
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Ostatnio zmieniony przez lokop e30 320i 2004-11-21, 13:29, w caoci zmieniany 1 raz
poszła mi sonda lambda spalanie to ok. 16-20 l / 100 km ale co jakis czas gasnął nie paliły wszystkie cylindry , wiadomo po jakims czasie musi się ona wypalic .
Hmm może to dlatego że niam sondy Lambda...
TYLKO RZECZ W TYM ŻE JA JEJ NIEMAM FABRYCZNIE. Ponieważ niemam nawet przekaźnika od podgrzewania sondy A na wydechu poprostu jej niema i nieto że została wyjęta, jej poprostu niebyło. Dodam że motor pracuje tak jak powinien, nic nie faluje, nie dławi się, pali na dotyk (choć czasem ale bardzo żadko muszę trochęjazakręcić). Po zatym jak motorek sobie chodzi to strasznie czuuć przepalonąbenzynką może dawkęmam jakośwzbogaconą czy co... Faajnie bybyło ehhe
bankowo ci sonda poszla ... ja mam te same objawy ... podlaczalem pod komputer u gazownika autko i tak na gazie jak i na paliwie ( na nizszych i wyzszych obrotach ) wogle nie reaguje sonda ...
co do sondy to : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35469653
choc nie wiem jak sie takowa sprawuje ( moze jakies opinie innych )
jakub [Usunity]
Wysany: 2004-11-21, 15:28
Moje 325i pali poniżej 11 l/100 w mieście latem, zimą skacze do 12-13.
Gdyby BMW 325 paliła 18 przy normalnej eksploatacji dostałbym od ekologów zakaz odpalania silnika, a pod domem miałbym pikietę.
PS poza miastem 7,5 - 8,0 oczywiście zgodnie z przepisami ruchu drogowego (prawie)
.
Gdyby BMW 325 paliła 18 przy normalnej eksploatacji dostałbym od ekologów zakaz odpalania silnika
18 to mi bierze przy "nieco" ostrzejszej jeździe, choćprzyznam że górnego poziomu spalania jeszcze nie ustaliłem, obecnie to jest 23l/100km. Przy normalnej jeździe, jak prawo nakazuje spala mi do około 15l/100km
Do JAKUBA - mam dokładnie takie samo spalanie jak ty opisałes to tak jak ja bym to miał zrobić , zaznaczam jeszcze jedno z doswiadczenia wiem że 2,0 l wiecej pali niz 2,5 l nawet katologowo wychodzi iż 2,0 pali o ok. 0,7 l więcej . POZDRO .
_________________ Germany Style - tuning BMW czyli ciemno, nisko, szeroko, wystająco, zaskakująco i ze smaczkiem!!!
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-22, 13:39
witam tak spalanie mialem kolo 10 latem i przed tym jak wymienilem (mechanik) dolot ta gumowa rure bo byl nieszczelny! i zaczelo co prawda zaczela sie tez zima i sam nei wiem czy zle mi wyregulowal czy co a nie wiecie moze czego powodem sa zamulenia na zimnym silniku? czyli po odpaleniu zawsze chwile czekam az troche sie podgrzeje i w droge niestety jak mu wciskam troche wiecej gazu to sie zamul;a nie wiem co to moze byc macie jakies pomysly?
Dzieki Lokop, jakos mi na spojowki padlo i nie znalazlem tego posta. Jutro bede wiedzial czy to sonda czy nie.
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-23, 20:32
Mam taki sam problem z 316 m40 jak kolega Dawid! Mam auto od niedawna ale po przejechaniu koło tysiąca kilometrów nie udało mi się osiągnąć spalania mniejszego niż 10,5 (a jeździłem naprawde tragicznie powoli) Dodam że zaraz po zakupie auto przeszło wymianę wałka, popychaczy, koników, paska (bez rolki i napinacza bo oczywiście mechanik uznał że wyglądają dobrze), oleju itd! Czy to możliwe żeby motor 1,6 tak dużo palił!????