Koledzy wypowiedzcie się na temat E36 z silniczkiem 2.5l w benzynie. Bardzo podobają mi się te samochody ale waham sie nad kupnem. Dużo jest typowych usterek w 325i? Na co zwracać uwage przy kupnie? To duży silnik i pewnie drogi w ekspoloatacji może lepiej kupić 316? Albo zrezygnować z prawdziwej miłości do BMW i kupić sobie Vectrę z dużo mniejszym przebiegiem i dużo młodszą? Sam już nie wiem...
Nie czytałem tego co siwy zamiescił ale to na pewno dobre , madre uwagi bo z dobrego żródła.Lukasz oczywiscie zartuje.Taki tam zgrywus.
zadnej Vectry a jesli juz tym tropem chcesz isc to proponował bym lanosa Bierz bmke i jak najbardziej trafny silnik.Czesci w miare tanie to nie jest tak że duży silnik i duże wydatki.Ze spalaniem porównując osiagi 316 i 325 to palą nie wiele wiecej a osiagi niesamowicie różne.Bierz bmke.Moja pochodzi z twojego miasta i trafił mi sie w miare dobry egzemplarz szczególnie że kupowałem go z 4 lata temu i wtedy niestety nie było możliwosci tak sobie sciagania autek z zza granicy a w kraju znalezc egzemplarz 2,5 coupe czarna i z jasna skóra było nie możliwe praktycznie.Pamietaj nie łap pierwszej lepszej szukaj takiej jak sobie wymażysz.Teraz i tak jest o niebo łatwiej o taką bawarke.
Ja jedyna droższa usterke jaka miałem to wiskoza czyli kłopot z chłodzeniem.Wymiana sprzegła wisotycznego czyli wtedy koszt koło 500 zł.No i nie typowa usterka kable wiązka w bagażniku sie przetarła i spaliła kompa ale to poprostu ktoś w nieodpowiedni sposób zabezpieczył przewody.Tak to standart co jakis czas koncówki zawieszenia ale ogółem jak trafisz w miare dobry zadbany egzemplarz to bedzie ci lepiej służył co wiekszosc aut na naszym rynku 3-5 letnich a wiem cos o tym bo robie przy tym i wiem jakie dziadostwo teraz robia pomijając bmki bo te nawet po schrzanionym wyglądzie ,technicznie zostały bez uwag.pozdro i czekamy na foty w naszych smigiełkach
_________________ POSIADANIE BMW JEST ZAWSZE SUKCESEM.TO NIE PODLEGA DYSKUSJI.ALE BYLOBY LEKKA PRZESADA TRAKTOWAC SAM DOWOD REJESTRACYJNY JAKO PRZEPUSTKE DO ELITY SPORTOWYCH SAMOCHODOW
to bzdura ze 325 jest droga w utrzymaniu..przy normalnej jezdzie pali ze 2 litry wiecej od 316..ubezpieczenie- jesli ktos ma znizki w oc to rowniez bez tragedii. i trzeba trafic tylko na zadbany egzlemplarz.
kolega niebawem bedzie sprzedawal igle e36 323i (czyli 2.5 litra nowy silnik z moca 170km)... autko ladne zadbane z dobrych rak... rocznik '95 niecale 200tys km (nie pamietam dokladnie) i cena jeszcze nie okreslona ale mysle ze ok 15tys pln. jesli sie zdecyduje to ogloszeie pojawi sie tez na forum...
Za punkt rozsądku przyjąłem sobie 325i. Jeśli nie ten silnik to tylko 320i. Choć myślałem nad 323 ponieważ jest on młodszy rocznikowo (silniki 323 z tego co pamiętam były produkowane zamiast 325 po 1995roku). Jeśli zobaczę 323 w dobrym stanie technicznym to napewno rozważe też możliwość zakupu buni z takim silnikiem.
a moze zaszalec i kupic 328 stawka ubezpieczeniowa i tak ta sama co 25litra
koszty utrzymania takie same jak 320, 325 i 323, pali tyle samo albo i mniej
ale znalesc zdrowa i ladna 328i w dobrej cenie = cud
Zgadza sie, jezeli chodzi o utrzymanie koszta sa takie same wczesniej bylem posiadaczem 325 e 36, teraz natomiast jestem szczesliwym posiadaczem 328 i uwazam ze spalanie jest duzo nizsze. Wczoraj zatankowalem 12,6 litra i na tej ilosci paliwa przejechalem ponad 160km. Czyli spalanie w trasie do 100km/h ok 7,5l co uwazam za bardzo przyzwoite.
328 zaraz po 323 jest jeszcze lepsza alternatywa od 325. pali duzo mniej a ma lepszego kopa.
mialem przyjemnosc uzytkowac taki motor (m52b28) w e30 i wrazenia niesamowite...na trasie pali od 7,5-8 na setke przy spoko jezdzie (110-120km/h)
Wydaje mi się to jednak troszkę nie możliwe że 328 pali mniej. Nawet dane katalogowe podają że pali więcej. Zastanawiam się czy silniki po 95' roku są równie trwałe? A koszta ekspolatacji klocki tarcze i rózne elementy zużywające się? Czy 328 i 325 są podobne pod tym wzglądem. Przypominam że rozmawiamy i E36.
Mialem bmw e36 325 obecnie mam 328,Jezeli chodzi o spalanie to jest porownywalne koszty uzytkowania jezeli kupisz zdrowe sztuki to rowniez sa zblizone. Jezeli stac Cie na kupno zdrowej 328 to bym sie nie wahal. Kolega ma e 34 2litry i spalanie na kompie po miescie ma ok 11,5 a z klima ok 13.
Powiem tylko jedno każdy Ci powie kto nie ma Bmw ze części są drogie i utrzymanie a prawda jest inna części są w podobnych cenach co do innych aut a co jazda Bmw z 1995 roku to nie jazda vectra choć jest młodsza
Jeśli kupujesz E36 to tylko 6 cylindrów
Ostatnio zmieniony przez Rafaellllo 2007-06-26, 23:11, w caoci zmieniany 1 raz
duchX [Usunity]
Wysany: 2007-06-26, 23:19
strikerbest napisa/a:
Wydaje mi się to jednak troszkę nie możliwe że 328 pali mniej. Nawet dane katalogowe podają że pali więcej. Zastanawiam się czy silniki po 95' roku są równie trwałe? A koszta ekspolatacji klocki tarcze i rózne elementy zużywające się? Czy 328 i 325 są podobne pod tym wzglądem. Przypominam że rozmawiamy i E36.
Czytając twoje posty jestem załamany a już pytanie czy klocki się zużywają to dramat wez jednak kup ta Vectre i będzie ok !!!!!!!!!! pozdrawiam
Racja!! Widze, ze szukasz wyjscia typu "Albo rybki, albo akwarium" Gdy kupisz Vectre nigdy nie poznasz co znaczy milość do samochodu, a jak to w milosci bywa - niewazne jak jest, wazne aby dojsc do zamierzonego celu (Bedziesz dluzej odkladac na czesci, ale uciecha z poprawy stanu swego Kochanie bezcenna ) Wiem co mowie, sam modernizuje e30 '89 - i tylko czesciami z najwyzszej polki zamiennkiow, a co mozliwe to oryginalami.... Stary, a gdy cos zrobie na co skladam od dluzszego czasu...
Kup i sprobuj, a nie przejmuj sie 100 zl roznicy na czesci, i 2 litrami wiecej palenia benzynki....
Jak my dajemy rade (Klubowicze), ty tez dasz.... to nie BMW serii 7 z 2006, zebys mial sie czym zalamywac
duchX [Usunity]
Wysany: 2007-06-27, 07:37
Podoba mi sie ostatnia wypowiedz bardzo gratuluje podejscia do samochodu !! tak trzymac
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-06-27, 08:40 Re: [E36] Dylemat 325i
strikerbest napisa/a:
Koledzy wypowiedzcie się na temat E36 z silniczkiem 2.5l w benzynie. Bardzo podobają mi się te samochody ale waham sie nad kupnem. Dużo jest typowych usterek w 325i? Na co zwracać uwage przy kupnie? To duży silnik i pewnie drogi w ekspoloatacji może lepiej kupić 316? Albo zrezygnować z prawdziwej miłości do BMW i kupić sobie Vectrę z dużo mniejszym przebiegiem i dużo młodszą? Sam już nie wiem...
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
jeśli BMW jest na prawdę Twoją miłością, to nie zastanawiaj się, bo będziesz żałował, ale jeśli tak nie jest, to słuchaj wyłącznie Łukasza i bierz Vectrę - będziesz miał taniej .... choć to nie to