BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dziurawy tłumik - jak wplywa na moc..
Autor Wiadomo
Norbi 

Doczy: 20 Lut 2007
Skd: Płock
Wysany: 2007-06-27, 17:30   Dziurawy tłumik - jak wplywa na moc..

Cały czasnie moge dojsc co spowodowało spadek mocy.

I nie dokonca jestem pewny czy zbiegło sie to z wymiana tłumika całego.

Mam przelotowy teraz z baranami i tuz przed koncowym jest "dziurka" hałasuje strasznie.

Oczywiscie i tak trzeba to naprawic ale narazie czasu brak na zrobienie tego tłumika no i nie mam srodkowego

Stad pytanie czy ktos ktos moze mial taki przypadek i jak wplynelo to na osiagi.

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-06-27, 17:38   

ja mam m50b20 w e36 i mialem na koncu przelotowy..glosny i raczej dziurawy no i bez kata. w niektorych momentach byla straaaaaszna dziura..po wymianie na komplet uzywany w dobrym stanie (oryginalny i dedykowany oczywiscie)łącznie z katalizatorem silnik odzyskal kopa i elastycznosc.
wnioski:
- nie warto bawic sie w przelotowki
- j.w strumienice i inne g*
- jesli chodzi o baranki- tylko oryginalne- "firmowe"

tylko i wylacznie CAŁE oryginalne uklady zaprojektowane przez inzynierow z bmw.
po wywaleniu np kata czy srodkowego zawsze sa jakies problemy i marudzenia..nie ma opcji zeby bylo perfecto .
a i najlepiej sprawdzic np na realoem.com

lagadula 

Doczy: 30 Gru 2005
Skd: .:P O Z N A Ń:.
Wysany: 2007-06-27, 18:48   

Ok, masz rację, ale jest druga strona medalu. 2,5 ma tyle spalin że fabryczny wydech i tak nie jest tego w stanie opróżnić. Dlatego, w czystej teorii, super rozwiazaniem byłoby wypuscic osobno przelotowe rury od poczatku do konca, z baranami. Problemem byłby wtedy dzwiek i hałas. Dlatego mozna zastosować przelotowe tłumiki, osobne na kazdą rurę. Wtedy dziek powinien być znosny. Jesli nadal za głośno, dokładamy kolejne dwa tłumiki.
obserwując mój układ z 323i widzę ze mam srodkowy przelotowy, z dwoma kanałami w srodku, jako całośc, i tylni, dwu komorowy. Przedtem miałem pojedynczy, jak w starej m20b20 i jakis wyjarany katalizator. Po zmianie na 323, elastycznosć sie polepszyła i odczułem subektywną poprawe przyspieszenia. Dlatego nie sadzę że wydech spowodował odczuwalny spadek mocy. To nie jakieś smieszne włoskie 1.6, policzone co do konia.
Moim zdaniem coś sie nałożyło , jakis problem. :|
Ostatnio zmieniony przez lagadula 2007-06-27, 18:49, w caoci zmieniany 1 raz  

jerzy 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Cze 2007
Skd: Brzostek/ koło Jasła
Wysany: 2007-06-27, 20:00   

ja mam nowy tłumik, i wywaliłem kata[ w miejsce strumienica], bo już go dusiło, teraz jest oki , słyszę tylko pomruk 6-iu garów jak dodaję gazu-pzdr-- :arrow: :arrow: :arrow:
Ostatnio zmieniony przez jerzy 2007-06-27, 20:01, w caoci zmieniany 1 raz  

Norbi 

Wysany: 2007-06-28, 16:54   

lagadula napisa/a:
Ok, masz rację, ale jest druga strona medalu. 2,5 ma tyle spalin że fabryczny wydech i tak nie jest tego w stanie opróżnić. Dlatego, w czystej teorii, super rozwiazaniem byłoby wypuscic osobno przelotowe rury od poczatku do konca, z baranami. Problemem byłby wtedy dzwiek i hałas. Dlatego mozna zastosować przelotowe tłumiki, osobne na kazdą rurę. Wtedy dziek powinien być znosny. Jesli nadal za głośno, dokładamy kolejne dwa tłumiki.
obserwując mój układ z 323i widzę ze mam srodkowy przelotowy, z dwoma kanałami w srodku, jako całośc, i tylni, dwu komorowy. Przedtem miałem pojedynczy, jak w starej m20b20 i jakis wyjarany katalizator. Po zmianie na 323, elastycznosć sie polepszyła i odczułem subektywną poprawe przyspieszenia. Dlatego nie sadzę że wydech spowodował odczuwalny spadek mocy. To nie jakieś smieszne włoskie 1.6, policzone co do konia.
Moim zdaniem coś sie nałożyło , jakis problem. :|

Nie zgodze sie. Tłumik został zaprojektowany tak ze musi miec odpowiednia pojemność, długosc i z tego co wiem musi panowac w nim odpowiednie cisnienie lub podcisnienie.

Nie wiem tylko czy zmiana jego pojemnosci i przepustowosci ( brak środkowego i dziura przed koncowym) powoduje w moim przypadku spadek mocy w górnym zakresie obrotów i złe spalanie mieszanki w cylindrach ( czarne swiece )

lagadula 

Doczy: 30 Gru 2005
Skd: .:P O Z N A Ń:.
Wysany: 2007-06-28, 19:22   

Czarne świece to nie przez wydech. To albo mało powietrza w silniku, albo za dużo paliwa, albo moze zaczyna brać wiecej oleju. Albo i z zaplonami jest cos nie tak i spala ubogo bo już wiatr wyleciał :D

Na 10000000% nie przez wydech...

Norbi 

Wysany: 2007-06-29, 22:39   

kompresje ma zajebista. Filtr powietrza nowy. Mam wersje z katem ale juz go nie ma. Zapłon hmm przeciez zaplon ustawiany jest przez czujnik połozenia wału. Moze sonda?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: