BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] PILNE - Komp odcina pompę,wtryski oraz obrotomierz...
Autor Wiadomo
xixek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Lip 2007
Skd: Łódź
Wysany: 2007-07-04, 23:34   [E30] PILNE - Komp odcina pompę,wtryski oraz obrotomierz...

Witam...

Mam problem z moją E30.
Zachowuje się idiotycznie, mówiąc oględnie...

opis:
Rano na zimno, odpala, wkręca się na 1500obr i nurkuje do 0 i gaśnie. i tak kilka razy chyba że przytrzymam gaz.

Jak się rozgrzeje to występują 2 wersje:

a)przy wkręcaniu na obroty ok. 5000 obr odcina paliwo i obrotomierz leci na 0 mimo, że silnik ma na ucho ok. 3-4 tys obr,

b)przy hamowaniu silnikiem obroty płynnie spadają a licznik obrotów skacze do 0 i z powrotem i autem szarpie. Wyjątkowo trudna sprawa przy zmianie na wyższy bieg...

Nie mam już pomysłów. Przeanalizowałem całą dokumentację, zrobiłem szczegółowe pomiary napięć na każdej nóżce kompa, wymieniłem czujnik temperatury, przeczyściłem i pomierzyłem przepływomierz, pomierzyłem TPS, lałem jakieś oczyszczacze do paliwa, zmieniłem filtr paliwa, założyłem dodatkową masę do silnika, poprawiłem istniejące styki - chyba wszystkie jakie są, wojowałem z chipem - poza zmianą charakterystyki i większym kopem, efekty nie ustąpiły, RATUNKU!
Dzisiaj wytarmosiłem przewody od czujnika położenia wału w nadziei że mi zgaśnie ale gdzie tam...
Nie może mi się teraz rozkraczyć, bo codziennie robię prawie 200km i MUSI działać.

CO TO MOŻE BYĆ ? :wow:

za wszelkie uwagi dziękuję z góry i pozdrawiam

Krzysiek

ps. nie mam gazu ani (w tej chwili) żadnych przeróbek (typu chip, dolot i inne)

Sprawa naprawdę pilna :?

[ Dodano: 2007-07-05, 19:51 ]
nie no super... żadnej odpowiedzi.... zostaje mi:
a) zmiana motoru
b) zmiana auta

pozdro - Kris

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-07-05, 21:39   

nie odpowiem ci na pytanie ale moge tylko doradzic moze sie uda, czy masz szczelny dolot?? co sie dzieje z ekonomizerem przy chamowaniu silnikiem ?? ???i jak auto zachowuje sie na cieplym silniku co z obrotami na biegu jalowym?? nie faluje???

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-07-05, 21:50   

w łodzi( a dokladniej w bmw klub łódz) jest kilka 325i wiec najlepiej by bylo jakby ktos podjechal i pozyczył ci kompa.

jak auto zachowuje sie pod odpaleniu z odlaczona przepływka :?:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

xixek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Lip 2007
Skd: Łódź
Wysany: 2007-07-05, 22:00   

młody318IS napisa/a:
nie odpowiem ci na pytanie ale moge tylko doradzic moze sie uda, czy masz szczelny dolot?? co sie dzieje z ekonomizerem przy chamowaniu silnikiem ?? ???i jak auto zachowuje sie na cieplym silniku co z obrotami na biegu jalowym?? nie faluje???

Dolot na mój gust szczelny. Przynajmniej to co mogłem (przepustnica i wszystko co przed nią) uszczelniłem. Głowy nie dam za uszczelkę pod kolektorem...
Obroty na jałowym mniej więcej równe, czeka mnie regulacja zaworów więc nieco się kiwają (no i mała nieszczelność na wydechu... brak kasy i czasu w tej chwili..).
ekonomizer pokazuje 0. Ale on nie reaguje tak szybko jak obrotomierz więc trudno mi powiedzieć co się z nim dzieje w czasie "zasłabnięcia". Obrotomierz pikuje w dół, ekonomizer raczej się nie rusza z pozycji 0.

kamil.k napisa/a:
w łodzi( a dokladniej w bmw klub łódz) jest kilka 325i wiec najlepiej by bylo jakby ktos podjechal i pozyczył ci kompa.

jak auto zachowuje sie pod odpaleniu z odlaczona przepływka :?:

Kompa będę miał chyba jutro. Też go podejrzewam... Komp, pompa albo regulator ciśnienia paliwa... ale te dwa ostatnie nie mają wpływu na obrotomierz. No i pozastaje czujnik położenia wału...
Na zimno - jak gaśnie (czyli zanim się nagrzeje) - nie reaguje ani na odpięcie TPS, ani przepływki, ani sondy (bo i tak jeszcze nie działa). Trochę reaguje na odpięcie silnika krokowego obrotów jałowych. Ale silnik krokowy był podstawiany i bez efektu, poza tym jak wyżej - obrotomierza nie wyłączy....

Ech.... jeżdżę z duszą na ramieniu. Całą przyjemność z jazdy diabli wzięli. Ale nie ma tego złego... średnie spalanie mi spadło o litr.. :cry: (bo boję się wyprzedzać).

dzięki - pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki
Kris

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: