BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: RoboCop
2007-07-04, 22:34
usterka skrzyni automatycznej e32
Autor Wiadomo
CyRyL 

Pomg: 4 razy
Doczy: 22 Pa 2005
Skd: Kutno
Wysany: 2007-07-04, 22:22   usterka skrzyni automatycznej e32

witam
koledze w e32 3L
wyskoczył komunikat: GETRIEBEPROGRAMM - usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni biegów
po chwili słychac ze strony skrzyni dzwiek podobny do <blaszki obijajacej sie o szprychy w kole rowerowym>
auto stanelo na kompie wyswietla sie ze jest bieg wrzucony a nie jedzie ....
prosimy o udzieleni jakchs rad i wskazowek :help:

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-07-05, 08:21   

jaki model skrzyni ?? ?? czy jest wsteczny , czy da sie auto przepchnac na zapalonym silniku i lewarku w pozycji N ?? ??

Strębol 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Lip 2007
Wysany: 2007-07-05, 19:08   

nie wiem jaki model skrzyni auto jest z 87roku gdzie to sprawdzic :?:
biego jest kazdy...
włączam bieg auto lekko sie ruszy i po nacisnieciu gazu pojawia sie ten dzwiek blaszek i juz dalej nie jedzie
na wstecznym jest to samo...
da sie przepchnach na pozycji N przy zapalonym silniku ...

masz jakies podejrzenia x_e_o_n :?:

735Pawel 

Doczy: 15 Sty 2007
Skd: Rabka-Zdroj
Wysany: 2007-07-05, 20:43   

Wyglada to na uszkodzony konwerter (sprzeglo hydro-kinetyczne). Sprawdz jeszcze poziom oleju w skrzyni gdyz przy niskim stanie samochod tez nie pojedzie.

CyRyL 

Pomg: 4 razy
Doczy: 22 Pa 2005
Wysany: 2007-07-05, 23:50   

olej trzyma poziom
jest czysty
czyjezeli bylby to konwerter to wymiana tego wiaze sie w wymiana kompletnego sprzegla ?

735Pawel 

Wysany: 2007-07-06, 01:08   

Tak cale sprzeglo w automacie to wlasnie konwerter. Szczerze Ci tez zycze aby wlasnie to konwerter byl uszkodzony gdyz koszt naprawy to ok. 100 - 200 zl + olej jezeli sam bedziesz to robil, natomiast uszkodzenie skrzyni to niestety juz koszt od 1000zl w gore. Jezeli masz garaz z kanalem, podstawowe narzedzia i odrobine pojecia o mechanice to bez problemu z tym sobie poradzisz.

Strębol 

Wysany: 2007-07-06, 06:56   

wielkie dzieki za rady :beer:

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-07-07, 07:47   

Regeneracja konwertera koszt 500 pln w gore nie znam firmy w Polsce która zrobiła by to za 200 pln . Olej trzeba wymienić cały razem z filtrem litr syntetyka ELF do skrzyń BMW kosztuje w zależności od znajomości w Krakowie można kupić za 24 pln 1L wejdzie na pewno 8-10 w zależności od skrzyni . Tak wiec koszt samego konwertera to już będzie prawie 800-1000 nie wiem ile filtr i uszczelka pod miskę do skrzyni bo nie wiem jaka skrzynia a remont automatu od 2000 w gore :( powodzenia mam nadzieje ze usterka nie będzie wielka i kosztowna .

Strębol 

Wysany: 2007-07-07, 09:22   

bylem wczoraj w intercarsie, spytałem o konwerter a pan tylko serwis ....
nie wiem co w takim razie czynić...
czy mam juz szukac skrzyni :?:

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-07-07, 10:15   

konwerter nowy kosztuje około 6000-8000 pln w zależności jaka skrzynia model skrzyni jest na tabliczce skrzyni

735Pawel 

Wysany: 2007-07-07, 22:14   

Strębol napisa/a:
bylem wczoraj w intercarsie, spytałem o konwerter a pan tylko serwis ....
nie wiem co w takim razie czynić...
czy mam juz szukac skrzyni :?:

Najgorsze jest w tym wszystkim ze nie ma jak tego sprawdzic... Stukot blaszek to dzwiek typowy dla uszkodzenia konwertera jednak tez mozliwe ze "rozlecial" sie jeden z "koszow" w skrzyni co moze wydawac tez podobny dzwiek. Moim zdaniem najprostsza metoda "wybadania" (doslownie) usterki to: wjechac samochodem na kanal, podniesc tylnie kola w powietrze, odpalic samochod "D" i ze spodu nasluchiwac (najlepiej stetoskopem lekarskim :) ) w ktorym miejscu dzwiek jest najintensywniejszy. Wiem ze to zabawnie brzmi ale jest to skuteczna metoda. Oczywiscie mozna tez poprostu podnienic konwerter i sprawdzic czy jest OK, jednak jezeli to nie wina konwertera to bedziesz z 1 - 1,5 l oleju i poldnia roboty w plecy.

Strębol 

Wysany: 2007-07-07, 22:20   

w takim razie pilnie kupie skrzynie automatyczna :) jak ktos cos wie prosze pisac

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-07-08, 07:29   

Ogłuszenie daj w odpowiednim dziale i podaj symbol ?? bo wątpię żebyś miał 5HP30

Strębol 

Wysany: 2007-07-08, 15:30   

ok a x_e_o_n powiedz mi czyli musze szukac pod dany symbol i nie moze byc inny tak ?? tylko i wyłącznie o tym samym oznaczeniu co jest moja ?

pozdrawiam i wielkie dzieki za rady

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-07-08, 22:56   

tak dokaldnie a odczytasz to z tabliczki na skrzyni

735Pawel 

Wysany: 2007-07-09, 00:50   

x_e_o_n napisa/a:
Ogłuszenie daj w odpowiednim dziale i podaj symbol ?? bo wątpię żebyś miał 5HP30

5hp30 byly montowane w silnikach V8, w e32 z silnikami M30 byla montowana tylko skrzynia o symbolu ZF 4hp22. Skrzynia ta byla sterowana 2 roznymi sterownikami. Roznica polega w ilosci pinow przy zlaczu na skrzyni gdyz sa via 7 pin oraz via 8 pin, istotna sprawa jest policzenie pinow na skrzyni,a nie na wtyczce gdyz na wtyczce zawsze jest 8 pin'ow!!! Przy zakupie skrzyni nie musisz sie jednak przejmowac iloscia pinow gdyz zawsze (w bardzo prosty sposob) mozesz przelozyc sterowanie ze swojej starej skrzyni i wszystko bedzie chodzilo OK. Osobiscie radze sie wstrzymac z kupnem skrzyni przed "dokladnym" zdiagonozowaniem usterki. Typowy objaw "smierci technicznej" automatu to slizganie na biegach do przodu a na wstecznym wszystko OK. Z tego co czytalem u Ciebie i do przodu i na wstecznym nie ciagnie co utwierdza mnie w przekonaniu ze to jednak konwerter jest sprawca calego zamieszania.

Dodam jeszcze ze zakup uzywanej skrzyni biegow tez jest ryzykowny gdyz skryznie te wytrzymuja w granicach 300 000 - 350 000km i poprostu padaja, a nie widzialem jeszcze zeby ktos np. na allegro sprzedawal skrzynie czy silnik z samochodu z przebiegiem 290000 czy wiecej... kazdy ma czesci z samochodu z przebiegiem 150 000km lub mniej ;) . Sam zajmuje sie handlem czesciami samochodowymi i nawet nie jestem w stanie zliczyc ile samochodow rozebralem. Jedno wiem na pewno - nigdy nie zdazyl mi sie e32 z przebiegiem mniejszym niz 250 000km!!!
Ostatnio zmieniony przez 735Pawel 2007-07-09, 00:53, w caoci zmieniany 1 raz  

Strębol 

Wysany: 2007-07-14, 12:24   

po kilku dniach postoju wsiadam wrzucam bieg i ... jade
auto przejechało ok 400m i stanelo
auto juz stoi u mechanika i za tydzien max 2 odbiór uwaga z manulana skrzynia
jak mam kupic uzywke z przebiegiem min 300 tys to tez nie wiadomo ile to pojezdzi
padło na manual

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: