BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
odma pod silnik !!!!!
Autor Wiadomo
Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2004-11-25, 01:38   odma pod silnik !!!!!

panowie zrobilem tak :

patrze na moj silniczek a tu jakies kropelki na przepustnicy
wiec raz kwas demontaz
po lewej stronie jes jakis podgrzewacz do odmy z dekla zaworow

tak sobie pomyslalem na co mi taki wynalazek

odme -pod silnik !! !
wejscie do przepustnict zaslepilem
obwod wody polaczylem rurka !! !

co wy na takie rozwiazanie?????
oczywiscie pomijajac kwestje ekologii !
czy mam natychmiast puknac sie w czolo i nie poprawiac fabryki czy jednak mi sie udalo ?

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-11-25, 11:36   

tez tak jezdzilem swojego czesu jak mi pekl kruciec na odmie (ten przy pokrywie) - male ilosci oleju sie po niej laly wiec wzielem waz olejowy i puscilem odme w ziemie - przepustnice przytkalem -- ale bujalo mi autem na wolnych obrotach i strzelal na gazie - czemu -- tego nie wiem --- po wymianie weza od odmy (40 pln w ASO :D - k....wa jego mac) wszystko wrocilo do normy.

Smasher w swojej modyfikacji M20B20 takze pozdbawil jej wejscia odmy do przepustnicy ale takze skarzy sie na nie rowne obroty i chyba juz zlozyl wszystko tak jak powinno byc.

Pozdrawiam

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-11-27, 01:21   

Tak ... jak otworzysz obieg oleju to będzie łapał lewe powietrze i będzie kulał ... staci też ciśnienie w układzie olejowym!! JA ten swój filtr zabuduje w butelce ... na razie składam jak było ... potem będe myślał jak usunąć ten system usyfiający dolot.

No chyba że drastycznie zamknąć też na chama dekiel, ale chyba odpowietrzenie musi być ... a Loko niech się wypowie jak on ma ...

Aha i jeszcze jedno:
JAk jest podłączony obieg płynu chłodniczego pod wejście odmy w przepustnicę to olej paruje i robi syf w kolektorze. Jak ten obieg zamkniemy to jest zimno i ścieka ten olej do czujnika położenia przepustnicy (ja tak zrobiłem i tak miałem).

A więc: Albo wszystko jest albo wszystko usuwamy!

Pozdro :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-27, 10:38   

SmasherE30 napisa/a:

No chyba że drastycznie zamknąć też na chama dekiel, ale chyba odpowietrzenie musi być ...

Podejrzewam że będzie z tym kłopot ponieważ wytworzy się ciśnienie i będzie wypychać bagnet, ewentualnie zwiększy się ilość wycieków z silnika :cry:

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-11-27, 16:48   

rafal - bardzo dobrze zrobiles. ja mam identycznie i wszystko jest oki. jesli silnik kuleje to moze tak by bo np. gdzies jeszcze jest dziura w dolocie poza tym po takiej zmianie jak cos jest nie tak to sie mozna pobawic troche przeplywka. odme dobrze dac tak zeby tych gazow nie bylo czyc w srodku w kabinie bo sa one trujace i po to wlasnie sa one dopalane ponownie...

a jak otworzysz obieg oleju to nie bedzie lapal lewego powietrza (po takiej przerobce) i nic sie nie stanie... i jakie straci cisnienie? jesli cokolwiek tam moglo byc to podcisnienie. zostaw tak jak jest i ciesz sie ze twoj silnik wreszcie oddycha swiezutkim powietrzem. poza tym mozna kupic w sklepach tuningowych takie male filterki zakladane na odme wlasnie

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2004-11-29, 13:36   

Dobra ... słuchajcie, mam taki filterek i specjalnie naciętą odmę oraz jeszcze takie cuś do zatkania wejścia w przepustnicy ... na moim autku to sprawiało że kulał, może ktoś by to przetestował u siebie? Przywioze na zlocik i podłączymy (nie trzeba wyciągać orginalnej odmy spod kolektora dolotowego . robota na 3 minuty) Odpalimy i zobaczymy jak to chodzi i będziemy mogli dać kolejną pracę domową do zrobienia Loko lub jemu podobnym... :wink:

Kto chciałby przetestować 5tego (oczywiście w m20) ?

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-06-06, 11:41   

Założyłem filterek od Smaschera do swojego m42 (is), i wszystko jest ok ! Nie kuleje, a wręcz ładniej chodzi na wolnych. Wejście odmy w przepustnice bardzo ładnie i szczelnie zatkałem.

Ale... wcześniej, na normalnie podłączonej odmie, jak odkręciłem korek oleju, odrazu spadał z obrotów, kulał, teraz nie reaguje wogóle.
Dla mnie jest to logiczne, gdyż nie dostaje lewego powietrza poprzez odmę.. Ale poddenerwowany lekko tym faktem :) , gdyz jest tp stara metoda sprawdzania kondycji silnika, pytam Was - czy napewno dobrze rozumuje i nie ma się czym martwić ?

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2005-06-07, 22:09   

a czy ten flterek to zatrzymuje olej ?i gdzie go zamontować na końcu odmy przy samym asfalcie czy zaraz na wyjściu
no i ile to kosztuje czy da sie zrobic samemu ??

pod pokrywa zaworów jest ciśnenie !! bo sa opary rozgrzanego oleju i jak się zatka całkiem odme i sie ostro przegazuje na 6 tyś to wyskakuje bagnet choć niezawsze sprawdziłem :d

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-06-07, 22:41   

filterk ma baaaardzo duża przepustowośc
jest to produkt typu shine&lans ale jakąs role tam spełnia i wykonany jest wporzo (w jakimśtam sklepie online wypatrzyłęm i zamówiłęm za 47zł z przesyłką, Baurowi dałem za 25zł i to już z przystosowaną przejściówką :D )
może być tak że po dłuższym katowanku zacznie z niego wypływac olej :lol: ale Baur raczej spokojnie to nie jeździ a w wezyku od odmy miał suchusieńko.
wogóle po odkręceniu korka wlewu oleju silnik się zachwiał i żygał straszlwie olejem.
odpieliśmy odmę, dolot zatkaliśmy, strona delka była wolna, Baur odpalił silniczek i chodz stabilnie ... wkręca sie ... nic się nie dzieje ...

Is zachowuje sie zupełnie inaczej jak m20. ten od razu kuleje, traci ciśnienie w całym ukldzie olejowym :? ale już obmyśliłem patent ... czeka tylko na wdrożenie :wink:

wogóle z tego co widze jak oglądam gołe kolektory dolotowe m20 to ten silnik strasznieżyga olejem przez odmę!! sadzę że w większosci przypadków bierze sie stad zwiększone zużycie oleju :idea: :idea: :idea: :shock:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-06-08, 17:28   

Odma i jej funkcja niema nic wspólnego z ciśnieniem oleju w układzie smarowania!!!!! Tym zajmuje się pompa oleju!!!!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-06-08, 17:49   

tzn. nie to mialem na myśli ... tak sie zachowuje :roll:
nie rozgryzłem tego ... ja tylko stwierdzam fakty ... m20 kuleje, a m42 nie :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: