Wysany: 2007-07-14, 20:01 Problem po założeniu nowych wachaczy 520 E34 fotka
Witam
W dniu dzisiejszym wymieniłem w swoim BMW wachacze na nowe oraz pozostałe elementy zawieszenia to jest drążki kierownicze drązek sierodkowy i łączniki stabilizatora i po złożeniu wszystkiego do kupy oba koła dziwnie są ułożone dodam ze nie byłem jeszcze na geometri i mam pytanie czy da sie to jaskoś wyregulowac bo okropnie to wygląda doradzcie coś prosze
POZDRAWIAM Radek
tak to wygląda
Ostatnio zmieniony przez rikens82 2007-07-14, 20:04, w caoci zmieniany 1 raz
bez dwóch zdań w poniedziałek jade na geometria ale czy da sie coś z tym zrobić zeby normalnie wyglądało a moze mechanicy coś żle założyli???????
duchX [Usunity]
Wysany: 2007-07-14, 20:19
A zmierzyłeś wahacze te nowe z tymi starymi ?? mi wygląda na to ze są za krótkie te dolne nie da sie tego wyregulować na geometrii jeśli są takie same to wygląda jak byś miał kołyskę cofniętą do tylu już nie wiem co mam o tym pisać dziwne .
Sprawdź ta długość nowych i starych
Ostatnio zmieniony przez duchX 2007-07-14, 23:02, w caoci zmieniany 1 raz
Ja takie kupiłem i wytrzymały 5 miesięcy sprawdź bo mi sie nie wydaje albo coś źle założyli o ile jest taka możliwość albo coś nie tak z autkiem sprawdź długość
najpierw był taki motyw po złożeniu wszystkiego koła za bardzo stały do sierodka wiec machanik dolne wachacze konkretnie tutaj gdzie mocuje sie tuleje przełożył do drugiego otworu który znajdował sie obok no i koła staneły w miare normalnie lecz pojawił sie problem który widac na fotce
[ Dodano: 2007-07-14, 20:32 ]
w autku były jeszcze orginalne wachacze i do tej pory koła stały normalnie no i dzisiaj po założeniu nowych wystąpił taki problem mechanik mierzył dolny wachacz i stwierdził ze jest za krótki o 1 cm nic z tego nie rozumie chyba kupiłem dobre wachacze
Ostatnio zmieniony przez rikens82 2007-07-14, 20:33, w caoci zmieniany 1 raz
duchX [Usunity]
Wysany: 2007-07-14, 20:32
Co to znaczy do środka ? tzn były normalnie ? a założył ze są cofnięte. Zmień mechanika
Po wymianie tych części trzeba ustawić geometrię.
W tym przypadku geometria nie naprostuje koła.
Po tym zdjęciu co wkleiłeś to sądzę że jest zła długość
wahacza (może z trójki, bo z siódemki koło poszło by do przodu).
Porównaj dobrze wahacze ze starymi albo spisz numery.
sie ma
_________________ BMW 330xi
BMW 320i
MCC 450
duchX [Usunity]
Wysany: 2007-07-14, 23:01
Nie lubię jak ktoś powtarza to co już było napisane w danym temacie a w 3 bo myślę ze chodzi o e36 jest inne zawieszenie . Jak na moje oko to troszkę więcej niż 1cm jest za krótki
Ostatnio zmieniony przez duchX 2007-07-14, 23:05, w caoci zmieniany 3 razy
Wahacze sa OK. Poprostu wahac zostal przykrecony w nieodpowiednie miejsce. E34 i E32 maja te same zawieszenie tylko inaczej montowane w kolysce (sankach etc.) 2 gniazda na montarz wachacza, jezeli mechanik wkrecil jeden z wahaczy w nieodpowiednie miejsce to wlasnie taki jest efekt. W kolysce bedzie gniazdo wewnetrzne (dla e34) i zewnetrzne (dla e32). Jezeli przykrecisz wahacz dolny w e34 do zewnetrznego gniazda a gorny jest na swoim miejscu to kolo jest cofniete dokladnie jak na foto. Troche to zawile co napisalem ale jezeli chcesz to jutro moge Ci na fotkach pokazac co i jak.
Nie wiem jakie wahacze są w e36 dlatego napisałem "może".
Rok temu mechanik założył mi jeden wahacz z e32 "przez przypadek"
bo na oko wyglądają tak samo i koło poszło do przodu
sie ma
aha i jeszcze jedno najpierw dolne wachacze były jednak przykręcone do wewnętrznego gniazda i koła wtedy stał za bardzo do sierodka podczas jazdy bardzo piszczały i nie dało sie autka utrzymac na drodze mechanik poprzekręcał dolne wachacze do gniazda zewnętrznego i powstał taki efekt .A jak spowrotem waczacze dolnne przykręci sie do gniazda wewnętrznego to czy regulacji konta dokonywać na drążkach kierowniczych??????
Oczywiście tylko tak aby dojechac na ustawienie geometri.
Ostatnio zmieniony przez rikens82 2007-07-15, 09:03, w caoci zmieniany 1 raz
Tak sa mocowane wahacze dolne w34 i e32 i nie ma zadnej innej mozliwosci:
w tym przypadku wahacz jest w gniezdzie dla e32.
Sprawdz jeszcze czy napewno nie masz wahaczy zamienionych stronami czyli lewy po prawie i prawy po lewej. Niestety nie mam teraz moaliwosci zrobic fotografie jak to powinno wygladac na samochodzie. A tak na marginesie to moze zmien mechanika...
Ostatnio zmieniony przez 735Pawel 2007-07-15, 12:55, w caoci zmieniany 1 raz
no własnie na początku dolne wachacze zamontowalismy tak jak pokazałeś na fotce w gniazdo do E34 ale koła stały za bardzo do sierodka \ / cos takiego.Nie regulowaliśmy tego na drążkach a chyba powinniśmy, więc przełożyliśmy wachacze do gniazda od E32 i powstał taki efekt jutro przełoże wachacze do gniazda od E34 i pojade na geometrie sądze ze powinno być dobrze
[ Dodano: 2007-07-19, 21:12 ]
no i lipa dalej to samo po przełozeniu do wewnetrznego gniazda koła stoja do sierodka(konkretnie góra koła wystaje poza błotnik) wyglada (mierzyliśmy wachacze)na to ze dolne waczacze sa za krótkie o 1 cm niestety panowie pozostaje mi wymiana na orginały tak ze przestrzegam przed firmą TEKNOROT totalna lipa
Ostatnio zmieniony przez rikens82 2007-07-19, 21:51, w caoci zmieniany 13 razy