BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ubywa mi wody,"dymi na bialo" !!!!!!!
Autor Wiadomo
Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2004-11-25, 01:02   ubywa mi wody,"dymi na bialo" !!!!!!!

alo panowie zaczne od poczatku:
ostatnio poddalem moja 320 e30 testowi na zawartosc co2 w plynie chlodzacym-okazalo sie ze jest spora-diagnoza uszczelka pod glowica puscila
ponadto autko jakos tak dziwnie dymilo przy dodawaniu gazu -jakos tak "na bialo" i gdzies gubilo wode z chlodnicy

wiec wymienilem uszczelke ( nie planowalem glowicy -tylko ja oczyscilem papierkiem 2000)

efekt:
dymi jak dymil-moze to z zimna a moze jestem przewrazliwiony
woda nadal ginie

nasuwa sie kolejna mozliwa przyczyna moze to poszla glowica gdzie miedzy kanalem wodnym a kanalem wydechowym

panowie moze ktos z was mail taka dolegliwosc???
moze przyczyna jest zupelnie inna?????
jutro zrobie test jakiegos uszcelniacza do ukladow chlodzenia !! !

ps dodam jeszce ze dzis dokonalem pomaru cisnienia (wyjalem przekaznik pompy wcisnalem gaz do oporu tyle ze silnik nie byj calkowicie zimny) i wyszlo ze wszystkie garki trzymaja okolo 10.0 z drobnymi wachaniami w granicach 0.2 ale to pewie blad pomiaru ....

007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2004-11-25, 02:11   

a moze bledem bylo to ze nie planowales tylko papierkiem? moze nadal puszcza przez uszczelke?

Rafał 

Wysany: 2004-11-25, 02:27   

no wlasnie ale mam wieksze przypuszczenia ze to jednak przez glowice !! !!!!!!!!

da sie to jakos sprawdzic?

007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2004-11-25, 02:32   

tak czy siak na moje oko trzeba by bylo zdjac glowice i sprawdzic:
1 jej szczelnosc pod wzgledem tego czy puszcza wode
2 jesli 1 wyjdzie pozytywnie to sprawdzic plaskosc glowicy i bloku a nastepnie sprawdzic czy tak jak ktos juz o tym niedawno pisal nie masz za bardzo "zebranej" glowicy i czy czasem nie potrzebujesz grubszej uszczelki.
to tyle jesli chodzi o moja wiedze na ten temat

Rafał 

Wysany: 2004-11-25, 02:41   

oki dzieki czekam na nastepne rady !

KWKPiotr 

Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2004-11-25, 05:33   

Te informacje mogą Ci się przydać :
http://slave.e-edukacja.p...wis/gm20roz.htm
Z własnego doświadczenia wiem również ze nalezy obowiązkowo zabielic głowicę maszynowo - niestety czyszczenie ręczne to zbyt mało.
Trzeba rówinez przynajmniej sprawdzić płaskość bloku.
W poprzednim moim autku ( nie bem-ka ) wystąpiło pęknięcie bloku a dokładnie pęknięcie gładzi cylindra.
Jest to bardzo trudne do zdiagnozowania u mnie wyszło przy honowaniu silnika. ( rozwiązaniem jest tulejowanie cylindra )

Pozdro.

Rafał 

Wysany: 2004-11-25, 14:07   

cos mi sie wydaje ze to blok, jak rozbieralem zauwazylem dziwna ryske na gladzi 1 garka
powiedz mi ilecie wyszlo to tulejowanie????
Ostatnio zmieniony przez Rafał 2004-11-25, 14:59, w caoci zmieniany 1 raz  

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-25, 14:12   

tulejowanie M20 w AUTOSZLIFie w Toruniu to koszt 200zl/tuleje
robia naprawde dobrze!!!

lepiej zmienic blok - TANIEJ!!!
jakbys chcial goly blok to mam taki

Rafał 

Wysany: 2004-11-25, 14:20   

tak mi sie wydaje ze lepiej zmienic blok
a powiedz mi jim bo cos mi sie zdaje ze teraz juz blok jest czescia zamienna ze moge sobie kupic uzywany,byle nie kradziony i zamontowac,poczym zglosic jego wymiane pokazac jakis paragon zeby nowy nr silnika wbili w dowod i juz

NIE TREZBA KUĆ !! !!

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-25, 14:40   

zasadniczo to w kwestii silnikow nic sie nie zmienilo, silnik jest nadal jedna z 2 czesci skladowych samochodu

1. rama (nadwozie)
2. blok silnika
3. w sporadycznych przypadkach rowniez skrzynia biegow (BMW ma numer rowniez na skrzyni)

ale jednak pewne zmiany zaszly... pojawily sie nowe dowody rejestracyjne w ktorych numer silnika NIE WYSTEPUJE
wniosek?

prosty...
zmieniasz dowod rejestracyjny: np. dopisujac ojca jako wspolwlasciciela (do sterego dowodu nie wbija)
w nowym dowodzie nr silnika nie ma
wiec mozesz wlozyc sobie nawet silnik od koparki
zatrzyma cie policja i co? i sprawdzic moga jedynie numer nadwozia!!!

co lepsze
diagnosta na przegladzie nie ma juz obowiazku sprawdzac numeru silnika - mi nie sprawdzali chociaz mam jeszcze stary dowod

kolejny wniosek?
powoli przygotowuje sie "prawo" do wkroczenia do UE - czyli do uznania silnika za czesc zamienna

jesli chcesz byc FAIR wobec policjantow to mozesz sobie spreparowac fakture (tudziez umowe K-S) z jakims Helmutem Von Adolfem i okazywac sie nia w razie kontroli - wedlug prawa fakt zmiany silnika musisz zglosic na przegladzie, diagnosta wystawia kwitek i z tym kwitkiem dopiero jedziesz do UK :-)

mysle ze troche przyblizylem

moja rada:

wymien blok a numer zeszlifuj jesli nie jestes go pewnym (jego pochodzenia, jesli jest z niemiec z briefem to zostaw), dopisz ojca (albo brata) do dowodu jako wspolwlasciciela - dostaniesz nowy dowod a policje bedziesz mial w dupci gleboko

ta przypadlosc z "braniem" wody to prawie napewno problem glowicy
jesli chcesz wyeliminowac blok to sprawdz wszystkie swiece, jesli beda identycznie zabrudzone to znaczy ze blok jest dobry, jesli jedna bedzie miala inne zabarwienie, inny nalot itp. to znaczy ze tuleja gdzies pekla
sprawdz glowice, to 99% szansy w przypadku M20
sprawdz blok, ja mialem krzywizne 0,3mm na 3-4 garze --- to typowa "usterka" w M20 po 200.000km, i wiecej, przebiegu --- przez to pekaja glowice

jeden stary mechanik w moim miescie powiedzial mi ze 10 lat temu nie slyszal o tym zeby komus w M20 pekla glowica, ten silnik byl cudem techniki i byl poprostu bezawaryjny, wiek i przebieg robi swoje - bloki ze starosci i przegrzania krzywia sie (moze przez to ze sa dlugie) i nic na to nie poradzimy :-( ((

szlifowanie glowicy papierkiem nic ci nie da
to nie w tym rzecz

glowice planuje sie po to zeby uzyskac idealnie rowna powierzchnie - tylko maszynowo jestes w stanie to zrobic
jak przeszlifujesz papierem to pozbedziesz sie jedynie syfu i resztek uszczelki, a glowica jak byla krzywa tak bedzie

wyobraz sobie:

blok ma 0,3mm krzywizny na 3-4 garze (zapadl sie na srodku), glowica wygiela sie w dol na koncach - od temperatury itp. - to normalne
jesli przykrecisz to, nawet na nowa uszczelke to na srodku glowica nie przylegnie dobrze i bedzie przedmuch albo glowica peknie na srodku (lub w kilku miejscach) zeby dopasowac sie do krzywego bloku
pamietaj ze glowice dociaga sie duzym momentem 14 szpilkami, tutaj licza sie setne mm!!!
nawet krzywa uszczelka (podrobki AJUSA, GLASER itp.) moze spowodowac pekniecie glowicy
na szczescie ELRING i GOETZE (niemieckie oryginaly) obnizyly ceny i mozna kupic oryginal uszczelke do 2.0 juz za 60zl

ale sie rozpisalem :-) ))
mam nadzieje ze pomoglem
pzdr

Rafał 

Wysany: 2004-11-25, 14:49   

ale mam juz metlik w glowie
poczekam do wyplaty,albo lepiej do nowego roku - i trzezba bedzie jeszce raz zciagac glowice.jesli silnik do tego czasu wytrzyma !

a co do dowodu to jeszce nie mam zadnego,mam mieki wiec napewno bede mial ten nowy najnowszy bez n r silnika

LuKaSzQ18

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Tłuchowo
Wysany: 2004-11-25, 15:41   Glowica

Witaj...widze ten sam problem co u mnie w 2.5 też gineła wode kupiłem głowice i teraz luxo;) Pozdro

Rafał 

Wysany: 2004-11-25, 15:59   

ile dales za glowice?

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2004-11-25, 17:57   

Sorki za tą wypowiedź ale gdy słysze gadke o tym że numery silnika są mi już nie potrzebne to krew mnie po prostu zalewa.Co więcej słysze to od ludzi zajmujących sie handlem silnikami :x Czy to takie trudne przejść do wydziału komunikacji i się dowiedzieć zamiast pisać bzdury?Ja byłem i sprawa nie wygląda wcale tak różowo.
Co do tematu właściwego to sprawdź czy płyn chłodniczy nie miesza się z olejem.Jeśli tak się dzieje to bezwzględnie rozbieraj silnik i nie czekaj na nic.
Sprawdź czy po odpaleniu silnika nie wydostają się bombelki powietrza z płynu chłodzącego.
Sprawdź jeszcze raz czy płyn nie ucieka ci gdzieś z weży albo chłodnicy.
Z tego co wiem to głowice można planować do wymiaru 124,7mm.
W częstochowie i na giełdzie w Gliwicach głowice chodzą po ok 800zł.

LuKaSzQ18

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Tłuchowo
Wysany: 2004-11-25, 18:06   800zł

dalem 800zł...z walkiem ale ona po remoncie planowana gumki pod zaworami wymienione itp mam nadzieje że będzie dlugo slużyc:P

djmaqs 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 25 Cze 2007
Skd: Zabrze
Wysany: 2007-11-27, 07:44   

Witam nie chcialem zakladac nowego tematu skoro juz taki istnieje....mam ten sam problem w e36 2,8 vanos wcina wode i dymi strasznie wymienilem juz uszczelke glowice ...i problem nie zniknal...pozostaje wiec chyba juz tylko blok...czyli tulejowanie...lub kupno calego dobrego bloku...co waszym zdaniem badziej sie oplaca...i czy jest sens jeszcze ratowac ten silnik ??

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-11-27, 08:15   

jak znajdziesz dol w sensownej cenie to jasne, tym bardziej ze masz prawdopodobnie 2 dobre glowice.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: