Wysany: 2007-07-17, 18:48 co bys wybrał 318is , czy 320??
jakbys kupowal pierwsze auto i mialaby to byc e36 coupe. Obie w idealnym stanie i identyczne co bys wybral:
1. 318is - stawiajac na 140KM w r4 bez dzwieku , ale za to troszke tansza jazda
2. 320 , za to piekny dzwiek r6, podobna jazda, moze pierwsze biegi troszke szybsze, mniej ekonomiczna, solidniejsze zawieszenie i wazne BARDZIEJ PODATNA NA SWAPA W PRZYSZLOSCI!!!!)
Pytam , bo pomagam bratu wybrac auto , a mamy ogranicziony budzet.
jakby to miało być M50b20, to ma pewno wziąłbym ISa, ale M52b20 hmmm to już nie jest taki zły silnik i nie taki znowu paliwożerny, ale znowu droższy w zakupie ... jednak sprawa jest taka, że mi nie przeszkadza dźwięk 4-o cylindrówki - zwłaszcza ISa
a jaki budżet za sam zakup palujecie, jeśli to nie tajemnica?
jeśli juz miałbym kupować E36 a wybór był by miedzy IS-em a 320 to raczej kupowałbym 320 ,moze nie tyle co wieksze ale łatwiejsze są ewentualne mozliwości rozwojowe w 320 niz w IS-e
pomijam to że IS to R4 a 320 R6
P.S.
żeby nie było ze wole R6 to gdybym miał taka sytuacje w E30 to na 100% wybralbym IS-a
za 9 tys nie wyrwiesz M52b20, a M50b20 zdecydowanie bym sobie odpuścił - poza dźwiękiem silnika (IS nie jest przeciez taki tragiczny - wręcz brzmi fajnie) nie ma nic, co by przymawiało za tym silnikiem - pali dużo i w ogóle nie jedzie, a fajny dźwięk w R6 - zwłaszcza w wyciszonym E36, to jest ale dopiero w górnych obrotach, gdie 320 spali ile wlejesz
mimo, że 320 (M50) ma więcej koni od ISa, to nie znaczy, że jest od niego szybszy - w takim przypadku w ogóle bym się nie zastanawiał i brał 4-o garówkę
jak R6 w E36, to tylko M50b25 i wszelkie odmiany M52
Ostatnio zmieniony przez nick 2007-07-17, 21:56, w caoci zmieniany 1 raz
a sa jakies niedomagania tej jednosti ?? mam m50b20 i sprawuje sie on znakomicie (e36 sedan bez gazu ) ale osobiscie jak bede kupowal auto bo swojej e30 sie niestety pozbylem to bedzie to cupe z m52b28
nick [Usunity]
Wysany: 2007-07-18, 00:44
znakomicie? opel corsa i fiat seicento też sprawują się znakomicie, tylko mniej palą - m50b20 nie jedzie, a pali jak każde m50 (bardzo dużo) - to są właśnie niedomagania tego silnika
ja też sie szykuje do kupna e36 i też miałem ten dylemat 4 czy 6 garów wole te kilka litrów więcej i mieć M50 i świetny dźwięk najlepiej chciał bym trafić M52 2.8 i nic wiecej nie potrzebuje małą cysternę paliwa koło domu i można latać
ja mam m50b20 w e36 coupe i nie narzekam.bez urazy zle za chiny bym nie wymienil na is..chyba ze w e30 to moze.choc jechalem od Adika m20b20 i tez pieknie gada.wiem ze m50b20 nie jezdzi wiele lepiej od is'a ale klangiem przebija m52 zreszta bylo o tym nieco..
na odcinku 4km prostej bralem sie z e36 coupe z m50b20 (bez lpg) dyfer seryjny, moj dupowoz to e30 kombi z m42b18 pod maska (lpg sekwencja) dyfer 4.10 z 25%
do 170km/h szlismy leb w leb pozniej delikatnie odszedl jednak nie wiecej jak o dlugosc auta i skonczyla sie prosta - jechalem na benzynce zeby nie bylo niedomowien
nie wiem ile pali m50b20, osobiscie jezdze na gazie i spalanie przy mojej dosc ciezkiej nodze wychodzi 11l
Dla mnie musi byc R6 bo to sa wrazenia sluchowe i wrazenia z jazdy... Moi znajomi maja e30 i e36 z silnikami R4 i w ogole nie robia zadnego szczegolnego wrazenia na mnie i nawet czasem wydaje mi sie jak z ktoryms z nich jade to zapominam ze to BMW Silnik r4 ani to nie wyje nie ryczy nie mruczy a po zalozeniu wydechu sport to chodza jak jak jakies FSO 1500 Moze pojechalem za bardzo posiadaczy Bmw z tymi silnikami r4 ale takie sa moje spostrzezenia i tyle...
jak by tutaj chodziło o spalania to chyba by tutaj na tym forum nikogo nie było byli byśmy na www.tico.pl chodzi ogólnie o radość z jazdy i nie powiem śmigałem ostatnio z kolegą jego e36 2.0 50 to zaden inny silnik nie wchodzi tylko R6
[ Dodano: 2007-07-19, 23:59 ]
kliknołem na linka którego wymyśliłem ale ta stronka istnieje co za tragedia
bierz IS bo dwulitrowe m50 pali od cholery wachy a wogle nie jeździ sam miałem dylemat i robie 60-80 tys km rocznie wiec wiem co pisze bo wiekszosc robi pare tys km rocznie i uwaza sie za znawców zwruc uwage na zawieche i niewiem czy dostaniesz za ta kase IS w stanie TOP ZUSTAND chyba ze kupujesz u cwaniaczka polaczka wtedy pożycz sobie tester do lakiery cyfrowy to zobaczysz co magicy potrafiją zrobic i smiac mi sie chce ze ludzie wypisuja bzdury na temat dzwieku he he he postawie wam łopla łomege MV6 i to dopiero pieknie gada dlatego niepisac durnych głupot tylko pomyslec
wielka mi radosc z jazdy jak ktos miesięcznie przejedzie 100 km buhahahahaha
Ostatnio zmieniony przez korzuch 2007-07-20, 09:01, w caoci zmieniany 1 raz
Ja podzielam zdanie ukaszka.Jesli BMW to 6 garów i już.
_________________ POSIADANIE BMW JEST ZAWSZE SUKCESEM.TO NIE PODLEGA DYSKUSJI.ALE BYLOBY LEKKA PRZESADA TRAKTOWAC SAM DOWOD REJESTRACYJNY JAKO PRZEPUSTKE DO ELITY SPORTOWYCH SAMOCHODOW
mimo, że 320 (M50) ma więcej koni od ISa, to nie znaczy, że jest od niego szybszy - w takim przypadku w ogóle bym się nie zastanawiał i brał 4-o garówkę
Is w e36 coupe (lpg na sekwencji startowal na pb) dostal ode mnie e36 sedan m50b20 (lpg na blosie startowalem na pb) bez wiekszych klopotow...
co do spalania to fakt... miasto +klima+ korki 18l lpg na 100km ale to wychodzi w przeliczeniu na pb ok 8 litrow...
to ze m50b20 nie jedzie tak super to fakt ale nie mozna zapominac ze to "tylko" 2 litry N/A i cudow nie ma... ale z wiekszoscia konkurencji (z tego okresu produkcji) N/A do 2.0 radzi sobie