Wysany: 2007-07-16, 20:26 e34 520iA gdzie wlew oleju do skrzyni aut.
Mam problem, bo chce dolać oleju do skrzyni automatycznej (silnik m50b20) w e34. Kolega miał z silnikiem m20b25 i była nawed taka miarka by sprawdzić poziom (bagnet jak w silniku). Umnie nie ma tego, po wstępnym ogladaniu skrzyni z kanału też nie zauważyłem żadnego wlewu, ani śróby przez którą by mozna było wlać oleju...Może ktoś cos zasugerować?
Taka śróba od dołu kojarzy mi się z śróbą spóstową, że po jej odkręceniu olej zaczyna sikać na głowe...a tu jest inaczej? Jak ptrzez śróbą na spodzie skrzyni wlać olej?
Olej ze skrzyni spuszczasz przez śrubę spustową (taka mała) następnie odkręcasz miske wymieniasz filtr i uszczelke, oczyszczasz magnesy ze szlamu (jak jest na nich coś więcej np. opiłki to masz przesr...) przykręcasz miske odkręcasz śrybę na duży imbus i nalewasz uolej przez taką specjalną pompkę ręczną i wężyk (typowe narzędzie do obsługi skrzyń biegów) Następnie jak ci się przelewa zakręcasz korek i uruchamiasz silnik na 2 min. następnie odkręcasz korek i dolewasz olej i tak do skutku aż po zatrzymaniu silnika i odkręceniu korka nie możesz już n1ic dolać.
Do dzieła
jak byś mieszkał bliżej to bym Ci to pokazał w moim garażu.
Ostatnio zmieniony przez Sebabmw 2007-07-19, 07:15, w caoci zmieniany 1 raz