Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-08-10, 23:03 Sprawdzanie M50
Witam!
Przymierzam się do wrzucenia pod maskę M50B25. Znalazłem już potencjalnego dawcę-E34, anglik. Sprzedawca twierdzi, że silnik ma 120 tys km (tak, km) przebiegu. Silnik jest jeszcze w autku więc można go zapalić-jutro mam do kolesia jechać.
W związku z powyższym mam prośbę do ludzi zorientowanych w temacie. Na co zwrócić uwagę? Czy są jakieś charakterystyczne zachowania ( nie mówię o typowych zachowaniach typu dymienie, stukanie itp) tego silnika świadczące o jego niesprawności lub zużyciu?
Dodam, że z oceną wizualną (wycieki itp) nie będzie problemu. Zajrzę też pod dekiel zaworów i postaram się sprawdzić kompresję.
ciezko napisac najlepij posluchac ale z wazniejszych rzeczy to czy nie faluje na wolnych obrotach i w przedziale 1.5 - 2 tys. czy nie stukaja hydroreg.,jesli z vanosem to czy nie rzezi za mocno. czy nie ma zadlawien przy ostrym dodaniu gazu. jednak najlepij jak ktos pojedzie z toba co sie zna na tych silnikach, poslucha jak mruczy a nie rzezi. jednak z reguly silniki z angli nie sa zakatowane.