BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
KUPUJE BMW e36 318is.
Autor Wiadomo
ukinio 

Doczy: 09 Mar 2006
Skd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysany: 2007-08-09, 10:54   KUPUJE BMW e36 318is.

Witam.jak w temacie.zamierzam kupic 318is. na co szczegolnie zwrocic uwage jesli chodzi i silnik??i odrazu pytanko czy w isach rozrzad sie wymienia czy nie??pozdrawiam

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-08-09, 11:20   

miliard razy o tym było, poza tym w isie jest łańcuch, nie pasek, jakieś wnioski? :wink:

czarny 
M52B28

Doczy: 31 Maj 2006
Skd: Sosnowiec
Wysany: 2007-08-10, 21:25   Re: KUPUJE BMW e36 318is.

ukinio napisa/a:
Witam.jak w temacie.zamierzam kupic 318is. na co szczegolnie zwrocic uwage jesli chodzi i silnik??i odrazu pytanko czy w isach rozrzad sie wymienia czy nie??pozdrawiam

Szukaj tylko 2,5 ja mam is i jest o wiele droższy w utrzymaniu niż 2,5 (przy wymianach czegoklowiek) poza spalaniem oczywiście- (np wymiana rozrzadu -kiedyś pisałem o tym) na oryginałach to 1800 z robocizną, żeby cokolwiek zrobić to albo rozbieranie kolektora albo opuszczanie skrzyni Cię czeka - bo w is nie ma nigdy dobrego dojścia.

http://beemka-klub.com/fo...22875&start=100 - moja nowa BUNIA
Ostatnio zmieniony przez czarny 2007-08-10, 21:26, w caoci zmieniany 1 raz  

ukinio 

Wysany: 2007-08-11, 07:12   

dzieki czarny za podpowiedz.a co do rozrzadu to lancuch nie oznacza ze sie go nie wymienia!!!!

Helmut76 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
silna 12-nastka

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Lut 2007
Skd: lubelskie
Wysany: 2007-08-12, 01:12   M42b18

Podpowiem też ze to bardzo delikatny silnik jesli chodzi o jakies usterki typu sonda czy przepływka i u mnie tak sie objawiało ze po padnieciu przepływki naglae zaczął palić 20 litrow co szokiem było dla mnie i nie dopuszczałem ze to tylko wina przepływki a je4dnak
. poza tym uważam zebys zapolował na dobre M20 bo rozumiem ze w budzie e30 chcesz kupić..

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2007-08-12, 02:36   

Helmut76 napisa/a:
poza tym uważam zebys zapolował na dobre M20 bo rozumiem ze w budzie e30 chcesz kupić..

przeczytaj temat tematu :)

jesli chodzi o is to jest moim zdaniem tak:
po 1 buda,wszystkie is sa w kupecie a kupety e36 wyglada bardzo fajnie
po 2 zawias hamulce ,wetylowane tracze,twardsze zawieszenie i chyba inne stabilizatory
po 3 silnik.16 zaworów,barany i chyba 2 przepustnice
niestety silniki te maja juz najczesciej nakrecone po 200 000 km i wymagaja dosc kosztownej wymiany rozrzadu

myśle ze jak is to tylko z malym przebiegiem do 150 000 max
pamietaj tez ze taki silniczek az sie prosi zeby nim ostro jeżdzic i napewno wiedzieli to poprzedni jego własciciele

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-08-13, 09:30   

Tak racja m42b18 ma jeden łańcuch i to jest minusem przy przebiegach powyżej 200 tys. i "mocnej eksploatacji" szybko wyciąga się łąńcuch i siadają ślizgi koszt ewentualnej naprawy jak wyżej ok. 2 tysi sama wymiana łańcucha nic nie da trzeba wymieniać komplet.
Kupując zwróć uwagę na wycieki z obudowy rozrzadu i miski olejowej zwłaszcza czy nie jest pęknieta i wyszorowana jak każde cztery gary w e30 dolna miska jest przed maglowniaca i jest nisko osadzona wiec łatwo ją uszkodzić, po drugie musi chodzić równo nie może falowac (uszkodzona zacinająca się przepływka) co do łancucha najłatwiej zauważyć czy jest już wyciągniety przy hamowaniu silnikiem jak spadają obroty jeżeli rzezi (w ISie łańcuch wpada w wibracje powmiedzy kołami rozrzadu jak zbliża się jego koniec) to czeka cię wymiana, sprawdz mocowanie pompy wspomagania lubi się ułamywac tylne ucho w bloku silnika jest poprostu za delikatne objaw poluźnia się pasek klinowy napędu pompy wspomagania dra kiera podczas kręcenia np. na parkingu i rzęzi pompa czasem nawet jęczy. Obejrzyj przewody i cewki wszelkie oklejanki taśmy izolacyjnej pozakładane koraliki ebonitowe świadczą o przebiciach na przewodach zapłonowych koszt nowych (NGK) 350-450 pln Janmor czy inne pajchi-wo nie zdaje egzaminu nie polecam szkoda kasy i nerwów.
zdejmij bledę osłaniającą świece zdejmij przewody wykręć rurki znad świec zobacz czy nie ma tam wilgoci i oleju musi być sucho i czysto, Hmm jak coś jeszcze mi przyjdzie do głowy to dopisze pozatym fajowy silniczek chociaz ma tylko 4 gary ale jest jary aha olej w silnku regularna wymiana (hydrauliczne popychacze) właśnie posłuchaj czy po rozgrzaniu silnika nie klikają (bociany znane z M40) olej jeżeli był regularnie wymieniany nawet przy przebiegach 250tys nie powinien być czarny może być po 10 tys. od wymiany ciemno brązowy ale nie czarny po tym można dużo powiedzieć o kondycji silnika jak jest czarny znaczy pierścienie puszczają. najlepiej sprawdzić na ciepłym silniku ciśnienie sprężania.
Ja nakreciłem w rok 40 tysi z górka ISem i byłem zadowolony z tego silnika. Jak sprzedawałem miał 230 tys chociaz sądże że miał dużo wiecej nakulane niż wskazywał licznik, nadal jednak chodził jak wściekły a nie jeżdżę za delikatnie. :wink:
pozdro Maras
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2007-08-13, 09:35, w caoci zmieniany 1 raz  

ukinio 

Wysany: 2007-08-21, 23:39   

witam ponownie.autko kupione.BMW e36 325i 1994r. pelna opcja procz skory (bedzie takze:) :)

czarny 
M52B28

Doczy: 31 Maj 2006
Skd: Sosnowiec
Wysany: 2007-08-22, 23:05   ...

:spoko: Zapodaj jakieś foty :wink:

http://beemka-klub.com/fo...22875&start=100 - moja nowa BUNIA

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-08-23, 20:37   

ukinio napisa/a:
pelna opcja procz skory

W BMW nie bylo czegos takiego jak "pelna opcja", jek widze taki tekst np w ogloszeniu to mnie trzesie :wink:
Po prostu w BMW nie ma pakietow wyposazenia, jak w jakims za przeproszeniem, Daewoo, w ktorym zeby dostac elektryczne szyby trzeba wziasc jeszcze alufelgi i spoiler za chore pieniadze bo sa razem w pakiecie i nie mozna ich kupic osobno.. Wyposazenie do kazdego auta wybierane jest indywidualnie z dlugiej listy, na ktorej czesto rozne pozycje wzajemnie sie wykluczaja. Dlatego tez mozna czasem spotkac dziwne kombinacje wyposazenia, np skora, elektryka, klima ale brak wspomagania, bo 1 wlasciciel stwierdzil ze mu nie potrzebne albo zapomnial zakreslic odpowiednia pozycje na liscie :wink: A jak ktos mi mowi ze ma pelna opcje oprocz skory to zawsze pytam czy ma spryski na reflektorach, grzane zamki i spryskiwacze, szpere itp itd i przewaznie okazuje sie ze ta "pelna opcja" konczy sie na klimie, elektryce i wspomaganiu :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-08-23, 22:19, w caoci zmieniany 1 raz  

ukinio 

Wysany: 2007-08-24, 01:22   

hehe.masz racje.ale podgrzewane spryskiwacze mam :D .pozdrawiam

High-Tech 
///HTT

Pomg: 2 razy
Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2007-08-24, 08:09   

Nooo, a teraz nawet jeszcze felgi od e34 M5.

ukinio 

Wysany: 2007-08-24, 08:49   

Wlasnie:).i bardzo fajnie wyglada:d

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-08-24, 09:05   

Bruner napisa/a:
ukinio napisa/a:
pelna opcja procz skory

W BMW nie bylo czegos takiego jak "pelna opcja", jek widze taki tekst np w ogloszeniu to mnie trzesie :wink:
Po prostu w BMW nie ma pakietow wyposazenia, jak w jakims za przeproszeniem, Daewoo, w ktorym zeby dostac elektryczne szyby trzeba wziasc jeszcze alufelgi i spoiler za chore pieniadze bo sa razem w pakiecie i nie mozna ich kupic osobno.. Wyposazenie do kazdego auta wybierane jest indywidualnie z dlugiej listy, na ktorej czesto rozne pozycje wzajemnie sie wykluczaja. Dlatego tez mozna czasem spotkac dziwne kombinacje wyposazenia, np skora, elektryka, klima ale brak wspomagania, bo 1 wlasciciel stwierdzil ze mu nie potrzebne albo zapomnial zakreslic odpowiednia pozycje na liscie :wink: A jak ktos mi mowi ze ma pelna opcje oprocz skory to zawsze pytam czy ma spryski na reflektorach, grzane zamki i spryskiwacze, szpere itp itd i przewaznie okazuje sie ze ta "pelna opcja" konczy sie na klimie, elektryce i wspomaganiu :wink:

oj, drobiazgowy jesteś michał :wink:

PiotrekE30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Lip 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-08-24, 13:31   

Siemano to wrzuć fOtki tej e36 musi extra wyglądac na alufelach od M5 E34 :)

ukinio 

Wysany: 2007-08-24, 22:51   

Oczywiscie beda ale tym zajmie sie moj braciszek (high-tech), bo robi ladne fotki.i zreszta koleczka odziedziczylem po jego e34:d.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: