BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Hubabuba potrzebuje pomocy...
Autor Wiadomo
hubabuba 

Doczy: 12 Lip 2007
Skd: zza horyzontu
Wysany: 2007-08-27, 19:41   Hubabuba potrzebuje pomocy...

Witam.

Byłem tydzień temu na stacji diagnostycznej, w celach sprawdzenia zawieszenia. Moje podejrzenia okazały się słuszne...do wymiany amortyzatory z przodu i tyłu, które są mocno wybite (poniżej daje zdjęcia z wykresu.

Chcę zrobić na razie przednie zawieszenie z braku większej gotówki. Problem w tym, że nie mam pojęcia jakie mam w tej chwili amortyzatory (laga?) i spreżyny. Na przód chciałbym założyć coś w miare taniego i w miare dobrego do 130 zł (za sztukę) z tym, że nie wiem co dobre i co pasowałoby do tych sprężyn, które w tej chwili mam zamontowane. Jestem zupełnie zielony. Motorek to : M40B16 - 1990 r. Coupe. Nie wiem jak to ze sobą połączyć. Pomożecie ? stawiam piwka na najbliższym zlocie :)

foty ze stacji :
Ostatnio zmieniony przez hubabuba 2008-07-20, 15:19, w caoci zmieniany 1 raz  

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2007-08-27, 19:51   

ile tych piwek bo jak 10 to mi sieniechce pisac :D

hubabuba 

Wysany: 2007-08-28, 19:03   

Dzięki za pomoc. Pytania może okazały się zbyt trudne... więc sformuuje je trochę inaczej. Powiedzmy,że chcę kupić seryjne amortyzatory. Założe owe amortyzatory... jednak w późniejszym czasie (+ 1 miesiąc) chciałbym założyć sprężyny obniżające -40. Pytanie brzmi : Nie będzie problemów z połączeniem seryjnych amortyzatorów z spręzynami obniżającymi ?

Pytanie numer 2. Powiedzmy, że chcę zaopatrzyć się w amortyzatory KYB, monroe, Sachs. Czy te amortyzatory zaliczają się do grupy Seryjnej amortyzatorów ?

Na poważnie, wszystko już bije w czasie jazdy, muszę koniecznie to zrobić a nie chce mi się wierzyć, że nikt tego nie wie. Może znajdzie się jakaś jedna osoba, która będzie w stanie odpowiedzieć mi na powyższe pytanie ?

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-08-28, 19:09   

Ściema!

w 316 coupe zapewne będziesz miał cienką lagę. Z własnego doświadczenia mogę ci polecić amortyzatory firmy KYB. Olejowe lub olejowo-gazowe. Olejowe będą najtańsze. Co do obniżenia to bez problemu można jeździć na sprężynach -40mm. Tylko jeżeli najpierw chcesz zakładać amortyzatory a za miesiąc glebę to się zastanów jeszcze ze 4 razy czy warto.

E30 + E91

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-08-28, 19:10   

-do tego silnika byla waska laga montowana (45mm)
-seria powinna wytrzymac obnizenie -40
-zazwyczaj te wlasnie firmy robia cos w stylu serii - cena ok 150 zeta/szt

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

hubabuba 

Wysany: 2007-08-28, 19:31   

Cypisek napisa/a:
Ściema!

w 316 coupe zapewne będziesz miał cienką lagę. Z własnego doświadczenia mogę ci polecić amortyzatory firmy KYB. Olejowe lub olejowo-gazowe. Olejowe będą najtańsze. Co do obniżenia to bez problemu można jeździć na sprężynach -40mm. Tylko jeżeli najpierw chcesz zakładać amortyzatory a za miesiąc glebę to się zastanów jeszcze ze 4 razy czy warto.

Myślałem nad tym, łatwiej byłoby złożyć raz wszystko i po krzyku, tylko że jestem zmartwiony tym co sie przez te amortyzatory dzieje, wszystko puka, lata, fruwa...Po wykresie z diagnostyki, widać że te amortyzatory jeszcze mają jakiś %. Czekanie to byłaby najlepsza konfiguracja z możliwych i to brałem pod uwagę - żeby uzbierać pełną kasę.

Czy przy tym wykresie, da rade jeszcze pojeździć jakiś czas ?

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-08-28, 20:02   

hahaha no da radę ale to jest hardkor, amortyzatory to bezpieczeństwo - droga hamowania, trzymanie w zakrętach, dołki itp jak jeździsz niewiele po mieście to możesz próbować. ja bym się bał, albo przełóż sprężyny na przyszły lans sezon

E30 + E91

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-08-28, 23:17   

sprawdz jeszcze reszte przedniego zawieszenia , tz czy nie ma gdzies jeszcze luzow, jezelisa toten wykres mozna w D... e wlozyc. skoromowisz ze wszystko lata puka fruwa to wnioskuje zetam nie tylkoamorki dowymiany.
to urzadzenie na ktorym robiles badanie amorow jest czule nawet na najmniejsze luzy, i jezeli takowe beda to wykres nie odzwieciedla stanu amorkow.
pozdro

hubabuba 

Wysany: 2007-08-29, 18:49   

Diagnosta stwierdził, że reszta podzespołów (wachacze, końcówki, łączniki nie mają luzów itd) i dodał, że to wszystko było robione niedawno. Wychodzi więc na to, że poprzednia właścicielka, która jeździła tym autem 4 miesiące, wymieniła to wszystko.. No właśnie, po za amortyzatorami. Grunt, że reszta w idealnym stanie.

Doszedłem do wniosku, że zrobię najpierw przód, który najbardziej potrzebuje nowych armotyzatorów oraz sprężyn. Dam Kayaby i springi -40 Cupline.

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-08-29, 22:04   

odpowiadając na pytanie.

1. jakiekolwiek sensowne obnizenie(-40mm) eliminuje uzycie amortyzatorów o seryjnej charakterystyce tłumienia! w skrocie seryjne amortyzatory i sprezyny obnizające to najgorsze mozliwe rozwiązanie.
-amorki polecą bardzo szybko.
-prowadzenie auta conajmniej naganne

2. jesli chcesz obnizać bete to zainwestuj w dobre amory bilstein !! !
nawet uzywane !! !
bilstein b6 to amorki DOŻYWOTNIE ! nie widziałem wylanych b6 !
regenerujesz i jedziesz jak na nowych.

3. na amortyzatorach się nieoszczędza ... predzej bym oszczedzał na klockach hamulcowych ...

także jeśli stać Cie na seryjne amory to nie obnizaj auta!
jeśli koniecznie chcesz obnizyć to daj uzywki bile lub ew.koni ! a potem spokojnie mozesz myśleć o obnizeniu ;)

sorry ale jeśli ktoś jeździ obniżonym bmw na seryjnych amorach i sobie chwali. to albo nie przekracza 40km/h albo nie jechal nigdy naprawde dobrze trzymającym się drogi bmw !

dodam tylko że nie nalezy w 100% ufać maszynie
prosty przykład
przejedźcie sie e30 na nowych amorach kyb które na teście wykażą 75% a potem tym samym autem na bilach b4 które także na teście pokazą 75%

róznica ? na bilach auto zachowywać się bedzie zupełnie inaczej !! !
jechałem i widziałem róznice ... na kyb auto pływało na zakrętach
na bilach jedziecie pewnym i przewidywalnym autem! które neutralnie zachowuje się w zakretach i prawidłowo wybiera nierówności.

osobiście jak bym miał do wyboru to predzej załozyłbym bile b6 ktore wykazują 70% niz nowe kyb o seryjnej charakterystyce.
Ostatnio zmieniony przez jaras87 2007-08-29, 22:24, w caoci zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-08-29, 22:13   

jaras87 napisa/a:

sorry ale jeśli ktoś jeździ obniżonym bmw na seryjnych amorach i sobie chwali. to albo nie przekracza 40km/h albo nie jechal nigdy naprawde dobrze trzymającym się drogi bmw !

Dokladnie zwykly amor - i nie mowie tu serii bo pewnie nie kupisz boge za 500 pln sztuka tylko o jakiejs padaczce za 100 czy 200 pln - nigdy nie bedzie dobrze chodzi z nizsza sprezyna to po prostu niemozliwe. W swoich betach mialem chyba z 10 roznych zawieszen i zawsze seria + obnizane sprezyny to bylo dno totalne i kibel. Jedyne sluszne rozwiazanie to Bilstein B8 na przod i bilstein B8 na tyl - ewentualnie tak jak mam u siebie teraz regulowane KONI. I nie ma bata na zakretach :)

adrian e30 
Reanimator

Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-08-30, 10:04   

nie ma bata na zakretach to na nowym komplecie b8+dobre obnizenie+teflon w miejsce gumy :twisted: :twisted: :twisted:
Ostatnio zmieniony przez adrian e30 2007-08-30, 10:06, w caoci zmieniany 1 raz  

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Pomg: 2 razy
Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2007-08-31, 07:50   

jaras87 napisa/a:
. jakiekolwiek sensowne obnizenie(-40mm) eliminuje uzycie amortyzatorów o seryjnej charakterystyce tłumienia! w skrocie seryjne amortyzatory i sprezyny obnizające to najgorsze mozliwe rozwiązanie.
-amorki polecą bardzo szybko.
-prowadzenie auta conajmniej naganne
w 100 % się zgadzam, na własnym przykładzie: 3 miesiące jazdy i standardowy amortyzator na spręzynie H&R pojezdził 3 miesiące i po tym czasie nie wyglądał najlepiej ;/

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-08-31, 08:22   

z mojej strony przykład.

fiat 126p. i jego tylne zawieszenie.

spręzyny - rozciągane, cięte i hartowane względem serii obnizenie o około 40mm
do tego własnoręcznie utwardzone nie rozbieralne amortyzatory krosno.

po złozeniu i dopasowaniu wartości tłumienia amortyzatorów metadą prób i błędów.
126p mogłoby trzymaniem się drogi konkurować spokojnie z naszymi bmw.

po zrobieniu jakiś 3tys km amortyzatory się poddały. mimo sporego utwardzenia.
auto zaczeło skakać po drodze jak piłka pingpongowa. po takiej akcji przesiadłem się na bilsteina i nie było już problemów. :mg:

hubabuba 

Wysany: 2007-09-10, 19:17   

Ok najwyższa pora zamówić. Postawiłem na BILSTEIN B4 - tylko na takie w tej chwili mnie stać.

http://www.tuning-sklep.p...rzod-p-253.html

Proszę o potwierdzenie raz jeszcze czy będą pasowały

M40b16 Coupe.

Miro 

Doczy: 07 Maj 2007
Skd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysany: 2007-09-10, 19:56   

Tak bedą pasowały.

e30 325i M-Technic2
e30 324TD Touring

Wywietl posty z ostatnich: