Wysany: 2007-09-06, 17:56 [E30] Pytanie o sprzęgło LUK
Oddałem do mechanika moją lalke na wymianę skrzyni mechanik do mnie zadzwonił że sprzęgła już nie ma za 550zł on może kupić VALEO chciałbym kupić coś taniej ale żeby nie było to sprzęgło 4MAX znalazłem na allegro sprzęgło LUk-a za 410zł http://allegro.pl/item231..._5_wroclaw.html sprzedawca podał mój silnik ale gdy sprawdziłem w katalogu LUK-a http://toc.luk-as.de/toc/...ndexFramesetJsp numer z aukcji 623 0327 00 to wyskoczyły silniki 2,5i
Czyli mam rozumieć że nie będzie pasować dziwne bo wszyscy sprzedawcy maja takie oznaczenie na aukcjach.
_________________ ...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-09-06, 19:28
Luk to całkiem dobre sprzęgła w dobrej cenie. Gdzieś nawet obiło mi się o uszy, że szły na pierwszy montaż. Sam do siebie założyłem nówkę ale narazie nic nie powiem, bo nawet 1000 km na nim nie zrobiłem.
Sprzęgło od 2.5 pasi do 2.0. W katalogu może wyskakuje Ci, że jest do 2.5 co wcale nie oznacza, że nie możesz założyć go do 2.0-katalog podaje dane na podstawie numerów i teoretycznie identyczne sprzęgła mogą mieć inne numery, bo jedno jest do 2.5, a drugie do 2.0.....Wiem, że bezsens ale już się z czymś takim spotkałem.
Dzięki alexil, za info kupiłem gdy dostane paczkę zaniosę mechanikowi i napisze czy jest dobre , ale myślę musi być Ok bo od 320i i 325i mają 230mm tak wynika z katalogu LUK-a
witam luk jest spoko ale w orginale byl montowany shakas wiec kupilem zhaksa i jest super moge łatwic graty w dobrych cenach cena z akomplet zhaksa to 550zł.
Najfajniejsze jest to,że sprzęgło 4MAX to jest sprzęgło SACHS, ostatnio tak zauważyłem jak klientowi zamawiałem do TRANSITA, wszystkie nr i napisy miało SACHSA nic z 4MAX,.
Tak samo sprzęgła do samochodów francuski SACHS to jest VALEO, tylko w opakowaniach SACHS.
Najfajniejsze jest to,że sprzęgło 4MAX to jest sprzęgło SACHS, ostatnio tak zauważyłem jak klientowi zamawiałem do TRANSITA, wszystkie nr i napisy miało SACHSA nic z 4MAX,.
Tak samo sprzęgła do samochodów francuski SACHS to jest VALEO, tylko w opakowaniach SACHS.
No właśnie panowie ! Nie wiecie nic na temat 4maxa tylko się naczytaliście pewnie bzdur napisanych przez konkurencję... Sprawdźcie sobie najpierw kto robi daną rzecz bo 4max to marka Intera ale Inter sam nic nie robi są to części robione przez Sacha, Boscha itp itd tylko firmy się dogaduja i wychodzi to pod nazwą 4max.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Co sobie mamy sprawdzić, jeżeli wszystko wiesz, to powiedz, a i potomni będą wiedzieli na przyszłość które sprzęgło powstaje w której fabryce i w którym kraju i jakie i gdzie kupić.
Co sobie mamy sprawdzić, jeżeli wszystko wiesz, to powiedz, a i potomni będą wiedzieli na przyszłość które sprzęgło powstaje w której fabryce i w którym kraju i jakie i gdzie kupić.
Poprostu trzeba się zapytać sprzedawcy kto robi konkretnie daną część dla 4Maxa np jakiś czas temu się pytałem o blachy do E28 były tylko 4Max pytam się a kto je robi ? Klokerholm... wieć nie wszytsko co 4max to odrazu najgorszy szit.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-09-09, 12:00, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 1 raz Doczy: 06 Lut 2006 Skd: Wrocław/Złocieniec
Wysany: 2007-09-10, 13:17
Tak wam powiem jedno....
Nie wiem co to za marka ten 4max, ale jeśli dla niego robią znane firmy to cenowo nie powinnien zbytnio od nich odbiegać.
Nie wiem jakie tam są kontrakty pozawierane, bo jeśli BOSCH robi coś np do BMW i dla 4maxa to teoretycznie powinna być ta sama jakość, teoretycznie.
Pytanie dlaczego. Dlatego, że BOSCH mając jakąś technologię deklaruje się że będzie to szło tylko do BMW.
Może oczywiście produkt w tej samej technologii iść do innego producenta, ale musi wyrazić na to zgodę BMW, dogadać się cenowo wszyscy ze wszystkimi.
Trochę sobie nie wyobrażam, żeby BOSCH robił w jednej technologii na 4max i dla BMW, a to dlatego że nikt nie kupi oryginalnej części BMW jesli będzie miał "zamiennik" o jakości na tym samym poziomie a w dużo niższej cenie.
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie aby BOSCH robił taką samą rzecz dla BMW i 4max w dwóch różnych technologiach.
Jednak może tak być, bo zależy to także od tego jakie wymagania 4max jako klient przedstawi BOSCHowi.
Wydaje mi się że raczej na pewno produkt wytworzony przez BOSCHa dla 4max bedzie dużo lepszej jakości niż jakiś turecki NO NAME, ale niekoniecznie musi być tak dobry jak produkt robiony dla BMW.
Pracuję w branży motoryzacyjnej u podstaw i widze mniej więcej jak to tu się odbywa.
Pozdrawiam
Tak wam powiem jedno....
Nie wiem co to za marka ten 4max, ale jeśli dla niego robią znane firmy to cenowo nie powinnien zbytnio od nich odbiegać.
Nie wiem jakie tam są kontrakty pozawierane, bo jeśli BOSCH robi coś np do BMW i dla 4maxa to teoretycznie powinna być ta sama jakość, teoretycznie.
Pytanie dlaczego. Dlatego, że BOSCH mając jakąś technologię deklaruje się że będzie to szło tylko do BMW.
Może oczywiście produkt w tej samej technologii iść do innego producenta, ale musi wyrazić na to zgodę BMW, dogadać się cenowo wszyscy ze wszystkimi.
Trochę sobie nie wyobrażam, żeby BOSCH robił w jednej technologii na 4max i dla BMW, a to dlatego że nikt nie kupi oryginalnej części BMW jesli będzie miał "zamiennik" o jakości na tym samym poziomie a w dużo niższej cenie.
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie aby BOSCH robił taką samą rzecz dla BMW i 4max w dwóch różnych technologiach.
Jednak może tak być, bo zależy to także od tego jakie wymagania 4max jako klient przedstawi BOSCHowi.
Wydaje mi się że raczej na pewno produkt wytworzony przez BOSCHa dla 4max bedzie dużo lepszej jakości niż jakiś turecki NO NAME, ale niekoniecznie musi być tak dobry jak produkt robiony dla BMW.
Pracuję w branży motoryzacyjnej u podstaw i widze mniej więcej jak to tu się odbywa.
Pozdrawiam
Masz trochę racji w tym co mówisz, ale jest jeszcze jedno ale. MOżesz kupić BOSCHA i BOSCHA zależy gdzie jest wyprodukowany, swego czasu ktoś mówił o świecach boschowskich, stare, które przeleżały gdzieś za szafką byłyo niebo lepsze niż nowe.
Porównanie z innej beczki: miałem na pólce oryginalne filtry opla; jeden wyprodukowany w Polsce drugi w Niemczech. Nie wiem jaka jest różnica w budowie, może taka sama, ale wizualnie i jakościowo Niemiecki wyglądał lepiej(samo malowanie, nadruk, guma z jakiej wykonano uszczelkę.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
Kiedyś tez jak zamawiałem na magazyn oryginalne filtry oleju OPEL to było na nich napisane made in england, a teraz przyszło made in poland(made in filtron), więcej ich nie zamówie. Tak samo powietrza to też w OPLU filtron
Pomg: 1 raz Doczy: 06 Lut 2006 Skd: Wrocław/Złocieniec
Wysany: 2007-09-12, 19:58
Dokładnie macie rację.
Zwróćcie uwagę na przykładzie BOSCHa gdzie te części sa produkowane - Rumunia, Bułgaria, być może Turcja i jeszcze inne wynalazki.
Generalnie jest tak, że nawet jesli najlepszy koncern otwiera produkcję w innym kraju, w nowej lokalizacji to zanim w jakości(także ocena dostawców, bo raczej np nie malują tego sami) dojdą do poziomu fabryki matki, to musi minąć kilka dobrych lat, myślę że 5-10.
Także później produkty z innych krajów niż fabryka matka są gorszej jakości, ale firma więcej na takich produktach zarabia i tak się toczy błędne koło.
A wracając do właściwego tematu....
Prędzej czy później u siebie też sprzęgło będę miał do wymiany, myślałem o SACHSie i pewnie też sądzicie że to dobra firma.
Powiedzcie mi czy warto wydać więcej na SACHSa czy LUK będzie teoretycznie w podobnej jakości??
Jazda dynamiczna, czasami jakieś poślizgnięcie się bokiem, ale to raczej na mokrym i czasami jakiś sprint spod świateł.
Pytam między innymi dlatego że LUK może być od dawna robiony w jednym miejscu i jakościowo będą to bardzo dobre sprzęgła, SACHS ma wyrobioną markę, tylko gdzie to od dziada pradziada było produkowane, wie ktoś?
Pozdrawiam
O jakości sprzęgieł sachsa z jakiejś innej fabryki niż właściwa dowiedziałem się jadąc z Mr Puzem na zlot do rzemienia (tąpnięcie nowego sprzęgła i hol 300km)
Nie będę ściemniał nie znam się na tym więdz pytam , czy istnieje jakaś możliwość regulacji sprzęgła skoku chodzi o to że zawsze miałem twarde sprzęgło które wybierało od połowy nie musiałem dusić do końca było super teraz po wymienię zrobiłem 200km i auto ciągle gaśnie mi na światłach dławię je itd.. tragedia gorzej jak elka jest bardzo miękkie cały skok pedału sprzęgła wybiera jakby na dole był twardszy czy sie klinował no nie wiem nie umiem tym jeździć...