BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dziwny problem przy odpowietrzaniu m20
Autor Wiadomo
metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2007-09-20, 21:16   Dziwny problem przy odpowietrzaniu m20

Mam dziwny problem przy odpowietrzaniu m20b27. Odpowietrzałem już wcześniej wielokrotnie i zawsze szło jak powinno... do teraz... postępowanie jak zwykle:

ogrzewanie na max, odkręcona śrubka odpowietrznika i zalanie płynem do pojawienia się wycieku z odpowietrznika, po czym zamkniecie odpowietrznika, dolanie na max poziom w zbiorniczku wyrównawczym, rozgrzanie silnika do otwarcia termostatu i otworzenie odpowietrznika w celu obserwacji płynu i bąbelków - I TU POJAWIA SIĘ PROBLEM:

przez chwilę wypływa płyn, pojawiają sie w nim bąbelki, ale po chwili płym przestaje wyciekać i pomimo otwartego odpowietrznika nic sie nie leje - sucho.... silnik dalej prauje, z nawiewu leci ciepłe powietrze, ale w przewodach jest powietrze... o co biega :?: jeszcze sie z tym nie spotkałem aby z odpowietrznika nic nie leciało...

dodam że przewody, pompa wody i termostat były wymieniane (nie wszystko na raz ale sukcesywnie w ciągu pól roku gdy występowały z nimi problemy, wymieniona też była uszczelka pod głowicą + planowanie) ale po wszystkich tych czynnościach nie było nigdy problemu z odpowietrzeniem.

Teraz jedyne co zrobiłem to zlałem wodę i zalałem płyn by podczas przymrozków być spokojnym.

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2007-09-20, 21:18   

ja bym sprawdził jeszcze raz pompę wody miałem taki problem w m50 (typowe dla m50)
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2007-09-21, 06:30   

yoshi napisa/a:
ja bym sprawdził jeszcze raz pompę wody miałem taki problem w m50 (typowe dla m50)

pompa nowa od kilku miesięcy, nie jęczy, nie cieknie, w czasie jazdy się nie grzeje - w sumie układ zachowuje sie tak jakby był odpowietrzony, ale nie jest bo w wężach jest powietrze.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-09-21, 08:57   

JA jeszcze nigdy żadnego m20 nie odpowietrzałem bo drożny,szczelny itp. układ chłodzenia w m20 sie nie odpowietrza, poprostu wlałem do zbiorniczka pod korek, pojeździłem z ogrzewaniem odkręconym na maxa, jak silnik ostygł uzupełniłem płyn w zbiorniczku i to wszystko, temp zawsze stoi na pionie i tylko profilaktycznie co jakiś czas zaglądam pod korek zbiorniczka i zawsze jest jak ma być więc nie wiem po co męczyć sie niepotrzebnie z odpowietrzaniem, po to jest zbiorniczek żeby nie trzeba było odpowietrzać. To takie moje zdanie,

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

MAJSU 

Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-09-21, 11:16   

Dokładnie... ja też już parę razy zmieniałem płyn z różnych powodów i nigdy problemów jakiś nie miałem :?: Odkręcam śrubkę na termostacie zalewam płyn do zbiorniczka, pompuje parę razy węże aż się wszytsko wciągnie w obieg i spod śrubki trochę poleci, zakręcam zbiorniczek przejadę się z włączonym ogrzewaniem doleję ubytki i koniec.... żadnych problemów.

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2007-09-21, 11:25   

Dokładnie!! - sprawny układ chłodzenia w m20 odpowietrza się bezproblemowo i samoczynnie. Szukaj pierdół w stylu: paproch który zatkał wężyk do zbiorniczka lub zatyka odpowietrznik.
Najważniejszy jest stały obieg cieczy przez zbiorniczek - jeśli to nie działa to odpowietrzenie m20 zamienia sie w katorgę.
/pozdro.

Adi 
urzędas

Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-09-21, 14:11   

Lord Lukasz napisa/a:
po to jest zbiorniczek żeby nie trzeba było odpowietrzać. To takie moje zdanie,

Hmm to w jakim celu jest śrubka do odpowietrzania na obudowie termostatu? Dziwne się to wydaje.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-09-21, 14:25   

Metal ... a odpowietrzałeś na zakreconym korku wlewu do zbiorniczka wyrównawczego?
Musisz lac wode w układ podczas gdy silnik się nagrzewa. A potem zakręcić korek i dać się dobrze nagrzac silniczkowi i było ciśnienie w układzie, aż się termostat otworzy .... może ise nawet wisko włączyć ... pogazuj go nawet ... i wtedy dopiero jak będzie HOT to z włączoną dmuchawą i suwakami na maxa w prawo i ciepło, odkręcasz śrubke na obudowie termostatu na chwilę i wypuszczasz powietrze, potem zakręcasz, czekasz minutkę, gazujesz silnik i znów odkrecasz i wypuszczasz powietrze i tak kilka razy i wsjo.

Po jakims czasie jak silnik ostygnie uzupełnij płyn.

POZDRO

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2007-09-21, 14:27, w caoci zmieniany 2 razy  

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2007-09-21, 17:03   

SmasherE30 napisa/a:
Metal ... a odpowietrzałeś na zakreconym korku wlewu do zbiorniczka wyrównawczego?
Musisz lac wode w układ podczas gdy silnik się nagrzewa. A potem zakręcić korek i dać się dobrze nagrzac silniczkowi i było ciśnienie w układzie, aż się termostat otworzy .... może ise nawet wisko włączyć ... pogazuj go nawet ... i wtedy dopiero jak będzie HOT to z włączoną dmuchawą i suwakami na maxa w prawo i ciepło, odkręcasz śrubke na obudowie termostatu na chwilę i wypuszczasz powietrze, potem zakręcasz, czekasz minutkę, gazujesz silnik i znów odkrecasz i wypuszczasz powietrze i tak kilka razy i wsjo.

Po jakims czasie jak silnik ostygnie uzupełnij płyn.

POZDRO

tak robiłem wszystko prawidłowo - i nie wiem jak to możliwe, że mam cciepłe powietrze w kabinie, silnik sie nie przegrzewa, ze zbiorniczka wyrównawczego nie ubywa a węże miękkie i po odkręceniu odpowietrznika przez chwilkę leci płun z bąbelkami po czym przestaje całkowicie cokolwiek wyciekać...

MAJSU 

Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-09-21, 23:30   

metaldaw napisa/a:

tak robiłem wszystko prawidłowo - i nie wiem jak to możliwe, że mam cciepłe powietrze w kabinie, silnik sie nie przegrzewa, ze zbiorniczka wyrównawczego nie ubywa a węże miękkie i po odkręceniu odpowietrznika przez chwilkę leci płun z bąbelkami po czym przestaje całkowicie cokolwiek wyciekać...

No to po co szukasz problemu na siłę :) ?

mariusz szkocja
[Usunity]

Wysany: 2007-09-21, 23:36   

siemka

skorzystaj z tematu S.O.S na drogach :wink: :wink: a dalej to wiesz :D :drunk:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach