Wysany: 2004-12-07, 21:28 Jak rozebrać przepływkę.
Mam mały problem-2 przepływki i w obu zacina się przesłona spiętrzająca(pogiela się od szczałów na gazie i obciera).Jak rozebrać przepływomierz Rozbierałem kiedyś w jakimś oplu ale tam były od spodu śrubki a w tych przeplywkach jest cos co wyglą da na nity.Czy tą klaplę da się wyprostować? -jest aluminiowa i boje się że mi pęknie.
Szukalem na forum ale znalazłem tylko że można naprawić.ALE JAK .
ozzie [Usunity]
Wysany: 2004-12-07, 21:40
Witam
Naprawiałem ostatnio przepływke od 730... dokładnie to samo sie stało... strzał z gazu i wszystko pogiete... musisz delikatnie usunac łebki nitów np rozwiercajac lub malutkim ostrym przecinakiem... potem sobie wyprostuj klapke... tez mialem obawy czy nie peknie ale jkos sie udalo pozniej wiertarka slupowa rozwierc pozostalosci po nitach wiertelkiem 2,5 albo 3,5 w zaleznosci od tego jaki masz gwintownik M3 czy M4... po rozwierceniu wiadomo gwintowanie... obie operacje dobrze wspomagac winem na kosciach (denaturat ) zeby narzedzia nie stawaly w aluminium... nastepnie powieksz dziurki w deklu i gotowe... po nastepnym strzale bedzie juz prosto bo na srubach... zostaje ci jeszcze wyciecie uszczelki z jakiegos kartonu bo prawdopodobnie ta ktora jest pod dekielkiem potarga sie w trakcie sciagania dekla... jak juz dopasujesz uszczelke posmaruj delikatnie silikonem poskladaj do kupy i poskrecaj... POWODZENIA...
PS. u mnie pogielo tez pret na ktorym jest umocowana klapka - jest z tym kopa zabawy zeby wyprostowac tak zeby w zadnym punkcie nie ocieralo - ale da sie zrobic
dokladnie tak jak napisal ozzie, ja mialem ten sam problem ale juz mialem srubki
a potem tylko mlotek i duzy srubokret i
'nic na sile, wszystko mlotkiem', smiga jak malo co