Wysany: 2007-10-05, 03:09 kontrolka zegarka na zegarach o czym mowi ?
Mimo iż jestem za granica moje autko sprawilo problem a raczej dziwne zaklopotanie, a wiec zaczal sie wyswietlc znaczek zegarka gdzies na zegarach taka kontrolka zegarka, o czym ona informuje i jak mozna ja skasowac, ponoc juz brat byl u dobrego znajomego mechaniora ale kasacja bledow nie pomogla co to moze byc, nie swieci ona ponoc swiatlem jasnym tzn swieci yak delikatnie uzyskam jakies odpowiedzi ? pozdrawiam
_________________ ( OO=[][]=OO ) + ( . Y . ) = To Co Lubimy
Ostatnio zmieniony przez marvin-86 2007-10-05, 04:01, w caoci zmieniany 1 raz
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-10-05, 04:43
siemka
znaczek zegarka oznacza ze nadszedl czas wymiany plynu hamulcowego.
okres miedzy wymianami wynosi co 2 lata , i z taka czestotliwoscia zagar sie pokazuje na cyferblacie .
malo ktory pan Wiesio ( polski mechanik z kluczami od malucha 8,10.13.17.19 plus mlotek byle duzy )wie ze to kontrolka od plynu hamulcowego
jak kasowac ? tak samo jak serwis olejowy lyle ze przytrzymac dluzej 12 sek.
Było marivin setki razy poszukaj pod inspekcja, kasuje się tak samo ... oprócz płynu hamulcowego o którym już napisał mariusz to jeszcze płyn chłodniczy.
_________________ ...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Ostatnio zmieniony przez SOER 2007-10-05, 08:35, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: 2007-10-05, 14:46
SOER napisa/a:
oprócz płynu hamulcowego o którym już napisał mariusz to jeszcze płyn chłodniczy.
Przeciez to Oil inspection czyli zadne plyny. Chodzi tu o olej w silniku koledzy. Wymien olej a nie jakies plyny. Plynu chlodniczego praktycznie nie trzeba zmieniac bo nie traci swoich wlasciwosci, jedynie uzupelniac. Plyn od wspomagania nalezy wymienic jak bedzie mial wyrazny metny odcien brazowy lub czarny.
W E30 jest :
Oilserwis - wiadomo wymiana oleju w silniku i wszystkie z tym związane sprawy,
Inspection - jest to wyszczególnione w in strukcji przejżenie elementów silnika i nadwozia,
Oraz z symbolem zegarka - Jahreskontrolle - przegląd roczny (niemam pod ręką rozpiski dokładnej co i kiedy ale jak znajdę to wkleję choć będzie po niemiecku )
A co do plynow to hamulcowy zmieniamy co dwa lata i co dwa lata zmienia się płyn układu chlodzenia .
_________________ E39 530d 00r
Wysany: 2007-10-05, 18:36
siema
wszystkie przeglady i wymiany przeprowadza sie w sposob systematycznyw tej kolejnosci
1 przeglad to serwis olejowy
2 przeglad to inspekcja 1 - serwis olejowy i dodatkowe czynnosci serwisowe wymiana filtra powietrza i swiec
3 przeglad - serwis olejowy
4 przeglad to inspekcja 2 - serwis olejowy filtr powietrza i swiece zaplonowe
5 przeglad to serwis olejowy
6 itd w kolejnosci jak wyzej
wszystkie informacje z programu tis dla modelu 320 i z 1988 r
plyn hamulcowy co 2 lata znak zegarka na desce
plyn chlodniczy ( fabrycznie co 2 lata) zwrociwszy uwage na lepsza technologie wytwarzania co 4 lata -
dyrektywa bmw z 1994 r od modelu e30 po faceliftingu ( szeroka lampa)
.
Cytat:
Oraz z symbolem zegarka - Jahreskontrolle - przegląd roczny (niemam pod ręką rozpiski dokładnej co i kiedy ale jak znajdę to wkleję choć będzie po niemiecku )
artur jak wylumaczysz to ze zapala sie co 2 lata a nie co rok jak w nazwie ?
mialem e30 to wiem
Ostatnio zmieniony przez mariusz szkocja 2007-10-05, 18:39, w caoci zmieniany 2 razy
dobra brat podjedzie do mechnika i skasuje to moze sie uda, a jest mozliwosc ze jak nie skasuje tej kontrolki od zegarka auto mi sie zatrzyma po srodku drogi ?
_________________ ( OO=[][]=OO ) + ( . Y . ) = To Co Lubimy
Ostatnio zmieniony przez marvin-86 2007-10-05, 19:35, w caoci zmieniany 1 raz