BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Podział dysku na partycje - jak i czym to skutecznie zrobic
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-10-31, 16:24   Podział dysku na partycje - jak i czym to skutecznie zrobic

Witam

Mam nowy komputer i chciałbym podzielic dysk na partycje.Niech mi ktos podpowie jakim narzedziem to zrobic i jak wyglada cała ceremonia.Jakie FAT`y powybierac itp.Co to dysk logiczny itp.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-10-31, 16:43   

Sciagnij PArtition Magic - wizard poprowadzi cie krok po kroku

Max 

Pomg: 1 raz
Doczy: 02 Cze 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-10-31, 16:53   

Jeżeli nie masz jeszcze zainstalowanego Windowsa lub innego systemu, uruchom komputer, włóż CD z Windowsem i wystartuj kompa z płyty. Jak już to zrobisz, to tam będziesz miał bardzo przystępne narzędzie do tworzenia partycji w interesującej Ciebie pojemności, po czym będziesz mógł to wszystko sformatować w FAcie lub NTFSie ;) .

Jak chcesz wiedzieć coś jeszcze, to pytaj.

Pzdr.

Shreku 

Pomg: 6 razy
Doczy: 18 Kwi 2006
Skd: Warszawa/Hrubieszów
Wysany: 2007-10-31, 16:55   

tak jak radzi Max....
to jest najlepszy sposób.

Pawel735 

Wysany: 2007-10-31, 16:56   

Windows juz jest zainstalowany i tez slyszalem o partition magic.Na kompie jest Vista.Partycje maja byc na FAT32 rozumiem tak ? CO to jest dysk logiczny,partycja logiczna ?

Max 

Wysany: 2007-10-31, 16:59   

Jak zainstalowałeś Vistę, to radziłbym przeformatować to na system plików NTFS, a nie FAT. NTFS jest nowszym i szybszym systemem plików. Dysk logiczny to taki jakby podział dysku twardego na kilka mniejszych (ale tylko wirtualnie) - tak jak na kompie masz dysk C, D, E itd. Sformuowanie "partycja logiczna" jest to to samo co dysk logiczny, z tym że to pierwsze jest stwierdzeniem niepoprawnym ;) .

Pawel735 

Wysany: 2007-10-31, 17:19   

Z tym ze na komputerze fabrycznie był zainstalowany system Windows Vista a jak patrze na system plikow to pisze FAT32 .Ta Vista poprostu była juz zainstalowana na tym komputerze (laptop) GFdzies czytałem ze ten system plikow NTFS jest dla windowsa 2000 zrobiony

Max 

Wysany: 2007-10-31, 17:29   

Jeżeli laptop jest używany, to ja na twoim miejscu (jeżeli nie ma tam ważnych dla Ciebie danych) zrobił format wszystkich dysków (partycji) w systemie NTFS i poinstalował wszystko od początku i był by wtedy porządek. System plików NTFS został zrobiony na potrzeby systemu Windows 2000 I JEGO NASTĘPCÓW (XP, Serwer 2003 i teraz Visty).

Pawel735 

Wysany: 2007-10-31, 17:52   

No właśnie laptop jest nowy a niebardzo mam ochote na bawienie sie ze wszystkim od nowa bo zdazyłem zgromadzić juz tam pare programow.Czy ja w codziennej eksploatacji zauwaze roznice pomiedzy fat32 i ntfs ?Pozatym zauwazylem ze na stacjonarce dysk C mam na fat32 a reszta na ntfs - moze tak byc ?
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-10-31, 17:53, w caoci zmieniany 1 raz  

Max 

Wysany: 2007-10-31, 17:56   

Jeżeli komp ma służyć w głównej mierze do podstawowych zadań jak Office, internet itd. to większej różnicy nie zauważysz ;) .
Jak kupiłeś nowy, to sprawdź, czy dali Tobie płyty ze wszystkimi sterownikami. Podstawowe to do płyty głównej, karty dźwiękowej, karty graficznej. No i do dodatków, czyli jakieś modemy, karty Fire Wire, myszki, kamery internetowe itd.

Co do PC, to może tak być, ale z czasem przez to komp zacznie wolniej pracować, dłużej uruchamiać siebie i różne aplikacje. Lepiej od początku zrobić z tym porządek - to nic nie kosztuje, tylko trochę czasu.
Ostatnio zmieniony przez Max 2007-10-31, 17:57, w caoci zmieniany 1 raz  

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2007-10-31, 18:46   

dokładnie jak mówi Max, NTFS jest szybszy. I tak jak on radzę przeformatować dyski do formatu NTFS i tam partycje zrobisz z poziomu instalatora.

Pawel735 

Wysany: 2007-10-31, 19:16   

Ok z tym ze kupujac laptopa nie dostałem do niego zadnych płytek - to akurat norma, bo wszystko znajduje sie teraz w systemie i jest pre-instalowane.podobnie jak sam Windows.I teraz obawiam sie ze jak sformatuje dysk C to nie bede miał skad wziac tego windowsa VISTA bo skoro nowszy to chyba lepszy od starego poczciwego XP.

PS.Właśnie doczytałem ze nie musowo reinstalowac windowsa - mozna przekonwerstować fat32 na ntfs - tylko czy nie powstaną mi zadne konflikty systemowe wtedy czy jakies inne problemy ?
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-10-31, 19:28, w caoci zmieniany 2 razy  

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2007-10-31, 21:05   

Partition Magic czy jak to tam sie zwie to kupa :cry: możesz przypadkiem przeciąć tak dysk że zp. część filmu będzie na jednej prtycji a druga część na drugiej... film jak film... gorzej jak przetnie coś ważniejszego :lol:

polecam Windowsowski podział partycji przed instalacją partycji... jest najlepszy !

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------
Ostatnio zmieniony przez BARABUS 2007-10-31, 21:05, w caoci zmieniany 1 raz  

Max 

Wysany: 2007-10-31, 22:17   

Pawel735 napisa/a:
Ok z tym ze kupujac laptopa nie dostałem do niego zadnych płytek - to akurat norma, bo wszystko znajduje sie teraz w systemie i jest pre-instalowane.podobnie jak sam Windows.I teraz obawiam sie ze jak sformatuje dysk C to nie bede miał skad wziac tego windowsa VISTA bo skoro nowszy to chyba lepszy od starego poczciwego XP.

PS.Właśnie doczytałem ze nie musowo reinstalowac windowsa - mozna przekonwerstować fat32 na ntfs - tylko czy nie powstaną mi zadne konflikty systemowe wtedy czy jakies inne problemy ?

To lipa, że bez płyt. Jak możesz, to się o nie upomnij, bo to później więcej zachodu jest, żeby na nowo postawić system. A co do "lepszości" Visty to ja się nie będę wypowiadać :wink: . Jeśli chodzi o zmianę formatu plików na obecnym systemie, to też może być bajzel. Proponuję zrobić RAZ A DOBRZE.

Pzdr.

Pawel735 

Wysany: 2007-10-31, 22:55   

Jak mam wobec tego skonwertować dysk C na ntfs z fat32 ? Zanim jeszcze go sformatuję czy kiedy ? Czy mogę to wybrać podczas formatu ? NTFS zdaje sie nie rozpoznaje DOSA.

Max 

Wysany: 2007-10-31, 23:03   

Ja bym zrobił tak (tylko że tracisz wszystkie dane z partycji):
1. Włóż płytkę instalacyjną z Windowsem XP (nie wiem jaka jest od Visty, ale pewnie bardzo podobna więc też może być).
2. Uruchom ponownie kompa i wystartuj z płyty CD (w którymś momencie trzeba wcisnąć dowolny klawicz na klawiaturze).
3. Urochomi się wtedy instalator Windowsa (niebieskie tło) i zacznie coś tam sobie robić.
4. Dochodzisz do pytania o partycję, gdzie ustawiasz ile partycji ma być i jakieś pojemności ma być każda z nich.
5. Po ustawieniu powyższego, formatujesz wszystkie partycje stosując system plików NTFS. Sformatuj dokładnie - niekorzystaj z opcji "szybkie formatowanie", tylko z tej drugiej - bez dopisku.
6. Po sformatowaniu rozpoczyna się instalowanie świeżej kopii systemu. Wybierasz partycję na której ma być zainstalowany Windows (najlepiej partycję "C").

A dalej to już klikasz sobie intuicyjnie (dalej, ok, zatwierdzam itd.).

Pawel735 

Wysany: 2007-10-31, 23:33   

Aha rozumiem dzięki. Pewnie wkrótce tak zrobie w sumie kilka osób z którymi rozmawiałem przeszło z Visty na XP bo twierdzili ze lepszy. Mnie sie osobiście Vista podoba bo jest taka nowoczesna.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-10-31, 23:36, w caoci zmieniany 1 raz  

Max 

Wysany: 2007-11-01, 07:20   

Paweł, może Vista i jest nowoczesna, ale przez tę swoją "świeżość" jest jeszcze nie sprawdzona i ma zapewne - jak to zwykle w Windowsach - duużo błędów i dziór :lol: . Poza tym takie nowe efekty wizualne dość dobrze spowalniają pracę kompa.

P.S.
Ja narazie pozostaję przy XP i niezamierzam tego zmieniać.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-11-01, 15:06   

pany a powiedzcie mi jak to mozliwe zeby podczas formatu partycji C i instalacji windowsa dwie inne partycje zamieniły sie ze soba literkami :?: :lol:

tez jestem zdania ze najlepiej podzielic pod windowsem

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Pawel735 

Wysany: 2007-11-01, 18:35   

Sprawdziłem dyski i wygladaja nastepujaco

Mam dwie partycje - główna C: na ntfs oraz partycję o nazwie D: recovery tez na ntfs

W zwiazku z tym ze na dysku jeszcze nie mam zbyt wiele danych - jedynie kilka programów to doszedłem do nastepujacych wnioskow. Podzięlę dysk C na dodatkowe partycje korzystająć z takiej funkcji w windowsie VISTA.Wszystkie programy które mam na dysku C razem z Windowsem zmieszcza sie na partycji c i jeszcze zostanie sporo miejsca takze nie powinienem stracic nic z dysku C.Dysk ma 160 gb wiec wygospodaruje z tego jeszcze jakies 2 lub 3 partycje.

Zamierzam podzielic dysk korzystajac z funkcji windowsa visty przeznaczonej do tego.

Co Wy na ten sposob podziału ? Naprawde nie mam ochoty na format bo komputer jest świeży nie zaśmiecony jeszcze.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-11-01, 18:58, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-11-01, 18:48   

nie marnuj czasu tylko bierz sie do roboty :D

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2007-11-01, 18:56   

ja ostatnio dzieliłem dysk siekierą na dwie partycje ale niechce sie odpalic teraz wiec juz sam niewiem co źle zrobiłem :)

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-11-01, 20:09   

moze siekiera byla za tepa :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw