Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-11-03, 16:55
Jeśli w układzie nie ma czynnika (lub jest go mało) to nie powinno załączać się sprzęgło kompresora-nie pozwoli na to czujnik wysokiego ciśnienia (o ile jest sprawny).
Można też i tak ale Ja podjechał bym do jakiegoś serwisu klimatyzacji zapiął manometry na niskie i wysokie ciśnienie jeśli osoba obsługująca jest fachowcem to po samym zaobserwowaniu jak zmienia sie ciśnienie jest w stanie wiele powiedzieć. Ale najlepiej jest wyciągnąć cały czynnik urządzeniem bo ono zważy ile go tam naprawdę jest.
Jak nie będziesz używał klimy przez zimę to zwiększa sie ryzyko uszkodzenia sprężarki-przy takim zabiegu jak opróżnianie układu klimatyzacji wymień osuszacz chyba , że wiesz ze było to robione nie więcej niż 2 lata temu a klima nigdy nie była nieuszczelniona w tym okresie.
Osuszacz nadaje sie do wymiany nawet gdy jest nowy jeśli ściągniesz z niego zaślepki i poleży sobie tak 2 godziny
W tym czasie wylatuje z niego cały azot i absorbuje tyle wilgoci z powietrza, że jest już do wyrzucenia,
Samo spuszczenie czynnika i osuszenie klimatyzacji maszyna nie rozwiązuje problemu,osuszacz powinno wymienić sie max co 3 lata.
W przeciwnym wypadku ze zbrylonego materiału osuszacza +czynnik robi się wyśmienita pasta ścierna która załatwi na amen sprężarkę.
_________________ i znów to samo: +48,8% w grudniu... ALE... na lokacie jest 8% w rok
Tu gdzie teraz mieszkam jest powyzej 15 stopni.A chcem to sprawdzic bo niedawno zakupilem auto i nie podoba mi sie ze nie dziala mi klima(dodam ze dzilala wczesniej bez problemu jakis czas czyli 2 miesiace).A te zaworki gdzie sa wogule w ktorym miejscu
Ostatnio zmieniony przez kaczor100020 2007-11-04, 12:59, w caoci zmieniany 2 razy
Tu gdzie teraz mieszkam jest powyzej 15 stopni.A chcem to sprawdzic bo niedawno zakupilem auto i nie podoba mi sie ze nie dziala mi klima(dodam ze dzilala wczesniej bez problemu jakis czas czyli 2 miesiace).A te zaworki gdzie sa wogule w ktorym miejscu
Podjedź do do specjalisty od klimatyzacji.
15 stopni nie jest granica działania klimatyzacji tylko 5 stopni.
_________________ i znów to samo: +48,8% w grudniu... ALE... na lokacie jest 8% w rok