BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
problem z grzaniem i chlodzeniem ! pilne !
Autor Wiadomo
urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2007-11-05, 17:56   problem z grzaniem i chlodzeniem ! pilne !

witam ! jest dosyc duzy problem !
od poczatku jedziemy ...
nie grzala w srodku, wymienilem elektrozawor - wszystko zaczelo dzialac jak nalezy (przy okazji w obieg wpialem reduktor od gazu) dzialalo przez dwa dni az raz po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu juz nie grzeje. byl maly wyciek plynu - juz usuniety. weze od chlodnicy sa miekkie nie ma w nich wody, w srodku nie grzeje nawet na postoju ! po odkreceniu korka od zbiornika wyrownawczego po chwili wywala wode, odkrecilem srubke na termostacie i leci powietrze pozniej juz lecial plyn chlodniczy ....

czy to termostat ktory tez niedawno byl wymieniany ? czy jakos mega zapowietrzony uklad chlodzenia czy co to sie dzieje bo nie mam pojecia o co chodzi ! :cry:

przed chwila gadalem z kumplem - on tez mial problem z grzaniem jak sie okazalo zapchana byla chlodniczka przy nagrzewnicy - moze to tez byc u mnie ?
Ostatnio zmieniony przez urbi 2007-11-05, 17:59, w caoci zmieniany 1 raz  

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-11-05, 20:42   

Na moje oko nawala termostat i nie puszcza wody do chłodnicy dlatego silnik sie grzeje. Nawet jakby układ był bardzo zapowietrzony to woda i tak powinna docierać do chłodnicy.
Co do grzania to sprawdź sterowanie we wnętrzu-może jakiś kabelek nie łaczy i elektrozawór świruje (miałem coś podobnego).

Pozdrawiam

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-11-05, 20:44   grrzanie......

.......Może być zapchana nagrzewnica.......................chociaz opisane objawy wskazywałyby na nieprawidłowe odpowietrzanie..........
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-11-05, 20:56   

ale odpowietrzalismy wczorja na spocie nawet i wszystko bylo spoko jeszcze nawet alexil moze potwierdzic niestety nie sprawdzilem wezy od chlodnicy czy byla woda czy nie ...
sadzisz Heniu ze moze to byc zapchana nagrzewnica ? (ta mala chlodniczka ? ) mam takie 2 sztuki ! moze to wymienie ... orientuje sie ktos czy trzeba duuzo drzec zeby to zmienic czy niewiele ? - niby przewody od nagrzewnicy sa gorace

alexil 

Wysany: 2007-11-05, 21:05   

Nagrzewnica raczej nie jest zapchana, bo woda dociera do parownika, który jest wpięty w obwód nagrzewnicy.

Pozdrawiam

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-11-05, 21:49   

termostat tez odpada bo nagrzewnica i parownik sa na małym obiegu

masz m20 wiec odpowietrzaj do skutku bo wg mnie to jest przyczyna

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-11-06, 08:01   

moze byc zapchany zbiorniczek wyrownawczy, tzn ten kawakek rurki co idzie waz do chlodnicy. sprawdzpompe wodna moze stoi???? moze lopatki zniej sie polamaly. nie przegrzewa sie silnik????

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-11-06, 17:14   

wiec tak :
wyjelismy dzis termostat - zagotowali - jest ok !
zalalismy plynem caly uklad chlodzenia i odpowietrzyli ... (przynajmniej tak nam sie wydaje) i juz nie grzeje sie silnik ale !
no wlasnie jest ale ...
jak juz wspomnialem wymienialem pare dni temu elektrozawor wiec on odpada !
na niskich obrotach ladnie grzeje w srodku jest wszystko spoko ... wyzsze obroty i odrazu mroz ... o co chodzi ? moze jakis przewod jest gdzies zle wpiety ? (nie wiem czy dzialo sie tak wczesniej czy jak ... ? silnik byl zmieniany wiec moze byc zalozony jakis przewod nie tak ... ) o co kaman ?
help ! moze to jednak ta chlodniczka w nagrzewnicy ?
czekam na jakies info !

ps. wielkie podziekowania za pomoc dla Alexila :)

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Doczy: 25 Lut 2007
Skd: warsaw
Wysany: 2007-11-06, 17:41   

Kazdemu piardnela lub kiedyś piardnie pompa to jest pieta achillesowa beemek... kwestia czasu

Mi wirnik pekl w ten sposob że jak byly wolne obroty ~~ i w czasie jazdy tak do 2000 obr/min to lopatki sie krecily a gdy dostawala po garach na dluższej prostej to lopatki stawaly gdy silnik przekraczal ok. 3500 obr/min , silnik zaczynal sie grzać i wskazówka zbliżala sie do czerwonego pola przy 120 :? Byla mega zagadka dopóki nie obejrzalem wyjetej pompy. :) Wirnik pekl na lożysku i i nie obracal sie przy wiekszych obrotach.

Pozdro
old school & german style follower.
Ostatnio zmieniony przez biemdablju 2007-11-06, 17:44, w caoci zmieniany 1 raz  

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-11-06, 18:01   

czyli twierdzisz ze pompa wody ? ale silnik nie lapie temperatury
gadalem przez tel z ubotem - twierdzi ze moze to byc zapowietrzenie - jest cos w tym racji ? jutro przejade dluzszy odcinek drogi z obrotami ok 4 tys moze tez tak bedzie ? dodam ze zimne zaczyna leciec juz przy 2 - 3 tys obr

henry 

Wysany: 2007-11-06, 20:40   grzanie

.............Krzyś !! ! Sprawdź rzeczywiście czy nie masz zamienionych węży idących do nagrzewnicy........Miałem dokładnie takie same objawy i dopiero kiedyś Artur.C. zasugerował mi sprawdzenie tego...........Pomogło , to było to......

Nawet gdzieś pisałem o tym na forum , lecz nie mogę tego znaleźć , a był tam nawet rysunek i opis gdie który wąż ma iść.....................

Wstyd powiedzieć , ale chyba ze 3 lata nie miałem ogrzewania w aucie na to konto , dobrze ,że zimą auto najczęściej stoi i jest "oszczędzane" do wiosennych zlotów..............................PZDR - henry PS. W M20 bardzo łatwo sie pomylić i zamienić węże............
Ostatnio zmieniony przez henry 2007-11-06, 20:42, w caoci zmieniany 1 raz  

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2007-11-06, 21:00   

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=8817 o to chodzi 'ĄRI' :wink:
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=9266 :mg:

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

alexil 

Wysany: 2007-11-06, 21:14   

Sprawdziliśmy podłączenie węży-jest ok. Akurat obok stała moja beemka więc mieliśmy porównanie.
Na wolnej chwili wymontujemy pompę wody. Na chwilę obecną wyczerpialiśmy już mozliwe usterki układu chłodzenia.

Pozdrawiam

henry 

Wysany: 2007-11-06, 21:47   linki

..........Witam Cię Rafał !! ! Jak zwykle genialnie szybko zadziałałeś !! Tak chodziło o te wątki . Dzięki , mam nadzieję ,że jednak Urbi z Alexill'em jeszcze raz sprawdza prawidłowość podłączenia...........PZDR - henry

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-11-06, 22:06   

urbi dałem ci dwie opcje albo odwrotnie podłączone węże do nagrzewnicy albo nadal zapowietrzony układ

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-11-06, 23:11   

czyli co pompa odpada wedlu Henrego i Ubota ?
jeszcze raz jutro to lukne ... faktycznie cos jest pokaszanione odkad zmieniony zostal silnik tak nie grzeje ! :/

preczytalem oba te tematy od nokera ... wszystko jest tak jak tam jest napisane ! gorny waz idzie idzie po grodzi w strone silnika dolny idize gdzies w cholere na dol chyba do zbiorniczka ...

jak to to odpowietrzyc zeby zeszlo to cale powietrze z tej nagrzewnicy i miec 100% ze jest odpowietrzone do konca ?
Ostatnio zmieniony przez urbi 2007-11-06, 23:29, w caoci zmieniany 2 razy  

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-11-06, 23:29   

przyjedz jutro do mnie na garaż to coś podziałamy

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-11-07, 00:00   

kurde teraz zaczalem dosyc ostro rozkminiac sprawe tego grzania ... sluchajcie !

to jest ten caly elektrozawor z chlodniczka nagrzewnicy ... czy woda teoretycznie cieplejsza czyli ta ktora wychodzi z bloku nie powinna isc do elektrozaworu ? ten otwiera wlot do chlodniczki wody ktora oddaje cieplo przelatujacemu powietrzu ? zatem moja teoria zaprzecza to co powiedzial w innym temacie Heniu - dolny czyli od zaworu nie idzie do zbiorniczka tylko do bloku a gorny odprowadza wode do zbiorniczka ?

ehhh weze ztefo co dzwonilem i czytalem podlaczone w nagrzenicy sa poprawnie !
przejechalem wczoraj ponad 200 km powinien za taka trase odpowietrzyc sie sam ! dalej pizdzi jak w iglo w tej becie ! postoi w korku chwile i zaczyna leciec ciepelko takie ze sie wytrzymac nie da ! O CO CHODZI !
Ostatnio zmieniony przez urbi 2007-11-08, 13:51, w caoci zmieniany 1 raz  

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-11-08, 14:29   

Ludzie po co piszecie o odpowietrzaniu m20, przecież sprawnie działający układ w m20 sie nie odpowietrza, po to jest zbiorniczek żeby tego nie trzeba było robić, mam już trzeci m20 i łącznie we wszystkich wlewałem i wylewałem płyn pewnie z 20 razy i nigdy żadnego nie odpowietrzałem, poprostu płyn pod korek, i potem uzupełnienie i jazda bez zaglądania do zbiorniczka

Jak nie masz coś w układzie chłodzenia (ja miałem szmatke kiedyś), to zamień tez korek od zbiorniczka, kolejna sprawa to pompa chociaż wg. mnie mało prawdopodobne, ja bym też odłączył nagrzewnice czyli połącz wąż wchodzący z wychodzącym i jeśli temp. będzie cały czas ok niezaleznie czy stoisz, czy jedziesz czy katujesz to znaczy że nagrzewnica znowu kupa

Pozatym nic nie piszesz na temat temperatury silnika, czy skacze czy stoi tak jak powinna w pionie cały czas.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2007-11-08, 17:12   

napisz jak zachowuje sie wskaznik temp na zegarach.
zmien termostat.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-11-08, 17:20   

yoooo zrobione !! !!!!!!!!
zmienilismy przewody w grodzi do elektrozaworu i odrazu wszystko ok ! grzanie takie ze mozna bylo na golasa siedziec w samochodzie ! piekna sprawa ! a co najlepsze to podlaczylismy przewody odwrotnie jak kazdy mowil ... nie wiem o co chodzi ale to pomoglo :)
dzieki wszystkim za pomoc :)

henry 

Wysany: 2007-11-08, 17:45   ogrzewanie

........Artur.C twierdził słusznie ,że po zamianie węży idących do nagrzewnicy pod wpływem ciśnienia wytwarzanego przez pompę ( w wypadku niewłaściwego podłączenia węży) następuje samoczynne zamykanie elektrozaworu.........mimo ,że dostaje on napięcie i jest eletrycznie otwarty. Na wolnych obrotach wszystko OK. lecz po zwiększeniu obrotów zawór sie zamyka i koniec obiegu przez nagrzewnicę i koniec grzania...............
Ciesze się ,że wszystko w porządku................PZDR - henry

frantic 

Wysany: 2007-11-08, 22:36   

to ja jutro u siebie zamienię węże miejscami a jak to nie pomoże to wymienię zawór bo też mam problemy z grzaniem

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2007-11-09, 08:20   

ja w e30 sa odwrotnie weze podlaczone to slychac pstrykanie z okolic nagrzewnicy, mialem tak przy przezucaniu silnika :( :( i tez przy podwyzszonych obrotach bylo to slyszalne i przy wyzszych obrotach nie bylo grzania.
Ostatnio zmieniony przez adrian e30 2007-11-09, 08:21, w caoci zmieniany 1 raz  

frantic 

Wysany: 2007-11-09, 10:47   

i mnie słychać takie cyk przy przyspieszaniu powyzej 4500 obr/min więc to może być to!! sprawdze i opisze na forum

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: