BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zgrzyt przy wbijaniu 3 biegu
Autor Wiadomo
Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-11-07, 08:43   Zgrzyt przy wbijaniu 3 biegu

Wczoraj zaczął padać śnieg a miałem do zrobienie troche km. w cyklu miejskim więc myśle sobie pokatuje troche cabrio, zażuciłem Pb98 i sobie jeźdze i co zauważyłem, jak pociągne ją do końca obrotomierza na dwójce i gdy szybko wżucam 3 bieg słychać hamski metaliczny dzwięk, ogólnie bieg wchodzi jakoś dziwnie płytko ale wskakuje i nie wypada, dzieje sie tak tylko przy bardzo wysokich obrotach silnika, i tylko na 3 biegu, przy normalnym lub lekko dynamicznym jeźdzeniu skrzynka sprawuje sie idealnie, niedawno wrzuciłem nowy olej, sprzęgło jest ok chociaż chyba nie ma nic do tego

Ogólnie zastanawiam sie czy skrzynka już umiera, czy może ten patyk co idzie od lewarka sie wyrobił i akurat 3 bieg wbija zapłytko chociaż luzów na lewarku nie mam żadnych, lub może sprzęgło ale działo by sie tak chyba na każdym biegu ?

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-11-07, 10:42   Re: Zgrzyt przy wbijaniu 3 biegu

Lord Lukasz napisa/a:
Wczoraj zaczął padać śnieg a miałem do zrobienie troche km. w cyklu miejskim więc myśle sobie pokatuje troche cabrio, zażuciłem Pb98 i sobie jeźdze i co zauważyłem, jak pociągne ją do końca obrotomierza na dwójce i gdy szybko wżucam 3 bieg słychać hamski metaliczny dzwięk, ogólnie bieg wchodzi jakoś dziwnie płytko ale wskakuje i nie wypada, dzieje sie tak tylko przy bardzo wysokich obrotach silnika, i tylko na 3 biegu, przy normalnym lub lekko dynamicznym jeźdzeniu skrzynka sprawuje sie idealnie, niedawno wrzuciłem nowy olej, sprzęgło jest ok chociaż chyba nie ma nic do tego

Ogólnie zastanawiam sie czy skrzynka już umiera, czy może ten patyk co idzie od lewarka sie wyrobił i akurat 3 bieg wbija zapłytko chociaż luzów na lewarku nie mam żadnych, lub może sprzęgło ale działo by sie tak chyba na każdym biegu ?

Wymień poduszki pod skrzynią i wszystkie tulejki gumowe w wodziku skrzyni powinno to załatwić sprawę a jak to nie pomoże to pewnie skrzynia pada.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2007-11-07, 10:46   

No sprawdze poduchy pod skrzynią, zapomniałem dodać że mam skrzynie tez z 2.3 czyli mocowanie lewarka jest starego typu

E36 325i qp

SOER 
trzy dwa zero i

Pomg: 1 raz
Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2007-11-07, 12:33   

No i ja tak miałem ale u mnie to był synchronizator :|

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...

Piter_325i 

Doczy: 08 Pa 2007
Wysany: 2007-11-07, 12:44   

ja mam podobnie, ale przy dwojce, tez na wyzszych, ale to nie zawsze... nie wiem od czego to zalezne, moze juz skrzynia pada?? a no i czasem mi wsteczny nie wchodzi

Tommec 
Mietko

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2007-11-07, 13:10   

To niestety zaczyna dawać znać o sobie synchronizator. Lordzie nie przejmuj się tym za bardzo, ja przejechałem z takim objawem ponad 30 tys km i skrzynia nadal działa, a zgrzytnięcie przy wysokich obrotach specjalnie się nie nasiliło (chociaż raczej staram się tego nie nadużywać).

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-11-07, 14:42   

To na pewno synchronizator, ale da się z tym żyć.

E30 + E91

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2007-11-07, 15:19   

skrzynie drugą bym miał ale jak faktycznie gorzej nie będzie to nie będe zmieniał bo w sumie bardzo rzadko katuje auto, obadam jeszcze poduchy i ten patyk od lewarka

E36 325i qp

Miro 

Pomg: 3 razy
Doczy: 07 Maj 2007
Skd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysany: 2007-11-07, 15:42   

A jak sie ma sprawa wymiany synchronizatora ?? Robił ktoś ??

e30 325i M-Technic2
e30 324TD Touring

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-11-07, 16:36   

MAJSU_WuWuA napisa/a:
Wymień poduszki pod skrzynią i wszystkie tulejki gumowe w wodziku skrzyni powinno to załatwić sprawę a jak to nie pomoże to pewnie skrzynia pada.

A droga zabawa z wymiana elementow przy wodziku?? Bo u mnie sa luzy na dzwigni, tzn dzwignia jest taka luzna, i dwojka troche twardo wchodzi :( Robił to ktos? czt to wogle wodzik? Auto jak pod avatarem :wink: Pisze tu bo nie ma sensu nowego topica zakładac.

emeryt style :D :D

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2007-11-07, 16:53   

mattim_bmw napisa/a:
MAJSU_WuWuA napisa/a:

A droga zabawa z wymiana elementow przy wodziku?? Bo u mnie sa luzy na dzwigni, tzn dzwignia jest taka luzna, i dwojka troche twardo wchodzi :( Robił to ktos? czt to wogle wodzik? Auto jak pod avatarem :wink: Pisze tu bo nie ma sensu nowego topica zakładac.

http://www.realoem.com/bm...067&hg=25&fg=05

Najpierw trzeba sprawdzić czy elemnt nr 8 nie spadł z takiego haczyka i czy nie jest jakiś pokrzywiony w nim jest jedna tulejka gumowa do wymiany, potem element nr 6 (łożysko), 2 (tulejka) i niewiem czy elemencie nr 13 też niema gumowej tulejki, można je kupić w Interze za 20zł.

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-11-07, 16:59, w caoci zmieniany 2 razy  

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-11-07, 18:07   

Dzieki MAJSU :beer:

emeryt style :D :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw