BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36] Wyrwane mocowanie tylnego mostu - wózka
Autor Wiadomo
qrax 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Sty 2007
Skd: Tuchola
Wysany: 2007-11-16, 15:58   [E36] Wyrwane mocowanie tylnego mostu - wózka

Witajcie
Od jakiegos czasu mecze sie z problemem, kilka miesiecy temu mialem wyrwane dwa mocowania tylnego mostu z karoserii (byly wygnite) - dwa po przekątnej puscily. Zostalo to wyspawane, wzmocnione gruba blacha i znowu problem sie powtorzyl - jestem zalamany, jak to dobrze zrobic - mial ktos juz z was takie przygody ?

qrax 

Wysany: 2007-11-16, 17:50   

nic mi o tym nie wiadomo aby dostala strzala w dupsko, rozbieralem caly tyl od bagaznika aby wytlumic matami bitumicznymi i nie bylo widac sladow napraw, prostowania itd, ale podloga pod kolem zapasowym rowniez ma kilkucentymetrowe pekniecia - w kilku miejscach

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-11-16, 20:39   

Masz moze obnizone auto ? Jeśli tak to jak bardzo ?

qrax 

Wysany: 2007-11-16, 22:15   

obnizenie 60/40 od pol roku, wyrwane bylo przed obnizeniem juz, mialem mtechnika. Zawieszenie teraz mam bilstein B10 power kit

viktor 

Doczy: 21 Gru 2005
Skd: Piekary śląskie
Wysany: 2007-11-16, 23:41   

też miałem w E36 wyrwane ale jedno gniazdo poduszki pod mocowaniem mostu , auto było mega twarde i tak się to skończyło ,zawiozłem do dobrego spawacza rozebrali cały tył doszczetnie i wspawali kawał blachy tak że było potem już ok ale oryginału miał juz nie bedziesz ,wiele będzie zależało od tego kto będzie Ci to robił

daniel325 

Doczy: 26 Pa 2006
Skd: Świdnik koł. Lublina
Wysany: 2007-11-17, 09:41   

viktor napisa/a:
też miałem w E36 wyrwane ale jedno gniazdo poduszki pod mocowaniem mostu , auto było mega twarde i tak się to skończyło ,zawiozłem do dobrego spawacza rozebrali cały tył doszczetnie i wspawali kawał blachy tak że było potem już ok ale oryginału miał juz nie bedziesz ,wiele będzie zależało od tego kto będzie Ci to robił

chłopaki to nie przyczyna twardego zawieszenia czy strzału w dupe czy tam innych kombinacji choć to też ma pewnien udział głownie chodzi o moc nigdy nie spotkałem się z taką usterką w 316, czy 318 minimum 320 80% z moich kolegów jeżdzacych 6 cylindrówkami przerabiało ten temat w m3 w tym miejscu sa dodatkowe wzmocnienia z blachy 3mm (jeżeli masz 6 cylindrówkę i nie miałeś jeszcze tej awari warto rozebrac tył i wspawać sobie wzmocnienie bo predzej czy puzniej i tak będziesz rozbierał) ja jak rozebrałem miałem wyrwanych aż 3 z 4 mocowań jezeli ktoś zrobi to dobrze czyli zrobi szablon od ktorego ustawi idealnie w odpowiednim miejscu szpilki nie ma problemu ja wzmocniłem to 5 mm płaskownikiem ładnie go tam komponując i było ok kilka tygodni po tej akcji widzialem jeszcze lepszy sposób kolega wycią kwadraty 10 na 10 nad urwanymi mocowaniami wzmocnił je od dołu a potem dodatkowo od góry i to jest najlepsze rozwiązanie petem te kwadraty wspawójesz i jest ok

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-11-18, 02:52   

Ten problem dotyczy bardzo wielu E36 i E46 rzekł bym nawet,że wszystkich.
Gdzieś na niemieckim forum wyczytałem,że to wada fabryczna i nie ma się czym przejmować.
W serwisach bmw doskonale znają ten temat koszt naprawy w serwisie to 2000zł :lol:
3/4 używkowników nawet nie wie,że już mieli to robione w swoich Beemkach bo w raichu też to naprawiali tylko,że śladów praktycznie nie ma jedynie bo dokładnym wymyciu tych miejsc z brudu można coś zobaczyć bo jak jest lekko zakurzone to nie ma śladu po takiej naprawie. .

Michal 

Doczy: 12 Mar 2007
Skd: Bytom
Wysany: 2007-11-18, 14:27   

dobrze wiedziec bo jak zaczalem jezdzic moja e36 mialem ten sam problem
znajomy ma 318 od dluzszego czasu i wszystko
ja mialem wyrwane 3 z 4 poduch

a myslalem ze to po szczale albo czyms takim jest tylko taki problem :)
u mnie zerwane miejsca obspawane i dodatkowo wzmocnione 3mm blacha
poki co bokami lata buta tez dostanie i wszystko jest w jak najlepszym porzadku

w dobrym zakladzie koszt nie powinien przekroczyc 800 zl
ja placilem 500

wiec jezeli masz juz tego typu objawy warto sie tym zainteresowac zanim wywali wszystkie poduchy i przy okazji bedziesz musial wymienic lacznik i podpore walu

qrax 

Wysany: 2007-11-30, 17:40   

auto juz zrobione, porzadnie wyspawane, zlecilem to firmie ktora przygotowuje samochody do sportu, wiec potrafi to odpowiednio wzmocnic. Oczywiscie do mojej jazdy powiedzieli ze powinienem obspawac cale podwozie, wstawic klatke i te mocowania belki polaczyc z punktami mocowania klatki ;) Poki co nie moge sobie na to pozwolic :(

Pawel735 

Wysany: 2007-12-01, 18:55   

--==maly==-- napisa/a:

Gdzieś na niemieckim forum wyczytałem,że to wada fabryczna i nie ma się czym przejmować.
.

A ja myślę, że jest się czym przejmować bo to znaczy ze BMW zrobiło lipę jak się patrzy !! !

--==maly==-- 

Wysany: 2007-12-01, 19:51   

Pawel735 napisa/a:
--==maly==-- napisa/a:

.

A ja myślę, że jest się czym przejmować bo to znaczy ze BMW zrobiło lipę jak się patrzy !! !

Zarówno w e36 i w e46 to się zdarza m3 mialo tam grubsza blache daną ale za to m3 w e46 podobno potrafi się cale rozlazic i zaczyna skrzypiec podszybie bo buda się znieksztalca czy jakoś tak nie pamiętam już dokladnie o co w tym chodzilo :lol:
Niestety to fakt minie jeszcze kilka lat i w e46 to bedzię nagminne teraz to jeszcze mlode samochody a już się zdarza.

Pawel735 

Wysany: 2007-12-01, 20:36   

--==maly==-- napisa/a:
Pawel735 napisa/a:
--==maly==-- napisa/a:

.

Zarówno w e36 i w e46 to się zdarza m3 mialo tam grubsza blache daną ale za to m3 w e46 podobno potrafi się cale rozlazic i zaczyna skrzypiec podszybie bo buda się znieksztalca czy jakoś tak nie pamiętam już dokladnie o co w tym chodzilo :lol:
Niestety to fakt minie jeszcze kilka lat i w e46 to bedzię nagminne teraz to jeszcze mlode samochody a już się zdarza.

Szanujący się producent samochodów powinien wezwać właścicieli do bezpłatnej naprawy tego skoro występuje to we względnie młodych samochodach ale oczywiście BMW nie przyzna się do błędu bo oznaczałoby to spore straty dla nich z tytułu naprawy i tysiące pozwów o wymianę auta na nowe ze względu na naruszenie konstrukcji pojazdu i potencjalne zagrożenie z tego tytułu.Ogólnie to dziadostwo pełną gębą !! ! To tak jak wypadające silniki TDI w skodach octavia zdaje się że pierwszej generacji.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-12-01, 20:39, w caoci zmieniany 1 raz  

rifresz 
Driver cosmosschwarz

Doczy: 04 Sty 2007
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2008-03-02, 21:48   

w ktorym miejscu dokaldnie to jest wyrwane to profilaktycznie sprawdze i jak sie tam dostac bez rozbierania auta??

http://beemka-klub.pl/for...p=328261#328261

--==maly==-- 

Wysany: 2008-03-02, 21:51   

Są to 4 punkt w których most jest przykręcony do nadwozia.
Śruby mocujące znajdują się w takich 4 dużych tulejach bez problemu znajdziesz.

rifresz 
Driver cosmosschwarz

Wysany: 2008-03-02, 22:44   

hm polozyc sie pod auto tak??? Ogolnie nawet nie mam pojecia gdzie tego szukac bo dopiero co auta nabylem i nie jestem w temacie :P

martinvsn_ 

Doczy: 07 Gru 2006
Skd: Opole
Wysany: 2008-03-03, 20:05   

Warto wspawac sobie coś takiego:

http://www.turnermotorspo...T_ID=4111225649

Szczególnie przy twardym zawiasie i ostrym stylu jazdy :wink:
W Polsce zapłaciłem za komplet coś około 200pln

Pozdrawiam

rifresz 
Driver cosmosschwarz

Wysany: 2008-03-03, 20:16   

gdzie nabyłes ten patent w pl ?:)

martinvsn_ 

Doczy: 07 Gru 2006
Skd: Opole
Wysany: 2008-03-04, 23:27   

rifresz napisa/a:
gdzie nabyłes ten patent w pl ?:)

W KSR.Już chyba jednak nie są aktywni.Sprawdż w sklepach z częściami BMW.Jak podasz im numery części to może sprowadzą.

Pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: