BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Fochy E30 - dym spod maski
Autor Wiadomo
LiZzArD
[Usunity]

Wysany: 2004-12-14, 10:18   Fochy E30 - dym spod maski

Na początek opiszę jak do tego doszło. Jadę sobie rano do roboty - odwożę przy okazji moją kobietę - najpierw kulturalnie grzeję silniczek przez ok 3-4 minuty, następnie tempem spacerowym 60km/h toczę się do roboty - po prostu istna sielanka. Aż tu nagle na przedostatnim zakręcie słyszę jakiś syk :shock: Patrzę na wskaźnik temperatury i :shock: CZERWONO!!!!! :shock: Myślę sobie - no trudno, te 200 metrów się jakoś przeturlam. Zatrzymałem się pod firmą a tu dym spod maski :? Otwieram i patrzę skąd? (tutaj dodam że jestem raczej lajkonikiem motoryzacyjnym - wiem gdzie jest silnik i jak się wkręca i wykręca śrubki i nakrętki :P ). Jak się trochę przwiało to spróbowałem zlokalizować żródło problemu - dymiło (raczej para - ma specyficzny zapach płynu chłodniczego) z okolic podszybia na wysokości kolumny kierownicy trochę poniżej takiego czarnego spodka (UFO jakieś czy co? :) ) umieszczonego pionowo zaraz obok nadkola. Miejsce to znajduje się pod tym plastikiem który zasłania wtyk serwisowy do komputera (taki czarny kapturek i kawał plastiku). Wchodzą tam jakieś 2 rurki gumowe, ale dymiło jakby spod osłon nagrzewnicy - ale nie bezpośrednio z niej ale jakby od dołu. Czy to może być nagrzewnica? Zawór termostatu czy jakiś inny czort? Nagrzewnica była sprawna, grzała normalnie, wiatrak po wymianie i też się kręcił. Ogrzewanie było ustawione gdzieś w połowie skali. Do środka właściwie nie dymiło - wszystko szło górą. We wnętrzu może 2 malutkie dymki :?
Nie wiem czy autko nadaje się do jazdy, bo nie chcę czegoś jeszcze bardziej zepsuć :( . Może ma ktoś jakąś koncepcję co to może być?

EDIT: Autko to E30 316i m40 z 89r

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-12-14, 10:47   

tak, te dwa male gumowe przewody to wejscie do nagrzewnicy

Moze puscil jakis przewód ze starości lub opaska sie poluźniła i pod wpływem ciśnienia w układze chłodzenia woda tryskała na gorący element. Odpal i zlokalizuj miejsce wycieku, jezeli jeszcze tego nie zrobiłeś to logiczne ze nie mozna jezdzic.

Moim zdaniem uszkodzenie nastąpiło w komorze silnika w okolicy tych dwóch przewodów bo jezeli to staloby sie w okolicy nagrzewnicy lub w niej samej to wyciek wody nastąpiłby do wnętrza kabiny.

PS. Sprawdz te dwa przewody czy nie mają jakiś pęknięć, tylko dokladnie bo na pierwszy rzut oka może byc niewidoczne

LiZzArD
[Usunity]

Wysany: 2004-12-14, 11:07   

Tylko czemu wskazówka temperatury wyszła na czerwone pole? I to bardzo szybko :?
No i to nie wyglądało na przewód gumowy - para? leciała jakby spod tej plastikowej osłony pod którą wchodzą te 2 przewody.

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-12-14, 11:22   

uklad chlodzenia jest na przeodach gumowych.
w normalnej pracy silnika w ukladze chlodzenia panuje pewne nadciśnienie
niewytrzymal jakis przewod lub puściła opaska,

moze inny maja jakies pomysły :?:

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2004-12-14, 11:47   

Albo termostat nie otworzył :idea:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-12-14, 12:19   

LiZzArD napisa/a:
Tylko czemu wskazówka temperatury wyszła na czerwone pole? I to bardzo szybko :?
No i to nie wyglądało na przewód gumowy - para? leciała jakby spod tej plastikowej osłony pod którą wchodzą te 2 przewody.

... bo prawdopodobnie jeden z tych gumowych przewodów sparciał, nie wytrzymał ciśnienia jakie jest w układzie chłodzenia, chłodziwo siknęło na rozgrzany silnik i odparowało.... a jak zabrakło chłodziwa, to się silnik zagrzał .... i na taką sprawę mi to wygląda

wiekowy samochód może mieć sparciałe przewody - ma prawo i nie winiłbym od razu termostatu, choć to też nie wykluczone

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2004-12-14, 12:50   

Jeżeli ubyło płynu to najszybciej opuszcza on wtedy nagrzewnicę i czuć jak z nawiewów leci chłód zamiast ciepełka wytworzyła się para wodna w układzie wzrosło ciśnienie i jakiś przewód lub nagrzewnicę szlag trafił... odradzam dalszą jazdę nawet poprzez dolewki płynu ponieważ musiałbyś za każdym dolaniem odpowietrzyć układ chłodzenia inaczej powstanie pęcherz powietrza w głowicy i skończy sie na przegrzaniu głowicy i puści uszczelka lub "uchowaj Boże" pęknie głowica... Radzę szybko zlokalizować wyciek naprawić dolać płynu i odpowietrzyć pompę wody a w przypadku M40 także chłodnice....

Pozdro Maras

LiZzArD
[Usunity]

Wysany: 2004-12-14, 17:46   

No i maleństwo odjechało w siną dal na lawecie :cry: Jutro powinienem wiedzieć co poszło....

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2004-12-14, 18:16   

Możliwe, ze bezpośrednią przyczyną był rozgrzewanie silnika na początku, jak mówią niektórzy silnik należy zapalać bezpośrednio przed jazdą, inaczej pracujezbyt mocno obciążony...i tak jak może widziałeś kiedyś-- samochodom w korku, nagle bucha para spod machy....A Pioter ma racja poza tym
Pozdro

Miki 

Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-12-14, 22:02   

Łukasz napisa/a:
Możliwe, ze bezpośrednią przyczyną był rozgrzewanie silnika na początku, jak mówią niektórzy silnik należy zapalać bezpośrednio przed jazdą, inaczej pracujezbyt mocno obciążony...

sorki ale wedlug mnie to jest raczej w 100% odwrotnie :!:

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-12-14, 22:07   

Lizard niemartw się jak ci pękła głowica to mam jedną na składzie tanio ją puszcze :lol:

Ps. ale go pocieszyłem co? :twisted:

LiZzArD
[Usunity]

Wysany: 2004-12-15, 08:31   

łosiek napisa/a:
sorki ale wedlug mnie to jest raczej w 100% odwrotnie :!:

Mi się też tak zawsze wydawało :shock:

Pawel-E30 - jak cholera :)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2004-12-15, 08:54   

elo!
To są zdania ekspertów :wink: na temat jazdy zimą, a z czymś takim mamy doczynienia :wink:
Pozdro

Domel 

Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2004-12-15, 09:54   

Mialem podobna sytuacje niedawno. Jechalem sobie. Autko zgaslo mi na swiatlach. mowie zdarza sie. Odpalilem obroty zaczely swirowac ale sie uspokoiły. Dojechalem prawie do domu i patrze a tu wskazowka temperatury dotyka juz czerwonego (czy w takim przypadku nie powinno sie zapalic CHECK miedzy zegarami??) Wysiadlem z samochodu a z pod machy leci ...dym. Pomyslalem K**** lapie gasnice otwieram mache.. na szcescie okzaslo sie ze to tylko para. Opluzowala sie opaska uciskowa na weżu (wlasnie pod ta plastikową osłoną przy podszybiu). Prawie caly plyn mi spierdzielił. Na szcescie po za tym nic sie nie stalo.
Prawdopodobnie masz to samo.
Pozdro

LiZzArD
[Usunity]

Wysany: 2004-12-15, 14:50   

Wiem już co się stało. Wywaliło wąż z okolic nagrzewnicy i płyn sobie wypłynął :) Ciekawsze jest to, że po założeniu nowej opaski i zalaniu układu zrobili mały test: zostawili autko na luzie i po chwili BUM i to samo :( Czy to może być wina wisco? czy coś innego nie daj boże ?

Marcin e30 
obibok :)

Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2004-12-15, 17:25   

bedzie visco lub termostat - możliwe że sie nie otwiera i robią sie takie numery

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: