BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m20 nie odpala prosze o wsparcie
Autor Wiadomo
CyRyL 

Pomg: 4 razy
Doczy: 22 Pa 2005
Skd: Kutno
Wysany: 2007-11-19, 17:40   m20 nie odpala prosze o wsparcie

witam
zacznę od początku
miałem problem z pompą paliwową
wymieniłem i auto chodziło prawidłowo
po kilku dniach wzorowej postało wieczorem ok 2 godz wsiadam kręcę ok 7 s nic, jeszcze raz kręcę i odpaliło od razu
dodam ze zawsze auto paliło od 1 strzału i nigdy nie musiałem długo kręcić
następnego dnia wsiadam kręcę znów ok 7 s nic za 2 razem łapie od razu
pod wieczór znów wsiadam kręcę i nic ok 12 s nic za 2 razem łapie
w sobotę wsiadam i juz nie odpaliła ani za 1 ani drugim razem
po ok 8 próbach cos jakby chciało ale podskoczyły obroty do ok 500 i od razu padł
1 co sprawdziłem czy działa pompa i jest wszystko ok
później sprawdziłem czy jest iskra i jest
później jeszcze kilka razy próbowałem i raz tez jakby chciało ale po chwili padło

czy kręcąc długo jak nie odpala świece powinny być suche czy mokre od pb ?
mile widziane jakieś wskazówki
co jestem w stanie sprawdzić we własnym zakresie ?
mechanikiem nie jestem ale lubię sie uczyć :)
chce spróbować własnych sił nim oddam auto do mechanika

pozdrawiam

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-11-19, 17:43   

a mi się coś wydaje że pompa daje za małe ciśnienie, ewentualnie paliwo spływa do baq.

E30 + E91

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2007-11-19, 17:43   

Pompę masz w baku -tak? - że dziala to wiesz a czy podaje paliwo do listwy wtrysków??
Sprawdz czy wężyk w zbiorniku od pompy sie nie odłączył.
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2007-11-19, 17:44, w caoci zmieniany 1 raz  

CyRyL 

Wysany: 2007-11-19, 17:45   

no nie wiem co z tą pompą jest nowa boscha wiec powinna dawać rade
sprawdziłem ją tak, że wpiołem wąż inny do wyjścia pompy i drugi koniec do butelki
i po przekręceniu kluczyka paliwo poleciało

tak pompa jest wew baku
czytałem na forum troche o regulatorze cisnienia paliwa i zaworze zwrotnym...
Ostatnio zmieniony przez CyRyL 2007-11-19, 17:51, w caoci zmieniany 1 raz  

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2007-11-19, 18:58   

Do wyjścia już na zewnątrz zbiornika podłączyłeś wąż ?
A próbowałes go przytkać czy pompa daje ciśnienie?
Bo to że paliwo leci to nic nie znaczy.

Braciakowi w E34 też paliwo leciało a auto tylko próbowało zapalić - rozpuścił się przewód od pompy do pokrywy zbiornika i go rozdeło/pękl.

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-11-19, 22:38   

Cytat:
sprawdziłem ją tak, że wpiołem wąż inny do wyjścia pompy i drugi koniec do butelki
i po przekręceniu kluczyka paliwo poleciało

Sprawdź lepiej czy paliwo jest na listwie, bo tak jak napisał przedmówca paliwo zaraz przy pompie to jeszcze nie powód do radości.
Co do świec to po dłuższym kręceniu powinny być raczej mokre, bo wtryski leją paliwo, a spalania nie ma.

Pozdrawiam

MarioIS 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 17 Cze 2007
Skd: Kraków
Wysany: 2007-11-19, 23:42   

Sprawdź paliwo na listwie.
Ale po mojemu to może padać ci krokowiec jak robi sie zimno albo jest zasyfiony i syf twardnieje na zimnie.
Ja mam taki jeden jak jest ciepło działa super jak twój, jak temp. spada w okoloce 0 i poniżej zakpala ale dopiero na n-tym razem, jak już jest cieply to pali ok.
Najlepiej podmień dobry dla sprawdzenia i umyj ten co masz może pomoże ale nie zawsze.
Powodzenia napewno bedzie ok.
Pozdrawiam

xvc 
Admin of: beemka.pl

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Wrz 2005
Skd: Warszawa / Sulejówek
Wysany: 2007-11-20, 07:03   

a ja na Twoim miejscu sprawdzil bym sonde lambda - standardowa oznaka powoli konczacej sie sondy jest trudne odpalanie auta, nierowna praca i duzo wyzsze spalanie.
kiedys jak mialem taka e30 320 padla mi lambda, wtedy poja lalunia potrafila spalic 18-20 l. benzynki.
dodatkowo sprawdzil bym Regulator Ciśnienia Paliwa - moze nie trzyma cisnienia - choc nie sadze zeby to bylo przyczyna nie odpalania.

a silniczek krokowy i inne tego typu rady daruj sobie.
od kiedy to krokowy ma wplym na odpalanie auta? zaraz sie okaze ze wolne obroty zalezne sa od cisnienia w oponach :D

poszukaj, poczytaj i znajdziesz rozwiazanie. tylko rosadnie. domniemam ze nie posiadasz zbyt wielkiego doswiadczenia w mechanice tak wiec sugerowal bym, abys nie rozkrecal calego auta bo tylko pogordszysz sytuacje. sprawdz woltomierzem sonde.
zreszta jak cos to priv - lub do garazu do mnie ;)

pozdrawiam i zycze milego dnia
xvc
---------------

CyRyL 

Wysany: 2007-11-20, 07:23   

hmm z tym paleniem na zimnym nie bylo prbolemu palila o 6 rano przy np -3 a w weekend nie chce przy +5 ?
sprawdze moze jeszcze dzisiaj jak zdazy czy wogole dochodzi paliwo do listwy i poszukam manomteru u znajomych i sie odezwe

dzieki za rady xvc
sprawdze wiec również sonde
Ostatnio zmieniony przez CyRyL 2007-11-20, 07:26, w caoci zmieniany 1 raz  

xvc 

Wysany: 2007-11-20, 07:26   

jak sonda padnie to nie bedzie chciala ladnie odpalic bez wzgledu na temp otoczenia.
sonda zaczyna dzialac prawidlowo dopiero gdy temperatura w jej otoczeniu (czyli w rurze wydechu) osiagnie ponad 300 stopni. odlacz sonde i zobacz jak wtedy bedzie sie zachowywac. odlancz tez taki maly czarny wezyk podcisnienia od regulatora cisnienia paliwa - jesli bedzie tam benzynka to znaczy ze musisz go wymienic. wrazie co mam pare sztuk to Ci sprzedam po okazyjne cenie. pozdr!
---------------

MarioIS 

Doczy: 17 Cze 2007
Wysany: 2007-11-20, 09:10   

Podmiana krokowca to najprostsza sprawa i bedziesz pewien.
Ja jak miałem taki problem to byłem na kompie i było ok, zostawiałem samochód w warsztacie z wpientym cisnieniomierzem na listwie bo mechanicy stwierdzili że coś z paliwem nie jest tak i może ciśnienie jest nie tak ale było ok. Na koniec nic nie zrobili wzieli kasę i powiedzieli że prawdopodobnie padają wtryski i trzeba by je wymienić.
Jak zmienilem krokowca to wszystkie problemy zniknęły, sam w to nie wierzyłem ale nalepsze rozwiązania to te najprostsze.
Co ciekawe to jak temp była znacznie poniżej zera to zazwyczaj zapalał od kopa, najgorzej było w okolicach zera.

CyRyL 

Wysany: 2007-11-20, 16:47   

dzieki chłopaki za rady
nie wiem czy dam rade jeszcze dzis jak nie to jutro sprawdze i bede pisał co jest
pozdrawiam :beer:

xvc 

Wysany: 2007-11-21, 19:34   

a najlepiej poczytaj sobie ogolnie o dzialaniu ukladu wtryskowego.
jak masz motronica to za prace ukladu odpowiedzialny jest komputer.
komputer potrzebuje danych, aby jak najlepiej dobrac mieszanke.
o ile dobrze pamietam to komp zbiera te informacje z 4 czy 5 czujnikow na silniku i wydechu.
sa to:
- czujnik polozenia walu (sprawdz moze poprostu mocno ci sie zabrudzil, lub kabelek od niego ulegl uszkodzeniu)
- czujnik temperatury wody/silnika (znajduje sie u gory przy termostacie. sa tam dwa czujniki, jeden z jednym a drtugi z dwoma kabelkami - do kompa idzie ten z dwoma. spradz na forum jak go sie sprawdza)
- Sonda LAMBDA (o tym juz pisalem)
- przepływomierz (ale to raczej nie on ci padl :))
- czujnik polożenia przepustnicy

Nie pamietam czy cos jeszcze tam jest. ale z tych 5 najprawdopodobniej padla sonda, potem czujnik polozenia walu. sprawdz wszystko.
Sprawdz tez koniecznie MASE miedzy silnikiem a podluznica. jak jest slaba to daj nowy gruby kabel - wbrew pozorom to bardzo wazne.

mowisz o temp zewnetrzej.. hmm
zastanawiam sie czy mozliwe jest ze przy danej temp. zalozmy 2+ celcjusza jest taka wilgotnosc powietrza ze np cos tam ci sie zwiera?
a moze najzwyczajniej padl Ci komputer?

jak cos to kompa tez mam do 2.0 motronic. daj znac co i jak.
pozdrawiam
xvc

ps. taka walka z beema to bardzo przydatna rzecz - nigdzie sie tak nie poznasz natury BMW jak u siebie w garazu :))))
---------------

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2007-11-24, 18:52   

Mialem podobną sytuację. Winowajcą był przekaźnik od pompy paliwa, który najprawdopodobniej steruje również silniczkiem krokowym. Zdjąłem obudowę przekaźnika, podgiąłęm jakąś tam nóżkę, żeby lepiej łapał, i auto zagrało. Teraz odpala bez problemu.
Pozdrawiam.
Aha, o ile dobrze pamiętam, przekaźnik od pompy paliwa to ten środkowy.

maerik 

Doczy: 08 Lut 2007
Wysany: 2007-11-25, 01:22   

Cyryl i co było przyczyną? Bo u mnie czasem widać podobne objawy i chciałbym znać zakończenie Twojej historii. Dzięki.

wersja zimowa

CyRyL 

Wysany: 2007-11-26, 16:53   

jak zakończe reanimacje to napisze co było przyczyną
teraz ruszam do garażu :]

maaaad ale czy jakby przekaźnik był trafiony to pompa by pracowała ? bo nie wiem...

pozdro :cool2:

[ Dodano: 2007-11-26, 22:03 ]
teraz tak
na wstępie sprawdziłem czy odpali na odpiętej sondzie
nic z tego
dobrałem się do regulatora ciśnienia paliwa i czy na wtryski wogóle dochodzi pb kręce i nic
paliwa nie widać
poszedłem dalej do filtra paliwa przy baku i tam tam też nie bardzo
a pompa sama w sobie działała kilka dni wczesniej i wypluwała paliwo to tam juz sie nie dogrzebywałem

już zaczynałem myśleć że pompa straciła ciśnienie
poodpinałem wszystkie czujniki po koleji które mi podpowiedzieliście
odpiołem też przekaźnik od pompy
i po tym wszystkim spróbowałem ..... odpaliła ...
wkońcu co jej było nie wiem
na jak długo się ockneła nie wiem ale przejechałem już 40 km i wszystko cyka
tak się zastanawiałem, że może sie przekażnik zawiesił

ale jakby przekażnik był trafiony to pompa by działała ? bo jak sprawdzałem kilka dni temu to pompa pracowała a nie odpalał ... :?: :?:

dzięki wszystkim za podpowiedzi pozdrawiam :beer:
Ostatnio zmieniony przez CyRyL 2007-11-26, 16:54, w caoci zmieniany 1 raz  

BIERNAŚ 
FASOLA

Doczy: 07 Gru 2007
Skd: KONIN
Wysany: 2007-12-07, 20:36   

Witam kolegow:) wiaze sie z podobnym problemem:( moze zaczne od poczatku. Jest to bmw e30 2.0l 88rok zgazowane. Buma idealnie chodzila nigdy zadnych problemow... az to nagle... auto pewnej zimy gdy uzytkowal je moj brat jezdzilo tylko na benzynie powiedzmy zeby sobie silnik troche odpoczal w zime od tego gazu. Problemy sie zaczely gdy zar moj brat nie zatankowal i zameczyl pompe bez paliwa po kupnie nowej smigala jak ta lala lecz teraz przestala chodzic na benzynie. Pompa na krotko dziala daje cisnienie na listwe lecz na oryginalnych kablach nie ma pradu:( 3 przekazniku juz wkladalem i nic bezpieczik dobry koledzy poradzcie cos aha dodam ze na gazie smiga bez problemu. Co mam robic?? kable maja przewodnosc POMOCY!! z gory dziekuje pozdro!

[ Dodano: 2007-12-07, 20:38 ]
czy ciagnac nowe kable?? tylko jak?? z tego co sie orientuje to raczej powinna byc podlaczona pod przekaznik bo sa spadki napiecia i zmiany napiec czy cos takiego. Nie mam wogole pojecia pomozcie! Jak ktos posiada jakies schematy bede wdzieczny:)

xvc 

Wysany: 2007-12-08, 06:30   

mialem kiedys podobny problem.
cala historia dziala sie na ulicy daleko od domu, a jak wiadomo w ekstremalnych sytuacjach
czlowiek wpada na przedziwne pomysly :)
podnioslem siedzisko tylnej kanapy - zakrecilem i :cenzura: - pompa nie dziala.
wtedy pomyslalem sobie - moze pradu brak.
ciemno juz bylo, ja bez latarki, snieg pada, dodatkowo wybranka dosc mocno zaczyna krytykowac moja bawarke :)
a ja chcac ratowac honor niemieckiej laleczki jak i moj - szybko podlaczylem zasilanie od wzmacniacza ktory wozilem kiedys w bagazniku (takie tam łup łup).
no i zadziałała. potem tak dla sprawdzenia - na wylanczonym silniku odloczylem ta prowizorke i podlaczylem oryginalne kable. moje zdziwienie bylo ogromne gdy okazalo sie ze pompa
nagle zaczela dziala.

potem jak mialem taki problem to poprostu na chwile podlanczalem jakis "zewnetrzy" plus
i dzialalo :)

jak zapytalem ojca (zawod: elektryk) to powiedzial mi ze kiedys tak bylo ze trzeba bylo wzbudzac silniki elektryczne zewn. pradem. mozliwe ze pompa sie zawiesza i trzeba ja wzbudzic. niewiem czy to ma jakis sens ale u mnie to dzialalo.
moze wystarczy ja tylko odlaczyc od "+" i "-"?

wiem, troce to brzmi jak historia jakiegos durnego psychopaty - ale jest prawdziwa :))))

pozdrawiam
---------------

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2007-12-08, 08:20   

Pompy czasami sie zawieszają i trzeba je w takim przypadku po prostu pip pip ;-)
u Ciebie pomogły wstrząsy przy zdejmowaniu fotela.

/pozdro

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-12-08, 09:15   

Jak ja kiedyś miałem zawieszającą się pompę paliwa, to byłem bardziej radykalny. Wysiadałem z auta i kopałem w zbiornik paliwa. Zazwyczaj pomagało, a jak nie to ściągałem siedzisko, pokrywę pompy i parę razy z pięści w :cenzura: zawsze jej pomagało :lol:

E30 + E91

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-12-08, 10:16   

Czasami awrto zmierzyc naoiecie na pompie bo moze byc np. 8V zamiast pelnego napiecia i poprostu sie zawiesza podajesz napiecie ponad 12 i zaczyna juz dzialac

BIERNAŚ 
FASOLA

Doczy: 07 Gru 2007
Skd: KONIN
Wysany: 2007-12-08, 10:28   

hmm dziekuje za wzkazowki zaraz ide do garazu ale czy zawieszanie sie pompy powoduje ze nie ma pradu w kablach?? musze popatrzec czy wogole prad do przekaznika dochodzi bo jezeli sie nie myle idzie sygnal ze stacyjki prad z akumulatora i od alternatora i kabel od pompy musze to dzis rozgryzc ale bedzie ciezko

[ Dodano: 2007-12-08, 15:02 ]
panowie cos nie laczylo przy przekaznikach :) prad jest pompa tloczy cisnienie jest dobre na listwie jednak auto odpalilo tylko na chwile i mialo ok 400obr/min po czym zgaslo:( przy odpalaniu odzywa sie lecz nic swiece mokre czyli paliwo dostaje obstawiam przeplywke i kopulke nic jak cos zdzialam napisze prosze o jakies jeszcze wskazowki co moze byc przyczyna pozdrawiam

[ Dodano: 2007-12-08, 17:21 ]
panowie wszystko chodzi jak ta lala wlasnie wrocilem z garazu smiga jak marzenie :D dziekuje za wszystko pozdrawiam!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: