BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
BMW 1 Tii Concept - Jak za dawnych lat
Autor Wiadomo
nokerman 
ostatni mohikanin

Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2007-11-30, 20:23   BMW 1 Tii Concept - Jak za dawnych lat

tii coupe Panująca już od jakiegoś czasu w motoryzacji moda na nawiązywanie do przeszłości zatacza coraz szersze kręgi. Dotarła również do Monachium, gdzie BMW przygotowało na salon motoryzacyjny w Tokio specjalny concept - serię 1 Tii - nawiązujący do legendarnego modelu 2002 Tii.

Bazuje on na zaprezentowanej niedawno wersji coupe najmniejszego BMW. Już sama nazwa wyjaśnia wszystkim choć trochę znającym się na motoryzacji, jaki samochód firma chce nam przypomnieć. Jest to model E114 w odmianie 2002, szczególny dla każdego fana marki. Dla wielu "beemki" właśnie z tego okresu - przełomu lat 60' i 70' - są esencją stylu, sportowego image'u i specyficznego charakteru. To w dużej mierze ten samochód utrwalił renomę BMW jako marki ze sportowym zacięciem. Nie ma co się temu zresztą dziwić - niewielka masa, mocne silniki (w odmianie Ti 120, w Tii 130, a w pionierskim Turbo nawet 170 KM) i świetne prowadzenie przyprawione względnie atrakcyjną ceną to fantastyczna, skazana na sukces mieszanka.

Zmiany w Tii Concept w stosunku do seryjnej "jedynki" nie są duże - jeśli nie polubiłeś standardowej wersji, ta również nie przypadnie ci do gustu. Wszystkie modyfikacje, mimo że raczej subtelne, miały dodać jeszcze więcej sportowego charakteru. Wydawać się może, że jedynym celem projektantów było nadanie autu jak najciekawszego wyglądu, jednak wiele nowych elementów ma swoje ściśle określone przeznaczenie. Przemodelowany przedni zderzak i progi oraz "nerki" zaślepione drobną siatką pozwoliły polepszyć aerodynamikę, a mała lotka na klapie bagażnika zwiększa docisk tylnej osi. Maska silnika wykonana z karbonu nie tylko redukuje wagę auta, ale też ogranicza refleksy, by jak najmniej rozpraszać kierowcę - piękne nawiązanie do przeszłości, kiedy to modnym dodatkiem do sportowego auta była czarna, matowa maska. Poza tym concept otrzymał biały lakier Alpine White, świetnie kontrastujący z czarną maską czy lusterkami i niebieskimi zaciskami hamulcowymi - wszak czerń, biel i błękit to kolory marki. Wiem, wiem, całość na pierwszy rzut oka może zniechęcić, ale tu trzeba umieć docenić "ukryty sens" tych zmian - (niemal) wszystko czemuś służy, przez to dając kierowcy jeszcze więcej frajdy z jazdy - a to przecież domena BMW.

Kontynuację tej filozofii widać we wnętrzu. Pełno tu alcantary - ta na kierownicy, dźwigni zmiany biegów i fantastycznych, kubełkowych fotelach pozwala pewnie kierować i nie ślizgać się na boki w zakrętach, a ta na górnej części deski rozdzielczej, tak jak maska, eliminuje refleksy. Wszystko to ma sprawić, że kierowca poczuje się niczym w najprawdziwszym, sportowym wozie. Kolorystyka - taka jak na zewnątrz, czerń przełamana bielą i drobnymi, niebieskimi akcentami (np. szwy na fotelach).

Za Tii bezsprzecznie należą się firmie z Monachium brawa. Już dawno nie miała w swojej ofercie auta tak nostalgicznego i "czystego" w swej formie. Nie skierowanie go do produkcji byłoby wręcz grzechem.

Źródło: autogaleria.pl

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-11-30, 22:09   

Strasznie ciasno w środku wygląda, nawet z moim 159cm wzrostu ciężko byłoby mi się tam zmieścić 8-) :roll:

Belisama 

Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-12-01, 00:07   

Fajniutka :brawo: :brawo: :brawo:

David 
FULL OLDSCHOOL

Doczy: 12 Kwi 2005
Skd: T/A/R/N/O/W
Wysany: 2007-12-01, 09:43   

Piekne autko :!: Najblizej mu do tradycji marki. Mysle ze ma szanse stac sie kiedys nastepca e30 :mg:
794 001 051
Ostatnio zmieniony przez David 2007-12-01, 09:44, w caoci zmieniany 1 raz  

fil 

Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: ruda slaska
Wysany: 2007-12-01, 10:19   

David napisa/a:
Mysle ze ma szanse stac sie kiedys nastepca e30

myslalem ze juz nikt tego nie powie... :spoko:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-12-01, 14:40   

wyobrażacie sobie tych wszystkich staruszków dresiarzy z tego forum w jedynce? :lol:

pejafreak 

Doczy: 28 Wrz 2007
Skd: Fröndenberg/Chorzow
Wysany: 2007-12-03, 10:09   

on nawet niezle sie prezetuje :] Mi sie podoba :P

"Chcesz by ludzie Cie lubili? Musisz farmazonem trzaaskać!"

Pozdro pejafreak

southOFheaven 
Szydera:>

Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-12-07, 14:57   

podoba mi sie z tego wzgledu ze przypomina e30 :)

LUKAS 
Klubowicz

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-12-08, 11:12   

Coupe w jedynce na zdjeciach bardzo mi się podobało, ale jak wczoraj obejżałem jąna zywca, to błeee wstrętna jest ten tył tak mi się niepodoba że szok :!:

Może sięprzyzwyczaje ale wczoraj strasznie mi się ona niespodobała ... :maruda: