BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pomocy !! Padła Mi Elektryka w E30
Autor Wiadomo
Biluch 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Mar 2007
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-12-09, 13:33   Pomocy !! Padła Mi Elektryka w E30

Podłączam AKO i dzieje się coś takiego że nic nie włączam a zapalają się wszystkie kontrolki na desce i jak próbuje przekręcić np stacyjke to włączają się ledwo ledwo wycieraczki

proszę o pomoc bo już niedługo oszaleje z tym samochodem :(

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-12-09, 13:43   

Sprawdź czy akumulator masz naładowany.....Może poszło jakieś zwarcie i aku momentalnie się rozładował.

Pozdrawiam

Biluch 

Wysany: 2007-12-09, 13:46   

zaraz sprawdzę ale myślę że ako jest dobre

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-12-09, 14:15   

masz gdzies zwarcie w wiazce od stacyjki albo w samej stacyjce

sciagnij obudowe kolumny kierowniczej i popatrz moze cos zauwazysz

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-12-09, 15:55   

sprawdz napiecie aku

Biluch 

Wysany: 2007-12-09, 16:07   

To nie ako, ani stacyjka ani żadne przełączniki przy stacyjce wszystko odłączyłem i jest ten sam efekt podłączam ako i nagle kontrolka ciśnienia oleju, ładowania hamulca recznego się zapalają podnosi sie leciutko wskaźnik temp i czasem ale nie zawsze załącza się lampki inspekcji, :cry:

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2007-12-09, 16:22   

A jak przekręcisz kluczyk to przygasają?Silnik w ogóle da się uruchomić?

Biluch 

Wysany: 2007-12-09, 16:29   

Ogólnie to sprawa wygląda tak że silnik jest świeżo włożony do auta i nie przekręcam nawet stacyjki do końca ponieważ trochę się obawiam że jest gdzieś zwarcie

[ Dodano: 2007-12-09, 16:31 ]
a jak przekręcam stacyjke to wszystko jest tak jak przed przekręceniem czyli kontrolki się palą tylko że po przekręceniu następuje cos takiego że wycieraczki jakby chciały się ruszyć ale nie mają siły

[ Dodano: 2007-12-09, 16:36 ]
dodam jeszcze że auto miało kiedyś instalacje gazową która została wywalona i może za dużo przewodów wywali

już sam nie wiem

ChriS 
Miłośnik literki M

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2007-12-09, 16:38   

Wycieraczki chcą ruszyć, bo masz przesuniętą dźwignię włączającą wycieraczki.
A przyczyną Twoich kłopotów prawdopodobnie jest nie przykręcony lub naderwany przewód masowy do silnika.Nie wiem jak w iS-e ale w M20 jest przykręcony do miski olejowej i podłużnicy od strony kierowcy.

Biluch 

Wysany: 2007-12-09, 16:41   

Wycieraczki są wyłączone cała wiązka kierownicy była wypięta masa silnika jest podpięta w IS-ie od podłużnicy do poduszki silnika

Czy ktoś się orientuje gdzie IS ma wszystkie masy ??

ja zlokalizowałem takie: silnik od poduszki do podłużnicy, po stronie kierowcy z przodu przy wiązce od świateł, dwa przewody masowe pod kolumną kierownicy, jeden przewód po stronie kierowcy pod tylną kanapą i dwa przewody są złączone razem z minusową klemą od aka

czy są jeszcze jakieś ??
Ostatnio zmieniony przez Biluch 2007-12-09, 18:12, w caoci zmieniany 2 razy  

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2007-12-09, 19:02   

A przekaźników czasem nie pozamieniałeś na inne ładniejsze czy z jakiegoś innego powodu ?

Ja ostatnio jak grzebałem u siebie w aucie miałem podobny numer włożyłem nie taki przekaźnik - a wydawał się byc identyczny jak oryginał.

Biluch 

Wysany: 2007-12-09, 23:28   

Jeden problem rozwiązałem źle podłączyłem jeden przewód zamiast na masę to do plusa i dlatego po podłączeniu aka włączały się kontroli tak jakby pomijało stacyjkę ten problem mam z głowy :jupi: teraz tylko został problem wycieraczek a mianowicie po przekręceniu kluczyka w stacyjce wycieraczki minimalnie się poruszają ale nie reagują na włączanie lub wyłączanie przełącznikami przy kierownicy czy wycieraczki a dokładnie silniczek ma gdzieś jakąś masę ?? :(

[ Dodano: 2007-12-11, 06:20 ]
Co do wycieraczek prawdopodobnie walnięty jest ten układ który jest w skrzynce z bezpiecznikami i dotyczy wycieraczek po jego wyjęciu wszystko pracuje ok bez żadnego zwarcia dzisiaj jade pożyczyć od kumpla ten układzik i `zobaczymy czy wszystkie moje problemy się rozwiążą :jupi:
Ostatnio zmieniony przez Biluch 2007-12-09, 23:29, w caoci zmieniany 1 raz  

BIERNAŚ 
FASOLA

Doczy: 07 Gru 2007
Skd: KONIN
Wysany: 2007-12-27, 19:51   

Panowie ratujcie!! Narobilem sobie bigosu ze ho ho :( mialem przekaznik walniety ten co jest od dmuchawy i dzis wlozylem (wyszperalem z piwnicy jakis od Vw) wydawal sie taki sam po przekreceniu zaplonu dmuchawa chodzila lecz po chwili zgasly kontrolki na desce... swieci sie tylko od ladowania i auta nie da sie uruchomic:( :cry: :( jutro moze podejdzie do mnie zanjomy szpec od elektroniki i bedzie patrzyl ale czy moglem cos powazenego uszkodzic?? Ojciec moj mowi zebym sie nie zalamywal bo moze ktorys przekaznik "chwycil" bo sie zwara zrobila nie mam pojecia jestem zalamany z gory dziekuje i pozdrawiam :cry:

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-12-27, 20:16   

BIERNAŚ E30 napisa/a:
Panowie ratujcie!! Narobilem sobie bigosu ze ho ho :( mialem przekaznik walniety ten co jest od dmuchawy i dzis wlozylem (wyszperalem z piwnicy jakis od Vw) wydawal sie taki sam po przekreceniu zaplonu dmuchawa chodzila lecz po chwili zgasly kontrolki na desce... swieci sie tylko od ladowania i auta nie da sie uruchomic:( :cry: :( jutro moze podejdzie do mnie zanjomy szpec od elektroniki i bedzie patrzyl ale czy moglem cos powazenego uszkodzic?? Ojciec moj mowi zebym sie nie zalamywal bo moze ktorys przekaznik "chwycil" bo sie zwara zrobila nie mam pojecia jestem zalamany z gory dziekuje i pozdrawiam :cry:

Mi to wygląda na zwarcie. Wywal ten rezystor dmuchawy. Prawdopodobnie padł akumulator więc spróbuj odpalić z kabli albo naładuj akumulator. Nie ma tragedii wg mnie. Mam nadzieję że odłączyłeś akumulator? Mam taki rezystor więc jak chcesz to wal na PW.

E30 + E91

BIERNAŚ 
FASOLA

Doczy: 07 Gru 2007
Skd: KONIN
Wysany: 2007-12-27, 20:39   

od razu wywalilem ten przekanik obecnie auto stoi w garazu i laduje sie akumulator... oby to nic powaznego... dzieki za potrzymanie na duchu:) ale i tak jestem podlamany...

[ Dodano: 2007-12-27, 20:42 ]
mam nadzieje ze jurto sie wyjasni i ze to nie bedzie nic powaznego jezeli tak to nie wiem... :(

[ Dodano: 2007-12-27, 20:42 ]
jutro wieczorem zdam relacje...

[ Dodano: 2007-12-28, 20:51 ]
prblem rozwiazany padl bezpiecznik:)

kemot324 

Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-12-29, 23:47   

BMW ma inaczej numerowane nóżki w przekaźnikach....

BMW Klub Podbeskidzie

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: