BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Otwarty przez: nokerman
2007-12-19, 23:51
Działalnosc-Firma... tym razem Ja :)
Autor Wiadomo
Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2007-12-19, 00:50   Działalnosc-Firma... tym razem Ja :)

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Planuje otworzyc firme/działalnosc zajmująca sie usługami...

Głównie budomnictwo (tynki wewnętrzne,ocieplenia,gładzie zabudowy),montaż (bramy, może małe spawanie itd.) i wszelkie inne tego (i nie tylko) typu rzeczy.

Teraz pytania:

-jaka nazwa dla takiej firmy?

-planuje wziac dotacje z Urzedu pracy 12tys. (Potrzebuje 16tys ,ale inwestor na brakującą czesc raczej bedzie).

- czy są jakies bezzwrotne dotacje rozwojowe tzn. jakas comiesieczna pomoc w wysokosci np 500-700zł na jakis okres?

Z góry dzieki za pomoc!

Pozdrawiam!

brain69 - usunięty
[Usunity]

Wysany: 2007-12-19, 01:46   

1. w nazwie Ci nie pomogę bo ja np wymyśliłem brain69
2. dobra opcja tylko niekoniecznie muszą Ci przyznać bo nie dla wszystkich jest kasa ja jak zakładałem to z góry wiedziałem ze nie dostanę
3. można kombinować z unią bo tam można dostać gruby hajs tyle że trzeba wcześniej zainwestować i 70% dostaniesz z powrotem, ja moze w to wejdę bo można wyjąć do 800000zł
4. jak chcesz robić wnętrza to mogę mieć dla Ciebie po świetnej cenie rurki(syfony) do umywalki z sitkami chyba z 200sztuk i odprowadzenie z kibelka ze 100szt, cena tak niska że aż głupio ale wolę sprzedac niż wyrzucić, info na PW
pozdrawiam

aha jak coś jeszcze z tymi dotacjami to myslę że nie głupie byłoby założenie rachunku firmowego w Mbanku bo oni tam po 3 miesiącach regularnych wpływów i obrocie na rachunku chyba 10000zł (miesięcznym) dają limit debetowy 10000zł w miarę fajnie oprocentowany jak nie słyszałeś tego to na stronie mbanku powinno być albo Ci na maila mogę przesłać reklamówkę (spam)

nazwa firmy jakbym ja zakładał byłaby "baukunst" :)

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2007-12-19, 01:54   

skoro to firma budowlana to chyba Melis pomyliłeś forum conieco :? ! ! ! klik ! ! !

póki co kłóda!

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2007-12-19, 23:52   

autor postu apelował o otwarcie go spowrotemc - skutecznie

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2007-12-20, 01:40   

Link
Masz tutaj link do artykułu do gazety prawnej o zmianach prawnych w 2008.
W artykule meidzy innymi:

-Pensje netto będą wyższe
-Płaca minimalna wyższa o 20 proc.
-Limit zwolnienia z VAT
-Zmiana skali PIT
-Zmiana pracowniczych kosztów
Oraz co chyba najbardziej cie będzi einteresować
Cytat:
Budownictwo społeczne

Wprowadzona będzie definicja budownictwa społecznego, która uprawnia do stosowania 7-proc. VAT. Obejmie nowe domy i mieszkania o powierzchni użytkowej nieprzekraczającej odpowiednio 300 mkw. i 150 mkw. Obniżona 7-proc. stawka VAT będzie miała zastosowanie nie tylko do dostawy, ale również do budowy, remontu, modernizacji, termomodernizacji oraz przebudowy obiektów budowlanych lub ich części. Definicja budownictwa społecznego ma znaczenie dla budujących i kupujących nowe domy i mieszkania.

Podstawa prawna

■ Ustawa z 19 września 2007 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz.U. nr 192, poz. 1382).

Jutro jak znajde to wrzucę ci materiały o tym gdzie trzeba się udać po te wszystikie regony etc.

Melis 

Wysany: 2007-12-21, 18:20   

Dzieki, bardzo mi sie przyda taka wiedza!

Sprzet juz mam połapany i potrzeba mi ok 22 tys zł.

Co do dotacji to wiem jakie sa i td. jednak chcialbym też dowiedziec sie jaki stosunek maja do tego osoby które z nich juz skorzystały.

Ma ktos pomysl na nazwe?

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-12-21, 19:08   

piszta chłopaki co i jak bo ja tez jestem jeszcze przed.mialem zakladac w wakacje phu mialem tyle roboty ze nie było czasu sie za to wziasc ... :)

z PUP jest 12 tys.zł bezzwrotnej pozyczki z tego co mi wiadomo ale trzeba spełniac pewne warunki.

1.trzeba byc zarejestrowanym jako bezrobotny.jesli w ciagu ostatnich 12 miesiecy odmówiło sie przyjecia propozycji zatrudnienia luz stazu to wniosek moze byc negatywnie rozpatrzony.

2.trzeba miec dwóch poreczycieli z minimalnym dochodem za 3 ost.miesiace 1200 zł czy cos kolo tego i musza byc zatrudnieni na stale albo na dluzej niz rok

3.musi minac 12 miesiecy od prowadzenia poprzedniej dzialalnosci gospodarczej

4.nie mozna byc karanym :D

5.założona dizałalnosc trzeba prowadzic minimum rok bo inaczej zwracamy kase z odsetkami

6.działalnosc trzeba założyc w terminie do 14 dnia od podpisanai umowy z PUP

7.kase dostaje sie na konto i trzeba wydac ja do 30 dnia po rozpoczaciu działalnosci

8. trzeba miec lokal ale podobno moze byc adres zamieszkania

przez pierwsze miesiace moga sprawdzic czy jestesmy w posiadania rzeczy zakupionyh za te pieniadze.

byly chyba jeszcze jakeis punkty dotyczace osób w zwiazku malzenskim /wdowców/rozwiedzionych/ lub sob wobec ktorych toczy sie sprawa w sadzie ale mnei to nei dotyczyło wiec sie nei wczytywalem w to...

znam kilka osób ktore to wzieły i zyja :D ale dziwne jest to ze kilka z nich zlozyło wnioski w prawie tym samym czasi ( w przeciagu tego samego tygodnia) a dpowiedzi dostali jakby to powiediec w koljnosci losowej i w róznym czasie .np. 1 ostatnia osoba dostała odpowiedz miesiac pozniej niz pierwsza ... ogólnie kasa za darmo wiec zal nei skorzystac.codo kasy z unii to mozna wziasc takei dofinansowania ze hoho ale trzeba miec super extra biznes plan ...

Melis pokaz jakies foty swojej roboty i co sa sprzet chcesz kupic :?: agregat :?:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Melis 

Wysany: 2007-12-21, 19:20   

hehe fotek nie dam, a agregat wiadomo podstawa- metry, metry lecą :twisted: reszte jakby co to na PW bo konkurencja nie spi... :lol:
Ostatnio zmieniony przez Melis 2007-12-21, 19:22, w caoci zmieniany 1 raz  

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2007-12-22, 01:00   

Oke odkopałem stare notatki tak więc....
Lekcja numa cfajjjjjjjjjjjjjjj
Temat:Rozpoczęcie działalności gospodarczej.
1.
Przedsiębiorca sam podejmuje decyzje jaki rodzaj działalności będzie prowadził.
Zgodznie z ustawą może podjąć działalność po uzyskaniu wpisu do
rejestru przedsiębiorców w zależności od formy organizacyjno-prawnej, wpisu
dokonuje się w urzędzie miasta lub sądzie rejonowym
(KRS)-Spółki a urząd miasta to firmy jedno osobowe

2.
Po uzyskaniu wpisu do rejestru przedsiębiorców , należy zgłosić firmę do
urzędu statystycznego aby uzyskać regon (Jakby tego nie mógł robić jakis
system :? )
Numer REGON jest numerem urzędowym wszystkich podmiotów gosp.narodowej
Jest on nr niepowtarzalnym a po wykreśleniu przedsiębiorcy z rejestru , numeru tego
nie otrzyma żaden inny przedsiębiorca

3.
Ustawa zobowiązuje także do złożenia rachunku bankowego i zawiadomienia o
tym fakcie urzędu skarbowego

4.
W urzędzie skarbowym przedsiębiorca jest zobowiązany złożyć wniosek o nadanie
Numeru Identyfikacji Podatkowej czyli NIPu :wink:
-Wszyscy podatnicy bez względu na formę organizacyjno-prawną , oraz liczbe posiadanych zakładów.

5.
Po uzyskaniu NIPu przedsiębiorca powinien podjąć decyzję dotyczącą płacenia bądź niepłacenia podatku od towarów i usług.

6.
Podatnicy którzy rozpoczynają działalność gospodarczą.
Mają obowiązek zgłoszenia opodatkowania podatkiem dochodowym a mają do wboru trzy formy opodatkowania.

1-Karta Podatkowa
3-ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
3- nie jestem pewien czy istnieje jakiś inny ryczałt niż ewidencjonowany

A tutaj trochę o ryczałcie

Cytat:
Zryczałtowany podatek dochodowy od osób fizycznych.

Forma opodatkowania możliwa dla:

Osoby fizyczne prowadzące indywidualną działalność gospodarczą, spółki cywilne osób fizycznych, spółki jawne i spółki partnerskie której wspólnikami są wyłącznie osoby wykonujące wolny zawód. Dodatkowo w sposób zryczałtowany mogą być opodatkowane na warunkach określonych w ustawie przychody osób fizycznych nieprowadzących pozarolniczej działalności gospodarczej osiągane z tytułu umowy najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze.

Uwagi ogólne:

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla rozpoczynających działalność. Są oni w stanie dokładnie określić wielkość płaconego podatku w poszczególnych miesiącach, wiedząc, na jakie przychody mogą liczyć.

Jednak należy pamiętać, że w tej formie opodatkowania nie jest możliwe odliczenie poniesionych kosztów. Tak więc możliwe są przypadki, kiedy poniesiesz straty, wynikające z faktu poniesienia dużych wydatków finansowanych z osiągniętych przychodów (załóżmy, że osiągasz przychód 100, wydajesz 100, żyjesz z pensji współmałżonka albo oszczędności, bo rozwijasz firmę - pozostaje jeszcze do dopłacenia podatek zryczałtowany - w księgowości prowadzonej na zasadach ogólnych podatku nie zapłacisz - zakładając, że wszystkie wydatki stanowią koszt uzyskania przychodu). Ale będąc na ryczałcie nie musisz składać co miesiąc deklaracji rozliczeniowej - robisz to tylko raz w roku.

Przy rozpoczynaniu działalności musisz dokonać wyboru rodzaju opodatkowania. Pisemne oświadczenie o wyborze opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych za dany rok podatkowy składasz do urzędu skarbowego właściwego według miejsca zamieszkania podatnika nie później niż do dnia 20 stycznia roku podatkowego, natomiast rozpoczynając działalność gospodarczą w trakcie roku podatkowego - do dnia poprzedzającego dzień rozpoczęcia działalności, nie później jednak niż w dniu uzyskania pierwszego przychodu. Jeżeli do dnia 20 stycznia roku podatkowego nie zgłosisz likwidacji działalności gospodarczej lub nie dokonasz wyboru innej formy opodatkowania, uważa się, że nadal prowadzisz działalność opodatkowaną w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Jeśli rozpoczniesz działalność gospodarczą w trakcie roku podatkowego i nie złożysz w określonym terminie oświadczenia (wniosku), o którym mowa powyżej (lub wniosku o opodatkowanie w formie karty podatkowej), jesteś obowiązany do założenia właściwych ksiąg i opłacania podatku na zasadach określonych w ustawie o podatku dochodowym.
Można zrezygnować z opodatkowania w formie ryczałtu, poczynając od następnego roku podatkowego. Rezygnacja polega na złożeniu nie później niż w terminie 20-go stycznia danego roku podatkowego oświadczenia o wyborze innej formy opodatkowania.

Przed zarejestrowaniem działalności przeanalizuj dokładnie konsekwencja bycia „ryczałtowcem”. Mogą one być niekorzystne (przy małych marżach, przewidywanych dużych wydatkach, itp.).Jeżeli tak jest, powinieneś wybrać inną formę opodatkowania.

Zalety:

Nie ma comiesięcznych deklaracji podatku dochodowego
Podatek płaci się od obrotów, co umożliwia niekiedy osiągnięcie korzyści fiskalnych w stosunku do opodatkowania na zasadach ogólnych
Księgowość jest mniej skomplikowana niż w przypadku zasad ogólnych

Wady:

Nie ma możliwości zaliczenia wydatków w koszty uzyskania przychodów
Ryczałt jest czasami za wysoki w stosunku do uzyskiwanych marż
W trakcie trwania roku podatkowego nie można się zrzec ryczałtu (ale jeśli wykona się czynność, która według ustawy nie może być opodatkowana w sposób zryczałtowany - traci się prawo do opodatkowania w tej formie)

Radzę dobrze przeczytać i później wrócić do tego co zamieściłem w poście numer 1
A tutaj:
Klika poradników z onetu :spoko:

A co do ubezpieczenia to jeśli masz , bądź ktoś z rodziny ma albo dzierżawisz jakiś kawałek pola to zamiast ZUSu bym polecał KRUS (zus tj jakieś 800zeta na meicha a krus cos kolo 400na kwartał)
Pozdro i chyba temat wyczerpałem :wink:
PS: Tutaj masz linki do ebooków z książkami które warto przyczytać rozpoczynając co kolwiek
Chociaż ściągnij żeby przglądnąć ale najlepiej kupić w księgarni :wink:

Pozdro

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-12-22, 11:27   

z zusem to jest teraz taka promocja ze mozna płacic przez dwa lata nizsze składki ale nie sa one wliczane do emerytury ...

mnie najbardziej ciekawi własnie sposób rozliczania wiec jak ktos ma cos madrego do dodania to niech pisze :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

landcar 

Doczy: 20 Gru 2005
Skd: OKOLICE TORUNIA
Wysany: 2007-12-22, 23:30   firma

a jak moze ktos wie jak wygloda sprawa z zusem jezeli pracuje w jedenj firmi i ona mi oplaca zus a ja otwieram swoja firme i mam zatrudnionych 2 ludzi i czy ta znizka z tanim zusem obowiazuje takze dla pracownikow

brain69 - usunięty
[Usunity]

Wysany: 2007-12-23, 02:14   

założenie firmy z góry zakłada że będziesz płacił przez 2 lata składki po 270 zł (około)
niezależnie czy masz 2 pracowników czy 100, a jeśli Ty masz już opłacane składki przez swojego pracodawcę to składki za siebie nie płacisz już.
"promocja" dotyczy Ciebie jako płatnika zus przez 2 lata niezależnie za kogo płacisz składkę czy za siebie czy za pracownika
a druga rzecz że 1 osoba składkę do zusu ma odprowadzaną tylko 1 w miesiącu
chyba napisałem 2 razy to samo :P

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: