BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
holowanie lawety
Autor Wiadomo
Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2007-12-16, 23:35   holowanie lawety

czy e36 o masie calkowitej 1800 kg i dopusczalnej masie holowanej przyczepy 1500 kg (dane producenta)
moge taka przyczepe holowac posiadajac tylko kategorie "C"
?? ?????????????????????
Ostatnio zmieniony przez Rafał 2007-12-16, 23:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2007-12-16, 23:37   Re: holowanie lawety

Rafał napisa/a:
czy e35 o masie calkowitej 1800 kg i dopusczalnej masie holowanej przyczepy 1500 kg (dane producenta)
moge taka przyczepe holowac posiadajac tylko kategorie "C"
?? ?????????????????????

Heheheh , mój ulubiony temat :mg:

Wystarczy samo B
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1) kategorii A - motocyklem,
2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW,
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

54) dopuszczalna masa całkowita - sumę masy własnej i dopuszczalnej ładowności,

A teraz na chłopski rozum jeśli turing ma DMC 1800 to można na lawecie 500kg przewieść samochód o masie 1000kg tylko że DMC przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
czyli 1800>1500 i 1800+1500<3500

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-12-16, 23:37   

http://www.grupa33.jgora.pl/Article69.phtml

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-12-17, 00:25   

ok ale sedanem e36 moge ciagnac przyczepe dwu osiowa? w dowodzie mam ze max ciezar przyczepy 1300kg :?: :?:

lysy174 
vel. MUMINEK

Pomg: 13 razy
Doczy: 15 Kwi 2007
Skd: Radom
Wysany: 2007-12-17, 12:51   

No wlasnie jak ma sie tutaj kwestia przyczepy jedno i dwuosiowej :?: :?: :?:
Przeciez to jest chyba jakas roznica :?: :?: :?:

Było: E34 520iA rok 1989
.........E30 320i rok 1988
.........E36 318is COUPE '92 mit sperre
.........żona miała Forda Focusa
.........E46 323 rok '98
.........E46 330Xi rok '00
.........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04
.........E46 320D rok '05
.........E46 318i rok '99
.........E46 316i Compact rok '03
.........E46 330xi Touring 2002

Jest: E91 325ix 2008, E46 320Ci 2000

Kujon 

Wysany: 2007-12-17, 13:02   

lysy174 napisa/a:
No wlasnie jak ma sie tutaj kwestia przyczepy jedno i dwuosiowej :?: :?: :?:
Przeciez to jest chyba jakas roznica :?: :?: :?:

w tej sytuacji wszystko zalezy od tego jak przyczepa jest zarejestrowana tj. co dokładnie pisze w dowodzie rejestracyjnym

jaqub 

Wysany: 2007-12-17, 16:30   

Kujon napisa/a:
w tej sytuacji wszystko zalezy od tego jak przyczepa jest zarejestrowana tj. co dokładnie pisze w dowodzie rejestracyjnym

ale to tylko kwestia DMC tak?

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-12-17, 19:25   

jaqub napisa/a:
Kujon napisa/a:

ale to tylko kwestia DMC tak?

Z tego co ja się orientuję to tak, nie ma znaczenia liczba osi.

e36 318ti compact szrotex

puz 
swapownik

Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-12-22, 04:23   

ja jestem na etapie robienia B+E czyli uprawnienia na przyczepy o masie przekraczajacej 750 kg

tak sie skłąda ze big kebab ma fabrycznie 2100 kg wiec moge nim targac lawete bez problemu

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-12-22, 10:24   

PUZ
gdy posiadasz B+E to cała masa zestawu samochód + laweta + samochód na niej i tak nie może przekraczać 3,5 tony więc trzeba uważać co czym się ciągnie.
Pozatym skąd wziałes DMC dla e36 wynoszącą 2100kg ? Patrzę dane techniczne i najwieksza dop. masa całkowita dla e36 ma 328i Touring i jest to 1900 kg a dla innych wersji około 1800 kg.

KUJON
Wobec tego wychodzi na to ze zeby przykładowo uzywac e36 328i Touring o DMC 1900 KG do ciągnięcia auta o masie 1300 kg i lawecie ważącej 500 kg (bo tyle wazy taka normalna laweta) nie potrzebuję dodatkowej kategorii E do B.

Kolejna sprawa to to, że mając nawet kategorię E nie można ciągnąć zestawu laweta plus samochód na nim przekraczającą DMC pojazdu który ciągnie ten zestaw.

PS.Dopiero wyczytałem coś takiego

Jeśli masz prawo jazdy kategorii B, możesz prowadzić tzw. zespół pojazdów – czyli samochód z przyczepą – w dwóch sytuacjach:

- zawsze, jeśli jest to przyczepa lekka, czyli taka, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg,

- jeśli jest to inna przyczepa, muszą zostać spełnione dwa warunki: suma dopuszczalnych mas całkowitych pojazdu i przyczepy nie może przekroczyć 3 i pół tony; dopuszczalna masa całkowita samochodu musi być większa niż dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepyTO JEST TO O CZYM MóWIłEM WCZEśNIEJ
W innych sytuacjach musisz posiadać prawo jazdy kategorii B+E! CZYLI WYNIKAłOBY Z TEGO ZE MAJAC E DO B MOZNA CIAGNAC MALUCHEM MERCEDESA KLASY S NA LAWECIE ABY TYLKO NIE PRZEKRACZAłO 3,5 TONY - PRZECIEZ TO CZYSTY DEBILIZM JEST - JAK WYCHAMOWAć TAKIM ZESTAWEM ?
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-12-23, 01:25, w caoci zmieniany 5 razy  

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-12-22, 11:02   

Pawel735 napisa/a:
gdy posiadasz B+E to cała masa zestawu samochód + laweta + samochód na niej i tak nie może przekraczać 3,5 tony więc trzeba uważać co czym się ciągnie.

No raczej chyba trochę się pomyliłeś :wink:
Właśnie po to robi się B+E, żeby można było ciągać np.lawety czyli zestawy powyżej 3.5t

Pawel735 

Wysany: 2007-12-22, 11:04   

Niestety nie Sosen - powyżej 3,5 tony trzeba miec kategorię C LUB C+E w zależności czym jedziesz w jakiej konfiguracji. (oprócz autobusów)
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-12-23, 01:26, w caoci zmieniany 3 razy  

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-12-22, 11:08   

Paweł735, przeczytaj post Kujona i zrozumiesz o co chodzi, bo niestety jesteś w błedzie :wink:
pozdro
Sosen

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2007-12-22, 12:03   

ja tez sadze ze b+e to i tak max 3,5
E daje tylko tyle ze DMC przyczepy moze byc wieksza niz DMC pojazdu holujacego
pod warunkiem ze pojazd holujący ma takie mozliwosci (udokumentowane)

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-12-22, 12:14   

Hehe, no dobra to rozważmy taką sytuację:
mamy busa o masie własnej 2000kg (DMC np 3500kg) i lawetę o DMC 2000kg i jest to zgodne z przepisami tak?
To według Was jakie musimy mieć prawko, żeby prowadzić taki zestaw? :mg:

Ostatnio zmieniony przez Sosen 2007-12-22, 12:14, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-12-22, 12:40   

z tego co czytam to tez mi sie wydaje ze B+E daje mozliwosc ciagniecia np.maluchem drugiego malucha na lawecie :D poniewaz kat. B cały czas ogranicza nas tym ze możemy prowadzic pojazdy o dmc 3.5 tony

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2007-12-22, 13:24   

tak jak napisal wyzej kujon, dosc jasno jest to sprecyzowane w kodeksie drogowym:
Kujon napisa/a:
kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

a do tego C:
pojazdem samochodowym o dmc przekraczajacej 3.5t, z wyjatkiem autobusu, a takze ciagnikiem rolniczym i pojazdem wolnobieznym

B+E,C+E,D+E - pojazdem okreslonym odpowiednio w kategorii B,C,D lacznie z przyczepa.

wiec majac B+E mozesz maluchem ciagnac s-klase, majac C+E mozesz maluchem ciagnac nawet czolg :) pod warunkiem ze nie jest gabarytem i nie prezkracza dopuszczalnego nacisku na os

mgr inż. Jędrek ;)

jaqub 

Wysany: 2007-12-22, 13:29   

na samym B DMC wszystkiego nie moze przekraczac 3.5 tony a na B + E DMC pojazdu jaki prowadzimy musi byc do 3.5 tony + laweta ( z ew. ladunkiem) o DMC nie przekraczajacym pojazdu jaki prowadzimy... wszystko jest OK ale jest jeden haczyk... jesli jedziemy busem +laweta + na lawecie jakis pazdzierz i masa wszystkiego przekracza 3.5 tony (auto, laweta i ladunek) to moga NAS kontrolowac panowie z ITD i mozemy dostac mandat nawet do ilus tam tysiecy PLN np za brak tachografu :mg: chyba ze jedziemy laweta (auto laweta) z dopieta przyczepa laweta a nasz pojazd ma w dowodzie napisane "pojazd specjalny" i wtedy moga NAS cmoknac :mg:

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-12-22, 14:01   

center napisa/a:
wiec majac B+E mozesz maluchem ciagnac s-klase, majac C+E mozesz maluchem ciagnac nawet czolg :) pod warunkiem ze nie jest gabarytem i nie prezkracza dopuszczalnego nacisku na os

Nie można robić takich akcji, bo w myśl przepisów masa własna pojazdu ciągnącego nie może być mniejsza niż DMC przyczepy

Pawel735 

Wysany: 2007-12-22, 17:09   

Sosen napisa/a:
Hehe, no dobra to rozważmy taką sytuację:
mamy busa o masie własnej 2000kg (DMC np 3500kg) i lawetę o DMC 2000kg i jest to zgodne z przepisami tak?
To według Was jakie musimy mieć prawko, żeby prowadzić taki zestaw? :mg:

W takim wypadku musisz miec prawojazdy na samochody ciężarowe.
Bo mając b oraz b+e masz ograniczenie 3,5 tony na masę całego zestawu i to jest jednoznacznie napisane w ustawie o ruchu drogowym w artykule 88.

B+E to nie jest tak ze samochodem o DMC max 3500 KG możesz ciągnąć przyczepę o DMC 3500 kg bo to razem daje 7 ton i podlega juz pod wyższą kategorię.

Słyszałem coś takiego że na samym B mozna ciągnąć przyczepkę tzw lekką której DMC nie przekracza 750 KG, a na b+e mozemy ciagnac przyczepy powyzej 750 kg przy czym jak pisałem masa całego zestawu nie moze przekroczyc 3,5 tony a dmc przyczepy nie moze przekroczyc dmc pojazdu którym ją ciągniemy czyli powiedzmy mozemy pociągnąć sobie budę kempingową bo one waza ponad 750 kg - i wtedy to by miało sens tylko nigdzie nie mogę znaleźć artykułu który rozdziela przyczepki na te do 750 kg i powyzej.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-12-22, 17:14, w caoci zmieniany 4 razy  

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-12-22, 17:17   

A ja znam gościa który przejeździł osobówką z ciężką lawetą z autem 2 lata. Zatrzymali go tylko raz dostał 50 zł mandatu.

Oczywiście prawko kategorii B :beer:

E30 + E91
Ostatnio zmieniony przez Cypisek 2007-12-22, 17:18, w caoci zmieniany 1 raz  

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-12-22, 17:18   

Ja obstaję przy swoim, gdyby było tak jak mówisz to wszyscy laweciarze musieliby mieć C+E, a tak nie jest.

Pawel735 

Wysany: 2007-12-22, 17:33   

Cypisek napisa/a:
A ja znam gościa który przejeździł osobówką z ciężką lawetą z autem 2 lata. Zatrzymali go tylko raz dostał 50 zł mandatu.

Oczywiście prawko kategorii B :beer:

Koleś ma fuksa bo przepisy mówią jasno ze B i B+E to max 3,5 tony całego zestawu

SOSEN

Jeżeli teoria o rozdzieleniu przyczep na te o DMC do 750 kg i na te powyzej 750kg jest prawdziwa (musze znaleźc artykuł który je tak dzieli) to ciągnąc lawetę autem E36 320i o DMC 1800 kg Daewoo Matiza którego dmasa wynosi pewnie z 800 kg na lawecie o masie 500 kg łapiesz się pod B+E.

Ciągnąć busem o dmc 3500kg auto na lawecie musisz miec C+E więc kazdy laweciarz który tak robi ma obowiązek posiadania kategori prawa jazdy C+E
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-12-22, 17:47, w caoci zmieniany 5 razy  

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-12-22, 17:41   

Nie zgodzę się, mając prawo jazdy kat. B możesz jeździć samochodami o DMC do 3500kg, natomiast mając B+E możesz jeździć samochodami o DMC do 3500kg i do tego przyczepa, więc chyba logiczne jest to, że zestaw będzie ważył więcj niż 3500kg.
A zresztą, nie mam żadnego problemu bo kalendarzyk mam kompletny i mogę latać wszystkim :wink:
pozdro
Sosen

Ostatnio zmieniony przez Sosen 2007-12-22, 17:43, w caoci zmieniany 1 raz  

Kujon 

Wysany: 2007-12-22, 18:13   

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1) kategorii A - motocyklem,
2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW,
3) kategorii B:

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
4) kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla,
5) kategorii C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
6) kategorii C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nie przekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
7) kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
8) kategorii D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
9) kategorii T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym,
10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,
11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,
12) kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,
2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,
4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
4. Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii C, C1, D lub D1 jest posiadanie prawa jazdy kategorii B.
5. Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E jest posiadanie odpowiednio prawa jazdy kategorii B, C, C1, D lub D1.
6. Ministrowie Obrony Narodowej oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji w porozumieniu z Ministrem Transportu i Gospodarki Morskiej mogą określić, w drodze rozporządzenia, w sposób odmienny od przepisów ust. 2 i 3, wymagane uprawnienia do kierowania przez żołnierzy zasadniczej służby wojskowej pojazdami specjalnymi Sił Zbrojnych lub jednostek wojskowych podporządkowanych Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Więc jak już mówiłem prawa jazdy to mój chleb powszedni, i kategoria B+E uprawnia do kierowania pojazdami o DMC 3,5 + przyczepa czyli np bus LUBLIN + laweta + auto osobowe na lawecie :D
Pozdro

Ostatnio zmieniony przez Kujon 2007-12-22, 18:46, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku