Wysany: 2007-12-28, 10:46 [e30] Sprężyny - Problem
Witam. Problem dotyczy sterczącego przodu. Auto kupione już ze sprężynami, założono mi tylko nowe amortyzatory.
Przy profilu opony 70 prześwit na miarze pokazuje ponad 10 cm.
Przy profilu opony letniej 60 miara wczoraj pokazała 11.5 cm. - 12 cm
Coś strasznego. Z tego co widziałem u chłopaków to seryjne sprężyny nie dają takiego prześwitu
Na dodatek żeby przy takim profliu taki wielki odstęp... Co brać pod uwagę ? Zamontowane nie te sprężyny co być powinny do 316i ? rzekomo, 1.6 lżejszy sprężyny od tarpana/żuka ?
Kupię 40/40 i dalej będzie enduro ogromne. Coś nie tak....
Ostatnio zmieniony przez hubabuba 2007-12-28, 10:47, w caoci zmieniany 2 razy
Mam na uwadze jedne sprężyny H&R 9/98 (H&R BMW 3/1 VA), gość napisał, że mają 28 cm na przód, jeździły w 325i i tu pytanie...
ile mniej więcej powinny mierzyć sprężyny obniżające o -40, do 4 cylindrów ? zapewne wszystkie -40 do 4 cylindrów mają gdzieś takie same wymiary ?
Te co mam na uwadze, są tylko na przód a raczej same obniżające na przód to kicha, zmienia sie charakterystyka i trakcja..niski przód i seryjny tył... jak mi nie wypali z H&R to kupie komplet -40 Jamex'a do 4 cylindrów.
Wysokosc to nie wszystko, liczy sie tez twardosc. Mieka sprezyna bedzie dluzsza niz tak samo obnizajacy "beton", bo on juz sie po prostu duzo nie ugnie, wiec nie sugeruj sie sama wysokoscia.
Można wierzyć, że te Jamexy się sprawdzą ? -40 od seryjnych...a ja mam wyższe niż seryjne to opadnie pewnie z 6 - 7 cm w dół.. ja mam identyczne jak te z tej aukcji :
Seryjna sprężyna przednia ma 35 cm długości w 4 cylindrach czy 6 cylindrach ? bo te zakładane z 6 cylindrówki do 4 cylindrówki są niezbyt. Przód stoi jak żyrafa. Mam teraz problem trochę, Może ktoś mógłby mi pomóc ?
napewno się odwdzięcze zimnym pifkiem na zlocie w Toruniu
Mam dylemat, myślałem nad sprężynami 40/40 albo 60/40. ale nie mogę odjąć tak naprawdę tego obniżenia od seryjnej sprężyny skoro moja seryjna od 4 cylindrów nie jest ?
Te które mam obecnie zainstalowane muszą się bardzo różnić wymiarowo od seryjnych do mojego silnika. a więc jak się różnią to ja nie wiem ile mi realnie obniżą. Czy np. przy 60/40 wepchne moje bbs'y. Bo obniży napewno przód, nie o 6 cm tylko 8 cm, bo 2 cm pewnie będzie ta różnica w sprężynach seryjnych.
Mogę kupić tanio kilkomesięczne jamexy. Z tym, że gość nie wie do jakiego silnika. Pisał, że przednia sprężyna ma 27 cm. O co tu chodzi ? Skoro seryjna sprężyna jak kolega wyżej napisał ma 35 cm to ile te jamexy obniżają 8 cm ? na fotce mają 6 zwoi. Wyglądaja na normalne obniżenie -60.
Nawiązując do mojej prośby o pomoc. Moje kółka letnie to 15'' - 205/60 nieco wyższy profil, dlatego stąd moje obawy o założenie sprężyn -60 a z kolei nie chce żeby po założeniu -40 był kosmiczny prześwit.
Wobec tego prośba taka.... potrzebuje mniej więcej wiedzieć ile cm prześwitu będzie na -40 z przodu przy oponach o profilu 60 na felgach 15''.
Pomóżcie mi rozwiązać ten wieczny problem przedniej kozy, meliska na uspokojenie już nie działa. A w nocy w śnie widzę, mój prześwit 10 cm....
Ostatnio zmieniony przez hubabuba 2008-02-06, 15:31, w caoci zmieniany 1 raz